ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


28.1.07

ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ ΦΥΛΑΚΗΝ ΤΩ ΣΤΟΜΑΤΙ ΜΟΥ..

Αντιγράφω από την χθεσινή (27.1.2007) Καθημερινή..

Δεν αποσύρεται βιβλίο Ιστορίας

Το υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να αποσύρει το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, αλλά θα καταβληθούν προσπάθειες μέσα από την αξιολόγηση φέτος και του χρόνου να υπάρξουν βελτιώσεις και διορθώσεις. Αυτό γνωστοποίησε χθες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Σ. Παπαθεμελή, που έκρινε ότι το βιβλίο χαρακτηρίζεται «από αποεθνοποίηση και αποχριστιανοποίηση της ιστορίας». Η υπουργός τόνισε ότι τα βιβλία αυτά παραγγέλθηκαν το 2003 και εξυπηρετούν μια άλλη φιλοσοφία στην εκπαίδευση, αφού είναι πιο λιτά και τυπικά, χωρίς τα αφηγηματικά στοιχεία που είχαμε συνηθίσει να υπάρχουν στα βιβλία ιστορίας.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι είναι αδιανόητο η φρικώδης σφαγή των Ελλήνων της Σμύρνης να αναφέρεται ως «συνωστισμός του κόσμου στο λιμάνι», η Εξοδος του Μεσολογγίου ως «κίνηση για την έξοδο» και το παιδομάζωμα στην τουρκοκρατία ως «πρωτότυπη οθωμανική πρακτική για τη στρατολόγηση ανθρώπων στις υπηρεσίες του σουλτάνου»: «Εδώ γράφονται τερατώδη πράγματα, τα οποία δεν μπορεί να ανεχθεί ένας στοιχειωδώς σκεπτόμενος μέσος Ελληνας». Η υπουργός παραδέχθηκε ότι έχουν εκφρασθεί πολλές ενστάσεις και από την πανεπιστημιακή κοινότητα και επιστήμονες: «Ομως δεν προτίθεμαι να αποσύρω το βιβλίο. Στο παρελθόν είχαν αποσυρθεί βιβλία με κραυγαλέες ανακρίβειες. Εδώ δεν υπάρχουν ανακρίβειες, αλλά μια άλλου είδους διαχείριση, με την οποία συμφωνώ».

Η υπουργός τόνισε ότι το βιβλίο είναι μόλις 150 σελίδων, δεν μπορεί να είναι 500 σελίδων, ούτε να αφηγείται τα πάντα, ενώ τον ρόλο αυτό πρέπει να έχει ο εκπαιδευτικός.

Οσον αφορά το τετράτομο έργο του «Κέντρου Συμφιλίωσης των Λαών της Βαλκανικής», το οποίο ο κ. Παπαθεμελής χαρακτήρισε ως ιστορικό τερατούργημα, η υπουργός είπε ότι απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και ότι αν και έχει τη θετική κρίση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δεν έχει ακόμη την υπογραφή του υπουργείου Παιδείας για να σταλεί στα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε η υπουργός, «το τετράτομο αυτό έργο υπηρετεί άλλο σκοπό για την περιοχή μας και έχει συγκεκριμένο στόχο».

Δηλ. με άλλα λόγια η κυρία Υπουργός πιστεύει (δικαίωμά της;;):
Ότι τα θύματα των σφαγών της Σμύρνης το 1922 υπήρξαν θύματα του συνωστισμού στο λιμάνι, κάτι δηλ. σαν τα θύματα της θύρας 7 στο γήπεδο Καραϊσκάκη προ 30 ετών περίπου..
Ότι το ίδιο συνέβη στην έξοδο του Μεσολογγίου..
Και ότι λόγω της κατακριτέας απροθυμίας των στρατευσίμων Χριστιανών να καταταγούν στον Οθωμανικό στρατό (ίσως έψαχναν και τότε για "τρελλόχαρτα"!) αναγκάστηκαν οι πατρικοί και στοργικοί Σουλτάνοι στο παιδομάζωμα για να υπερασπίσουν τους υπηκόους τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Μουσουλμάνους και Χριστιανούς) κατά των έξωθεν απειλών των Χριστιανικών κρατών και του εσωτερικού κινδύνου από τους κλέφτες του Μωρηά....
Είναι και αυτό μιά άποψη βεβαίως...
Θου όμως Κύριε φυλακήν τω στόματί μου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: