Θαυμάζω κυριολεκτικά τα παπαγαλάκια κυρίως του ΑΝΤΕΝΑ και του MEGA (από κοντά βεβαίως και οι θλιβεροί της ΥΕΝΕΔ) για τις προσπάθειές τους να πείσουν τον κόσμο ότι το μέλλον και η επιβίωση της Χώρας εξαρτάται από αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Περιορίζομαι σήμερα στο επάγγελμα του Φαρμακοποιού. (Δεν με συνδέει τίποτε με το επάγγελμα αυτό, πλην της ιδιότητος του πελάτη).
Φαρμακείο (εάν είσαι Φαρμακοποιός) δεν χρειάζεσαι ειδική άδεια για να ιδρύσεις και λειτουργήσεις, αρκεί να τηρήσεις αναλόγως της περιοχής κάποια συγκεκριμένη απόσταση από τα ήδη λειτουργούντα φαρμακεία. Τι εννοούν λοιπόν άνοιγμα του επαγγέλματος οι παπαγάλοι; Ήδη από της εποχή της Χούντας έχει καταργηθεί ο θεσμός της αδείας.(Προηγουμένως πράγματι οι άδειες, κακώς, μετεπωλούντο).
Θυμάμαι αποβιώσαντα Φαρμακοποιό (γνωστό μου και περίεργο τύπο) ο οποίος φοβούμενος το (επελθόν) άνοιγμα του επαγγέλματος προσπαθούσε, χωρίς επιτυχία, να πουλήσει το φαρμακείο του. Είχε δημοσιεύσει μάλιστα στον ειδικό τύπο και αγγελία στην οποία έγραφε: « ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ. ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΠΛΑΝΟΥΣ! ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ …..ΟΔΟΣ …..ΤΗΛ.. ». Βρέθηκε κατηγορούμενος στο Στρατοδικείο για εξύβριση της «Εθνικής Επαναστάσεως» και σώθηκε από στενό συγγενή του δικηγόρο με ισχυρές προσβάσεις στην Χούντα.
Το εξοργιστικό είναι, όπως εξαγγέλλουν με στόμφο τα παπαγαλάκια, ότι με την νέα ρύθμιση ο Φαρμακοποιός δεν θα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει το φαρμακείο στο παιδί του (αδειούχο φαρμακοποιό).Δεν κατάλαβα! Τι θα βλάψει την Εθνική Οικονομία εάν αυτό συμβεί;Και μάλιστα δεν αντιλαμβάνομαι πως αυτό μπορεί να θεσπίζεται από Πρωθυπουργό γιο και εγγονό Πρωθυπουργών (ούτε στην Βόρειο Κορέα έχει ακόμη συμβεί αυτό) και με τι ηθικό κύρος θα επιβληθεί η απαγόρευση αυτή;Όταν μάλιστα ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού (έβαλε και ο γιος και εγγονός το χεράκι του μετέχοντας σε όλες τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματούχος) υπήρξε ο κύριος δημιουργός του σημερινού δημοσίου χρέους και οικονομικού χάους!
Αυτό που δέχομαι είναι μόνον ότι πράγματι το κέρδος του Φαρμακοποιού (35%) φαίνεται υπερβολικό. Επομένως μετά από συγκριτική μελέτη και έρευνα με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να ορισθεί ένα άλλο μειούμενο κλιμακωτά αναλόγως της αξίας του φαρμάκου ποσοστό κέρδους. Βεβαίως θα πρέπει να θεσπιστεί αντιστοίχως και υποχρέωση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων να καταβάλουν, μετά από εύλογο διάστημα (πχ 20 ημέρες από την χρέωση) και τόκους υπερημερίας για τα καθυστερούμενα χρέη στον Φαρμακοποιό.
Πιστεύω ότι πραγματική επιδίωξη του λεγομένου ανοίγματος του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού είναι να περιέλθει η λιανική πώληση των φαρμάκων στα Super Markets.Αλλιώς τι νόημα θα είχε η εξαγγελλομένη άρση της απαγόρευσης της διαφήμισης φαρμακείων των που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πολυφαρμακία;Γιατί άλλωστε (διεθνώς μάλιστα) απαγορεύεται η διαφήμιση των φαρμάκων που χρειάζονται συνταγογράφηση;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
26 σχόλια:
Χρήστο, εδώ αλλιώς τα λέει;;;
Glam
Δεν μπόρεσα να πάω στην ανάρτηση που με παραπέμπεις.
Μπορείς να επαναλάβεις τον σύνδεσμο;
http://www.youtube.com/watch?v=rVeY-kKAZ34
Χρήστο, ΕΔΩ είναι......:)
Χρήστο, σε οδηγεί σε ένα αρκετά διαφωτιστικό βίντεο,,,
Glam
Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο. Πράγματι είναι καλοφτιαγμένο, πλην προπαγανδιστικό, video. Προέρχεται, όπως γράφει άλλωστε, από την οργάνωση Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακεία. Είναι επομένως προφανές ότι στερείται αντικειμενικότητος. Όταν και αυτοί οι Φαρμακοποιοί βρουν φαρμακείο θα διαμαρτύρονται κατ΄ εκείνων που ζητούν νέες άδειες. Θυμάμαι τα έτη 1960-΄70 τους λεγόμενους «πειρατές» οι οποίοι με ιδιωτικά αυτοκίνητα (συνήθως σακαράκες) εργάζονταν σαν ταξί. Και όταν, ύστερα από τις πιέσεις τους απέκτησαν και αυτοί από την Ένωση Κέντρου ή την Χούντα (δεν θυμάμαι από ποιους ακριβώς) άδειες ταξί έγιναν βασιλικώτεροι του Βασιλέως στις διαμαρτυρίες για την χορήγηση και σε άλλους νέων αδειών ταξί. Ότι δηλ. γίνεται στα ΜΜΕ που μόλις ο επιβάτης επιβιβασθεί διαμαρτύρεται κατά του οδηγού που προσπαθεί να πάρει και άλλους επιβάτες από την στάση.
Δεν αντιλαμβάνομαι όμως γιατί θα μειωθεί το δημόσιο χρέος, ή θα αυξηθεί το ΑΕΠ και ο ανταγωνισμός (αυτά επιδιώκονται με το μνημόνιο) εάν με την κατάργηση των χωροταξικών ή πληθυσμιακών προϋποθέσεων ιδρυθούν και μερικές χιλιάδες άλλες νέα φαρμακεία.
Αυτά δεδομένου ότι οι τιμές τα ων φαρμάκων είναι αγορανομικά καθορισμένες και τόσα τα παλαιά όσο και τα νέα φαρμακεία θα πωλούν στις αυτές ακριβώς τιμές.
Εάν οι χωροταξικές και οι πληθυσμιακές προϋποθέσεις για την ίδρυση φαρμακείου πρέπει να χαλαρώσουν (αυτό είναι ζήτημα συγκριτικής μελέτης τι συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες) ας χαλαρώσουν! Δεν πρέπει όμως να καταργηθούν.
Ειδικότερα για την λεγομένη κληρονομικότητα δεν αντιλαμβάνομαι γιατί όλοι έχουν την δυνατότητα (υπό το συγκεκριμένο νομικοοικονομικοπολιτικό καθεστώς που διαβιούμε) να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους την περιουσία τους (όταν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα), οι Φαρμακοποιοί όταν τα παιδιά τους είναι Φαρμακοποιοί να μη το έχουν.
Το πρόβλημα με τα Φαρμακεία κατά την γνώμη μου είναι το υψηλό περιθώριο μεικτού κέρδους και η (για ορισμένα από αυτά) ενεργός συμμετοχή σε παράνομες συνταγογραφήσεις, σε παραεμπόριο φαρμάκων και κουπονιών φαρμάκων και σε άλλες τέτοιες εγκληματικές δραστηριότητες.
Αυτά συμφωνώ ότι πρέπει να τους τα σταματήσουν με σκληρά μέτρα.
Βιαστικές σκέψεις....
Κακό δεν είναι να σε κληρονομεί το παιδί σου, κακό είναι να εμποδίζει το κράτος τους πολίτες του , με διάφορα προσχήματα, ενώ έχουν τα προσόντα, να ασκήσουν το επάγγελμα που θέλουν .
Ρωτάς για τον ανταγωνισμό και που θα ωφελήσει:
Σήμερα τα πάντα ρυθμίζονται από το κράτος, ( ποσοστό κέρδους, περιορισμένο ανταγωνισμό, ωράριο κλπ) με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί κανένα κίνητρο βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρουν......
Πιστεύω πως δεν υπάρχει άλλος κλάδος “ελεύθερων επαγγελματιών” που εργάζεται τόσες λίγες ώρες αποκομίζοντας τόσο μεγάλα κέρδη.......
Τα φαρμακεία όπως και κάθε άλλο κλειστό επάγγελμα , ( όσο πιο κλειστό τόσο πιο πολύ) ζούνε σε συνθήκες “ υπαρκτού σοσιαλισμού”, και αυτό ξέρουμε που οδήγησε .........
υγ. Το "σύνδρομο" του ασανσέρ, ισχύει παντού.
Προφανώς ο απώτερος σκοπός είναι να πωλούνται τα περισσότερα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά τα λοιπά, της κοντής @#$%&, οι τρίχες της φταίνε!
Καλή χρονιά με υγεία, σας εύχομαι.
Λωτοφάγε
Είναι λίαν πιθανό ότι επιδιώκεται αφ΄ενός ωρισμένα τουλάχιστον φάρμακα να πωλούνται από τα SuperMarkets και αφ΄ετέρου η μελλοντική λειτουργία αλυσίδων φαρμακείων όπως πχ στην Αγγλία.
Glam
Κατά την γνώμη μου ο στόχος της Κρατικής πολιτικής στα Φαρμακεία (εν όψει του σημερινού τουλάχιστον δημοσιονομικού ελείμματος) πρέπει να είναι η μείωση της δημοσάις δαπάνης για προμήθεια φαρμάκων.
Παράπλευρη, αλλά άσχετη με τον στόχο αυτό, είναι η λειτουργία λίγων ή πολλών φαρμακείων.
Εάν ύστερα από μελέτη σοβαρή κριθεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη περισσότερα φαρμακεία χωρίς βλάβη του πρωταρχικού στόχου ουδεμία αντίρρηση να χαλαρώσουν οι πληθυσμιακοί και τοπογραφικοί περιορισμοί.
Πάντως, όταν θεωρητικώς έχεις ένα ανοικτό το επάγγελμα, αλλά στην πράξη, με τους πληθυσμιακούς και χωροταξικούς περιορισμούς πρέπει να σου μεταβιβασθεί άδεια από άλλο συνταξιοδοτούμενο φαρμακοποιό για να ανοίξεις φαρμακείο στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος, αυτή είναι κλασσική ελληνική ιστορία συντεχνιακής θωράκισης ενός επαγγέλματος.
Βεβαίως, μείζον πρόβλημα είναι το αγορανομικά καθοριζόμενο κέρδος (και το ύψος του). Παράλληλα όμως και ανεξάρτητα από αυτό, είναι απαράδεκτο να μεταβιβάζεται η άδεια από πατέρα σε παιδί. Το "μαγαζί" ναι, να μεταβιβάζεται, η άδεια ΟΧΙ. Είτε δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην άδεια, είτε - αν το κράτος επιμείνει στους περιορισμούς - η άδεια να περιέρχεται στο κράτος με την συνταξιοδότηση του φαρμακοποιού και να την αγοράζει ξανά από το κράτος όποιος θέλει ή μπορεί (είμαι υπέρ της άρσης των περιορισμών προσωπικά).
Βέβαια, εδώ διαπραγματεύεται μια συντεχνία (το πιστεύω απόλυτα αυτό) με ένα μπαταχτσίδικο φαλιρισμένο κράτος, που επιμένει να μην πληρώνει τα χρέη του (εννοώ των Ασφαλιστικών Ταμείων του), οπότε για το υψηλό ονομαστικό κέρδος υπάρχουν απόλυτα κατανοητές ενστάσεις: "αφού δεν με πληρώνεις εγκαίρως, λογικό είναι να μου δίνεις παραπάνω".
Univers
Δεν νομίζω ότι μεταβιβάζεται η άδεια του φαρμακοποιού.
Τώρα εάν οι συγκεκριμένες χωροταξικές και πληθυσμιακές προϋποθέσεις που βαπαιτούντυαι εδώ, σε σχέση βεβαίως και με τα κρατούντα στην Ε.Ε., είναι αυστηρές ουδεμία αντίρρηση να χαλαρώσουν. Δεν νομίζω όμως ότι είναι σωστή για το είδος του επαγγέλματος η ανεξέλεγκτη ίδρυση φαρμακείων.
Τέλος και το ποσοστό μεικτού κέρδους των φαρμακοποιών μου φαίνεται υπερβολικό (35%), αλλά πάντως πιστεύω ότι το ποσοστό αυτό πρέπει να είναι αγορανομικώς θεσπισμένο.
Οι άδειες μεταβιβάζονται προς 250 - 300 ΧΙΛ. και πάνω.....
Προκύπτει και από το βίντεο!
Glam
Δεν θεωρώ ότι το βίντεο είναι αντικειμενικό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως (αν, τυχόν, αληθεύουν οι σχετικές τιμές που αναφέρονται) αυτές θα αφορούν στον "αέρα" (άϋλη αντικειμενική αξία λέγεται στον νόμο και φορολογείται μάλιστα)του καταστήματος.
Και βεβαίως θα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ καταστήματος στην οδό Ερμού και στο Αλεποχώρι πχ
Μεταβίβαση αδείας φαρμακοποιού (προσωποπαγούς δικαιώματος) είναι αδιανόητη.
Univers
Συμπληρωματικά.
Όσα περισσότερα φαρμακεία λειτουργούν τόσο περισσότερο πίεση (λόγω του περιορισμένου κύκλου εργασιών των κατ΄ιδίων φαρμακείων εξ αιτίας του πληθωρισμού τους)θα ασκείται προς την Πολιτεία για μεγαλίτερο αγορανομικώς καθορισμένο ποσοστό μεικτού κέρδους.
Για το θέμα του πόστ θα αφήσω εσάς να με πληροφορήσετε. Με προβλημάτισε όμως το βιντεάκι του glam.
Για τώρα Χρήστο μου, να σου ευχηθώ ολόψυχα καλή χρονιά, με υγεία, πρόοδο και ευτυχία. Μάλλον θα έχουμε ενα συγκλονιστικό 2011.
Locus Publicus
Επίσης χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Το video είνα πράγματι καλοφτιαγμένο.
Δεν θέλω να θεωρηθώ ως προστάτης των φαρμακοποιών αφού μάλιστα και δεν είμαι. Και ούτε και με συνδέει κάτι μαζύ τους!
Κεντρική σκέψη μου είναι στο θέμα αυτό η λειτουργία του φαρμακείου με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος, όσο το δυνατόν μικρότερο περιθώριο κέρδους, όσο το δυνατόν φθηνότερα φάρμακα και όσο το δυνατόν διατήρηση και ενίσχυση της μεσαίας τάξεως στην Χώρα. Την μεσαία τάξη θεωρώ ως σπονδυλική στήλη της Χώρας μας.
Καλή χρονιά σε όλους.
Δε νομίζω οτι τα φαρμακεία δουλεύουν λίγες ώρες:πέρα απ τις ώρες καταστημάτων που είναι ανοιχτά υπολογίστε και τις αξιοσέβαστες ώρες που χρειάζονται για να ελεγχθούν οι συνταγές που θα υποβληθούν στα Ταμεία,καθώς με την παραμικρή έλλειψη η συνταγή δεν θα πληρωθεί.
Να λάβουμε υπόψιν επίσης οτι οι φαρμακοποιοί πρέπει να πληρώσουν προμηθευτές,ΦΠΑ,υπαλλήλους κλπ στην ώρα τους ενώ τα Ταμεία τους χρωστούν χρήματα 10 και 12 μήνες.
Σαφώς το ποσοστό 35% μεικτά είναι υπερβολικό,ανεξαρτήτως άλιστα ύψους συνταγής,αλλά η μείωση του θα πρέπει να συνοδευτεί από αξιοπιστία του Κράτους στις πληρωμές του.
Τέλος,μην ξεχνάτε οτι οι άνθρωποι εκπληρώνουν κι άλλες πολλές λειτουργίες που δεν είναι δουλειά τους,όπωςπχ.να μετράνε πιέσεις ή να κανουν ενέσεις στα γεροντάκια,μέχρι-που είναι και το πιο ψυχοφθόρο κατ'εμέ όποτε μπαίνω σε φαρμ/κείο- να κάνουν μόνιμη ψυχοθεραπεία σε μοναχικούς ανθρώπους που δεν έχουν που αλλού να μιλήσουν.Αυτό,καμιά αλυσίδα Boots δεν πρόκειται να το κάνει.
Η άδεια φυσικά δεν είναι λογικό να μεταβιβάζεται κληρονομικώ δικαιώματι...
Squarelogic
Συμφωνώ κατά βάσιν.
Τώρα ειδικώς για την μεταβίβαση του Φαρμακείου.
Ούτε εγώ ομιλώ για μεταβίβαση της αδείας κληρονομικώ δικαιώματι. Δηλ. ο μη φαρμακοποιός κληρονόμος να μπορεί να λειτουργεί το κληρονομικό φαρμακείο με υπεύθυνο φαρμακοποιό.
Το ιδιόκτητο κατάστημα όμως του φαρμακείου πως μπορούμε να εμποδίσουμε την μητέρα φαρμακοποιό να το μεταβιβάσει στην αδειούχο φαρμακοποιό κόρη της;
Ακόμη και εάν είναι μίσθωμένο το κατάστημα του φαρμακείου (για το διάστημα της προστασίας της επαγγελματικής στέγης, δηλ. 12 έτη) 0 μισθωτής έχει το δικαίωμα, όπως για όλες τις επαγγελματικές στέγες, να μεταβιβάσει την μίσθωση όταν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στα παιδιά του. Στην προκειμένη περίπτωση με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι ο διάδοχος είναι αδειούχος φαρμακοποιός. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται και συναίνεση του εκμισθωτή.
Αμα ανοίξει το επάγγελμα τι θα εμποδίζει το τέκνο να αναλάβει το φαρμακείο των γονιών του;
Στην Αμερική πάντως γίνεται από ότι είδα στην τηλεόραση άγρια διαφήμιση των φαρμάκων με την ουσιαστική προτροπή να το συστήσουν οι ασθενείς στον γιατρό τους!
Αθεόφοβε
Καλώς ορίσατε και καλή χρονιά.
Τι εννοούμε ως άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού;
Να ανοίγει όποιος θέλει και όπου θέλει φαρμακείο;
Φαντάζεσθε τι θα γίνει τότε;
(Μικρός έως ελάχιστος τζίρος που θα δημιουργήσει νοθεία φαρμάκων, πολυφαρμακεία, αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, εμπόριο ναρκωτικών φαρμάκων, εμπόριο και πλαστογραφία κουπονιών, πίεση στο Κράτος να αυξήσει το μικτό περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών κλπ κλπ).
Πιθανόν οι σημερινοί χωροταξικοί και πληθυσμιακοί περιορισμοί να είναι υπερβολικοί. (Δεν το γνωρίζω). Ας χαλαρώσουν τότε! Δεν αντιλέγω!
Το κριτήριο μας νομίζω ότι πρέπει μόνον να είναι η δημιουργία συνθηκών που να επιτρέπουν την μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.
Διαφήμιση στα φάρμακα;
Φαντασθείτε την καταναλωτική μανία των κατά φαντασίαν ασθενών.. Νομίζω ότι σε όλη την Ηπειρωτική Ευρώπη δεν επιτρέπεται η διαφήμιση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στην Αγγλία.
Το ότι επιτρέπεται η διαφήμιση φαρμάκων στις ΗΠΑ δεν νομίζω ότι αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για να επιτραπεί και στην Ευρώπη.
Κάποτε είχα δει στην Ν. Υόρκη να διακόπτεται στην τηλεόραση η Πασχαλινή Καθολική λειτουργία με διαφημίσεις, μακαρονιών πλην άλλων, τα οποία διεφημίζοντο ως τα καλίτερα πασχαλιάτικα μακαρόνια..
Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ "κλειστού" και "ανοιχτού" επαγγέλματος είναι ( πέρα από τον τρόπο εισόδου ) και ο τρόπος εξόδου από αυτό.......
Δεν έχω δει φαρμακείο να κλείνει , άραγε να είναι όλοι οι φαρμακοποιοί καλοί και πετυχημένοι επαγγελματίες;;
Δεν νομίζω....
Χρήστο, ξέχασα επίσης ότι είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στο κόσμο........τυχαίο;
Glam
Πράγματι δεν έχω δει φαρμακείο να πτωχεύει! Πως θα ήταν δυνατόν με θεσπισμένο μικτό κέρδος 35%;
Ούτε και θα ήθελα να δω να πτωχεύει κατάστημα με δηλητήρια και ναρκωτικές ουσίες!
Έχω δει όμως φαρμακοβιομηχανίες να πτωχεύουν.
Σε μία μάλιστα (προ 35ετών περίπου!!) είχα διοριστεί από το Δικαστήριο και Σύνδικος.
Δημοσίευση σχολίου