ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


14.3.08

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΟΣΣΟΒΑΡΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

9 σχόλια:

Ο άλλος είπε...

Όλα τα τζαμιά στις σέρβικες περιοχές της Βοσνίας από την Κράινα ως το Πάλε έχουν ανατιναχτεί από σέρβους παρακρατικούς. Είναι οι ίδιοι φανατικοί, με άλλες στολές και μόνο, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα όσων επενδύουν στη βία.

Unknown είπε...

@Άλλος.
Δεν γνωρίζω ()ούτε έχω ακούσει) ότι οι Σέρβοι στην Βοσνία, στο Πάλε και στην Κράϊνα έχουν γκρεμίσει όλα τα τζαμιά.
Για να είμαι ειλικρινής, χωρίς να αποκλείω μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν το πιστεύω.

Ο άλλος είπε...

Το 1992, οι Τίγρεις του Αρκάν άρχισαν τις εθνικές εκκαθαρίσεις από την Σρεμπρένιτσα και το Ζβόρνικ. Η πρώτη επιθετική κίνησή τους ήταν η ανατίναξη των τζαμιών.
Σε τέτοιους πολέμους, που εντάσσονται σε μια γεωστρατηγική σύλληψη (στην περίπτωση των πολέμων στην Γιουγκοσλαβία αυτή ήταν η διάλυσή της και η μετατροπή της σε προκεχωρημένη βάση των ΗΠΑ), αυτοί που σχεδιάζουν τον πόλεμο, δεν ανακοινώνουν και τα σχέδια. Ο πόλεμος παίρνει τη μορφή του αγώνα για τι δίκαιο όποιο και αν θεωρείται αυτό. Κοινωνικό, θρησκευτικό,πολιτικό. Έριξαν την Γιουγκοσλαβία σε έναν πόλεμο, πατώντας σε αντιθέσεις που διόγκωσαν. Εθνικές και θρησκευτικές. Έπρεπε λοιπόν να γκρεμιστούν χώροι λατρείας, για να ενεργοποιηθούν τα θρησκευτικά ανακλαστικά της άλλης πλευράς. Και έτσι έγινε. Σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία ήταν άθεοι, έφτασαν σε σημείο να σφάζονται για την θρησκεία. Και έσφαζαν ακόμη και τον γείτονα και φίλο τους.
Γι αυτό βλέποντας τέτοιες εικόνες δεν λέω "οι βέβηλοι". Λέω "να πάλι το γνωστό παιχνίδι με τους πρωταγωνιστές να μην ξέρουν για ποιόν δουλεύουν"

αθεόφοβος είπε...

Δεν είναι μόνο ο φανατισμός ανεξαρτήτως θρησκείας που οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις.
Είναι και η έλλειψη στοιχειώδους παιδείας που οδηγεί στην καταστροφή των μνημείων του άλλου πολιτισμού.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον

squarelogic είπε...

ή πως η ψυχολογία του όχλου και η διάχυση της ατομικής ευθύνης που αισθάνεται κανείς όταν μετέχει σε εναν όχλο κάνει δυνατά τα μεγαλύτερα εγκλήματα ακόμα και απο ανθρώπους οι οποίοι ατομικά θα ηταν πολυ πιο συγκρατημένοι....

Κατι ήξερε ο Χίτλερ επ'αυτού...

Αλλωστε ολοι οι στρατοί στην κατάλυση της ατομικότητας και την υποταγή στις εντολές της ομάδας/συνολου βασίζονται.

Unknown είπε...

@squarelogic
Ο θρησκευτικός φανατισμός πάντως είναι ο χειρότερος!! (Και ο φανατισμός των Χιτλερικών ήταν είδος θρησκευτικού φανατισμού).
Θυμάμαι προ ετών τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να ανατινάζουν με εκρηκτικά σημαντικά γλυπτά Ελληνοβουδιστικής Τέχνης.

Locus Publicus είπε...

Λογικά όλα αυτά κ. Βαρδάκα. Αφού δεν υπάρχει ελπίδα για δουλειά, για δημιουργία, έμεινε μόνον το μίσος. Δεν ξέρω πως μοιράζεται το μίσος μεταξύ Σέρβων και λοιπών, αλλά το γεγονός είναι αυτοί που είναι φανατισμένοι, ζούν για μόνον μία και μόνη αλήθεια. Και μην ξεχνάμαι πως για τους Μουσουλμάνους τουλάχιστον, δεν υπάρχει κάν η έννοια του "διαφορετικού". Η θρησκεία δεν είναι μόνον μια κυριακάτικη εκδήλωση. Ο Θεός είναι παντού, και ο άνθρωπος είναι υποταγμένος στη θέλησή Του. Το να πέφτουν και οι Χριστιανοί στην ίδια ιδεολογία, είναι για μένα λυπηρό.

Unknown είπε...

@locus publicus
Αναμφιβόλως.