ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


28.8.10

Ο Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΣΩΒΡΑΚΟ



Έχει γίνει γνωστή η ιστορία του ιδιοφυούς τέως Υπουργού Εθνικής Αμύνης που, αν και ξεκίνησε από πολύ ταπεινή καταγωγή (αυτό βεβαίως δεν είναι ντροπή, αντιθέτως), έκανε πολυτελέστατο και δαπανηρότατο δεύτερο γάμο (με ευειδή και νεαρά) στο Παρίσι με δεξίωση στο περίφημο και πανάκριβο Ξενοδοχείο Four Seasons, χωρίς ποτέ σχεδόν να εργασθεί, απέκτησε αρίφνητο περιουσία, πολλά ακίνητα, με τραπεζιτικές καταθέσεις στην κόρη του πολλών εκατομμυρίων €, δραστήριες εξωχώριες εταιρείες κλπ κλπ και όλα αυτά υπό την αυστηρή επίβλεψη (υποθέτω) δύο Πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ, με ελέγχους, με τήρηση των αυστηρών κανόνων του Δημοσίου Λογιστικού κλπ κλπ. Για ελάχιστους δε ψήφους έχασε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Κ. Σημίτη, αν και ευνοούμενος του θνήσκοντος Α. Παπανδρέου, την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και συνεπώς και την Πρωθυπουργία.
Αντιθέτως ο Θ. Κολοκοτρώνης υπήρξε ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επαναστάσεως, (ισχυρότερος από σημερινό Υπουργό Εθνικής Αμύνης) καταγόμενος από παλαιοτάτη στρατιωτική οικογένεια, η εξουσία του οποίου δεν υπήγετο στον έλεγχο του ανυπάρκτου τότε Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά μόνον στον πατριωτισμό του και την συνείδησή του. Όπως είναι γνωστό τα λάφυρα τα οποία πήραν οι Έλληνες πολεμιστές μετά την πολιορκία και την άλωση της Τριπόλεως, (του πλουσιώτερου Τουρκικού αστικού κέντρου στην επαναστατημένη Ελλάδα) ήσαν πρωτοφανή. Παρά τα λάφυρα όμως αυτά ο Θ. Κολοκοτρώνης δεν είχε, μετά την άλωση, χειμωνιάτικα ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΩΣ σώβρακο να φορέσει. Αυτό προκύπτει από επιστολή του με ημερομηνία 13.12.1821 από την Κόρινθο όπου διεύθυνε την πολιορκία της Ακροκορίνθου.
Στο σημείο αυτό αντιγράφω από το βιβλίο «Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821» του Λάμπη Αποστολίδη τ. δεύτερος σελ. 65 επ. (Εκδόσεις «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΗΝΑ 1971).
{…Την είδηση μετέδωσε ο Κολοκοτρώνης με γράμμα του στο Άργος, στον πληρεξούσιό του Κωνστ. Αλεξανδρόπουλο. Γράφει:
«Περιπόθητε Κυρ Κωνσταντίνε Αλεξανδρόπουλε! Έλαβον το αδελφικόν σου αλλ΄ εις την γραφήν σου δεν με σημειοίς τίποτε δια να εννοήσω τι κάμνεις αυτού, και πως πηγαίνεις μετά των βουλευτών και βουληφόρων. μ΄ όλον όπου είμαι τόσας ημέρας εδώ. δι΄ ό φανέρωσόν μοι και εξηγήσου λεπτομερώς εις ησυχίαν και κυβέρνησίν μου. Επί τούτω να προσπαθήσεις να μού εύρης εις το σπίτι του Γιάννου να μου κάμουν ένα σώβρακον, το οποίον να γίνει ολίγον μακρύ, μάλιστα τα καλαμόποδα να γείνουν έως κάτω και με κάθε τρόπον να μου το εξαποστείλεις, ότι δεν έχω διόλου, και το προσμένω άφευκτα. Από το χαρτί οπού ήλθεν από Δημητσάναν να βαστήξεις έν δέσμον, ότι το θέλω δια γράψιμον, το οποίο φυλλάττεις αυτού εις εν μέρος. στείλε μας εδώ εν δύο καδέρινα.
Νέον τι δεν έχομεν. χθές ήλθε ο Πρίγκηψ εδώ, και σήμερον περιμένομεν τον Γιατράκον με τον Κιαμήλμπεη και να είδωμεν τι ευδοκεί ο Κύριος. Τους αρρώστους στρατιώτας να επισκέπτεσαι καθ΄ ημέραν με τον ιατρόν οπού έχω αφισμένον αυτού και να μοι γράφης περί πάντων στέλνοντάς μου με πρώτον το σώβρακον, και εν τούτω ασπαζόμενος Σας αδελφικώς μένω, τη 13η Δεκεμβρίου 1821 εκ Κορίνθου.
Ο ως αδελφός
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».
……
Ο υπασπιστής του και ιστορικός Φωτάκος Χρυσανθακόπουλος παίρνοντας αφορμή από το γράμμα αυτό σωστά υποσημειώνει:
«Ας μάθουν τούτο οι δυσφημούντες τους άλλους στρατιωτικούς της Ελλάδος, ότι ο Κολοκοτρώνης ο Αρχηγός της Πελοποννήσου, όχι πολλούς μήνας μετά την κυρίευσιν της Τριπολιτσάς, δεν είχεν ούτε ένα σώβρακον, αλλ’ εν ω επολιόρκει την Κόρινθον ηναγκάσθη να γράψη εις Άργος δια να του κάμουν και να του το στείλουν το ταχύτερον. Αυτά ήταν τα λάφυρα, τα οποία και οι άλλοι εθησαύρισαν!»}.

3 σχόλια:

Univers είπε...

Πώς να πας στο Four Seasons χωρίς σώβρακο! Και μάλιστα με νεαρά κυρία! Γι' αυτό φρόντισε από την Νέα Άλωση ('81 και μετά...) κάτι να του μείνει. Διαβασμένος ιστορικά ήταν ο άνθρωπος...

Univers είπε...

... Αλλά έχουν αναλάβει οι πειθαρχικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και του Κράτους να τον τιμωρήσουν, οπότε κοιμόμαστε ήσυχοι!

Λωτοφάγος είπε...

Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι η ευθυκρισία του Ανδρέα: τόσο οι ευνοούμενοι (Άκης) όσο και οι αντιπαθείς σε αυτόν (Σημίτης αλλά και Γιωργάκης) είναι πάρ'τον ένα και βάρα τον άλλον!
Ηθικόν δίδαγμα: μόνο αγκάθια αναπτύσσονταν στον ήσκιο του. Οι άλλοι (Τρίτσης, Δρεττάκης, αλλά και Μελίνα) είχαν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.