Αναδημοσιεύω από την σημερινή (14.2.2007) ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής.
Πτυχιακές εργασίες χωρίς καθηγητές!
Του Απόστολου Λακασα
Οι φοιτητές απαιτούν από τους καθηγητές να μαζέψουν τα προσωπικά τους αντικείμενα από τα γραφεία τους μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες το ίδρυμα δεν θα λειτουργεί λόγω κατάληψης! Συνέβη και αυτό στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, που όπως όλα δείχνουν, διέρχεται βαθύτατη κρίση. Μετά τις τούρτες που εκσφενδόνισαν φοιτητές σε πρύτανη, και το χτίσιμο θύρας πρυτανείας από καταληψίες, την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή Κατάληψης του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα στη Μυτιλήνη, ειδοποίησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους διδάσκοντες για τα ακόλουθα:
«Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κατάληψης σάς ενημερώνουμε ότι το τμήμα θα είναι ανοιχτό για την παραλαβή προσωπικών αντικειμένων την Τετάρτη 14/2 από τις 9.00 π. μ. έως τις 2.00 μ. μ. και μόνο. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να έρθει τη συγκεκριμένη μέρα και ώρες παρακαλούμε να μας ενημερώσει σχετικά έως και την Τετάρτη 14/2 αυστηρά». Μάλιστα! Οι φοιτητές απαιτούν και όποιος πρόλαβε - πρόλαβε.
Και όχι μόνο. Αποφασίζουν και πώς θα γίνονται οι πτυχιακές εργασίες τους. Λένε λοιπόν στους πανεπιστημιακούς: «Οι πτυχιακές εργασίες των φοιτητών θα πραγματοποιούνται ανεμπόδιστα μόνο στους χώρους των εργαστηρίων, χωρίς την παρουσία καθηγητή». Ανήκουστο, ανέφεραν χθες την «Κ» πανεπιστημιακοί, να γίνεται πτυχιακή χωρίς τον καθηγητή.
Τι απάντησαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου; Ο πρύτανης κ. Ανδρέας Τρούμπης με μεγάλη δόση ψυχραιμίας, απέστειλε την παρακάτω απάντηση:
«Η ανάγνωση της ανακοίνωσης περί κατά (θ) ληψης του Τμήματος Επιστήμης της Θάλασσας, με υποχρεώνει να υπογραμμίσω «αυστηρά» -δανειζόμενος την ορολογία του ίδιου του μηνύματος- τα ακόλουθα, γεγονός που έχω αποφύγει για όλες τις άλλες αντίστοιχες ανακοινώσεις, δεδομένων των κάτωθι ιδιαιτεροτήτων:
1. Στην τρέχουσα περίοδο κρίσης είναι αναγκαίο οι πάντες εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπορούν να διακρίνουν ουσιαστικούς συμμάχους -και όχι αντιπάλους ή” “εχθρούς” - μεταξύ των συνιστωσών του Πανεπιστημίου. Το περιεχόμενο και το ύφος του μηνύματος μπορεί να αναγνωσθούν και να ερμηνευθούν προς ανεπιθύμητες κατευθύνσεις.
2. Η άποψη περί μη υποστηριζόμενης διδακτικά πτυχιακής εργασίας -και δη πειραματικής- είναι πρωτοφανής και εγείρει αγωνία ως προς το εάν έχει γίνει αντιληπτή η σημασία της απόφασης.
3. Η ανεπίβλεπτη χρήση εργαστηρίων -και δη Χημείας ή Βιολογίας- παραβιάζει τον στοιχειώδη κανονισμό ασφαλείας (των ιδίων των χρηστών και των υποδομών) και πρέπει οπωσδήποτε να επαναξιολογηθεί στη λογική της βάση.
Εάν για το σημείο 1, η πολιτική θέση της Επιτροπής Κατάληψης κρίνεται από τον καθένα και για το σημείο 2 αξιολογείται η αντίληψη της περί της ακαδημαϊκής διαδικασίας, για το σημείο 3 τίθεται θέμα ασφαλείας προσώπων και χώρων.
Παρακαλώ όπως, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του τμήματος, αναζητηθεί ο τρόπος είτε της επιβλεπόμενης χρήσης των εργαστηρίων είτε της διακοπής της χρήσης τους κατά την περίοδο της κατά (θ) ληψης. Η Πρυτανεία δεν επιτρέπεται να αποστεί από ανάλογη ευθύνη σε καμία περίπτωση». Ο κ. Τρούμπης κλείνει την επιστολή του, απευθυνόμενος προς τους καταληψίες «με εκτίμηση (και κάποια απορία ομολογώ)», όπως σημειώνει.
Εύλογη η αντίδραση του πρύτανη στο πλαίσιο και του ακαδημαϊκού τυπικού, δείχνει επίσης και το βρετανικό φλέγμα των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που δεν γνωρίζουν τα περί... βρεγμένης σανίδας.
Επισημαίνω κι εγώ το σχόλιο του δημοσιογράφου.. Να το βράσω το βρετανικό φλέγμα.. Περίμενα να δω μεσογειακή οργή από τον Πρύτανη, μαζύ και με κάποιο ματσούκι. (Δεν κυριολεκτώ, πειθαρχική δίωξη εννοώ..).
Τέλος στις λέξεις «Πανεπιστήμιο» Αιγαίου θα έβαζα εισαγωγικά στην λέξη «Πανεπιστήμιο».
Διερωτώμαι ακόμη ποια επιχείρηση θα προσλάβει πτυχιούχο του «Πανεπιστημίου» Αιγαίου;
Έτσι όμως, αν και όλοι οι «σπουδαστές» δεν είναι ίδιοι, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά!!
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου