ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


1.7.11

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ


«Και διηγώντας τα να κλαίς!!»

Στο ένθετο της χθεσινής (30.6.2011) Καθημερινής «ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ» δημοσιεύεται με τον τίτλο αυτό μικρό κείμενο του κ. Μιλτ. Νεκταρίου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είχε διατελέσει Διοικητής του ΙΚΑ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΕΓΑ» και Πρόεδρος της Ενώσεως Ασφαλιστικών Εταιρειών  Ελλάδος. Το κείμενο το οποίο παραθέτω στην  συνέχεια αποπνέει απολύτως δικαιολογημένη (κατά την γνώμη μου) απαισιοδοξία για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος της Χώρας. Ως αιτία της απειλουμένης καταστροφής ο κ. Νεκτάριος θεωρεί (και ορθώς) τον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια  της πολιτικής και, κυρίως, της συνδικαλιστικής ηγεσίας στην Μεταπολίτευση. Προβλέπει ότι τμηματικά οι συντάξεις θα μεταβληθούν σε μικρά προνοιακά επιδόματα.
Διαβάστε το κείμενο.
Διαβάστε και κλάψτε!!
Άς όψεται η λεγομένη "γενηά του Πολυτεχνείου και τα μιαλά της.
Πληκτρολογώντας στο κείμενο μεγαλώνουν τα στοιχεία).
-

9 σχόλια:

glam είπε...

Το να πεις δυσάρεστα πράγματα στους Έλληνες, και η αλήθεια συχνά δεν είναι ευχάριστη, αποτελεί πολιτική αυτοκτονία, και άρα απαγορεύεται…. .ίσως αν μεγαλώσουμε ;;

Ανώνυμος είπε...

Η μελλοντική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος σημαίνει Εθνική καταστροφή. Ίσως μεγαλύτερη αυτής που τώρα βιώνουμε.
Η ανεπάρκεια των αιρετών πολιτικών αποδεικνύει δυστυχώς ανεπάρκεια του εκλογικού σώματος.
Δεν μπορώ να μην συγκρίνω την σημερινή κατάσταση με την κατάσταση του 1940.
Το 1940, ενώ η Χώρα είχε κηρύξει στάση πληρωμών το 1932, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αποθέματα σε χρυσό που εκάλυπταν τις εισαγωγές ενός έτους. Ταυτοχρόνως η Χώρα είχε επαρκώς προπαρασκευασθεί για ένα Βαλκανικό (όπως ήταν τότε τα επιτελικά σχέδια πόλεμο, ο κίνδυνος ήταν επίθεση της Βουλγαρίας)και τελικά διεξήγαγε με μεγάλη επιτυχία πόλεμο κατά της Ιταλίας και εν συνεχεία και ταυτοχρόνως με αξιοπρέπεια πόλεμο και κατά της Γερμανίας.
Είχε επιτευχθεί "σιτάρκεια" (δηλ. η αγροτική παραγωγή εκάλυπτε την εθνική ζήτηση) για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος.
Και όλα αυτά ενώ είχε αρχίσει από το 1936 που ιδρύθηκε το ΙΚΑ η κεφαλαιοποίηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Τι άλλο να πεί κανείς..

glam είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

GLAM
Τοιούτοι έπρεπαν ημίν Αρχιερείς!
Ή κατά το αφεντικό και ο βαλές του!
Γιατί παραπονιόμαστε;

Unknown είπε...

Ανώνυμε
Και το καθεστώς Μεταξά δεν είχε μόνον λαμπρές όψεις. Ως αντίστηξη σε αυτά που αναφέρετε μην λησμονείτε την στέρηση της πολτικής ελευθερίας.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι στο καθεστώς Μεταξά δεν υπήρχε πολιτική ελευθερία.
Πλην όμως τα καθεστώτα πρέπει να κρίνονται αναλόγως του τόπου, του χρόνου και των συνθηκών. Τότε οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο ήσαν μόνο τα Σκανδιναβικά κράτη, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Αγγλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, και Νέα Ζηλανδία. Ίσως μπορούσε να χαρακτηρισθούν δημοκρατίες με κάποια ευρύτερη αντίληψη και η Φινλανδία, η Πολωνία και η Τσεχοσλοβακία.
Όλα τα άλλα κράτη είχαν απολυταρχικά καθεστώτα, συνήθως πολύ αυστηρότερα του καθεστώτος Μεταξά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, προ της 4ης Αυγούστου 1936, ο Μεταξάς ήταν κοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός με συναίνεση των δυο μεγάλων παρατάξεων. Πιστεύετε ότι με αμιγώς δημοκρατικό καθεστώς, υπό τις τότε συνθήκες, τα πράγματα οικονομικώς, οργανωτικώς και στρατιωτικώς θα πήγαιναν καλύτερα από ότι πήγαν;
Ξεχνάτε τα χάλια της τότε Δημοκρατίας στην Γαλλία; Όταν οι ναζί εξοπλίζονταν και ετοιμάζονταν πάνοπλοι, χωρίς να κρύβουν πειστικά τις προθέσεις τους να πάρουν πίσω τα χαμένα της συνθήκης των Βερσαλλιών, οι Γάλλοι απεργούσαν άγρια και η Κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου του Λεόν Μπλούμ, καθιέρωνε άδειες για πληρωμένες διακοπές, μικρότερο ωράριο εργασίας κλπ κλπ.

Unknown είπε...

Ανώνυμε
Το θέμα της αναρτήσεως δεν είναι το καθεστώς Μεταξά, αλλά η επικείμενη νέα Εθνική καταστροφή από την επερχομένη κατάρρευση του κοινωνικοασφαλστικού συστήματος.
Όσο για την Δημοκρατία, όπως πολλοί αποδίδουν στον Τσώρτσιλ και άλλοι στον Καρλ Πόπερ, θα ήταν το χειρότερο πολίτευμα εάν δεν υπήρχαν όλα τα άλλα!!

Κ.Τ. είπε...

Και που οφείλεται κατά την γνώμη σας η καταστροφή αυτή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος;
Οι φερόμενοι ως "μεγαλόμισθοιπληρώνουμε στο ΙΚΑ εισφορές (που μαζύ με τις εργοδοτικές εισφορές) εάν τις πληρώναμε σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία θα είχαμε πολλπλάσιες συντάξεις από τις σημερινές αντίστοιχες του ΙΚΑ χωρίς να λογαριάσουμε και την πιθανή εξαφάνισή τους;

Unknown είπε...

ΚΤ
Δεν είμαι ειδικός στα ζητήματα της κοινωνικής ασφαλίσεως ώστε η γνώμη μου να είναι βαρύνουσα.
Η προσωπική μου αντίληψη όμως είναι η εξής:
Υποστηρίζεται ότι η βλακεία και ο λαϊκισμός είναι αήττητοι!
Λάθος. Να που νικήθηκαν από τα μαθηματικά και την στατιστική.
Πιστεύω ότι όλες οι αναλογιστικές μελέτες (όσες λίγες βεβαίως έγιναν) ευνόησαν, είτε πρόκειται για συντάξεις είτε πρόκειται για εφ΄ άπαξ, με την αντίληψη ότι τα ευρώ φυτρώνουν στα δένδρα, τους εργαζομένους με παρεχόμενα πλεονεκτήματα δυσαναλόγως μεγαλύτερα από τις εισφορές. (Με την εξαίρεση ίσως των λεγομένων υψηλομίσθων οι οποίοι αδικήθηκαν υπέρ εκείνων που δεν συνεκέντρωναν τις μαθηματικές προϋποθέσεις συνταξιοδοτήσεως. Μπλέξιμο δηλ. των αρχών της κοινωνικής ασφαλίσεως με τις αρχές της κοινωνικής πρόνοιας). Μπορούμε να πούμε ότι, αν μη οι περισσότεροι, πολλοί ίσως, εκείνων που παίρνουν τις ελάχιστες συντάξεις του ΙΚΑ, δεν εδικαιούντο μαθηματικώς καν συντάξεως. Ας θυμηθούμε πως γονάτισε ο Α. Παπανδρέου διάφορα ταμεία μεταξύ των οποίων και το ΝΑΤ (από τα ευρωστότερα Ταμεία) υποχρεώνοντας το να δώσει συντάξεις σε ανθρώπους που είχαν δει την θάλασσα μόνον στον κινηματογράφο με το επιχείρημα ότι ήσαν πολιτικοί πρόσφυγες ή Έλληνες ομογενείς της ΕΣΣΔ. Πήρε δηλ. τις εισφορές των ναυτικών και των εφοπλιστών που είχαν κεφαλαιοποιηθεί για συντάξεις ναυτικών τις οποίες για εκλογικούς λόγους μοίρασε σε μη ναυτικούς.
Δυστυχώς ελεημοσύνη δεν μπορείς να κάνεις ατιμωρητί με δανεικά!
Ο Χριστός είπε ότι εάν έχεις δύο χιτώνες να δώσεις τον ένα σε αυτόν που δεν έχει!
Δεν είπε ότι εάν έχεις ένα χιτώνα να αγοράσεις με την πιστωτική κάρτα σου και ένα άλλο για να τον δώσεις σε εκείνον που δεν έχει!!