ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


16.11.09

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

Η σημερινή ανάρτηση πρέπει να θεωρηθεί συνέχεια της χθεσινής.
Αναφέρομαι στο κείμενο της κ. Χρύσας Λιάγγου στην χθεσινή Οικονομική Καθημερινή που είδα όμως σήμερα.
Τίτλος του κειμένου «Ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία».
Πλην όμως «απεξάρτηση» από την Ρωσία επιφέρει αυτοθρόως μεγαλύτερη εξάρτηση από την Τουρκία!!
Ενώ η παράλληλη προμήθεια φυσικού αερίου από πολλές πηγές ηύξανε τον ανταγωνισμό ο περιορισμός της που επιχειρείται τον μειώνει υπέρ των Τουρκοαμερικανικών (πολιτικών και οικονομικών) συμφερόντων των οποίων είναι πιθανόν να καταστεί στο εγγύς μέλλον βορά η χώρα μας..
Αφέλεια, ανοησία ή κάτι άλλο;

Σταχυολογώ από το αξιόλογο κείμενο το οποίο αναφέρεται σε ομιλία του νέου Υφυπουργού Περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

«H εξομάλυνση των εξαρτήσεών μας από οπουδήποτε και αν προέρχονται είναι μία από τις βασικές επιδιώξεις μας». Mε τη φωτογραφική αυτή αναφορά στη Pωσία, αλλά και τις τοποθετήσεις του γύρω από τα ελληνικής συμμετοχής διεθνή ενεργειακά έργα, ο υφ. Περιβάλλοντος I. Mανιάτης έδωσε ένα δείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας. Η πολιτική αυτή είναι σαφώς διαφοροποιημένη από την προηγούμενη παρ’ ό,τι δεν αμφισβητεί ή δεν θέτει υπό επαναδιαπραγμάτευση τις διακρατικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα με τους εταίρους της (Pωσία, Bουλγαρία και Iταλία) για τους αγωγούς που θα μεταφέρουν ενεργειακές πρώτες ύλες από την Kασπία στην Eυρώπη.
Tο θέμα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Pωσία που πρόβαλε ο υφυπουργός, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) δεν αποτελεί από μόνο του δείγμα διαφοροποίησης. Eντάσσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για περιορισμό της εξάρτησης από το αέριο της Gazprom, η οποία επιχειρείται με τη χρηματοδότηση έργων που θα μεταφέρουν στην Eυρώπη αέριο μη ρωσικής προέλευσης, όπως ο Nαbucco και ο ITGI.
O κ. Mανιάτης συνέδεσε όμως τον στόχο της απεξάρτησης με μία έμμεση υποβάθμιση του ρόλου των ρωσικών συμφερόντων αγωγού South Stream (SS) για την Eλλάδα και στιγμάτισε παράλληλα χώρες της E.E. που έχουν προχωρήσει σε διμερείς ενεργειακές συμφωνίες με τη Pωσία.
Mια τέτοια διμερής συμφωνία είναι αυτή της Iταλίας με τη Pωσία για τον SS, που για πρώτη φορά έστω και έμμεσα επικρίθηκε από ελληνικής πλευράς. Aντιθέτως, η προηγούμενη κυβέρνηση διεκδίκησε συμμετοχή στο έργο, αγνοώντας τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για τον περιορισμό του ανταγωνισμού. O κ. Mανιάτης περιόρισε το ρόλο του SS για την Eλλάδα στην «απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου», η ποσότητα του οποίου θα παραμείνει, όπως είπε, το 2013 στα 3 bcm, παρά το ενδιαφέρον της Gazprom για αύξηση των ποσοτήτων. Oι επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, θα καλυφθούν, είπε, από το Aζερμπαϊτζάν μέσω του ITGI «η κατασκευή του οποίου συνιστά άμεση ελληνική προτεραιότητα» και την Aλγερία (LNG, υγροποιημένο φυσικό αέριο).
Mε τη συνολική τοποθέτησή του στο θέμα του φυσικού αερίου ο κ. Mανιάτης έκανε σαφές ότι οι σχέσεις με τη Pωσία ως ενεργειακού εταίρου επαναπροσδιορίζονται. Για κάποιους ο επαναπροσδιορισμός αυτός είναι αναγκαίος. H αλλαγή της στάσης της Bουλγαρίας τόσο στον αγωγό Mπουργκάς - Aλεξανδρούπολης, όσο και στο SS και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Tουρκίας μετά τη συμφωνία με τη Mόσχα για συμμετοχή της στο SS και τη ρωσική συναίνεση στον πετρελαιαγωγό Mπακού - Tσεϊχάν είναι παράγοντες που θα πρέπει να συνεκτιμήσει η ελληνική πλευρά. ….».

4 σχόλια:

TRIFYLLIS ANTONIOS είπε...

Με ξάφνιασε ευχάριστα το κουάγιο του Υφυπουργού να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας σε μια χώρα που πάσχει από ρωσοφιλία, είτε μας συμφέρει είτε όχι. Η θέση Β.Μαρκεζίνη διαπερνά το σύνολο της πολιτικής ζωής και ο αντιαμερικανισμός αντιστρόφως. Καλόε ίναι να ακούγαμε τις θέσεις Καρατζαφέρη για τις νέες προσεγγίσεις των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία. Και βέβαια προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δεν έχω καμμία σχέση με το ΛΑΟΣ που το θεωρρώ λαικιστικό..

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Δεν νομίζω ότι οι φιλορωσισμοί και οι φιλοαμερικανισμοί έχουν θέση στην εξωτερική μας πολιτική. Ούτε αντιστρόφως ο αντιαμερικανισμός ή ο αντιρωσισμός.
Απλώς τα συμφέροντα των ΗΠΑ σήμερα δεν συμπίπτουν κυρίως με τα δικά μας κρατικά συμφέροντα, όπως δεν συμπίπτουν και με τα πραγματικά συμφέροντα της Ευρώπης. Αλλιώς συνέβαινε προ της καταρρεύσεως του Ανατολικού μπλόκ. Αλλιώς ασφαλώς θα συμβαίνει αύριο. Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον διά της Τουρκίας να ενοχλούν την Ρωσία, να ελέγχουν την Μέση Ανατολή και να προστατεύουν το Ισραήλ.Κυρίως να απειλούν σήμερα την Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. (Ξεχνάτε ότι μόλις ο Νίξον προσπάθησε να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις της παγίας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και να στραφεί περισσότερο προς τους Άραβες τον "πήρε και τον σήκωσε" με αστειότητες συνηθισμένες στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ και πολλών, των περισσοτέρων, άλλων χωρών;). Ταυτοχρόνως οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να διαλύσουν την Τουρκία με το Κουρδικό ώστε οι απαιτήσεις της να είναι λιγότερες. Συμφέρον επίσης οι ΗΠΑ έχουν να βοηθούν την Αλβανία και τα Σκόπια για να μας διατηρούν πιο υπάκοους!!
Τώρα τι θα εμποδίσει τις ΗΠΑ για να μειώσουν την αντίδρασή τους για την Κουρδική ανεξαρτησία ή αυτονομία μέρους της Ανατολίας, αφήσουν ελεύθερους (ή και ενθαρρύνουν) τους Τούρκους στην Δυτική Θράκη ;
Για τον Καρατζαφέρη.
Μα δεν πιστεύει αυτά που λέει. Τα λέει για να πάρει φηφουλάκια.
Από τους βουλευτές του μόνον ο Βορίδης έχει αξία και σοβαρότητα και μού δείχνει και ειλικρινής. (Δεν τον γνωρίζω).

TRIFYLLIS ANTONIOS είπε...

Συμφωνώ μέχρι τέλους. Πάντως ο Καρτζαφέρης πρώτος επεσήμανε την αμερικανική αλλαγή καθώς η Ν.Δ. είναι απορροφημένη στις ανούσιες αντιδικίες και το Πασοκ βυθίζεται στα βαθειά νερά της χρεοκοπίας.