ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


3.3.07

Η ΠΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΧΤΙΖΕΙ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩΓΕΙΑ....

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.

Υπολογίζεται το επί πλέον δημοσιονομικό κόστος εκ των προσφάτων (προεκλογικών) κοινωνικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ σε 9-10 δισεκατομμύρια € ετησίως.

Τα ετήσια δημόσια έσοδα από την φορολογία εισοδήματος ανέρχονται σε 5 περίπου δισεκατομμύρια € ετησίως. Δηλ. πρέπει να διπλασιασθεί η φορολογία εισοδήματος για να καλυφθούν οι επί πλέον δαπάνες..

Επειδή τόσο (9-10 δις. €) κόστισαν και οι Ολυμπιακοί αγώνες θα πρέπει να υπολογίζουμε κάθε χρόνο και νέους Ολυμπιακούς αγώνες..

Όπως γράφει ο κ. Λ. Στεργίου σήμερα στην Καθημερινή η κατά κεφαλήν δαπάνη για τις παρεχόμενες από το κράτος υποβαθμισμένες υπηρεσίες ξεπερνά τα 9.000 ευρώ ετησίως .

Παραθέτω στην συνέχεια όλο το πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Αξίζει πάντως να το μελετήσετε μαζύ με τους αναλυτικούς πίνακες που δεν παραθέτω.

Στα ποσά αυτά (στοιχεία του οικονομικού έτους 2005) προσθέστε και 10 δις. €. Δηλ. άλλα 1820 € κατά μέσο όρο ανά φορολογούμενο!! Αύξηση δηλ. της δημοσίας δαπάνης μόνον από τα μέτρα αυτά κατά 12% τουλάχιστον ετησίως...







Ιδού, τι πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι

Η κατά κεφαλήν δαπάνη για τις παρεχόμενες από το κράτος υποβαθμισμένες υπηρεσίες ξεπερνά τα 9.000 ευρώ ετησίως

Του Λεωνίδα Στεργίου
Lstergiou@kathimerini.gr

ΠΟΛΥ ακριβά πληρώνουν οι 5.507.897 (στοιχεία οικονομικού έτους 2005) Έλληνες φορολογούμενοι τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και τις, γνωστές άλλωστε, σοβαρά υποβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρει στους Έλληνες πολίτες. Γιατί, όπως προκύπτει από την έρευνα αυτή, τα περισσότερα χρήματα που δαπανά το ελληνικό κράτος αφορούν τομείς, που όλοι τους είναι σοβαρά προβληματικοί, ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες και χαρακτηρίζονται για το σημαντικά χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν. Πρόκειται για τη Δημόσια Διοίκηση, την παιδεία, την ασφάλιση και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και, φυσικά, τους συγκοινωνιακούς και άλλους φορείς, που, μολονότι επιχορηγούνται με πολλά δις. ευρώ από τους φορολογούμενους, επιδεινώνουν κι αυτοί την καθημερινότητα.

Συγκεκριμένα, το 2006 το κάθε ελληνικό νοικοκυριό (φορολογούμενος) πλήρωσε γενικά για τη λειτουργία του κράτους 9.166 ευρώ! Τα περισσότερα λεφτά από τους άμεσους φόρους (18.560 εκατ. ευρώ) και τους έμμεσους φόρους (26.260 εκατ. ευρώ) πληρώνουν για τις αποδοχές και τις συντάξεις προσωπικού της Κεντρικής Διοίκησης (19.555 εκατ. ευρώ), για τόκους δανείων του Δημοσίου (9.530 εκατ. ευρώ), για ασφάλιση και περίθαλψη (8.662 εκατ. ευρώ), για λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις (8.551 εκατ. ευρώ) και για αποδοχές και συντάξεις προσωπικού νοσοκομείων και νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου (3.001 εκατ. ευρώ. Και επειδή τ το σύνολο των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους δεν φτάνουν για να πληρωθούν οι δαπάνες αυτές, η λειτουργία του κράτους αφήνει ένα έλλειμμα περίπου 4 δις. ευρώ, το οποίο, πέρα από τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί, αυξάνει και τον ήδη σε δυσθεώρητα επίπεδα δημόσιο χρέος.

Ειδικότερα, ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει ετησίως για τις αποδοχές και τις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων 3.545 ευρώ, για τις αποδοχές και τις συντάξεις προσωπικού των νοσοκομείων και των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου 545 ευρώ, για την ασφάλιση και την περίθαλψη 1.573 ευρώ, για τις λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις 1.536 ευρώ, τους τόκους 1.732 ευρώ.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία των πινάκων προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

Πρώτον, για την ασφάλιση και τη νοσοκομειακή περίθαλψη οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν το 2006 πάνω από 11,5 δις. ευρώ ή κατά κεφαλήν πάνω από 2.000 ευρώ. Μόνο για τις εφημερίες του ΕΣΥ δαπανήθηκαν το ίδιο έτος 318 εκατ. ευρώ, για την περίθαλψη πάνω από 1 δις. ευρώ και για τις επιχορηγήσεις του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ πάνω από 4.5 δις. ευρώ.

Δεύτερον, για τις επιχορηγήσεις των συγκοινωνιακών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων οργανισμών δαπανήθηκαν το 2006 περίπου 3 δις. ευρώ.

Τρίτον, για τις επιτροπές, τα συμβούλια, τις υπερωρίες και τα ωρομίσθια καταβλήθηκαν το 2006 από το κράτος 415 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον, ένα σημαντικό μέρος των φορολογικών εσόδων (2,5 δις. ευρώ) πήγε για την πληρωμή δαπανών ύδρευσης, φωτισμού, τηλεφώνου, γραφικής ύλης, υλικών καθαριότητας, υγειονομικού υλικού, ειδών διατροφής, καυσίμων και άλλες επιδοτήσεις.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι έχουμε ένα σπάταλο και καταχρεωμένο κράτος, φορολογούμενους που επί δεκαετίες είναι τα υποζύγια ενός ολοένα αυξανόμενου φορολογικού βάρους και πολίτες που ταλαιπωρούνται καθημερινώς κατά τις συναλλαγές τους με το δημόσιο τομέα και που θεωρούνται ως υπήκοοι.






1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΣΗΜΕΡΑ.
Ο ΚΥΡΙΟΣ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΚΑΤΑ 10 ΔΙΣ. €. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 20 ΔΙΣ. €.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ. ΔΗΛ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΥΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΤΗΣΙΩΣ, ΜΕ 24% ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΈΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΌ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΛΠ ΚΛΠ!!