ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Google+ Badge

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER

10.3.14

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΟΛΕΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
 

Διερωτάται ο Θ. Βερέμης στην χθεσινή Καθημερινή σε άρθρο του με τίτλο «Ένας ιστορικός γρίφος που περιμένει την λύση» για τους λόγους που δεν έγινε τελικώς δεκτό το σχέδιο λύσεως του Κυπριακού του Άτσεσον.
«Τα δύο επίμαχα έγγραφα», γράφει ο Βερέμης, "δίνουν στον αναγνώστη την εντύπωση ότι τόσο ο Άτσεσον (17 Αυγούστου 1964) που γράφει στον υφυπουργό Μπολ όσο και ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Μπέλτσερ (19 Αυγούστου 1964), συζητούν σοβαρά το ελληνικό σχέδιο μονομερούς ένωσης. Βέβαια απουσιάζει η οριστική απόφαση από τον υπουργό Εξωτερικών, Ντιν Ρασκ, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει το έργο ενός νέου ιστορικού που θα ενδιαφερθεί να εξιχνιάσει το αίνιγμα. Γιατί ο Γεώργιος Παπανδρέου υποχώρησε στη μέση της προσπάθειας; Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ συμβούλιο του Στέμματος; Είναι πιθανόν ο Άτσεσον να ξεπεράστηκε από άρνηση του Ρασκ; Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν για τον ιστορικό που θα βγάλει άκρη, πενήντα χρόνια μετά το γεγονός».Χωρίς να διεκδικώ δάφνες ιστορικού ή έστω να είμαι καν ιστορικός νομίζω ότι την αναμφισβήτητη απάντηση δίνει το τηλεγράφημα του Υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντην Ρασκ με ημερομηνία 23.8.1964  που δημοσιεύεται στον ιστότοτοπο του Υπουργείου του. Δεν απουσιάζει επομένως η οριστική απόφαση από τον υπουργό Εξωτερικών Ντιν Ρασκ, όπως δέχεται ο Θ.Βερέμης  ούτε  ο Άτσεσον ξεπεράστηκε από άρνηση του Ρασκ. Η ανάξια ηγεσία στην Ελλάδα και Κύπρο απέρριψαν το σχέδιο Ατσεσον.

Το πλήρες κείμενο όλου του τηλεγραφήματος βλ. εδώ.

Οι  όροι του σχεδίου των ΗΠΑ (οι οποίες είχαν ήδη εξασφαλίσει την συναίνεση της Τουρκίας στο σχέδιο αυτό) ήταν (αντιγράφω από το τηλεγράφημα) οι εξής:

«4. The conditions of this offer are:

(a) The GOG must undertake, once enosis is concluded, to negotiate promptly and in good faith with the GOT regarding the mutual recision of the Treaties of Guarantee and Alliance.

(b) In the course of this negotiation, the GOG must undertake as a minimum to offer the Turks, in exchange for the abrogation of those treaties, two major concessions.

(c) The first is the assurance of minority rights to the Turk Cypriot population in the form developed by Dean Acheson.

(d) The second is an undertaking by the GOG to grant to the GOT a 50-year lease for a suitable area to be mutually agreed on with the advice of SHAPE.»


Δηλαδή το σχέδιο προέβλεπε Ένωση Ελλάδος-Κύπρου, κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεως που έδιναν δικαίωμα επεμβάσεως στην Κύπρο της Ελλάδος και της Τουρκίας (δικαίωμα που το 1974 εχρησιμοποίησε η Τουρκία), εγγύηση των δικαιωμάτων της Τουρκικής μειονότητος και εκμίσθωση στην Τουρκία διαρκείας 50 ετών (δηλ. μέχρι το 2014!!) βάσεως στην Κύπρο.


Εάν όμως ελύετο κατά το σχέδιο αυτό το Κυπριακό, με μονομερή δηλαδή ένωση της Κύπρου στην Ελλάδα, ο Μακάριος θα επέστρεφε  στον άμβωνά του. (Είναι δηλ. σαν να υποχρεώνεις ένα φανατικό κρεωφάγο να μεταβληθεί ξαφνικά σε χορτοφάγο!!). Ο Μακάριος που είχε γευθεί την νομή της εξουσίας δεν επ΄ροκειτο να την παραδώσει..

Ο Α. Παπανδρέου (με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παλαιού τροτσκιστή) θα ενίσχυε (αν εδέχετο το σχέδιο Άτσεσον)  το ΝΑΤΟ σε βάρος του Ανατολικού Συνασπισμού, αποτέλεσμα όμως που θα εζημίωνε την περαιτέρω πολιτική καριέρα του που την εσχεδίαζε με βάση την λεηλασία των ψήφων της Αριστεράς.

Ο δε θλιβερός τότε γέροντας  Γ. Παπανδρέου ήταν διπλά ψυχικά εξαρτημένος από τον γιο του και από τα εγγόνια του αφ΄ ενός και από το πολιτικό κόστος της λύσεως αφ΄ ετέρου επειδή το σχέδιο προέβλεπε εκμίσθωση ("lease") στρατιωτικής βάσεως στην Κύπρο στην Τουρκία για 50 χρόνια. Αλλά ήδη το 2014 θα έληγε η εκμίσθωση!!

Επομένως  είναι φανερό ότι όλες  οι σφαγές του Ελληνικού πληθυσμού, πολιτικού και στρατιωτικού, οι λεηλασίες, η διαρπαγή των περιουσιών του, οι χιλιάδες βιασμοί, η υποχρεωτική προσφυγιά 200.000 τουλάχιστον Έλληνοκυπρίων, η απώλεια του 40% του εδάφους της Κύπρου, όλα αυτά  που επηκολούθησαν την Τουρκική εισβολή το 1974, θα είχαν αποφευχθεί εάν, το 1964, η άφρων τότε ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδος είχαν δεχθεί το σχέδιο Άτσεσον.

Σήμερα αφ΄ ενός η εκμίσθωση στην Τουρκία της στρατιωτικής βάσεως θα είχε λήξει και αφ΄ ετέρου οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν θα είχαν εκτραχυνθεί ώστε να δικαιολογούνται οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες  μας που και την Χώρα μας γονάτισαν και μερικούς πένητες και ανέστιους πολιτικούς και αξιωματούχους τους κατέστησαν (με τις κάθε λογής προμήθειες) βαθύπλουτους..

Αντί όμως να τους καταριώνται σήμερα  οι Κύπριοι και οι ¨Ελληνες τους κύριους αυτούς ολετήρες της Ελλάδος αλλά και του Κυπριακού Ελληνισμού, τους οποίους η Εφημερίδα δημοσιεύει και σε κοινή φωτογραφία, δηλ.  (τους παραθέτω κατά σειρά μεγέθους βλάβης) Μακάριο, Α. Παπανδρέου και Γ. Παπανδρέου, αντιθέτως (μέρος τουλάχιστον της Ελληνικής κοινωνίας και η πλειοψηφία της Κυπριακής κοινωνίας) εξακολουθεί να τους θεωρεί ήρωες....

Δημοσίευση σχολίου