Στην σημερινή Καθημερινή και στην στήλη «πριν 40 χρόνια» (επιλογή Μ.Ν. Κατσίγερα) δημοσιεύεται η είδηση για το τότε "κούρεμα" του εξωτερικού Ελληνικού δημοσίου χρέους προς ομολογιούχους των ΗΠΑ κατά 95%, για την σε δόσεις πληρωμή του με τόκο 2% και για την μετατροπή των οφειλομένων χρυσών δολαρίων ΗΠΑ σε χάρτινα δολάρια. Τις διαπραγματεύσεις διεξήγαγε ο Καθηγητής μου στην Νομική Σχολή Αθηνών και Νομικός Σύμβουλος της Ε.Τ.Ε. αείμνηστος Νικ. Γαζής. Αυτό όμως που δεν είναι πολύ γνωστό ακόμη είναι ότι η τότε Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, μέσω Ελβετικής Τραπέζης, είχε αγοράσει και συνέχισε να αγοράζει λίγα, λίγα (εντελώς μυστικά) μεγάλο μέρος των Ελληνικών ομολόγων που διεπραγματεύοντο τότε στο 1% της ονομαστικής τους αξίας. Έτσι στην Συνέλευση των πιστωτών της, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε αποκτήσει δεσπόζουσα θέση και μπορούσε να επιβάλλει τις απόψεις της.
Αυτά προς σύγκριση των σημερινών συμβαινόντων..
Όπως είναι γνωστό το 1932 ο αείμνηστος Ελ. Βενιζέλος είχε κηρύξει στάση πληρωμών.
Το 1940 όμως η Ελλάδα διέθετε χρυσό που εκάλυπτε τις εισαγωγές της για 1 χρόνο περίπου. Είχε δε αποκτήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, και ΅σιτάρκειᨡ. Δεν χρειαζόταν δηλ. να κάνει εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, ή μάλλον οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων εκαλύπτοντο από ίσης αξίας εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ταυτοχρόνως ετοιμαζόταν επιτυχώς και πολυδαπάνως και για τον επακολουθήσαντα πόλεμο. (Γραμμή Μεταξά κλπ). Μάλιστα η Ελλάδα παρέταξε στο μέτωπο της Αλβανίας 300.000 κτήνη ενώ ο Ιταλικός Στρατός διέθετε μόνον περί τις 100.000. Με αποτέλεσμα τον καλλίτερο και ταχύτερο εφοδιασμό στα βουνά της Αλβανίας του Ελληνικού Στρατού.
Πλην η καταστροφή της Χώρας στον πόλεμο ανάγκασε τον αείμνηστο Σβώλο το 1944 να εκδώσει τον Α.Ν. 44 με τον οποίο παρέγραψε μονομερώς το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου, εσωτερικό και εξωτερικό.
Αλλά η διαγραφή αυτή, που εξαφάνισε τα Ελληνικά ομόλογα από τους πίνακες των Χρηματιστηρίων του Εξωτερικού αποτελούσε, πλην της ηθικής απαξίας, αγκάθι και εμπόδιο στην προσπάθεια του τόπου να λάβει πιστώσεις από το εξωτερικό, τις οποίες ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποιούσε αποκλειστικώς και μόνον για μεγάλα αναπτυξιακά έργα και όχι για καταναλωτικές δαπάνες. Η απόδοση των οποίων έργων θα επέτρεπε την εξόφληση των τοκοχρεωλυσίων των δανείων.
Μερικά από αυτά μού είχε εξομολογηθεί, μετά την μεταπολίτευση, ο στενός φίλος του Κ. Καραμανλή, Υπουργός (πλην άλλων) Οικονομικών (1958-61) και εν συνεχεία Πρόεδρος της Βουλής (1974-1977) και Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως αείμνηστος επίσης Κωνσταντίνος Ε. Παπακωνσταντίνου, Βουλευτής Κορινθίας, ο οποίος είχε το διάστημα της Υπουργίας του χειρισθεί ως αρμόδιος Υπουργός με απόλυτη μυστικότητα το θέμα και ο οποίος, νεαρό δικηγόρο, με τιμούσε με την φιλία του .
Αξίζει λοιπόν να ανατρέξετε, λόγω και της επικαιρότητός του, στο δημοσίευμα αυτό.
Κάθε σύγκριση με τα σήμερον συμβαίνοντα δεν είναι, δυστυχώς, δυνατή..
14 σχόλια:
Καμία σύγκριση!
Εδώ που τα λέμε, τα άτομα είναι ασύγκριτα, ασύλληπτα και ανεπανάληπτα!
Εδώ νομίζω με το Μνημόνιο υπογράψαμε την απεμπόληση της δυνατότητας αγοράς των ομολόγων μας στην δευτερογενή αγορά...
Προφανώς για να είναι ολοκληρωμένο το Έγκλημα...
Αυτοί τον Μάιο του 2010 δεν ήξεραν τι υπέγραφαν...
Λωτοφάγε
Σκεφθείτε ότι αυτοί οι λίγοι που εγνώριζαν την γραμμή θα μπορούσαν να βγάλουν -και δεν έβγαλαν- τεράστια ποσά αγοράζοντας και για τον εαυτό τους Ελληνικά ομόλογα.
Στην δική μας περίπτωση αντιθέτως τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο εξεδόθη κάποια περίεργη πράξη του Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος που διευκόλυνε την κερδοσκοπία των CDS αφού επέτρεπε στους αγοραστές τους να κααβάλλουν την αξία τους 10 ημέρες από την αγορά τους (Τ10).
Μάλιστα λέγεται ότι το Τ.Τ. (η νέα Διοίκηση μετά τις εκλογές) πούλησε στις τότε ελάχιστες τιμές cds των οποίων η αξία σήμερα είναι 16 δισ. €. Τα είχε αγοράσει σε φτηνές τιμές η παλιά Διοίκηση επειδή το Τ.Τ. είχε μεγάλη έκθεση σε Ελληνικά ομόλογα.
Ερώτηση βουλευτών για το ζήτημα αυτό και για τους αγοραστές των ομολόγων αυτών δεν έχει λάβει απάντηση.
USQUARELOGIC
Νομίζω στην ιστορία της οικονομικής θεωρίας οι όροι που δεχτήκαμε με το 1ο μνημόνιο θα έκαναν τους Ολλανδούς (που αγόρασαν τον Μανχάταν τον 17ο αιώνα με χάντρες αξίας 60 δολ. ΗΠΑ από τους Ινδιάνους) να σκάσουν από την ζήλια τους...
UNIVERS
Δενε είμαι βέβαιος πλέον αν καταλάβαιναν ή δεν καταλάβαιναν.
Καταλάβαιναν και πάρα πολύ καλά!
Κάποια στιγμή ελπίζω η ερευνα να ανακαλύψει τα παιχνίδια της οικ.Παπανδρέου και του ευρύτερου περιβάλλοντος με τα ασφάλιστρα κινδύνου,και τότε πάρα πολλοί δεν θα πιστέυουν στα μάτια τους!
Ο τότε πρόεδρος του ΤΤ,Αγγ.Φιλιππίδης,ως σωστός αμερικανοτραφής μάνατζερ είχε αγοράσει ασφάλιστρα για τα ελλην.ομόλογα αξίας 1,2 δις ευρώ ή άλλως το 12% της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΘΕΣΗς,περίπου στις 130μ.β. δηλ.περίπου στο 1,3% του ασφ/νου ποσού.
Μετά τις εκλογές του 2009 ο Φιλιππίδης κατηγορήθηκε οτι είχε κερδοσκοπήσει με ενδεχόμ.ελλην.χρεωκοπία,και η νέα,πράσινη διοίκηση του ΤΤ πούλησε τα cds(επαναλαμβάνω το 12% της παγκόμιας θέσης) με κέρδος 30-35 εκατομ.
Σε συνδυασμό με το περίφημο Τ10 και την κινδυνολογία των Παπανδρεου-Παπακων/νου στο εξωτερικό τα ελλην.ομόλογα κατακρημνίστηκαν,ενώ τα ασφάλιστρα τους εκτοξεύονταν.
Για να καταλάβετε,τον τελευταίο καιρό ήταν στις 6500μ.β.,δηλ.στο 65 %(!),δηλ.για ν'ασφαλίσει κανείς ομόλογα 1 δις θάπρεπε να καταβάλλει 650 εκατομ(!),δηλ.η Αγορά αποτιμούσε τα ελλην.ομόλογα στο 35% της ονομαστικής τους τιμής.
Επίσης σημαίνει οτι η θέση Φιλιππίδη σήμερα θα άξιζε 50 φορες ΠΑΡΑΠΑΝΩ,δηλ.γύρω στα 60 δις!!!
Σασ αφληνω να ηρεμήσετε και ν'αναλογιστείτε το ΜΕΓΕΘΟΣ της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ!
Κάποιοι ελάχιστοι, δε λέω, καταλάβαιναν. Οι υπόλοιποι υπέγραφαν αμήχανα, για να ξεφύγουν τελευταία στιγμή από το αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί η χώρα μετά την πολύμηνη απραξία της κυβέρνησης Παπανδρέου, σε συνδυασμό με την συστηματική δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό.
Squarelogic
Πράγματι αυτή η ιστορία με τα cds συμβαίνει. Έχω και εγώ σχολιάσει σχετικά χωρίς πολλές λεπτομέρειες.
Το περίργο είναι ότι την απόφαση για το Τ10, με την οποία φούντωσε η υποτιμητική κερδοσκοπία των Ελληνικών ομολόγων, υπέγραψε, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, όχι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος είχε εκ του νόμου μόνος την ανεκχώρητη εξουσία, αλλά αντ΄αυτού κάποιος Δ/ντής...
Για το όλο ζήτημα εκκρεμεί από καιρό αναπάντητη ερώτηση, που ποτέ δεν έρχεται η σειρά της να συζητηθεί, στην διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής.
Univers
Ίσως μερικοί καταλάβαιναν και μερικοί όχι.
Ποιοί όμως καταλάβαιναν και ποιοι δεν καταλάβαιναν;
Δεν είστε αφελείς.
Ο διοικητής της ΤτΕ είχε συναντηθεί προεκλογικά ήδη με τον ΓΑΠ.
Δεν υπέγραψε ο ίδιος για να μην εκτεθεί.2 εκ.το χρόνο είναι αυτά.
Ο Δ/ντης που υπέγραψε κάτι θα έλαβε συν την υπόσχεση οτι θα τιμρηθεί μόνο με καμιά εσωτερική μετακίνηση για κανα 6μηνο.
Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται τυχαία.
Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε και ποιοί αγόρασαν τη θέση του ΤΤ σε cds,πουστην ουσία ήταν εκχώρηση πυρηνικού όπλου στους short κερδοσκόπους.
Squarelogic
Για το ζήτημα αυτό εκκρεμεί ερώτηση στην Βουλή.
Η γνώμη μου όμως είναι ότι δεν θα το μάθουμε με βεβαιότητα ποτέ επειδή οι αγοραστές θα ενήργησαν μέσω τρίτων..
Γράφτηκε παντως οτι αγοραστές ήταν το fund του πρωθυπουργ.φίλου κ.Μαρνέλλου,της Ξαφά και του Αντρίκου,για λογαριασμό της GS...
Makes perfect sense...
Squarelogic
Εάν αληθεύει τους εύχομαι σε κακή μεριά!
Δημοσίευση σχολίου