«Θα ξαναερωτευτείτε τον Εθνικό μας Κήπο»
Αντιγράφω αποσπάσματα από την έντυπη έκδοση της σημερινής Καθημερινής και από το άρθρο της Έλενας Καρανάτση.
«Θα σας κάνουμε να ξαναερωτευτείτε τον Εθνικό μας Κήπο». Αυτή την υπόσχεση έδωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοινώνοντας το έργο ανάπλασης του Εθνικού Κήπου, που μετρά 170 χρόνια ζωής……..Τη χρηματοδότηση του έργου έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο η Νομαρχία Αθηνών, η οποία θα διαθέσει το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της μελέτης του έργου….»……Ο Εθνικός Κήπος είναι η βιτρίνα της Αθήνας», τόνισε ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός και περιέγραψε τη μορφή του νέου κήπου, όπου προβλέπεται περίφραξη, αντικατάσταση του υλικού των μονοπατιών με ειδικό χώμα (Κουρασάνι), εγκατάσταση φωτισμού στους δρόμους, τους πεζόδρομους, τις πλατείες. Επιπλέον, θα υπάρξουν νέες ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης εγκαταστάσεις αποχέτευσης, καθαρισμού του νερού, αλλά και ασθενών ρευμάτων (δίκτυα τηλεφώνων, μεγαφωνικά κ. ά). Παράλληλα, θα επιστρωθούν δάπεδα σκληρών επιφανειών, όπως δρόμων, πλατειών με πλακοστρώσεις και κυβόλιθους, ενώ θα δημιουργηθεί ένας μικρός ζωολογικός κήπος και βοτανολογικό μουσείο. Επιπλέον, προβλέπεται συντήρηση των κτιρίων και … επέκταση της παιδικής… χαράς.».
Γνωρίζοντας την αισθητική του Δήμου Αθηναίων και της Νομαρχίας φανταζόμαστε τι θα δουν τα μάτια μας..
Νέα κτίρια (κομψά διατυπώνεται «συντήρηση των κτιρίων και επέκταση της παιδικής χαράς» σε βάρος του πρασίνου βεβαίως!!). Αντί να κατεδαφιστούν μερικά από τα υπαρχοντα!!).
Μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, κυβόλιθοι, γρανίτες, αντικατάσταση του υλικού των μονοπατιών με Κουρασάνι (γιατί;), εγκατάσταση φωτισμού στους δρόμους (θα γίνουν και δρόμοι για να περνούν οχήματα;) στους πεζόδρομους (γιατί αφού το βράδυ ο Κήπος- και ορθώς- κλείνει!!), στις πλατείες. Πλακοστρώσεις και οτιδήποτε άλλο άχρηστο και άσχημο που θα επιτύχει όμως να περάσουν γρήγορα και ρυθμικά από τις τσέπες των φορολογουμένων στις τσέπες του εργολάβου 7.500.000 ευρώ!!
Μόνο για ανέγερση θεάτρου δεν μίλησαν, όπως δοκιμάζουν να κάνουν στο Άλσος Παγκρατίου!!. Ίσως αυτό περιμένουν να το κάνουν σε δεύτερη φάση!!
Από δεκαετίες πηγαίνω καθημερινά στο γραφείο μου (που είναι στην Πλατεία του Συντάγματος) από το σπίτι μου (που είναι επίσης στο κοντά Κέντρο) βαδίζοντας μέσα από τον Κήπο. Μακαρίζω καθημερινώς την Βασίλισσα Αμαλία για το δώρο που έκανε στην Αθήνα! Τον Εθνικό (πρώην Βασιλικό) Κήπο. (Μαζί με την σημερινή Γεωπονική Σχολή και την έκτασή της, τότε Βασιλικό Βοτανικό Κήπο, και τον Πύργο Βασιλίσσης, το σημερινό «πάρκο Α. Τρίτση»).
Μακαρίζω επίσης και τον εαυτό μου που ζω στην Αθήνα. Και νιώθω περήφανος επειδή καθημερινά βαδίζω στις όχθες και στην περιοχή του Ιλισού στα μέρη που βάδιζαν και δίδασκαν ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης. Σήμερα η ξυνωρίς Κακλαμάνη-Σγουρού με απειλεί με μεγαφωνικές εγκαταστάσεις (δεν τους φτάνουν τα αηδόνια και τα κοτσύφια του Κήπου;), με κυβολίθους, με πλακοστρώσεις, κλπ κλπ.. Θα αφαιρεθούν δηλ. οι σπανίας κομψότητος παλαιές και ωραιότατα φθαρμένες από τον χρόνο (170 χρόνια πέρασαν!!) μαρμάρινες πλάκες της εισόδου του Κήπου από την λεωφόρο Αμαλίας και θα αντικατασταθούν με (Λιαλιωτείου αισθητικής) τσιμέντινους κυβόλιθους και απαστράπτοντες και γλιστερούς γρανίτες;
Η εγκατάσταση φωτισμού με κάνει να πιστεύω ότι σκοπέυουν να κρατούν τον Κήπο ανοιχτό και τα βράδυα!! Και έτσι ο Κήπος θα καταλήξει σε κέντρο ομοφυλικού και ετεροφυλικού αγοραίου έρωτα, ψωνίσματος και "αλληλογνωριμιών", εμπορίας ναρκωτικών από λευκούς και εγχρώμους κλπ κλπ
Διασκεδάζω ιδιαιτέρως με τον Νομάρχη κ. Σγουρό. Αυτός μας διασκέδαζε με το show που έδινε μπροστά από τα τσιγκέλια στην αγορά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Λόγω της νίλας του από το ντοπάρισμα της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών (στην οποία οφείλει την πολιτική του ανέλιξη ως επικεφαλής της αντιστοίχου Ομοσπονδίας) είχε χαθεί για ένα διάστημα από τους προβολείς των καναλιών!! Τώρα πιστεύοντας (δικαίως) ότι όλα ξεχάστηκαν ξαναχτύπησε!!
Η ύπαρξη ενός τόσον σοβαρού προσώπου, όσον ο κ. Ι. Κωστόπουλος αποτελεί βεβαίως εγγύηση. Αλλά πόσο θα μπορεί ο κ. Κωστόπουλος να αντέξει χωρίς να παραιτηθεί;
Κλείνω με το εξής: Τα «έργα» έχουν σιγά-σιγά αρχίσει. Παρετήρησα χθες μία ομάδα εργαζομένων στον Κήπο (προς την είσοδο της Λ. Αμαλίας) να τοποθετούν μία βάνα της Πυροσβεστικής. Ήσαν δύο οι οποίοι έκαναν ότι εργάζονται και τρεις οι οποίοι, καπνίζοντας, τους παρατηρούσαν (Επιστάτες;). Άλλοι δύο οδηγοί σε μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα περίμεναν και αυτοί την σειρά τους παρατηρώντας. Σύνολο 7 εργαζόμενοι.. Τους είδα χθες. Τους είδα και σήμερα να συνεχίζουν την ίδια «δυσκολότατη» εργασία, της τοποθετήσεως μίας βάνας της Πυροσβεστικής.. Πιθανόν να συνεχίζουν αύριο ή, αν δεν εργασθούν αύριο λόγω της αργίας του Σαββάτου, ίσως και την Δευτέρα..
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
9 σχόλια:
Γράφοντας για την αισθητική των Δήμων θυμήθηκα 2 τέρατα τα οποία με πήγε φίλος Καθηγητής της Γλυπτικής της ΑΣΚΤ να δω στο Μαρούσι.
Απλώς ατιμάζουν τον Δημόσιο χώρο! Δεν λέω τίποτε περισσότερο! Ούτε και χρειάζεται!!
Το ένα τέρας παριστάνει τον Γ. Τσαρούχη με (ανεμίζον από πίσω από το τέρας) φουλάρι!! Ο δημιουργός του προφανώς αντελήφθη την πατάτα του που είχε καταφέρει να πουλήσει και δεν έβαλε (πολύ γάτα!!) το ονομά του!!
Το άλλο παριστάνει τον Λούη να τρέχει με κοντά σχολικά παντελονάκια και με ράντες!! Αυτός δεν είχε συνείδηση της τερατοδημιουργίας του και το υπογράφει!!
Όπως είδατε τα χαρακτηρίζω απλώς ως τέρατα. Δεν τα ονομάζω γλυπτά, ανδριάντες κλπ κλπ.
Αξίζει να τα δείτε!!
Βρίσκονται και τα δύο στο κέντρο του Αμαρουσίου!!
Πάντως, όταν κανείς βλέπει την αναλογία πράσινου ανά κάτοικο μεταξύ Αθηνών και άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων θλίβεται.
Αν τώρα τσιμεντοποιήσουν και μέρος του εθνικού κήπου, ουαί...
Θυμάμαι ότι στη Γαλλία στα πάρκα απέφευγαν να στρώσουν με τσιμέντο ή πλάκα ακόμη και τα μονοπάτια κυκλοφορίας των πεζών, που τα άφηναν συνήθως με πατημένο χώμα, παρ' ότι η βροχή και η υγρασία είναι πολύ πιο συχνές εκεί.
Univers
Για να λέγεται όμως η αλήθεια στον οικοδομικό ιστό των Αθηνών όπως ήταν προ του 1922 δεν ήsαν λίγο το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι. Εθνικός Κήπος, Ζάπειο, Αρδηττός, Καισαριανή και Βύρωνας (άκτιστα τότε!!), Ακρόπολη, Φιλοπάππου, Στήλες Ολυμπίου Διός, Αλσος Παγκρατίου, Λυκαβηττός, Πεδίο του Άρεως, Λόφος του Στρέφη, Κήπος του Μουσείου κλπ κλπ. Το κακό έγινε μετά όταν προσετίθεντο συνοικίες επί συνοικιών χωρίς πρόβλεψη πρασίνου και ελευθέρων χώρων...
Στην Γαλλία, στο Βέλγιο και αλλού αφήνουν μέρος του πεζοδρομίου άστρωτο (χωρίς επίστρωση με πλα΄κες κλπ) και για άλλους λόγους. Για να απορροφά το έδαφος την βροχή. Και έτσι με πολύ μεγαλύτερες βροχοπτώσεις από την Ελλάδα αποφεύγουν πλημμυρικά φαινόμενα επειδή το σύστημα απορροής των ομβρίων ανακουφίζεται με τον τρόπο αυτό.. Ταυτοχρόνως αυτά τα φτωχαδάκια γλυτώνουν και τις δαπάνες πλακοστρώσεως των πεζοδρομίων..
Εμείς όμως που το χρήμα ρέει από τα μπατζάκια μας μας τέτοιες οικονομίες θα κάνουμε τώρα;
Βέβαια με λιγότερες πλάκες στα πεζοδρόμια και το κλίμα το καλοκαίρι θα ήταν ανθρωπινότερο..
Η αναλογία εργαζόμενων με επιβλέποντες είναι συνήθως 1:5. Εδώ μιλάμε για... εντατικοποίηση, άρα η βάνα θα έχει ήδη τοποθετηθεί!
Ο χαριτωμένος μας δήμαρχος δεν νοιάζεται για την πόλη μας. Αυτό είναι αποδεδειγμένο. Εμείς;
Λωτοφάγε
Λατά τον Μ.Ναπολέοντα η σχέση προϊσταμένου-υφισταμένων είναι 7:1.
Ο Δήμαρχος ετοιμάζεται τώρα να βάλει στο χέρι και το Άλος Παγκρατίου. Κούνια που τον κούναγε!!
Λίαν προσεχώς θα ασχοληθώ με το θέμα!!
Αν τολμήσουν και προσθέσουν έστω και ένα κυβικό τσιμέντο στον Εθνικό Κήπο τους χρειάζεται πολύ γερό κράξιμο.
Επι τη ευκαιρία, γράψε κάτι για το Πάρκο Ριζάρη, δίπλα στο μετρό Ευαγγελισμός. Γιατί αυτή η αθλιότητα; Πόσα λεφτά χρειάζεται για ξεχορτάριασμα και φύτευση 50 δέντρων, 100 θάμνων και λίγων λουλουδιών; Όχι πάνω από 5.000 ευρώ μαζί με τα εργατικά.
Επί τη ευκαιρία: Η πλατεία Συντάγματος τις μισές μέρες του χρόνου είναι κατειλημμένη για "εκδηλώσεις", με τις απαραίτητες νταλίκες και αυτοκίνητα να την καταπατούν.
μάρκο τ
Πράγματι το άλσος Ριζάρη έχει τα χάλια του τα μαύρα!
Γιατί όμως δεν γράφετε εσείς κάτι;
Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που είμαστε όλοι καχύποτπτοι ως προς την αισθητική των "αρχόντων" αφού τις περισσότερες φορές οι "αναπλάσεις" καταλήγουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα από πριν (ομόνοια, μοναστηράκι τώρα; για να δούμε...). Προσωπικά όμως Θεωρώ πως άργησαν κιόλας να ασχοληθούν με τον εθνικό κήπο. Ναι μεν κάθε φορά που περνάω ξαφνιάζομαι που υπάρχει τέτοιο πράγμα στο κέντρο της Αθήνας αλλά δεν παύω να το βλέπω σα να είναι από άλλη εποχή, μουσειακά. Του λείπει προσαρμογή στο σήμερα, περισσότερος κόσμος (όχι μόνο όσοι ζουν δίπλα) που να ζει το πάρκο καθημερινά όπως γίνεται στην Ευρώπη. Δεν ξέρω αν η ανάπλαση θα βοηθήσει αλλά σίγουρα το ελπίζω
Ανώνυμε
Φοβάμαι ότι ο περισσότερος κόσμος θα καταστρέψει τον κήπο!!
Το πρωί της Δευτέρας είναι γεμάτος χαρτιά, αποτσίγαρα και και σκουπίδια με τον σημερινό αριθμό επισκεπτών. Φαντάζεσθε τι θα γίνει με περισσότερους επισκέπτες!!
Δημοσίευση σχολίου