ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


5.7.08

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Διάβασα προ ημερών για κάποια διεθνή έρευνα κατά την οποία ευτυχέστεροι άνθρωποι στον κόσμο (όπως δήλωναν) είναι οι Δανοί.
Οι Έλληνες ήσαν –κατά την έρευνα αυτή- στο μέσο περίπου της κατατάξεως.
Η έρευνα είχε γίνει επί τη βάσει απαντήσεων των ερωτωμένων εάν αισθάνονται πολύ ευτυχείς, απλώς ευτυχείς, λιγότερο ευτυχείς, δυστυχείς κλπ.
Θυμήθηκα μια άλλη μελέτη τα πορίσματα της οποίας είχα αναρτήσει την 4/6/2008. (Την βλέπετε επιλέγοντας τον τίτλο). Σε αυτήν συνεκρίνοντο διάφοροι δείκτες στις χώρες που είχαν μετάσχει στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
Μεταξύ των δεικτών αυτών ήταν και ο αριθμός αυτοκτονιών ανά 100.000 κατοίκους.
Αναμφιβόλως ο δείκτης αυτός (δείκτης απολύτως αντικειμενικός) είναι ο πλέον αξιόπιστος για την μέτρηση του αισθήματος της ανθρώπινης ευτυχίας.
Στον δείκτη αυτό (που παραθέτω στην συνέχεια) μικρότερο αριθμό αυτοκτονιών ανά 100.000 –και με μεγάλη διαφορά- είχε η χώρα μας.
Η Δανία δεν είχε προκριθεί στην τελική διοργάνωση του πρωταθλήματος. Έτσι δεν υπήρχε ο σχετικός δείκτης της. Έψαξα όμως και τον βρήκα σε άλλες πηγές.
Ο αριθμός δείχνει τις αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.
Η Δανία έχει 4,28 φορές περισσότερες αυτοκτονίες από την Ελλάδα.
Μήπως από την πολύ ευτυχία (την οποία δεν μπορούν να αντέξουν!!) αυτοκτονούν οι Δανοί;
Ή μήπως στην πραγματικότητα η έρευνα αποδεικνύει ότι ως απόγονοι του Άντερσεν οι Δανοί εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι ψεύτες στον κόσμο;

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.

ΤΣΕΧΙΑ 15,5
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 11
ΕΛΒΕΤΙΑ 17,4
ΤΟΥΡΚΙΑ 15
ΑΥΣΤΡΙΑ 16,9
ΚΡΟΑΤΙΑ 19,6
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 13
ΠΟΛΩΝΙΑ 15,9
ΓΑΛΛΙΑ 18
ΙΤΑΛΙΑ 17,1
ΟΛΛΑΝΔΙΑ 9,3
ΡΟΥΜΑΝΙΑ 12,5
ΕΛΛΑΔΑ 3,2
ΙΣΠΑΝΙΑ 8,2
ΡΩΣΙΑ 34,3
ΣΟΥΗΔΙΑ 13,2
ΔΑΝΙΑ 13,67

16 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Δύο χρόνια πηγαινοέρχομαι στη Δανία κύριε Βαρδάκα, και κατηγορηματικά δηλώνω πως η προσωπική μου εμπειρία, βρίσκει τους κατα τα άλλα συμπαθείς Δανoύς, απο τους πλέον δυστυχείς του κόσμου. Ο λόγος είναι πολύ πολύ απλός - το απίθανα καταπιεστικό κλίμα τους.

Μόλις ανακοινώθηκε η έρευνα, οι Δανοί που ξέρω, έβαλαν τα γέλια. Ξέρετε γιατί η υποτιθέμενη έρευνα τους έβγαλε ευτυχέστατους? Very low expectations. Δηλαδή όσο πιο λούμπεν τόσο καλλίτερα. Διαμαρτύρομαι.

Η Δανία ξοδεύει τεράστια ποσά για ψυχιατρική έρευνα. Εχει μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης, αυτοκτονίας. Η Δανοί είναι πολυ καλοί και συγκαταβατικοί άνθρωποι, έχουν βρεί ένα κοινωνικό μοντέλο που δουλεύει καλά γι αυτούς, είναι πολύ τίμιοι, και ευχάριστοι. Οι φορολογίες τους αγγίζουν το 60% του εισοδήματός τους. Εχουν έτσι μια ασφάλεια απο τη μέρα που γεννιούνται, μέχρι που πεθαίνουν.

Τους συμπαθώ, και τους δίνω αυτό που τους αξίζει. Αλλά η έρευνα, είναι κατα τη γνώμη μου μπαρούφα.

αθεόφοβος είπε...

Είνια εντυπωσιακά μεγάλο το ποσοστο της Τουρκίας.Μήπως είναι μέσα και οι «αυτοκτονίες» ;

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Πράγματι και εγώ εξεπλάγην.
Πίστευα για πολλούς λόγους (αγροίκος σε μεγάλο μέρος ο πληθυσμός, υπερεθνικισμός, μονοθεϊστική θρησκεία-κοσμοθεωρία -ισλαμισμός- που δίνει λύσεις σε όλα τα ζητήματα κλπ κλπ) ότι το ποσοστό θα ήταν πολύ μικρό. Αντιθέτως κυμαίνεται σε Σκανδιναυικά επίπεδα. Και οι "αυτοκτονίες" εάν υπολογίζονται ως αυτοκτονίες δεν θα μετέβαλαν ουσιωδώς το αληθινό ποσοστό. Ίσως ένα μικρό μέρος να είναι αυτοκτονίες η "αυτοκτονίες" νεαρών κοριτσιών που έκαναν προγαμιαίες σχέσεις ή και ανεπιθύμητες εκτός γάμου εγκυμοσύνες, εν όψει και της ιερότητος της παρθενίας. Αλλά και πάλιν πόσες να ήταν αυτές;
Επ' ευκαιρεία θυμάμαι την αυτοκτονία (πιστής καθολικής) 20-25 ετών αδελφής του συζύγου μιάς κόρης Ελλήνων στενών φίλων μας. (Είχε τελειώσει νομίζω και το πανεπιστήμιο ή σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο. Αυτοκτόνησε προ μερικών ετών από ντροπή λόγω εξωγάμου εγκυμοσύνης...Τι να πει κανείς;

Univers είπε...

Αξία θα είχε και η σύγκριση αυτοκτονιών (ενν. επιτυχημένων, όχι απόπειρων αυτοκτονιών) μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Έχω την αίσθηση ότι οι γυναίκες διακρίνονται στις αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας ενώ οι άνδρες στις απόπειρες που τελεσφορούν.

Αυτό δεν το λέω με διάθεση μισογυνισμού αλλά με την εντύπωση ότι η ψυχολογία του άνδρα αποκλίνει περισσότερο και συχνότερα προς τα άκρα ώστε να τον οδηγήσει σε ένα ειλικρινές απονενοημένο, σε σχέση με την γυναίκα, η οποία ισορροπεί ευκολότερα γύρω από τους μέσους όρους.

Απορών και Εξιστάμενος είπε...

Η πάνω από 25 χρόνια εμπειρία μου με τους Δανούς (και άλλους Ευρωπαίους), με έχει κάνει να θεωρώ (φυσικά στατιστικά και όχι απόλυτα) τους Δανούς ως τους πλέον ναρκισσίζοντες της Ευρώπης. Θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους

1. Ωραιότερους(ες) του κόσμου
2. Εξυπνότερους(ες) του κόσμου
3. Συστηματικότερους (ες) του κόσμου.

κατά συνέπεια, είναι λογικό να θεωρούν τους εαυτούς τους ευχαριστημένους και η όποια έρευνα να τους "βγάζει" ως τους πλέον ευτυχείς.

ΥΓ Γνωρίζετε ίσως ότι επί εποχής 15 Κρατών μελών στην Ευρώπη, τα επικρατέστερα καλαμπούρια θεωρούσαν, ανάμεσα σε άλλους, τους Έλληνες ως τους πλέον οργανωτικούς, τους Πορτογάλλους πιό τεχνικά "ξύπνιους", και φυσικά τους Δανούς ως τους πλεον διακριτικούς!

squarelogic είπε...

Φαίνεται οτι εκτος απ το κλίμα που δεν ευνοεί τον περισσότερο καιρο τις απονενοημενες ενεργειες(ποιος μπορεί ν'αυτοκτονησει μια ολόλαμπρη μέρα?),μας διασώζει η τεχνικη άγνοια σχετικα με τις μεθόδους,και ενίοτε η καλοπέραση/τύχη (όρα Ζαχόπουλο-σώθηκε πέφτοντας απ τον 4ο!).
Εντύπωση μου έκαναν τα πολυ μεγαλύτερα ποσοστά των άλλων Μεσογειακών χωρών...Βρε μπας και τα χαμηλά μας ποσοστά οφείλονται στις συνηθεις ατέλειες καταγραφής(γνωστες σε όσους εχουν χρειασθει πιστοποιητικο θανατου για συγγενεις,όπου ως αιτία συχνά εφευρίσκεται μια καρδ.ανακοπή)

squarelogic είπε...

Χρίστο

πάλι 2 σχόλια(εδώ+στο προηγουμ.ποστ)
"χάθηκαν"...είναι λίγο αποτρεπτικό στο να αφήνει κανεις σχόλια.Κάντε κάτι...

εγραφα οτι μου κανει εντύπωση η πολύ μεγαλη διαφορά στα ποσοστά απ τις αλλες μεσογειακές χώρες.Να είναι η ατελής συλλογή των στατιστικών στοιχείων ή η 'ελλειψη τεχνικών γνωσεων περί των "μεθοδων" αυτοκτονίας?

athinovio είπε...

ήθελα να 'ξερα τί άλλο θα τους μπεί στο μυαλό να μετρήσουν.

μήπως το πως [ίνει ο καθένας τον καφέ του ή το τι χρώμα μας αρέσει?

Unknown είπε...

Squarelogic
Έχω ενεργοποιήσει (για ευνοήτπους λόγους!!το φίλτρο " Ο μετριασμός σχολίου έχει ενεργοποιηθεί. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν από τον συγγραφέα του ιστολογίου". Δεν υπάρχει δυνατότης να εξαιρέσω εκ της εγκρίσεως μου τα σχόλια ωρισμένων σχολιαστών. Οπότε θα το έκανα για σας και για ωρισμένους άλλους.
Επομένως όταν λείπω η έγκριση γίνεται με κάποια καθυστέρηση. Τίποτε δεν χάνεται. Απλώς τα ίδια σχόλια μου έρχονται περισσότερες φορές επειδή ο σχολιαστής (που δεν τα βλέαει αμέσως να δημοσιεύονται) νομίζει ότι έχουν χαθεί και τα ξαναστέλνει.
Τώρα έλειπα 4 ημέρες και γύρισα στο γραφείο σήμερα το πρωί. Γι αυτό και η καθυστέρηση.

Unknown είπε...

Αθηνόβια
'Ολοι θα διασκεδάζαμε από τις διαφορές των μέσων όρων μεταξύ αληθινών μετρήσεων και δηλώσεων του ανδρικού πληθυσμού.

Unknown είπε...

Squarelogic
Πράγματι οι ποσοτικές διαφορές στις αυτοκτονίες ακόμη και μεταξύ των Μεσογειακών χωρών και της Ελλάδος είναι πολύ μεγάλες.
Που οφείλονται; Δεν γνωρίζω!
Μήπως τα στοιχεία για την Ελλάδα δεν είναι ακριβή;
Μένει να το ελέγξω.

Unknown είπε...

Univers
Πράγματι είχα δει κάποτε τον αριθμό των αποπειρών αυτοκτονιών και των αυτοκτονιών στην Ελλάδα χωριστά για άνδρες και για γυναίκες.
Χωρίς να θυμάμαι συγκεκριμένους αριθμούς οι απόπειρες αυτοκτονιών των γυναικών ήταν πολλαπλάσιες των ανδρών (νομίζω 3/1), ενώ οι αυτοκτονίες των ανδρών ήταν πολλαπλάσιες των γυναικών.. Επίσης πάλι 3/1 αν θυμάμαι και πάλι καλά..

Unknown είπε...

Απορούντα και εξιστάμενο.
Επομένως συμφωνούμε ότι αυτό που οι Δανοί είναι αναμφιβόλως πρώτοι είναι ότι είναι οι μεγαλίτεροι ψεύτες..

neoinileias είπε...

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος του οτε Π. Βουρλουμης στη βουλή για τα «δρώμενα στον ΟΤΕ»

Αξίζει όμως και έχει αρκετό ενδιαφέρον να δούμε τι είπε ο Βουρλουμης την εβδομάδα που πέρασε στην διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής για τον ΟΤΕ και τα χρόνια πριν το 2004.

-Δόθηκε στον ΟΤΕ η ευκαιρία να αγοράσει το 29% της telekom Italia σε πολύ συμφέρουσα τιμή, δεν το έκανε, δεν εξηγήθηκαν επαρκώς οι λόγοι της άρνησης, αν το έκανε αφού ήδη κατείχε το 20% της εταιρείας θα γίνονταν μια από τις ισχυρότερες εταιρίες στην Ευρώπη. Κτλ


Διαβάστε περισσότερα για το ζήτημα

http://neoinileias.blogspot.com/

Λωτοφάγος είπε...

Εκτός του ότι τέτοιες έρευνες είναι ανόητες, συνήθως έχουν και αμφισβητούμενα αποτελέσματα.
Μοιάζουν με εκείνες για τις ερωτικές επιδόσεις. Τι θα απαντήσει ο άλλος; Ότι είναι sex pistol, φυσικά, και το κάνει 5 φορές τη μέρα. Εκεί πλέον ρωτάει κανείς "Μόνος ή με παρέα;" (Γιώργος Σκαμπαρδώνης).

Ωστόσο, και τα ποσοστά των αυτοκτονιών στη χώρα μας είναι πλαστά. Οι αυτοκτονίες δεν δηλώνονται, εξαιτίας των κοινωνικών ταμπού.
Είναι ντροπή για μια οικογένεια να συμπεριλαμβάνει αυτόχειρα. Δεν το δηλώνει, λοιπόν. Επίσης, λόγω θρησκοληψίας, κανείς δεν θέλει ο άνθρωπός του να ταφεί σαν σκυλί, άψαλτος, στην άκρη του νεκροταφείου!
Έτσι, λοιπόν, τα κουκουλώνουν.
Όλο ψέματα λέμε ως λαός. Δεν πιστεύω καμιά στατιστική που μας αφορά!

Unknown είπε...

Λωτοφάγε
Και για την καθυστερημένη δημοσίευση και του σχολίου σας αυτού ζητώ συγγνώμην. Έλειπα. Γύρισα σήμερα. Και αύριο ξαναφεύγω!!
Δεν νομίζω ότι η εξήγηση είναι αυτή την οποία δίνετε.
Κατ' αρχήν στο Ληξιαρχείο καταχωρείται η αιτία θανατου την οποία γράφει το πιστοποιητικό ιατρού. Και καθώς σε όλες τις περιπτώσεςι αιφνιδίων θανάτων μεσολαβεί αστυνομική και ιατροδικαστική έρευνα αποκλείω το ενδεχόμενο πλαστών εγγραφών.
Ακόμη η Εκκλησία κηδεύει και τους αυτόχειρες όταν ο ιερεύς κρίνε ότι είχαν χάσει τα λογικά τους. Και έτσι κρίνει σε όλες τις περιπτώσεις αυτοχειρίας σχεδόν ανεξαιρέτως. Εγώ δεν γνωρίζω περίπτωση αυτόχειρος τον οποίον η Εκκλησία αρνήθηκε να κηδέψει θρησκευτικά. Επομένως άλλη είναι η εξήγηση.. Ποιά δεν γνωρίζω...