ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


29.3.07

ΑΠΛΗΣΤΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΑΝΙΔΕΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ..

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης εδήλωσε προχθές στις Βρυξέλλες ότι η υπόθεση που απασχολεί τα Μ.Μ.Ε. των ομολόγων των Ταμείων οφείλεται στο δίπολο των άπληστων χρηματιστών και των ανίδεων διοικητών των Ταμείων..

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

  1. Ποιος όμως διώρισε τους ανίδεους Διοικητές αλλά και τους «ανίδεους» Διοικητές;
  2. Η αξίωση να μην είναι άπληστοι οι χρηματιστές αντιστοιχεί στην αξίωση να μην είναι κυνηγός ο καρχαρίας και να μην μυρίζει σκόρδο η σκορδαλιά!
  3. Το κέρδος ή την ζημία από την αγορά ομολόγου, μετοχής ή άλλου αντιστοίχου χρηματοπιστωτικού προϊόντος έχει μόνον ο πωλητής. Όχι ο αγοραστής ο οποίος έχει μόνον προσδοκία κέρδους ή φόβο ζημίας. Το κέρδος ή η ζημία του θα διαπιστωθούν κατά την πώληση. Επομένως δεν είναι βέβαιο από τώρα ότι στα Ταμεία θα προκύψει ζημία. Αντιθέτως τα σημερινά υποτιμημένα ομόλογα πιθανόν (μάλλον βέβαιο είναι) στην μακριά πορεία τους να υπερβούν στην αγορά ενίοτε και την ονομαστική τους αξία Και κατά την λήξη τους θα εξοφληθούν στην ονομαστική τους αξία.(Είναι υπερβολική η αξίωση να ζητάμε οι διοικήσεις των Ταμείων (αδαείς και «αδαείς) να γνωρίζουν από πριν την πορεία της αγοράς. «Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο" λέει η παροιμία... Αυτά, κατά μείζονα λόγο μάλιστα, επειδή η επένδυση αφορά μακράς λήξεως ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία κατά την λήξη τους θα εξοφληθούν στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας. Αλλωστε η φετινή χαμηλή πτήση των ομολόγων οφείλεται: Αφ΄ ενός στην αύξηση των επιτοκίων. Οι επενδυτές πωλούν τα παλιά ομόλογα και για να αγοράσουν νέα με υψηλότερο επιτόκιο. Και αφ’ ετέρου στην άνοδο των χρηματιστηρίων. Οι επενδυτές πωλούν τα παλιά ομόλογα και για να αγοράσουν μετοχές. Μπορούσε όμως να συμβεί και το αντίθετο! Επομένως ευθύνη για την πτώση της αξίας των ομολόγων –και την εκ τούτων προσωρινή ζημιά των ταμείων- δεν μπορούν να καταλογίσουν στις Διοικήσεις τους τα Δικαστήρια.
  4. Πλην το κόλπο φαίνεται ότι έχει στηθεί αλλού. α. Στην αγορά των ομολόγων από τα Ταμεία σε τιμή μεγαλύτερη της τρεχούσης κατά την κτήση τους διακυμάνσεως της αγοράς. (Αδιανόητο). β. Στην μη αγορά τους απ’ ευθείας από το Δημόσιο στην αξία διαθέσεώς τους.(Επίσης αδιανόητο). Και γ. Στην πώληση παλαιών ομολόγων προς αγορά νέων. (Και αυτό αδιανόητο).Ετσι τα Ταμεία κατέβαλαν (δύο) προμήθειες κατά την πώληση των παλιών και κατά την αγορά των νέων!!
  5. Η διαδρομή του ομολόγου από χέρι σε χέρι δεν έγινε για να φορτωθεί με προμήθειες. Κάθε διαδοχικός πωλητής έπρεπε να πωλεί στην τρέχουσα αξία της αγοράς και κάθε διαδοχικός αγοραστής να αγοράζει επίσης στην ίδια αξία!! Η περιπλάνηση προφανώς έγινε για να δυσχερανθεί η ανακάλυψη των ιχνών του εγκλήματος!!
  6. Η κυβέρνηση υπέστη σοβαρή ζημιά στο γόητρό της. Κυρίως μεταξύ εκείνων των ψηφοφόρων που μετασταθμεύουν από την Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ (και αντιστρόφως) σε κάθε εκλογή. Στην κρίσιμο δηλ. μάζα που δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Εάν ο κ. Τσιτουρίδης είχε υποβάλει (μόνος του ή/και ωθούμενος) ευθύς εξ αρχής την παραίτησή του (επικαλούμενος λόγους τιμής και ευθιξίας εκ της εναντίον του επιθέσεως εν όψει της επιλογής του των ανίδεων ή/και "ανίδεων" διοικητών) η ζημιά για την κυβέρνηση θα ήταν ελαχίστη και για τον ίδιο μικρή..
  7. Όλοι βεβαίως μπορούν να σχολιάζουν και να καταγγέλλουν την υπόθεση. Όχι όμως και το ΠΑΣΟΚ που πρώτο –με αρκετά στελέχη του, όχι όλα βεβαίως!!-εισήγαγε στον πολιτικό κόσμο της χώρας το AIDS!! (Προϋπήρχαν η σύφιλις, η βλεννόρροια, η γοννόρροια, τα κονδυλώματα κλπ. Όχι όμως το AIDS!! ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: