ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Google+ Badge

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER

7.3.08

ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ

Σε ερώτημα του locus publicus στο post του Βαλκανιάδες

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=&postID=&pli=1

έκρινα καλύτερο να απαντήσω με χωριστό κείμενο.

Οι Ευρωπαίοι πράγματι δεν είναι αφελείς. Πλην όμως εφ΄ όσον δεν διατίθενται να βάλλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη για περισσότερους εξοπλισμούς φυσικό είναι να ακολουθούν τις ΗΠΑ (οι οποίες το βάζουν και οι οποίες) διαθέτουν τον εξοπλισμό που τους επιτρέπει να επεμβαίνουν οπουδήποτε στον κόσμο αυτοί χρειάζονται.. Κάτι δηλ. σαν τον Αθηναϊκό στόλο του 5ου πχ αιώνα.

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο σαν λογική συνέπεια της αποφάσεως τους για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας σε επί μέρους κρατίδια. Έτσι αποκτήσαμε και δυο νέα Μουσουλμανικά ή Μουσουλμανίζοντα κράτη στα Βαλκάνια..(Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο). Για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αντιλαμβάνομαι την στάση των Γερμανών. Γεωπολιτικώς η Σερβία τους εμπόδιζε την κάθοδο στην Αδριατική και κατ΄ επέκταση στην Μεσόγειο. Την βλακεία όμως των Γάλλων θεωρώ ουρανομήκη.. Αν υπήρχε ο Ντε Γκώλ δεν θα επέτρεπε τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και τον βομβαρδισμό της Σερβίας.

Την Ελλάδα δεν γνωρίζω (ούτε νομίζω ότι κανείς γνωρίζει ακόμη) εάν την συνέφερε ή όχι ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας. Μπορεί ναι. Μπορεί όχι. Μας συμφέρει ισχυρή Γιουγκουσλαβία (Δεκεμβριανά, Αυτονόμηση των Σκοπίων κλπ κλπ) ή ισχυρή Βουλγαρία (2ος Βαλκανικός πόλεμος, Βουλγαρική κατοχή της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας στον 1ο και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, Κίνηση για αυτονομία Μακεδονίας και Θράκης από το 1925); Τον λύκο διαλέγουμε ή την αρκούδα;

Κοσσυφοπέδιο.

Αργά ή γρήγορα το Κοσσυφοπέδιο θα ενωθεί με την Αλβανία.

Σκόπια.

Το μόρφωμα των Στάλιν και Τίτο αργά ή γρήγορα θα διανεμηθεί μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας. Και οι μεν και οι δε περιμένουν…Η πίστη μας (η ευχή μας μάλλον) για την διατήρηση του σημερινού μορφώματος είναι μη ρεαλιστική. Ουτοπική θα έλεγα..

Τι πρέπει να γίνει σε μία μακρόχρονη διαπραγμάτευση το ένα μέρος (Ελλάδα εν προκειμένω) υποχωρεί συνέχεια και το άλλο μέρος (Σκόπια) παραμένει αταλάντευτο στις αρχικές του θέσεις; Ασφαλώς πρέπει να σκληρύνει την θέση του και το ενδοτικό μέρος στις διαπραγματεύσεις..

Βλέπω και ακούω αυτές τις ημέρες κυρίως στα Μ.Μ.Ε. μεμψιμοιρίες του είδους «και τόσο καιρό τι καταφέραμε» ; Νομίζω ότι αυτές ξεκινούν (και κυρίως εκπορεύονται) από τα ίδια πρόσωπα και ΜΜΕ που υπεστήριζαν την αποδοχή του σχεδίου Αννάν στην Κύπρο. Εκ "συμπτώσεως" οι δημοσιογράφοι και τα Μ.Μ.Ε. που είτε δικαιολογούσαν είτε δεν κατέκριναν τους βομβαρδισμούς της Σερβίας από το ΝΑΤΟ είναι μεταξύ εκείνων που, αμέσως ή εμμέσως, μας παροτρύνουν να τα παρατήσουμε στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια..

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 8.3.2008

Στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής της 7.3.2008 και της 8.3.2008 (στην 2α σελίδα και στην στήλη ΦΙΛΙΣΤΩΡ) αναδημοσιεύεται από την Καθημερινή της 7.3.1959 και της 8.3.1959 περίληψη δημοσίου λόγου του Τίτο στα Σκόπια κατά την επιστροφή του από επίσημο ταξίδι του στην Ελλάδα. Παραθέτω εν συνεχεία τους σχετικούς δεσμούς.

Με την ομιλία του διαψεύδει τις καταγγελίες της Αλβανικής Κυβερνήσεως ότι στην Ελλάδα μίλησε (πρότεινε δηλαδή) τον διαμελισμό της Αλβανίας μεταξύ της Ελλάδος και της Γιουγκοσλαβίας. Πρώτον: Ποτέ καπνός χωρίς φωτιά. Δεύτερον. Τι συμφέρον είχαν οι Αλβανοί εάν η πληροφορία ήταν ψευδής να διαφημίζουν ότι συζητείται ο διαμελισμός της χώρας τους. (Εμφανίζεται ποτέ απατημένος σύζυγος να δημοσιοποιεί το μυστικό κεράτωμά του;) Και τρίτον. Για ποιο λόγο ο Τίτο να δημοσιοποιήσει τις Αλβανικές καταγγελίες;

http://wwk.kathimerini.gr/kath/edition/2008/.pdf

http://wwk.kathimerini.gr/kath/edition/2008/.pdf


Δημοσίευση σχολίου