24.10.09
ΣΥΝΕΠΕΙΑ!!
Αντιγράφει ο Φιλίστωρ από το φύλλο της Καθημερινής της 23.10-.2009.
"ΚΕΝΤΡΟΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ: Αι από 15νθημέρου συντελούμεναι ζυμώσεις εις τό πολιτικόν παρασκήνιον τής αντιπολιτεύσεως, εξεδηλώθησαν χθές διά τής αναγγελίας υπό πρωινής εφημερίδος κατά τρόπον εντυπωσιακόν, τού επικειμένου –ίσως εντός τής εβδομάδος– σχηματισμού πολιτικού οργανισμού προωρισμένου να εξασφαλίση ομαλήν διαδοχήν τής παρούσης Κυβερνήσεως. Λέγεται ότι συνεπληρώθησαν χθές αι συνεννοήσεις και επετεύχθη συμφωνία. Ως εγνώσθη, εις τήν κίνησιν μετέχουν ο κ. Σοφ. Βενιζέλος, ακολουθούμενος, ως λέγεται, από τους περισσοτέρους βουλευτάς τού Κ.Φ., ο αρχηγός τού λαϊκού κοινωνικού κόμματος κ. Σ. Στεφανόπουλος και ίσως μέλη τινά τής Ν.Π.Κ. (Νέα Πολιτική Κίνησις). Επί κεφαλής τής όλης κινήσεως θα τεθή με σύνθημα τήν εξυγίανσιν, ο στρατηγός Γ. Γρίβας, τόν οποίον προβάλλουν ως διάδοχον ηγέτην, άν μη όλοι, οι περισσότεροι τών μετεχόντων τής κινήσεως.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ: Εις τάς ανωτέρω ζυμώσεις παρέμειναν ευθύς εξ αρχής αμέτοχοι οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Σ. Μαρκεζίνης. Ο πρώτος φρονεί ότι η φθορά τής Κυβερνήσεως τόν προωθεί εις τήν ηγεσίαν τής δεξιάς και ο κ. Μαρκεζίνης ακολουθεί το χαραχθέν πρόγραμμά του, τής εντός τών αυστηρώς δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών πλαισίων προετοιμασίας τής ομαλής διαδοχής, με τήν ταχυτέραν δυνατήν ψήφισιν αδιαβλήτου εκλογικού νόμου και προσφυγήν εις εκλογάς. Ο μη αποκλεισμός τής εν ανάγκη συνεργασίας με τήν συμπολίτευσιν, υπό τών δύο ανωτέρω αρχηγών, πρό μέν τών εκλογών υπό τού κ. Παπανδρέου, μετά τάς εκλογάς δέ υπό τού κ. Μαρκεζίνη, έχει δώσει εν τώ μεταξύ λαβήν εις φήμας περί επικειμένης διευρύνσεως τής συμπολιτεύσεως διά τής συμμετοχής εις τήν Κυβέρνησιν τών κ.κ. Παπανδρέου και Μαρκεζίνη. Αι φήμαι εν τούτοις αυταί ουδεμίαν παρουσιάζουν βασιμότητα και ουδαμόθεν τυγχάνουν επιβεβαιώσεως".
Μπράβο συνέπεια την 23.10.1960 ο φιλοδοξών τότε να αναλάβει την ηγεσία της δεξιάς (ΕΡΕ), ως διάδοχος του Κ. Καραμανλή, "Γέρος της Δημοκρατίας» Γ. Παπανδρέου!!
Το 1961, αφού προηγουμένως συνέπραξε με την ΕΡΕ στην κατάρτιση και ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, εκήρυξε τον «ανένδοτο αγώνα» κατά της δεξιάς για τις εκλογές του 1961 τα οποίες έχασε από την δεξιά!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
Από ότι βλέπω το αντιπαπανδρεϊκόν,και προς στις 3 γενεές, μένος δημιουργεί προβλήματα και στην ανάγνωση ακόμα και του παρατιθέμενου κειμένου το οποίο σαφώς γράφει:
Αι φήμαι εν τούτοις αυταί ουδεμίαν παρουσιάζουν βασιμότητα και ουδαμόθεν τυγχάνουν επιβεβαιώσεως".
Δεν συζητάω βέβαια για τα δέντρα που ψήφισαν τον Καραμανλή το 1961, στις διαβόητες εκλογές βίας και νοθείας, για να καταφέρει να βγεί μεν τότε αλλά σε σύντομο διάστημα χάρις στον ανένδοτο αγώνα να τον χάσουμε στο Παρίσι ως Τριανταφυλλίδη :))
Αθεόφοβε
Μάλλον δεν είναι δικό μου το πρόβλημα αναγνώσεως του κειμένου. Γράφει στο τέλος.
"..έχει δώσει εν τώ μεταξύ λαβήν εις φήμας περί επικειμένης διευρύνσεως τής συμπολιτεύσεως διά τής συμμετοχής εις τήν Κυβέρνησιν τών κ.κ. Παπανδρέου και Μαρκεζίνη. Αι φήμαι εν τούτοις αυταί ουδεμίαν παρουσιάζουν βασιμότητα και ουδαμόθεν τυγχάνουν επιβεβαιώσεως".
Δηλ. η φήμη μόνον περί της επικειμένης τότε διεύρυνσης της συμπολιτεύσεως ουδεμία παρουσιάζει βασιμότητα. Όχι και οι άλλες στην αρχή του κειμένου.
Δεν υπάρχει Αντιπαπανδρεϊκό μένος!
Αντιθέτως σε δύο πολύ κρίσιμες εθνικά εποχές που το πολιτικό εκκρεμές στην Ελλάδα έκλινε ταχέως και ισχυρά προς την Μαρξιστική Αριστερά, πατήρ και υιός Παπανδρέου (ο 2ος με την αμέριστη, αν και έμμεση, συνδρομή του Κ. Καραμανλή) περιώρισαν την Αριστερά στην γωνία!! Και εννοώ τα Δεκεμβριανά και το 1981-1985. Και τους αξίζει, όπως πιστεύω, καθε έπαινος!!
ενδιαφέρον για μας τους νεώτερους...
Εμένα δεν με εντυπωσιάζουν οι διαμάχες μεταξύ των νικητών του εμφυλίου. Η ουσία είναι ότι δεν νίκησαν οι άλλοι κι έτσι κλπ. Ωστόσω για διάφορους λόγους οι ιδέες των ηττημένων κατίσχυσαν των φιλελευθέρων και δημοκρατικών ιδεών. Κι έτσι ο κρατισμός που κατέστρψε την Σ.Ε. έμεινε ως κειμήλιο να φυλάσσεται μέχρι σήμερα στην ωραία χώρα μας. οι προσωπικές φιλοδοξίες των πολιτικών υποκατέστησαν την ιδεολλογική διαπάλη. Κι έτσι οδεύουμε προς την δική μας πτώση του Τείχους που επέρχεται . Ϊσως τότε μόνο καταλάβουμε σε τι διαφέρουμε από τις χώρες αυτές. Αλλά αυτό είναι δύσκολο σε χώρες καθυστερημένες , όπως η δική μας..
Squarelogic
Πολλά πράγματα εκ του σχετικά προσφάτου παρελθόντος μάς μεταφέρονται χρωματισμένα ακόμη από τις εκατέρωθεν προπαγάνδες.
Χρειάζεται όμως κάποτε-καποτε να ανατρέχουμε στις πηγές, πράγμα συχνά δύσκολο για μη εξ επαγγέλματος ιστορικούς και ιστοριογράφους... Αν και φοβάμαι ότι και αυτοί (οι εξ επαγγέλματος ιστορικοί και ιστοριογράφοι)φορούν πιο δυνατούς ιδεολογικούς και πολιτικούς φακούς από όλους εμάς τους άλλους..
Επ' ευκαιρεία της αναφοράς μου του αειμνήστου Γεωργίου Παπανδρέου στην ανάρτηση θυμήθηκα και την εξής ιστορία που μου είχε διηγηθεί ο αείμνηστος επίσης Κ.Ε.Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Βουλής, Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και σε όλες τις Κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή Υπουργός.
Μετά τις εκλογές του Μαρτίου 1946 (στις οποίες σάρωσε το Λαϊκό Κόμμα και όλα τα υπέρ της επιστροφής του Βασιλιά κόμματα) ο Κ.Ε. Παπακωνστντίνου, πρωτοεκλεγείς τότε Βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου, Αρχηγό Κόμματος που είχε υποστεί πανωλεθρία και στις εκλογές του 1946 είχε ταχθεί υπέρ της Αβασιλεύτου. (Μετά όμως τις εκλογές ανεγνώρισε ανεπιφυλάκτως το νέο πολίτευμα). Ο Γ. Παπανδρέου είπε στον Κ.Ε.Π. ότι εγνώριζε εκ των προτέρων το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα σε βάρος της Δημοκρατίας και ήδη, προ των εκλογών, είχε αποφασίσει όπως (μετά τις εκλογές) αναγνωρίσει ανεπιφυλάκτως την Δημοκρατία. Τον ερώτησε τότε ο Κ.Ε.Π. έκπληκτος για τον λόγο που αν και εγνώριζε το αποτέλεσμα και ταυτοχρόνως είχε εκ των προτέρων αποφασίσει να αναγνωρίσει την Βασιλευομένη Δημοκρατία, δεν το έκανε προ των εκλογών, ώστε να έχει ασφαλώς πολύ καλλιτερη τύχη σε αυτές. Η απάντηση του Γ.Π. "Αγαπητέ μου ως εραστής της Δημοκρατίας ώφειλα να παρακολουθήσω την τελευταίαν εκφοράν της".
Αντώνιε
Αν παρακολουθήσεις την εξέλιξη της νομοθεσίας ο κρατισμός ξεκίνησε στην Χώρα μας από τον Α! Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως συνέβη (λόγω των πολεμικών περιόδων) και σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές Χώρες. Το κακό εδώ είναι ότι επειδή αυτό βόλευε (για ευνοήτους πελατειακούς λόγους) το σύνολο του πολιτικού συστήματος συνεχίζεται ακόμη..
Και οδηγούμεθα στην καταστροφή. Αν δεν έχουμε χρεοκοπήσει ακόμη. Και δυστυχώς λόγω ΕΥΡΩ δεν υπάρχει λύση
Δημοσίευση σχολίου