Το ήμουν (σε νεαρή τότε σχετικώς ηλικία) σύμβουλος του τότε Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Ε. Παπακωνσταντίνου.
Μετείχα και σε μία άτυπο επιτροπή υπό τους αείμνηστους Κ. Τσάτσο και Κ. Παπακωνσταντίνου η οποία είχε ως αποστολή να ελέγχει τις τροπολογίες που κατετίθεντο στο υπό ψήφιση τότε Σύνταγμα και από πλευράς σκοπιμότητος και από πλευράς νομοτεχνικής
Τότε κατετέθη στην Επιτροπή αυτή (δεν ενθυμούμαι από ποιόν, μπορώ πάντως να τον βρω στο αρχείο μου), τροπολογία (έχουσα μάλιστα την έγκριση του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή) που εξαιρούσε τους Καθηγητές Πανεπιστημίου από τα κωλύματα και ασυμβίβαστα εκλογιμότητος των βουλευτών πού είχαν όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι και τα οποία ίσχυαν από πρώτο Σύνταγμα, από 130 περίπου χρόνια. Δηλ. κατ΄ εξαίρεση θα μπορούσαν οι Καθηγητές Πανεπιστημίου να εκλέγονται και Βουλευτές και να διατηρούν και τις δύο ιδιότητες... (Η σημερινή παράγραφος 2 του άρθρου 56 του Συντάγματος).
Έτσι όμως επήρχετο ανατροπή της συνταγματικής και πολιτικής τάξεως που ίσχυσε συνεχώς από το πρώτο Σύνταγμα της χώρας..
Όταν είδαν την σχετική τροπολογία τόσον ο Κ. Τσάτσος, διαπρεπής διανοούμενος και Πανεπιστημιακός, όσον και ο Κ. Παπακωνσταντίνου, διαπρεπής νομικός και εμπειρότατος και νουνεχής πολιτικός, κόντεψαν να πάθουν αποπληξία..
Και επειδή κατάλαβαν την κερκόπορτα που η διάταξη άνοιγε σε βάρος των Πανεπιστημίων και κυρίως σε βάρος της χώρας και ήσαν τα πρόσωπα με την μεγαλύτερη επιρροή στον τότε Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, απεφάσισαν από κοινού να του ζητήσουν (δεδομένου μάλιστα ότι αυτοί είχαν την ευθύνη του περιεχομένου του Συντάγματος) την άμεση απόσυρσή της. Εγνώριζαν άλλωστε και οι δύο τα θλιβερά αποτελέσματα που είχε επιφέρει η κομματικοποίηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την περίοδο του διχασμού κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και εν συνεχεία (αν και σε διαφορετικά τότε στρατόπεδα οι δύο τους τότε ευρισκόμενοι) ώστε δεν χρειάζονταν πολύ μυαλό για να αποφασίσουν ότι ώφειλαν να εμποδίσουν την ψήφιση της διατάξεως, η οποία θα θεσμοθετούσε την κομματικοποίηση των Πανεπιστημίων....
Πλην όμως έπεσαν σε βράχο αμετακίνητο.. Αν και σχεδόν πάντοτε ο Κ. Καραμανλής τους άκουγε στα ζητήματα του Συντάγματος εκεί δεν μετεκινήθη εκατοστό..
Ήθελε προφανώς να εξωραΐσει την εικόνα του, εν όψει της ειλημμένης αποφάσεώς του να εγκαταλείψει την Πρωθυπουργία για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ζητούσε και την αποδοχή και των «προοδευτικών» δυνάμεων..
Στην συνέχεια ο νόμος πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία (ν. 1268/1982) αποτελείωσε αργά, σταθερά και μεθοδικά τον ήδη προσβληθέντα από καρκίνο ασθενή (Πανεπιστήμια)..Νομίζω ότι αυτές ήσαν οι δύο κρίσιμες στιγμές που εδημιούργησαν το σημερινό χάος στα Πανεπιστήμια. Μεταχειρίζομαι ευγενή έκφραση. Ίσως έπρεπε να πω το σημερινό μπου…λο!!.
Για την ιστορία σημειώνω ότι οι Καθηγητές που εξελέγοντο Βουλευτές (κατά την αρχή τουλάχιστον της εφαρμογής της διατάξεως) είχαν επιτύχει –με διακομματικές προσπάθειες!- γνωμοδότηση της Ολομελείας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (με πλειοψηφία μίας ψήφου!!) ότι εδικαιούντο, πλην των αποδοχών του βουλευτού, και το μισθό του Καθηγητού…
Αιτιολογία;
Συνέχιζαν την ερευνά τους στα Πανεπιστήμια..
Έκρινα σκόπιμο να γράψω αυτά που γνωρίζω ως αυτόπτης και αυτήκοος..
Επομένως ουδεμία μεταρρύθμιση μπορεί να γίνει στα Πανεπιστήμια εάν προηγουμένως δεν ξεριζωθεί η αιτία του κακού, η διάταξη δηλ. του άρθρου 56 παρ.2 του Συντάγματος που τα κομματικοποίησε.
Αλλιώς κάθε βελτίωση είναι αδύνατη ή τουλάχιστον πρόσκαιρη…
Πρέπει όμως να αναφερθώ και σε κάτι άλλο..
Το νομοσχέδιο της Υπουργού κ. Μ. Γιαννάκου (προφανώς για να πετύχει κάποιου είδους συναίνεση των Πανεπιστημιακών ή της ΠΟΣΔΕΠ τουλάχιστον) μετέβαλε τον έλεγχο σκοπιμότητος υπό του Ελεγκτικού Συνεδρίου των δαπανών των Α.Ε.Ι. σε απλό έλεγχο νομιμότητος. (Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εκ του Συντάγματος την υποχρέωση -για να προστατεύει τους φόρους μας- να ελέγχει την σκοπιμότητα και την νομιμότητα κάθε δαπάνης που γίνεται από κονδύλια που εδημιουργήθησαν από τους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων). Τώρα στα Α.Ε.Ι. ο έλεγχος αυτός περιορίζεται σε απλό έλεγχο νομιμότητος μόνο.. Κυρίως εάν δηλ. θα υπάρχει παραστατικό (απόδειξη) της δαπάνης..
Μα ήδη και με τον υπάρχοντα έλεγχο σκοπιμότητος πιστώσεις για την πληρωμή λ/σμών της Δ.Ε.Η. εχρησιμοποιήθησαν στην Θράκη για την οργάνωση τουριστικού συνεδρίου, όπως τουλάχιστον κατήγγειλε η ίδια η Υπουργός.
Ας μη ξεχνάμε τις πιστώσεις για έρευνα που στο Πάντειο εχρησιμοποιήθησαν για λάστιχα της Πόρσε και ανέγερση βίλας αξιωματούχων!!
Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι η σύνταξη του Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη (την οποία εδώρησε ευγενώς για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του Παντείου στο οποίο ήταν Καθηγητής) δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποια τσέπη κατέληξε.. Όχι πάντως στην Βιβλιοθήκη..
Ας μη ξεχνάμε ακόμη ότι από το 1974 και μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει γίνει κράτηση από τον μισθό των διδασκόντων στα Α.Ε.Ι. λόγω της συμμετοχής τους στις συχνότατες απεργίες τους..
Αν λοιπόν καταργηθεί και ο έλεγχος σκοπιμότητος υπό του Ελεγκτικού Συνεδρίου των δαπανών τους τα Α.Ε.Ι. θα καταντήσουν δύο φορές μπου…λο..
Αυτά εάν θέλουμε να γνωρίζουμε την σχέση αιτίου και αιτιατού..
Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε σε πρώτη μορφή σαν αντισχόλιο σε σχόλιο του στο www.expanding-univers.blogspot.com/
Εμπλουτισμένο το δημοσιεύω και εδώ.
2 σχόλια:
"Ας μη ξεχνάμε τις πιστώσεις για έρευνα που στο Πάντειο εχρησιμοποιήθησαν για λάστιχα της Πόρσε και ανέγερση βίλας αξιωματούχων!!"
Είναι βέβαιο; (εγώ είχα ακούσει για Ferrari)
Με την παραπομπή σας θα στείλετε κόσμο στο φτωχικό μου, και δεν είμαι προετοιμασμένος για μουσαφίριδες!!! (αστειεύομαι)
ΜΑΛΛΟΝ FERRARI ΗΤΑΝ!!
ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΔΙΚΗΣΑ ΤΟΝ ΚΑΪΜΕΝΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ!
Δημοσίευση σχολίου