ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


12.6.08

ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ ΦΙΛΟΥ…


Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κ. Σημίτης αν εγνώριζε το λαϊκό τραγούδι (για το οποίο πολύ αμφιβάλλω) με το δίκιο του θα τραγουδούσε τώρα στον κ. Γ. Α. Παπανδρέου το τραγούδι (του Μητσάκη νομίζω) «μούφαγες όλα τα δαχτυλίδια μέχεις τώρα και κοιμάμαι στα σανίδια».
Αναφέρομαι στην διαγραφή του κ. Κ. Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από εκείνον στον οποίο μετεβίβασε την αρχηγία δια της παραδόσεως του «δαχτυλιδιού».
Όπως έχω γράψει στο παρελθόν άλλωστε (επ’ ευκαιρία της «εκλογής» του Γ. Α. Παπανδρέου ως ηγέτου του ΠΑΟΚ) με το δημοψήφισμα του 1974 οι Έλληνες δεν κατήργησαν τον θεσμό της βασιλείας. Απλώς αντικατέστησαν τον βασιλικό οίκο της Δανίας με τους βασιλικούς οίκους των Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη. Και στα ενδιάμεσα διαστήματα ως Αντιβασιλείς ελειτούργησαν ο Μ. Έβερτ και ο Κ. Σημίτης. (Το σχετικό κείμενο βρίσκεται επιλέγοντας και κάνοντας κλικ στην λέξη-κλειδί "Βασιλείς")
Τώρα ο Αντιβασιλεύς διεγράφη για ζήτημα περί του οποίου η γνώμη του ήταν απολύτως ορθή. Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων επί σημαντικών εθνικών ζητημάτων είναι τακτική απολύτως εσφαλμένη. Οι πολιτικοί πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να μην τις μεταβιβάζουν στο εκλογικό σώμα. (Εκτός εάν είναι βέβαιοι ότι το δημοψήφισμα θα αποβεί υπέρ της ορθής απόψεως. Όπως πχ προσφάτως στην Κύπρο για το σχέδιο Αννάν).
Έχω γράψει και επ’ αυτού. (Το σχετικό κείμενο βρίσκεται επιλέγοντας και κάνοντας κλικ στην λέξη-κλειδί "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ"). Πλην το κείμενό μου (που αφορούσε στην Σικελική εκστρατεία στον Πελοποννησιακό πόλεμο) δυστυχώς έμεινε ασχολίαστο..

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ότι πολλά κείμενα μένουν ασχολίαστα κύριε Χρήστο δεν σημαίνει ότι μένουν και αδιάβαστα. Κ.Τ

Unknown είπε...

Κ.Τ.
Αυτό ελπίζω τουλάχιστον..
Πράγματι το συγκεκριμένο κείμενο για τον Πελοποννησιακό πόλεμο (όπως βλέπω από τις σχετικές μετρήσεις) έχει ικανοποιητική μερίδα αναγνωσιμότητας στη (μέτρια) αναγνωσιμότητα του blog.

αθεόφοβος είπε...

Σαφώς και στην παρούσα περίπτωση ο Σιμίτης είχε δίκιο.
Γενικότερα όμως τα δημοψηφίσματα έχουν θέση σε περιπτώσεις που ο λαός θα πρέπει να αποφανθεί για κάποιο σημαντικό θέμα που θα χρειάζεται μια απάντηση μονολεκτική Ναι ή Όχι.(πχ όπως για το δημοψήφισμα για την βασιλεία)
Το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν ήταν κατά την γνώμη μου λάθος και έντεχνη μετάθεση της πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση στο λαό ο οποίος ήταν αδύνατο να κρίνει με ένα Ναι η ένα Οχι ένα ολόκληρο σχέδιο που οι περισσότεροι δεν το είχαν καν διαβασει,αλλά και να το είχαν διαβάσει δεν ήταν εύκολο χωρίς ειδικές γνώσεις να κρίνουν εάν ήταν ή όχι συμφέρον.

Ανώνυμος είπε...

Καλά εσύ περίμενες εξυπνάδα από τον άνθρωπο που έβαλε το δάχτυλο στην αλυσσίδα του ποδηλάτου εν κινήσει;

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Η επικύρωση ή η απόρριψη του σχεδίου Αννάν με χωριστά δημοψηφίσματα των δύο Κοινοτήτων δεν υπήρξε αποτέλεσμα αποφάσεως της Κυβερνήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά απόφαση της Αγγλοαμερικανικής Διπλωματίας για να δοθεί επίφαση λαϊκής συναινέσεως στο σχέδιο Αννάν.
Υπήρξε και το πρώτο τραγικό λάθος της επειδή εάν η υπόθεση παρέμενε σε εγκρίσεις του σχεδίου υπό της Κυπριακής Βουλής ή της Κυπριακής Κυβερνήσεως με τις ασφυκτικές και εκβιαστικές (πάσης φύσεως)πιέσεις που ήταν σε θέση να ασκήσει η Αγγλοαμερικανική Δημοκρατία στις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο η αποδοχή του σχεδίου θα ήταν μάλλον βεβαία. Απεδείχθη όμως για μιά ακόμη φορά ότι όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα..
Το δεύτερο τραγικό λάθος της Αγγλοαμερικανικής Διπλωματίας είναι αυτό το ίδιο το σχέδιο Αννάν.
Παρουσίασε στους Κυπρίους προς αποδοχή την φάκα χωρίς καν να έχει βάλει το τυρί..
Μόνον σε Κυπριακά νηπιαγωγεία θα υπήρχε η πιθανότητα να γίνει αποδεκτό το σχέδιο αυτό..
Και εξακολουθώ να απορώ με την στάση του Γ.Α.Παπανδρέου ο οποίος από την Αθήνα μόλις εξηγγέλθη το τελικό κείμενο του σχεδίου (το οποίο είχε τεράστιες διαφορές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εν σχέσει με το προηγούμενο) χωρίς καν να το αναγνώσει το απεδέχθη με ενθουσιασμό..

Unknown είπε...

Ανώνυμε
Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος..

Ανώνυμος είπε...

H διαγραφή του Σημίτη από τον Γιώργο είναι σαν να διεγραφε στην Ν.Δ. ο Κ. Μητσοτάκης τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Unknown είπε...

Λ.Β.
Οι κόρες του Σημίτη δεν ανδιαφέρονται για πολιτική σταδιοδρομία όπως τα παιδιά του Μητσοτάκη!!
Αν αυτό συνέβαινε δεν γνωρίζω εάν ο Σημίτης θα έστελνε το γράμμα ή εάν θα έκανε τις (ορθές πάντως) απόψεις του αυτές γαργάρα..

Unknown είπε...

Νομίζω ότι ο Γ.Α.Π. βαδίζει στον δρόμο του Ι.Ζίγδη στην Ένωση Κέντρου.
Θα τους διαγράψει όλους και τέλος θα μείνει μόνος του!!

athinovio είπε...

είμαι της άποψης ότιτα δημοψηφίσματα περισσότερο παραπλανούν τους πολίτες.

καταρχάς εκτός από το ναι ή οχι που αποτελουν τις μόνες επιλογές του πολίτη σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα, υπάρχουν αμέτρητες ενδιάμεσες εναλλακτικές λύσεις τις οποίες απλά δεν εχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν με αυτή τη διαδικασία.

αλλά ακόμα κι έτσι, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι πολιτικοί, κυβερνώντες ή όχι ξέρουν πολύ καλά τη γνώμη του λαού και χωρίς δημοψηφίσματα.

Locus Publicus είπε...

Ο τίτλος του πόστ εκφράζει και τη θέση μου. Κατα τη γνώμη μου, ο κ. Σημίτης υπήρξε ένας πολύ καλός πρωθυπουργός. Κυβέρνησε, δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε, μια εποχή που η Ελλάδα χρειαζόταν να σταθεροποιηθεί στην ΕΕ. Εβαλε συγκεκριμένους στόχους και τους έπιασε. Η συνεισφορά του ήταν κατα τη γνώμη μου συγκεκριμένη. Εβαλε την Ελλάδα στο Ευρώ, την Κύπρο στην ΕΕ, και έβγαλε εις πέρας τους Ολυμπιακούς Αγώνές, έναν μάλλον ενοχλητικό βραχνά.

Πέρασε επιτυχώς πολλές πολιτικές συμπληγάδες (Ιμια, Οτσαλάν). Εδωσε σημασία στους στρατηγικούς στόχους υψηλής σημασίας, και άφησε το κομματικό ΠΑΣΟΚ να οργιάσει. Ενώ αυτός κυβερνούσε, η πλειονότητα των ΠΑΣΟΚτζήδων διαπλέκονταν.

Ας τιμήσουμε, έστω και αργά, αυτούς που έδωσαν κάτι. Εννοώ προσωπικά τον κ. Σημίτη. Ο κ. Παπαντρέου έχει πανικοβληθεί. Ηταν ένας άξιος υπουργός εξωτερικών που τώρα διασύρεται στους δαίδαλους του πιο διεφθαρμένου κόμματος της σύγχρονης έλληνικής ιστορίας. Η αποτυχία του, είναι θέμα χρόνου.

Unknown είπε...

Αθηνόβιε
Συμφωνώ. Οι πολιτικοί όχι μόνον γνωρίζουν καλίτερα την άποψη του εκλογικού σώματος αλλά -και κυρίως- γνωρίζουν καλίτερα από το εκλογικό σώμα- ή τουλάχιστον οφείλουν να γνωρίζουν καλίτερα - το συμφέρον της Χώρας στα σύνθετα σημερινά προβλήματα στα οποία με το δημοψήφισμα απαντάς με ναί ή όχι....
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αποτέλεσμα του προσφάτου δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία..
Λίγες δεκάδες χιλιάδες ψήφων ετεροκλίτων συμμαχιών, ανθρώπων που φοβήθηκαν μην νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις στην Ιρλανδία, αριστερών εξ ορισμού κατά της Ε.Ε. (βεβαίως τις επιδοτήσεις τις παίρνουμε) κλπ κλπ αποφασίζουν το μέλλον 450.000.000 Ευρωπαίων!!!
Αλλά και η ευφυία του Γ.Α.Παπανδέου είναι απροσμέτρητη!!
Το ΠΑΣΟΚ εψήφισε στην Βουλή την κύρωση της συνθήκης της Λισσαβώνας, υποστηρίζοντας ότι εν συνεχεία πρέπει να γίνει και δημοψήφισμα,αν και η Συνθήκη είχε κυρωθεί.
Τι πρακτικό αποτέλσμα θα συνέβαινε άραγε εάν το δημοψήφισμα είχε αρνητικό αποτέλεσμα;;
Και εν συνεχεία ο Γ.Α.Π. διαγράφει τον Σημίτη (που του είχε παραδώσει το δαχτυλίδι) επειδή αυτός του είπε (πολύ ευγενικά, δεδομένου του μεγέθους της ανοησίας του!!) ότι λέει κουταμάρες!!

Unknown είπε...

LOCUS PUBLICUS
Το μεγαλίτερο καλό της προσφοράς του κ. Σημίτη στον τόπο (το οποίο ΠΡΆΓΜΑΤΙ είναι τεράστιο!!) είναι ότι άλλαξε την καταστροφική πολιτική του Α.Παπανδρέου..
Μερικές από τις "συμπληγάδες" που υπέστη (Ίμια πχ) οφείλονται κυρίως στην απειρία του.
Ήταν Πρωθυπουργός μερικών ημερών και οι Τούρκοι τον δοκίμαζαν!!
Για την ζημιά στα Ίμια κύριος υπεύθυνος ήταν ο κ. Σημίτης ο οποίος επέμενε η σύσκεψη να γίνει στο Γραφείο του και όχι στον θάλαμο επιχειρήσεων του Επιτελείου όπως ζητούσαν οι στρατιωτικοί και όπως έπρεπε να γίνει..
Έτσι η η ηγεσία του τόπου τις κρίσιμες στιγμές στερήθηκε πληροφοριών που υπήρχαν και η στέρηση αυτή έκρινε την χειροπάλη υπερ της Τουρκίας, αν και τοπικώς υπήρχε Ελληνική υπεροχή και τα Τουρκικά πλοία ήσαν στοχοποιημένα στα ραντάρ του υπερέχοντος τοπικά Ελληνικού στόλου.. Οι Τούρκοι εγκλωβισμένοι στα ραντάρ μας τρελάθηκαν με την αναπάντεχη επιτυχία τους..

squarelogic είπε...

Είδα την ειδηση σαν breaking news και αναρωτήθηκα εν εχουμε..Πρωταπριλιά!
Είναι τοσο ανερμάτιστος αυτος ο ΓΑΠ που επιδιδεται απερίσκεπτα σε επιδείξεις ισχύος υψηλότατου πολιτικού ρίσκου αν και είναι βεβαιο οτι και τα όποια προσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη θα τα εξανεμίσει με τις επόμενες ανοησίες του(οπως αιτηση δημοψηφίσματος γι'αυτο που ήδη ειχε ψηφίσει στη Βουλή!).
Πολλαπλά ανόητοι όσοι τον ψηφίσουν για Πρωθυπουργό!
(personal opinion)

athinovio είπε...

φτού κι απ'την αρχή(ας μου επιτραπεί ο λαϊκισμός)
πάλι εκλογές σε ένα χρόνο το κόβω

Unknown είπε...

squarelogic
Δυστυχώς ο ΓΑΠ δεν μεγάλωσε!!'Εξακολουθεί πάντοτε να μένει παιδί..
Και εάν έχασε ο Ευαγ. Βενιζέλος στην εσωκομματική διαμάχη οφείλεται στα απίστευτα αυτογκολ που έβαλε..
Το καταπληκτικό είναι ότι αν και ο ΓΑΠ διαφημίζει υπερβαλόντως την πίστη του στην εσωκομματική δημοκρατία εν τούτοις μονομερώς διαγράφει τον ευεργέτη του, Πρωθυπουργό της Χώρας και Αρχηγό του κόμματός του επί 9 ή 10 έτη!!
Και μάλιστα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της συνθήκης της Λισσαβώνας την επικύρωση της οποίας ο ίδιος και το κόμμα του υπερεψήφισαν στην Βουλή!!!

Unknown είπε...

Αθηνόβιε
Πράγματι αποτελεί μεγάλο δέλεαρ στην ΝΔ να προκηρύξει σύντομα εκλογές..

Univers είπε...

Ο ΓΑΠ καρκινοβατεί μεταξύ μίας σύγρονης ευρωπαϊκής πολιτικής που είναι τελείως ξένη στο Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ του "Τσοβόλα δώστα όλα" και μίας πολιτικής αριστερίστικης διαμαρτυρίας, "ανυπακοής" και καθολικής άρνησης τύπου Τσίπρα, που έλκει μερίδα των παραδοσιακών του ψηφοφόρων αλλά απωθεί άλλους, και που επιπλέον δεν την πιστεύει και ο ίδιος.

Unknown είπε...

Univers
Στην αρχαία Περσία η αχαριστία ήταν αξιόποινο αδίκημα. Στο σύγχρονο πολιτισμό δεν είναι. Πλην η κοινή γνώμη θεωρεί (και δικαίως) την αχαριστία ως βαρύτατο ηθικό παράπτωμα..

Univers είπε...

Υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος που θα μπορούσε να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, ανάμεσα στις συμπληγάδες του Τσίπρα και τον επάρατο για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ νεοφιλελευθερισμό (που δεν τον ακολουθεί άλλωστε κανένας στην Ελλάδα, και ελάχιστοι στην Ευρώπη): είναι ο δρόμος της τίμιας διαχείρισης, δεδομένου ότι σε μείζονες επιλογές ούτως ή άλλως οι αποφάσεις είναι Ευρωπαϊκές και όχι Ελληνικές.

Αλλά για να πλασάρει μια μελλοντική τίμια διαχείριση του κράτους ο ΓΑΠ πρέπει να έχει μια έξωθεν καλή μαρτυρία από το παρελθόν. Και αυτή για το ΠΑΣΟΚ λείπει: οι μνήμες είναι ακόμη νωπές.

Έτσι, το αδρανειακό "όλοι ίδιοι είναι", που επί χρόνια κρατούσε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, θα κρατάει καθώς φαίνεται και την ΝΔ.

Univers είπε...

Υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος που θα μπορούσε να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, ανάμεσα στις συμπληγάδες του Τσίπρα και τον επάρατο για τους ψηφοφόρους του νεοφιλελευθερισμό (που δεν τον ακολουθεί άλλωστε κανένας στην Ελλάδα, και ελάχιστοι στην Ευρώπη): είναι ο δρόμος της τίμιας διαχείρισης, δεδομένου ότι σε μείζονες επιλογές ούτως ή άλλως οι αποφάσεις είναι Ευρωπαϊκές και όχι Ελληνικές.

Αλλά για να πλασάρει μια μελλοντική τίμια διαχείριση του κράτους ο ΓΑΠ πρέπει να έχει μια έξωθεν καλή μαρτυρία από το παρελθόν. Και αυτή για το ΠΑΣΟΚ λείπει: οι μνήμες είναι ακόμη νωπές.

Έτσι, το αδρανειακό "όλοι ίδιοι είναι", που επί χρόνια κρατούσε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, θα κρατάει καθώς φαίνεται και την ΝΔ.

Unknown είπε...

Univers
Εάν το ΠΑΣΟΚ υποστηρίξει ότι θα ακολουθεί στο μέλλον τον τρίτο δρόμο της τίμιας διαχείρισης δικαίως η ΝΔ θα του αντιτάξει "μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια.."

neoinileias είπε...

Πολιτική ανευθυνότητα και άνιση μεταχείριση έναντι άλλων συναδέλφων τους καταγγέλλουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής, που προσλαμβάνονται παράνομα και με διαφορετική διαδικασία στα τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης (ΤΑΔ-ΕΤΑΔ) τα οποία είναι τμήματα προαιρετικής διδασκαλίας μαθημάτων, κάτι δηλαδή όπως η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα θεωρητικά μαθήματα.

Διαβάστε περισσότερα.
http://neoinileias.blogspot.com/

Unknown είπε...

neoinilias
Τι σχέση έχει το σχόλιό σας με το κείμενο που σχολιάζετε;

akeratos of Delphi είπε...

παρακολουθω τα σχολια σας επι μακρο.Δεν μενουν αδιαβαστα και τα θεωρω ακρως επιτυχημενα.Παρακαλω συνεχιστε...

Unknown είπε...

Νίκο
Εχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Έχω όμως την εικόνα ότι (ίσως λόγω κυρίως της ηλικίας μου) απευθύνομαι σε περιορισμένο κοινό στο Διαδίκτυο.