ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


21.10.06

ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙ

Διάβασα χθες στην Καθημερινή για τα αδέσποτα άλογα στα βουνά πάνω από το Σούλι. Γράφει ότι έχουν μείνει περί τα 60 από αυτά και ότι οι Αρχές για να τα «προστατεύσουν» παρήγγειλαν μελέτες. Αυτές που έχουν μέχρι τώρα γίνει είναι (κατά την ενθουσιασμένη και επαινετική εφημερίδα) κόστους 150.000 €.
Λοιπόν κόστος μόνον των μελετών που έχουν καταρτισθεί μέχρι τώρα (χωρίς το κόστος των μελετών που θα γίνουν και το κόστος της κατασκευής των έργων) 2.500 € ανά άλογο!! (150.000 €/60). Το κόστος κατασκευής λογικά θα είναι 20 φορές τουλάχιστον μεγαλύτερο από το κόστος των μελετών, εν όψει του δυσπροσίτου της περιοχής.. Η έλλειψη οδών δεν θα επιτρέψει στη κατασκευή την χρήση μηχανών και τις μεταφορές με αυτοκίνητο. Κόστος λοιπόν συνολικώς 50.000 € ανά άλογο, πλέον του κόστους της συντηρήσεως των αλόγων!!

Δεν γνωρίζω ποιοι κουμπάροι εμελέτησαν και ποιοι αρχικουμπάροι (και πότε;) θα κατασκευάσουν.. Μέχρι τότε όμως θα έχουν μείνει ζωντανά άλογα ή θα υπάρχουν μόνον οι μελέτες και τα έργα;
Σκέφτομαι πάντως ότι η ημερησία συντήρηση ενός αδέσποτου αλόγου δεν πρέπει να υπερβαίνει (κατά μέσον όρο) σε κόστος ζωοτροφών (δηλ. σανό) το 1€ ημερησίως (το πολύ), δεδομένου ότι τα άλογα αυτά (όπως γράφει και η εφημερίδα) βρίσκουν στην φύση την διατροφή τους για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Οι μέχρι τώρα μελέτες όμως, χωρίς την κατασκευή των έργων, στοίχισαν 2.500 € ανά άλογο.. Δηλ. κάθε άλογο (που ζει μέχρι 10-15 χρόνια το πολύ) θα έτρωγε επί 7 χρόνια σχεδόν από το κονδύλιο που οι Αρχές εδαπάνησαν μόνον για τις μελέτες που έγιναν.. Και επί 137 (!!!) χρόνια σχεδόν από το κονδύλιο για το κόστος κατασκευής … Τρελά νούμερα!!
Δηλ. ναι μεν τον φετινό χειμώνα δεν θα ταϊστούν τα άλογα, φαίνεται όμως ότι έφαγαν καλά όμως μερικά έλλογα και θα φάνε καλύτερα άλλα με τις κατασκευές!!
Πόσο θα στοίχιζε όμως εαν, όταν εμφανισθούν και πάλι στην περιοχή πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το 2005, οι Αρχές μεταφέρουν εκεί τις ζωοτροφές, εν ανάγκη με ελικόπτερο; Το μόνο επί πλέον κόστος θα είναι της μεταφοράς!!
Τι εμπόδιζε τις Αρχές να κάνουν αυτή την απλή σκέψη;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενα μυστήριο πράμα ε??????????

Unknown είπε...

ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ
ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΡΑΜΑ! ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ; ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΘΕ ΑΣΕΒΗΣ ΣΚΕΨΗ!