ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


4.10.08

ΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ



Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγγειλε χθες τα μέτρα τα οποία η Κυβέρνηση θα λάβει κατά της Μονής του Βατοπεδίου.
Και τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
Την διοικητική ανάκληση όλων των σχετικών διοικητικών πράξεων.
Και την (νομοθετικώς) ακύρωση των συμβολαιογραφικών μεταβιβάσεων ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της (αντισυμβληθείσης) Μονής καθώς και μεταξύ της Μονής και τρίτων αγοραστών.

Καλά δεν έχουν πληροφορήσει τον (Δικηγόρο το επάγγελμα) κύριο Πρωθυπουργό;
Ότι τα μέτρα αυτά μπορούσε να λάβει μόνον ο Σουλτάνος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (και αυτός) μόνον προ της θεσπίσεως Συντάγματος;; (Αυτός όμως μπορούσε και να σουβλίσει τον Εφραίμ, δίκην Αθανασίου Διάκου!!).
Ότι σήμερα στην Ελλάδα υπό την ισχύ του Συντάγματος που προστατεύει την ιδιοκτησία και τις αρχές της ισότητος, της (οικονομικής) ελευθερίας, της αιτήσεως παροχής δικαστικής προστασίας, της εμπιστοσύνης κλπ κλπ αυτό είναι εντελώς ακατόρθωτο;;
Και ότι εάν, τυχόν, κατόρθωνε να βρει εδώ ριψάσπιδες (και «πρόθυμους!!») «Δικαστές» (διόλου απίθανο!) η Χώρα θα έσπαγε τα μούτρα της στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο επειδή η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (στην οποία η Ελλάς έχει προσχωρήσει) προστατεύει αποτελεσματικά και τις Αρχές αυτές και επί πλέον επεκτείνει την προστασία όχι μόνον στα εμπράγματα αλλά και στα ενοχικά δικαιώματα;;..
Κι’ έχει ξεχάσει ο κύριος Πρωθυπουργός κάποιο ιδιόρρυθμο μεγαλοϋπουργό του ΠΑΣΟΚ (που κατέληξε δήμαρχος της Ν.Δ.!!) πως έσπασε τα μούτρα του στο Στρασβούργο (με αποτέλεσμα την εξευτελιστική αποπομπή του από Α. Παπανδρέου) όταν, με αντίστοιχες αντισυνταγματικές μεθόδους, (αφού βρήκε «πρόθυμους Δικαστές» στο εσωτερικό) προσπάθησε να βάλει χέρι στην περιουσία μερικών Μονών;
Επομένως η κίνηση αυτή είναι κίνηση απλώς επικοινωνιακής τακτικής -την οποία οι σοβαροί άνθρωποι βεβαίως δεν πιστεύουν- και όχι αντιμετωπίσεως του προβλήματος.
Και αντιθέτως η κίνηση αυτή ζημιά θα φέρει στην Χώρα αφού θα εμφανίσει την Ελληνική Κυβέρνηση να έχει γραμμένη εκεί που δεν πιάνει μελάνι την έννοια του Νομικού Πολιτισμού..
Με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο οι λιγοστές (ξένες και εγχώριες) επενδύσεις στην Ελλάδα αφού ο (ξένος ή εγχώριος) επενδυτής θα πιστεύει ότι εάν δυσαρεστηθεί (ή/και αλλάξει γνώμη) ο Σουλτάνος γραπτές συμφωνίες, Συντάγματα και Διεθνείς Συμβάσεις πάνε περίπατο..

6 σχόλια:

Univers είπε...

Αντιληπτές οι ενστάσεις σας, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι παρ' όλα ταύτα πώς είναι δυνατόν τα χρυσόβουλα (έγκυρα ή πλαστά) των Σουλτάνων να έχουν ισχύ και αντιθέτως η βούληση της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας να προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συνέχεια κράτους υπάρχει και στην Γαλλία, αλλά η αναδιανομή πλούτου που έγινε κατά την Γαλλική Επανάσταση δεν προσέκρουσε σε κανένα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δικαιούται σήμερα απόγονος των Λουδοβίκου XIV ή αυλικός του να διεκδικήσει εκτάσεις που του είχε παραχωρήσει ο ηγεμών;

Με ποια λογική τα χρυσόβουλα του Σουλτάνου εξακολουθούν εν ισχύει;

Unknown είπε...

Univers
Παρανόηση!!
Ως Σουλτανάτο εννοώ βεβαίως την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία μεταχειρίζεται Σουλτανικές μεθόδους για να βρει το δίκαιο που επικαλείται ότι έχει..
Υπό το καθεστώς όμως του Κράτους Δικαίου (υπό το οποίο θεωρητικώς ζούμε με διάκριση των εξουσιών και το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ εν ισχύι) το Δημόσιο μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα που επικαλείται ότι έχει μόνον δια των Δικαστηρίων. Όχι με νομοθετική αυθαιρεσία!!
Πως θα σας φαινόταν εάν ο πωλητής κάποιου ακινήτου που αγοράσατε (εάν τύχαινε να έχει την πολιτική δύναμη) ακύρωνε με νόμο την πώληση;
Το ζήτημα της αναγνωρίσεως των τίτλων κυριότητος ακινήτων στην Μακεδονία και την Θράκη μετά την απελευθέρωσή τους έχει κριθεί με ομόφωνη απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, ήδη περί το 1980 εάν θυμάμαι καλώς. Μάλιστα υπό την Προεδρία ενός αρίστου Δικαστού, του αειμνήστου Σκούμπη, μαχητικού αριστερού. Εν πάση περιπτώσει αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ τοποθετημένου!!
Η Ολομέλεια (και τότε μετείχαν όλα τα μέλη των Ανωτάτων Διακστηρίων και δεν υπήρχαν επιλελεγμένες συνθέσεις) εδέχθη εν περιλήψει τα εξής:
Επί τη βάσει δύο νόμων (του ενός θεσπισθέντος υπό του Ε. Βενιζέλου το 1914 και του άλλου υπό του Παπαναστασίου το 1926) όσοι στη Μακεδονία και τη Θράκη κατά την απελευθέρωσή τους είχαν τίτλους κυριότητος ακινήτων στο Οθωμανικό Κτηματολόγιο καταγεγραμμένους συνέχιζαν να έχουν τα πλήρη δικαιώματα κυριότητος των ιδιοκτησιών τους, μετά από διοικητικό έλεγχο αρμοδίων Επιτροπών. Και τι άλλο μπορούσε να συμβαίνει;(Δεν ομιλώ δηλ. για χρυσόβουλα και άλλες ανοησίες!!, αλλά για τίτλους κτήσεως κυριότητος, ισχυρούς το 1912).Μάλιστα η αποφαση αυτή της Ολομελείας είχε εκδοθεί σε δίκη που αφορούσε την ακίνητο ιδιοκτησία κάποιας Μονής.
Η νομολογία υπήρξε σταθερή και, αν δεν με απατά η μνήμη μου, γράφω από το σπίτι μου Σάββατο βράδυ χωρίς να μπορώ να συμβουλευθώ κείμενα, επανελήφθη, πλην άλλων, και με απόφαση του Αρείου Πάγου το 2007!!
Επομένως η Μονή Βατοπεδίου και οι δικαιοδόχοι της μπορούν να την χάσουν την κυριότητα που απέκτησαν σε ακίνητο μόνον με δικαστική απόφαση εάν συντρέχει νόμιμη περίπτωση. Ή με αναγκαστική απαλλοτρίωση, εάν συντρέχει επίσης νόμιμη περίπτωση, με πλήρη όμως αποζημίωση στην περίπτωση αυτή.
Κατά τον Ελληνικό Αστικό Κώδικα οι συμβάσεις είναι άκυρες εάν κατηρτίσθησαν λόγω κουφότητος (βλακείας), ανάγκης ή απειρίας του ενός των συμβαλλομένων. Και είναι ακυρώσιμες (μπορούν να ακυρωθούν) εάν κατηρτίσθησαν με απάτη, πλάνη ή απειλή. Για όλα όμως αυτά πρέπει να προηγηθεί δίκη. Τα ίδια περίπου ισχύουν και σε όλους τους Ευρωπαϊκούς Αστικούς Κώδικες.
Το Δημόσιο επομένως μπορεί να επικαλεσθεί ενώπιον των Δικαστηρίων ότι ο νόμιμος εκπρόσωπός του (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ή όσοι εδικαιοπράκτησαν αμέσως ή εμμέσως, (Επιτροπές κλπ κλπ) ) έπασχαν από κουφότητα ή ευρέθησαν στην ανάγκη ή ήταν άπειροι. Ή ότι έπεσαν θύμα πλάνης, απάτης ή απειλής..

squarelogic είπε...

Κι εμένα που δεν είμαι Νομικός μου φάνηκε εντελώς οφσάιντ η διατύπωση "ακύρωση με προσωπική απόφαση του Πρωθυπ/γού.." και προφανώς πρόκειται για επικοινωνιακή επίδειξη πυγμής που θα παρασύρει σε εκ των προτέρων χαμένες δικαστικές περιπέτειες.

Μάλλον η διαφαινόμενη έκπτωση της προσωπικής δημοφιλίας του Πρωθ/γού
(ασφαλές αλιξεκέραυνο μέχρι τώρα για τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης του)απαιτεί "εντυπωσιακές" κινήσεις για να ξανακερδίσει τους πιστούς των Μεσσιών στην πολιτική.
Ετσι κι αλλιώς η ψήφος τους μετρά εξίσου με των λιγότερο εύπιστων.

Unknown είπε...

Squarelogic
Ύστερα από 10-15 χρόνια τουλάχιστον που θα διαρκέσουν οι δίκες αυτές στα Ελληνικά Δικαστήρια και άλλα 5-6 χρόνια τουλάχιστον στο Στρασβούργο ποιος θα θυμάται την υπόθεση;

squarelogic είπε...

Σωστό απ την πλευρά του Καραμανλή και τα βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη που θ'αποκομίσει και ενδεικτικό της ανεπάρκειας του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.
Απ την αλλη βέβαια οι σοβαροί ξένοι επενδυτές θα πάρουν το μήνυμα εδώ και τώρα,όπως και απ την υπόθεση Siemens,όπου για τον συνήθη τρόπο επίτευξης επιχειρηματικής επιτυχίας στην Ελλάδα καλείται να πληρώσει μόνο η γερμανική εταιρεία.

Unknown είπε...

squarelogic
Δυστυχώς ίσως είναι και έτσι!
Αν και το πιθανότερο είναι (όσον αφορά τους, τυχόν, υποψήφιους ξένους, αλλά και εηχώριους, επενδυτές)να μην διακινδυνεύσουν τα κεφάλαιά τους σε μία οικονομία στην οποία η Κυβέρνηση λειτουργεί ως Σουλτανάτο!!