ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


16.7.08

Η ΒΛΑΚΕΙΑ, Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΩΜΑ..



Στο Βήμα της 9/7/2008 δημοσιεύεται (με τον ίδιο τίτλο) ένα σπουδαίο κείμενο άκρως αποκαλυπτικό και ταυτοχρόνως άκρως σημαντικό με λιτότητα εκφράσεως, με σαφή και τεκμηριωμένα όμως υπονοούμενα και χωρίς κραυγαλέες καταγγελίες για το επίκαιρο ζήτημα του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 της κοινοπραξίας SAIC/SIEMENS.
Κάνοντας κλικ στον τίτλο μπορείτε να δείτε το κείμενο.
Υπογράφεται από τον κ. Κ.Μ.Κάππο, Μηχανολόγο Ηλεκτρολόγο Δ/ντή Η/Μ του μεγαλύτερου μελετητικού γραφείου της χώρας ο οποίες είχε, όπως γράφει, «το προνόμιο και την ατυχία να διευθύνει την ομάδα των 14 τεχνικών Συμβούλων της ΔΑΟΑ (Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων) η οποία παρακολουθούσε για λογαριασμό του Δημοσίου το σύστημα ασφαλείας C4I”.
Το κείμενο διαπνέεται από βαθυτάτη μελαγχολία για το ήθος και την διανοητική επάρκεια των πολιτικών που εχειρίσθησαν το θέμα και των επιληφθέντων "αρμοδίων" στελεχών της Ελληνικής Διοικήσεως. Ρητή εξαίρεση ο κ. Κάππος κάνει μόνον για τον κ. Μαρκογιαννάκη τον οποίον πάντως δεν γνωρίζω. (Μακράν εμού επομένως κάθε πονηρή σκέψη..). Ούτε και τον κ. Κάππο γνωρίζω. Τον εξετίμησα όμως βαθύτατα από το κείμενο του.
Περίληψη δεν νομίζω ότι μπορεί να αποδώσει, χωρίς να προδώσει, τα νοήματα του δημοσιεύματος. Γι΄ αυτό συνιστώ ενθέρμως την προσεκτική ανάγνωση του.
Περιορίζομαι μόνον στο εξής: Το κακό άρχισε από την παναθλία σύμβαση που δεν εξασφάλιζε ούτε στοιχειωδώς τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου. Λόγω αγνοίας; Λόγω διαφθοράς;
Στο τέλος αλώνιζαν κυριολεκτικώς τις Υπηρεσίες από τις οποίες έπαιρναν ότι ήθελαν, παρά τις ζωηρές αντιθέσεις της ομάδος των Ελλήνων τεχνικών Συμβούλων, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι (επικεφαλής των εργολάβων!!) κύριοι Τρεπεκλής και Δενδρινός.... Απεξυλώθη δε το «εγκατασταθέν» μέρος του συστήματος με τέτοια θαυμαστή ταχύτητα και με τέτοια σπουδή ώστε να μη είναι δυνατός ο έλεγχος κατά την παραλαβή του τι είχε εγκατασταθεί!!

11 σχόλια:

Univers είπε...

Με κατέθλιψε η ανάγνωση,αν και δεν με εξέπληξε. Λίγο - πολύ τα ξέρουμε αυτά εμείς που δεν παρασυρόμαστε από την παγιωμένη στην ελληνική κοινωνία τάση να αποδίδονται ευθύνες κάθε φορά σε 2-3 "κλέφτες που τα άρπαξαν" (που και αυτοί ακόμη σπανίως τιμωρούνται) και έτσι να κλείνει ο φάκελλος του κάθε σκανδάλου και να πάμε με μαθηματική ακρίβεια πλησίστιοι gια το επόμενο.

Έγραφα σχολιάζοντας σε προηγούμενή μου ανάρτηση:

"...ενώ όλη η ελληνική κοινωνία είναι βουτηγμένη στην "προμήθεια", όταν τα πάντα κινούνται με βάση την παρουσία ή όχι ενός αφανούς (δηλ. μη καταγεγραμμένου, μη μετρημένου, μη δηλωμένου) κινήτρου (μεγάλου ή μικρού), οι πολίτες περιορίζονται στο να προσμετρούν νοερά τα πρόσωπα που από κάθε κόμμα εμφανίζονται ως συμμετέχοντα στην ιστορία της Siemens. Μία ιστορία που είναι εν τούτοις εξαιρετικά κοινότοπη για την χώρα μας, μία ιστορία σαν τις πολλές στις οποίες χιλιάδες ή και εκατομμύρια πολίτες της έχουν ρόλους κάθε μέρα."

Λέει ο Κ. Κάπος:
"Η Δικαιοσύνη, ο δημοσιογραφικός και ο πολιτικός κόσμος ερευνούν την υπόθεση υπό το πρίσμα της απόδοσης των ευθυνών σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Ενεργούν, δηλαδή, με την ψευδαίσθηση ότι αν εκλείψουν οι δύο- τρεις πολιτικοί άνδρες που «τα έπιασαν» και οι δύο- τρεις επιχειρηματίες που τους «λάδωσαν» από το προσκήνιο, αυτομάτως ο δημόσιος βίος μας θα έχει εξυγιανθεί και η Ελλάδα θα καταστεί Σουηδία."

Και παρακάτω:

"Η βλακεία, η αδιαφορία, το βόλεμα και το λάδωμα δεν έχουν κομματικά χρώματα. Απαντώνται παντού στη χώρα μας και είναι περισσότερο ανθρώπινες και κοινωνικές ιδιότητες και λιγότερο κομματικές. Το να κατανοήσουμε κάτι τέτοιο, όμως, θα μας υποχρέωνε να κοιτάξουμε καλύτερα στον καθρέφτη μας και αυτό δεν το θέλουμε, έτσι δεν είναι;"

Να μία ενδιαφέρουσα σύμπτωση απόψεων.

Άλλωστε, ιδoύ η επιβεβαίωση: μεσούντος ακόμη του σκανδάλου Siemens, μερικά βαγόνια αποκολλώνται από μία εμπορική αμαξοστοιχία και άλλος ένας δυσώδης βόρβορος αποσφραγίζεται. Τελικά μήπως τα σκάνδαλα είναι όσα και οι ΈΛληνες; Ας κοιτάξουμε τον καθρέφτη μας.

athinovio είπε...

βαρύ το θέμα καλοκαιριάτικα
θα σκεφτώ κατι τον σεπτέμβριο και θα σου απαντήσω
:)
:)

Unknown είπε...

Univers
Πράγματι ενδιαφέρουσα η σύμπτωση του σχολίου σας με το δημοσίευμα του κ. Κάπου.
Μήπως πρέπει να ξαναδιαβάσουμε το "παραμύθι χωρίς όνομα" της Π. Δέλτα;
Αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν βλέπω να εμφανίζεται "το βασιλόπουλο"!!

Unknown είπε...

Αθηνόβια.
Καλό καλοκαίρι..
Πιστεύω πάντως ότι μέχρι την επάνοδό σου θα έχεις ξεχάσει και τα blogs και τα σχόλια..
Είμαι περίεργος τι θα σκέφτεσαι για το θέμα αυτό όλο το καλοκαίρι..
Θα περιμένω πάντως το σχόλιό σου..

squarelogic είπε...

εξαιρετικο και γενναίο το κείμενο του κ.Καππου και ευχαριστιες για την επισήμανση του.

Η συνταγή της Αποτυχίας...πράγματι καταθλιπτικό.
Νομίζω οτι αν διαβάζαμε σχετικες εκθεσεις για καθε τομέα στην ελλην.πολιτικη/οικονομικη ζωή θα χαλάσουμε τον πολύ χαμηλό δείκτη αυτοκτονιών που αναφερατε σε προηγούμενο ποστ ή θα ξαναπιάσουμε την μετανάστευση.

Unknown είπε...

squarelogic

"Νομίζω οτι αν διαβάζαμε σχετικες εκθεσεις για καθε τομέα στην ελλην.πολιτικη/οικονομικη ζωή θα χαλάσουμε τον πολύ χαμηλό δείκτη αυτοκτονιών που αναφερατε σε προηγούμενο ποστ"
Δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουμε τέτοιο φόβο!!!

Unknown είπε...

Για το λάδωμα μου είπαν και μια Κρητική πρόσφατη μαντινάδα αγνώστου πατρότητος μεν, σοφή δε..
"Λιόφυτο δεν αγόρασες! Μαζώχτρα δεν επήγες! Πες μου σε παρακαλώ το λάδι που το βρήκες;"
Λέει δηλ. πόθεν έσχες;

ria είπε...

με σαράντα βαθμούς μας έβαλες δύσκολα.

δε γίνεται να μας τα πεις πιο απλά και όταν θα έχει μελτεμάκια?

καλημέρα.

Unknown είπε...

Ρια
Αν διαβάσεις το κείμενο του κ. Κάπου (στο οποίο παραπέμπω) δεν θα έχεις απορίες ούτε δυσκολίες κατανοήσεως..

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΟΣ είπε...

Αγαπητέ κ. Βαρδάκα,

Αν και καθυστερημένα, διάβασα τα σχόλιά σας και σας ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν αλλάζει σε μια νύχτα και όλα όσα έγραψα με την ελπίδα να ευαισθητοποιηθεί κάποιος αρμόδιος, εξοστρακίστηκαν στο παχύ δέρμα του κρατικού μας μηχανισμού. Τι να πω, ίσως τελικά έχουμε τις πολιτικές και τις κυβερνήσεις που μας αξίζουν.

Με εκτίμηση,

Κώστας M. Κάπος (kapos@tee.gr)

Unknown είπε...

Κύριε Κάπο
Φοβάμαι ότι μερικοί από εμάς, αναζητώντας σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στους Έλληνες πολιτικούς και στην Δημοσία Διοίκηση, δυστυχώς ψάχνουμε ψύλλους στ΄ άχερα!!