ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


8.3.10

Υπάρχει ελπίδα για την Ανώτατη Παιδεία; Ποιοι ευθύνονται για την απαξίωση των ελληνικών Πανεπιστημίων

Του Βασιλείου Θ. Δούμα*
Ο κ. Βασίλειος Θ. Δούμας είναι Professor Emeritus, Department of Pathology, Medical College of Wisconsin, στο Milwaukee, Wisconsin, στις ΗΠΑ.
Αναδημοσιεύεται από την χθεσινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους συναδέλφους οι οποίοι, υπό συνθήκες τρομοκρατίας από μικρές ομάδες, αλλά συχνά και πλήρους αδιαφορίας από τους εκάστοτε κυβερνώντες και τις πανεπιστημιακές αρχές, εκτελούν το καθήκον τους με κίνδυνο ακόμη και της σωματικής τους ακεραιότητας. Δυστυχώς αποτελούν μειοψηφία ανάμεσα στους περίπου 13. 000 καθηγητές των ΑΕΙ και 11.000 των ΤΕΙ - αστρονομικοί αριθμοί για μια χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Τον θεμέλιο λίθο της καταστροφής έβαλαν τα «φιλολαϊκά» συνθήματα, «Oχι στην εντατικοποίηση των σπουδών. Oχι Τεχνοκράτες για την ΕΟΚ. Δεν υπάρχουν θεσμοί, μόνο λαός». Η καθιέρωση του «Δημοκρατικού 5» για την απόκτηση πτυχίου (δείγμα άνευ αξίας), κατέπνιξε κάθε άμιλλα και προσπάθεια στις ανώτατες σπουδές. Ο Νόμος - Πλαίσιο 1268 του 1982 υποβάθμισε τα ανώτατα ιδρύματα και τα στέρησε από πνευματική πνοή. Ο νόμος αυτός, σπάνιο δείγμα προοδευτικής ευρεσιτεχνίας και μοναδικός ανά την υφήλιο, παρέδωσε τα ιδρύματα στους μπράβους των κομμάτων, φοιτητές και μη.
Περισσότερα εδώ.


Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα ανακάμψεως. Από το κακό θα πηγαίνουμε στο χειρότερο…
Η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ΑΕΙ έχει δυστυχώς (ήδη από το Σύνταγμα του 1974) καθιερωθεί συνταγματικώς. Η Λαϊκή Κυριαρχία μέσω Βουλής και αιρετής Κυβερνήσεως δεν μπορεί καν να αγγίξει το αυτοδιοίκητο ..
Οι Καθηγητές δεν πρόκειται να βγάλουν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια..
Δύο πρόχειρα παραδείγματα της σπατάλης, κραιπάλης μάλλον..
Στην Νομική Αθηνών προ ετών λόγω πληθώρας Καθηγητών σε κάποιο επιστημονικό πεδίο οι Καθηγητές δίδασκαν ανά κάθε τρίτο εξάμηνο..(Πληρώνονταν όμως κανονικά!!).
Στο Πάντειο κάποτε (όταν προσπαθούσε να αναπτυχθεί ως νέα Νομική Σχολή) υπήρχε μάθημα συγκεκριμένου κλάδου του Δικαίου με Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή, Επίκουρο Καθηγητή, Λέκτορα και βοηθητικό προσωπικό με δύο μόνον φοιτητές. Σημειώνεται ότι το μάθημα ήταν προαιρετικό..

Δεν υπάρχουν σχόλια: