ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


30.7.07

ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΤΕ..


Βλέποντας τους αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ να επισκέπτονται τις καμένες περιοχές φαντάζομαι ότι από μέσα τους λένε Ζήτω που καήκατε για να πάρουμε και εμείς μερικά περισσότερα ψηφουλάκια..

Και τους χωρικούς (συνήθεις εμπρηστές) οι οποίοι ποσώς ενδιαφέρονται για τα δάση που κάηκαν να λένε από μέσα τους ζήτω που καήκαμε για να αποκτήσουμε χωράφια και βοσκοτόπια..

Μετά τις πυρκαγιές του 1980 το πευκοδάσος στον Αγιο Στέφανο Αττικής μετετράπη αρχικά σε ελαιώνα (τι περίεργο φυσικό φαινόμενο ενώ καίγεται πεύκο η φύση με φυσική αναδάσωση -μη πάει στο κακό ο νους σας!- να φυτρώνει ελιά!) και εν συνεχεία σιγά-σιγά σε οικόπεδα με αξίες άνω των 300.000 € ανά στρέμμα..

4 σχόλια:

Univers είπε...

Ιερό δένδρο η ελιά!

Γύριζα από την επαρχία σήμερα και στο ύψος του Θεολόγου - νομίζω - είδα ότι σε μια πλαγιά πρώην πευκόφυτη και νυν τελούσα υπό φυσική αναδάσωση, που κάηκε πριν λίγα χρόνια, έχουν δημιουργηθεί "μπαλώματα" με χέρσα γη αραιοφυτεμένη με ελιές. Προφανώς εμφανίστηκαν οι απαραίτητοι μάρτυρες και από δάσος οι συγκεκριμένες εκτάσεις έγιναν χωράφια - κληρονομιές.

Η θέα από εκεί είναι υπέροχη. Αναμένεται προσεχώς η "τελική φάση" αξιοποίησης. Τιμή ανοικτή σε εικασίες (και στους νόμους της ελεύθερης αγοράς").

Unknown είπε...

Το θράσος των καταπατητών της δημοσίας δασικής γης είναι απροσμέτρητο..
Όπως και η προστασία τους στους μικρούς δήμους και κοινότητες από την τοπική ηγεσία.. Ίσως και από την τοπική κοινωνία…(Κράτα με να σε κρατώ να διαβούμε τον γκρεμό!!).
Στο προηγούμενο σχέδιο διατάγματος για την προστασία του Εθνικού δρυμού της Πάρνηθας μεγάλες περιοχές του Εθνικού Δρυμού, ακόμη και εντός του τέως βασιλικού κτήματος Τατοΐου, κυρίως εντός αυτού, χαρακτηρίστηκαν, υπό την πίεση των ομόρων δήμων και κοινοτήτων, για χρήση αγροτικής εκμετάλλευσης....
Αλλά το Δημόσιο, ο τωρινός κύριος του Τατοΐου ,δεν είναι ακτήμων καλλιεργητής… Ποιος θα καλλιεργήσει τα άγονα αυτά εδάφη; «Ακτήμονες καλλιεργητές» έχουν όμως καταπατήσει ήδη από καιρού μέρη του Τατοΐου, ακόμη και κτίσματα. Και προφανώς ο χαρακτηρισμός αυτός έγινε για να μπορέσουν να «αγοράσουν» οι καταπατητές με συμβολικό τίμημα τα καταπατηθέντα..
Οι Μπερτοδούλειες αυτές όμως πανουργίες σκόνταψαν αφ΄ ενός στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την επεξεργασία του διατάγματος το οποίο επεστράφη και αφ΄ ετέρου στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά ο οποίος με κίνηση ματ (κατά την δεύτερη επεξεργασία του διατάγματος, όπως διαβάσαμε τουλάχιστον στις εφημερίδες) ενέταξε στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού ολόκληρο το τέως βασιλικό κτήμα!!
Και έτσι, ελπίζω, έκοψε την όρεξη και τον βήχα των καταπατητών και των προστατών τους.. Αρκεί να παρακολουθήσει την εκτέλεση της εντολής του..
Δεύτερη μεγάλη υπηρεσία του κ. Γ. Σουφλιά στα δάση μετά την ματαίωση της θρασυτάτης και ανήκουστης "ντροπολογίας" Μπασιάκου για την αναστολή των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί στα δάση.
Αυτά και καλό καλοκαίρι. Από Σεπτεμβρίου πάλι.. (Ελπίζω τουλάχιστον!! ).

squarelogic είπε...

..μαλλον μετα τα τελευταια γεγονοτα θα χρειαστει να επανελθετε νωριτερα για να μας διαφωτισετε τι νομοθετικες πρωτοβουλιες θα επρεπε να παρθουν για να κοπουν τα κινητρα των (συνηθων τουλαχιστον...)εμπρηστων.

Δειτε και διηγηματικο πστ που θα ανεβασω τις προσεχεις μερες.

Unknown είπε...

ΠΡΟΣ SQUARELOGIC
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΈΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΕΣ.. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΙΣΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ..
ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ Η ΣΧΕΔΟΝ ΠΛΗΡΕΣ..
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΟΪΔΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΝΟΣ ΝΟΜΟΥ ΕΧΟΜΕΝ ΧΡΕΙΑΝ. ΠΕΡΙ ΤΗΡΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΝΟΜΩΝ..ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 997/1979 ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΘΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ.. ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ Η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΎΤΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ.. Η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.. Η ΠΟΛΤΙΚΗ ΗΓΣΕΣΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ..
ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΗΜΙΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΚΛΗΡΟΣ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΩΣ ΗΤΑΝ 20 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ.. ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜEΝΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΤΩΡΑ ΤΑ 100 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ.. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΓΕΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΕΤΕΙΝΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 200-300 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ..
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΟΜΩΣ ΔΡΙΜΥΤΕΡΟΣ..ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ..