ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


24.11.08

ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ.. ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;



Ενώ, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ανεπτυγμένο ή/και μη, το κύριο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των Μ.Μ.Ε. στρέφεται στην παγκόσμια κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που έχει αρχίσει να μεταφέρεται στην πραγματική οικονομία με απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, με μείωση της ζητήσεως που προοιωνίζει και άλλες απολύσεις (ο φαύλος κύκλος της υφέσεως) στην Ελλάδα περί άλλα τυρβάζουμε.. Εδώ και αρκετό καιρό υφιστάμεθα την συνεχή και καταιγιστική (όσο και μονομερή) «ενημέρωση» από το σύνολο των καναλιών και των εφημερίδων που διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα ανακαλύψει και «αποκαλύψει» καθημερινώς το μεγαλύτερο από τα σκάνδαλα της Μονής Βατοπεδίου.. Υπάρχουν σκάνδαλα; Είναι λίαν πιθανόν. Μένει όμως να αποδειχθεί αν υπάρχουν, ποια, πόσα και σε τι μέγεθος υπάρχουν. Και να αποδειχθούν δικαστικώς με αξιόπιστη, νηφάλια και αντικειμενική προσέγγιση. Με κραυγές και με μεμονωμένες εικόνες δεν δημιουργείται στους σοβαρούς ανθρώπους πεποίθηση. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αλληλοκατηγορούνται. Εσείς φταίτε περισσότερο κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ την Ν.Δ. επειδή εσείς κάνατε τις ανταλλαγές! Όχι εσείς απαντά η Ν.Δ. που αρχίσατε πρώτοι!
Ψευδομάρτυρες (που αποδεικνύονται με αδιάσειστα τεκμήρια εκβιαστές, τουλάχιστον εν αποπείρα) επιστρατεύονται και καταθέτουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Και ας μην πειθόμαστε τόσο εύκολα ότι εκείνοι πους τους πρότειναν ως μάρτυρες δεν εγνώριζαν, δήθεν, με τι είχαν να κάνουν. Για όλα μπορούν να κατηγορηθούν όλα ανεξαιρέτως τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα. Για όλα!!. Πλην της ευηθείας, της αφελείας και της καλής πίστεως… Οι εξηγήσεις (πολιτική «απολογία») του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ για την καταγγελία που του έκανε ο συμπολίτης του επιχειρηματίας κ. Πάπιστας όσον αφορά τον εκβιασμό που υπέστη από τον αξιότιμο κ. Κουκουβίνο (δικηγόρο των «ακτημόνων», καταληψιών και επιδόξων καταληψιών μεγάλης αξίας δημοσίας ή εκκλησιαστικής γης) είναι για τα κλάματα.. Δεν μπορούν να πείσουν ούτε μικρά παιδιά.. Φτάνει να βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά και χωρίς πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές παρωπίδες.. Facts are stubborn things!!!(Οι Άγγλοι το έχουν πάρει από τον Beaumarchais. Ποιος όμως νοιάζεται στην χώρα μας για τα facts?). Στα ερωτήματα που έγιναν προς τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (και παρέμειναν αναπάντητα) ας προσθέσω και εγώ άλλα δύο. (Πιθανόν να τα έχουν ήδη διατυπώσει και άλλοι. Δεν το γνωρίζω).
Ο ίδιος (κ. Γ. Παπακωνσταντίνου) είπε ότι μέχρι της συγκεκριμένης επισκέψεως του συμπολίτου του κ. Πάπιστα είχαν ειδωθεί συνολικά τρεις φορές σε αντίστοιχες κοινωνικές εκδηλώσεις. Δηλαδή όχι κατά μόνας. Πρώτον. Πώς λοιπόν και για ποιο λόγο να ζητήσει ο κ. Πάπιστας να ιδωθούν κατ’ ιδία για πρώτη φορά στην ζωή τους στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ της Χ. Τρικούπη; Για να μιλήσουν για τον καιρό της Κοζάνης;
Δεύτερον. Γιατί να εξομολογηθεί στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τον πόνο του για τον εκβιασμό ο κ. Πάπιστας; Δεν είχε άλλους εξομολόγους στην Κοζάνη; Και ο Εφραίμ που ήταν και τι έκανε; (Όταν επιχειρηματίες επισκέπτονται με ίδια τους πρωτοβουλία πολιτικούς το κάνουν πάντοτε για να ζητήσουν προστασία ή να ζητήσουν οδηγίες. Και όταν πολιτικοί επισκέπτονται με ίδια πρωτοβουλία επιχειρηματίες το κάνουν για να ζητήσουν χρήματα ή/και –μερικές φορές- διορισμό ψηφοφόρων τους!!)
Η αναμενομένη νεκρανάσταση της καθευδούσης από 5 και πλέον ετών δικαστικής αποφάσεως και ενώ όλοι οι Δικαστές της συνθέσεως υπηρετούσαν πλέον σε άλλα Δικαστήρια υπήρξε προφανώς επικοινωνιακό εύρημα της Κυβερνήσεως. Στην ουσία δεν προσέθεσε τίποτε επειδή η Μονή μπορεί να ασκήσει έφεση. Αντιθέτως προσωπικώς θεωρώ ότι εχορήγησε στην Μονή δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Αφ ΄ενός συνέταμε τον χρόνο για την εξάντληση της δικαιοδοσίας των Ελληνικών Δικαστηρίων ώστε η Μονή θα έχει την δυνατότητα να προσφύγει νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. (Θεωρείται πολύ πιθανό πλέον ότι η Μονή στα Ελληνικά Δικαστήρια θα παίζει με σημαδεμένη τράπουλα). Και αφ΄ ετέρου της έδωσε την δυνατότητα να επικαλεσθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτός από το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (που προστατεύει όχι μόνον τα εμπράγματα δικαιώματα, όπως το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και τα ενοχικά) επί πλέον και το άρθρο 6 της κυρίας συμβάσεως που καθιερώνει την αρχή της «δίκαιης δίκης» (“fair trial”). Και ακόμη, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν επιδικάζει επί παραβιάσεων των όρων της ΕΣΔΑ την κυριότητα κλπ των διεκδικουμένων, αλλά (συνήθως) πολύ σεβαστές αποζημιώσεις προβλέπω ότι η Μονή σε μερικά χρόνια θα πάρει σημαντικότατες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Κράτος σε μετρητά και όχι σε ακίνητα υποκείμενα σε καταλήψεις "ακτημόνων" κλπ κλπ.
Αυτά σε συνέχεια δύο προσφάτων αναρτήσεων μου στο ίδιο θέμα με τίτλους ΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και Ο ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΠΙΑΝΕΤΑΙ .. Βλ. http://christosvardakas.blogspot.com/2008/10/blog-post_04.html και http://christosvardakas.blogspot.com/2008_10_01_archive.html
Για πολλά μπορώ να κατηγορηθώ αλλά ποτέ (πιστεύω) ως οπαδός της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας. Παρά ταύτα Facts are stubborn things!!!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ούτε και εσείς αποκλείετε το σκάνδαλο.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Προς ανώνυμο.
Επαναλαμβάνω την απάντησή μου επειδή είχαν παρεισφρύσει μερικά λαθάκια δακτυλογραφήσεως. Παρελείφθη δε και μέρος του τέλους της απαντήσεως.(Η πρεσβυωπία βλέπετε!!)
Βεβαίως δεν αποκλείω τίποτε. Θεωρώ μάλιστα άκρως πιθανό κατά την ανταλλαγή να ωφελήθηκε σημαντικά η Μονή σε βάρος του Δημοσίου.
Πλην όμως το Δημόσιο δεν έκανε την ανταλλαγή υπό την απειλή του Εφραίμ.
Ο Εφραίμ είχε υποχρέωση να φροντίσει τα συμφέροντα της Μονής και μόνον. Όχι και του Δημοσίου!!
Αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι δεν θα πρέπει προηγουμένως να διαπιστωθούν με αντικειμενικότητα, ψυχραιμία και αμεροληψία δικαστικώς.
Αντιθέτως εγώ τουλάχιστον βλέπω την κοινή γνώμη να ενημερώνεται (αφιονίζεται θα έλεγα) μονομερώς και τα Δικαστήρια να ακολουθούν διατεταγμένη πολιτική. Για τον λόγο αυτό λυπάμαι πολύ επειδή η αναζήτηση της αληθείας γίνεται με μεθόδους και διαδικασίες που δεν τιμούν τον νομικό μας πολιτισμό. Δεν θα αναφερθώ βεβαίως στις αχαρακτήριστες εκπομπές της ξυνωρίδος Αυτιά και Ευαγγελάτου.
Ούτε στην αχαρακτήριστη απορία Υφυπουργού εν ενεργεία (του κ. Καμένου, ο οποίος εμέμφετο ουσιαστικώς κατά των Δικαστηρίων, συναγωνιζόμενος σε λαϊκισμό τους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους διερωτώμενος γιατί δεν έχουν βάλει ακόμη τον Εφραίμ μέσα...

squarelogic είπε...

Δε νομίζω οτι μέμφεται κανείς τον Εφραίμ γιατί δεν φρόντισε τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Τον μέμφεται νομικά γιατί συμμετείχε-αν όχι οργάνωσε-κύκλωμα ιδιοποίησης δημοσίου πλούτου και εξαντλησε την επιρροή του για να επιτύχει παρακαμψη-συνέργεια των αρμόδιων θεσμών/υπηρεσιών της πολιτείας και ηθικά γιατί όλα αυτ'α τα έκανε ως πνευματικός ανθρωπος και ερωμένος,εκμεταλλευόμενος μάλιστα τον σεβασμό που αυτες οι ιδιότητες προκαλούν για ιδιοτελείς σκοπούς.

squarelogic είπε...

διορθώνω,ιερωμένος

Unknown είπε...

squarelogic
Μερικές φορές τι ερωμένος τι ιερωμένος..
Επί της ουσίας τώρα.
Ο Εφραίμ δεν είχε την ευθύνη της διαφυλάξεως των συμφερόντων του Δημοσίου. Άλλοι τα είχαν..
Εαν υπήρξε ηθικός αυτουργός σε ποινικά αδικήματα αυτών των άλλων (γεγονός που δεν αποκλείω βεβαίως, ίσως και πιθανολογώ) αυτό πρέπει να κριθεί και διαπιστωθεί με τους κανόνες του νομικού πολιτισμού μας, με ψυχραιμία και με αντικειμενικότητα και όχι με τις κραυγές των ξυνωρίδων Αυτιά-Βυαγγελάτου και Παπαδάκη-Χαρδαβέλλα καθώς και των συν αυτοίς..
Στο κάτω-κάτω στην Χώρα δεν λειτουργούν ούτε ανταρτοδικεία ούτε και Λαϊκά Δικαστήρια!!

Ανώνυμος είπε...

Τις παρατηρήσεις σου τις βρίσκω πολύ εύστοχες. Από τη σκοπιά ενός πιστού, με ενοχλεί η ενασχόληση ενός μοναστηριού με επιχειρηματικές δραστηριότητες, που νομίζω ότι ξεπερνούν τις αναγκαίες συναλλαγές που χρειάζεται να κάνει ένα μοναστήρι για να ζήσει και να εξυπηρετηθούν στις ανάγκες τους και οι μοναχοί που ζουν σε αυτό, και οι προσκυνητές και τυχόν έχοντες ανάγκη, αλλά και τα κτίρια. Από την άποψη αυτή, το Βατοπέδι πιστεύω, και το πίστευα εδώ και χρόνια (δεν περίμενα τις "αποκαλύψεις"), είχε υπερβεί τα εσκαμμένα. Αυτό είναι η πνευματική, αν θες, σκοπιά του θέματος.
Από πολιτικής πλευράς όμως, δεν δέχομαι επ' ουδενί λόγω να φορτωθεί ο Εφραίμ όλη την κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους και όλα τα διαχειριστικά και οικονομικά σκάνδαλα, από καταβολής κόσμου. Ούτε να χρησιμεύσει ως αποδιοπομπαίος τράγος, για κουκούλωμα. Δες για παράδειγμα ότι κανείς δεν ενοχλείται από το ότι δεν αναφέρονται ονόματα πολιτικών δωροληπτών στην υπόθεση Siemens. Αυτό δεν είναι το ίδιο ή και μεγαλύτερο σκάνδαλο; Άρα, ο Εφραίμ, που έχει ασφαλώς ευθύνες πρώτιστα πνευματικές για την κατάσταση αυτή, ίσως όμως και ποινικές (δηλ. ηθική αυτουργία), αν αποδειχθούν οι κατηγορίες, είναι ένας εύκολος στόχος. Ενώ οι άθλιοι πολιτικοί που τα πήραν χοντρά από τη Siemens είναι δύσκολος στόχος και με προκάλυμμα το Βατοπέδι γίνονται και...άφαντος στόχος.

Unknown είπε...

ΜαρκοΤ
Ενοχλούμαι επειδή όλα τα Μ.Μ.Ε. έχουν πέσει λυτά και δεμένα και κατασπαράζουν τον Εφραίμ και την Μονή. Πιθανόν μέρος των όσων λέγονται να είναι αλήθεια. Μένει όμως αυτό να το διαπιστώσουν τα Δικαστήρια με ψυχραιμία, αντικειμενικότητα και τήρηση της διαδικασίας.
Κάθε βράδυ στα Λαϊκά Δικαστήρια και στα Ανταρτοδικεία των 8.00 μ.μ. αποκεφαλίζουν τον Εφραίμ. Κατηγορούν ως Εισαγγελείς, Δικάζουν ως Δικαστές , καταδικάζουν ως ένορκοι και εκτελούν ως δήμιοι τον Εφραίμ. Μετά τον καθημερινό αποκεφαλισμό του από τους τηλεδημοσιογράφους χρειάζεται άραγε να γίνει και δίκη;

Unknown είπε...

Υ.Γ. προς Μάρκο Τ.
Είστε μακριά νυχτωμένος αν περιμένετε να ακούσετε ονοματεπώνυμα χρηματοπαραληπτών πολιτικών και πολιτικών κομμάτων στην υπόθεση της Siemens.
Ίσως και για τον λόγο αυτό να φουσκώνει το θέμα της Μονής Βατοπεδίου..

Univers είπε...

Εύστοχα σχόλια από μία περιθωριακή μειοψηφία σκεπτομένων Ελλήνων.

ΚΑι κάτι που έμαθα: Οι ακτήμονες είναι "ακτήμονες". Μήπως είναι και αυτοί σαν τους "πυρόπληκτους" που αποδεδειγμένα ενθυλάκωσαν ενισχύσεις χωρίς να τις δικαιούνται και τώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους;

Unknown είπε...

Univers
Ευχαριστώ για το σχόλιο. Και εγώ πιστεύω ότι πρόκειται περί "ακτημόνων". Φάνηκε από τον κ. Κουκουβίνο και την συν αυτώ κυρία!!.
Η μεγαλύτερη μαεστρία του Εφραίμ ήταν ότι έδωσε στο Δημόσιο την περιοχή στην λίμνη Βιστωνίδος (που εποφθαλμιούσαν τοπικοί "ακτήμονες" επίδοξοι καταπατητές) και πήρε και αστικά οικόπεδα, τα οποία όμως εποφθαλμιούσαν άλλοι "ακτήμονες". Πιθανόν το Δημόσιο προχώρησε στην ανταλλαγή για να βολέψει με την αγροτική γη δικούς του "ακτήμονες" τοπικούς ψηφοφόρους της περιοχής Βιστωνίδος. δηλ. προχώρησε στην ανταλλαγή με κίνητρα ψηφοθηρικά και πολιτικά και όχι το δημόσιο συμφέρον! Αυτός τώρα ποιος πολιτικός θα το παραδεχθεί;
Κύριος οίδε τι εσκέφτοντο αυτά τα δύο "αγαθοεργά" νομικά πρόσωπα, το Δημόσιο και η Μονή..