ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


2.10.08

ΑΠΟΡΙΑ


Εφ΄ όσον οι Βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος (άρθρο 51 παρ. 2 του Συντάγματος) και όχι το κόμμα με τους συνδυασμούς του οποίου εξελέγησαν.
Εφ΄ όσον οι Βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη που αρχίζουν από την ημέρα των εκλογών μέχρι της λήξεως της Βουλευτικής Περιόδου (άρθρο 53 παρ. 1 του Συντάγματος). Και
Εφ΄ όσον οι Βουλευτές έχουν (άρθρο 60 παρ. 1 του Συντάγματος) απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση (η θεμελιώδης διάταξη του Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος) και επομένως έχουν το δικαίωμα να αποχωρούν από το κόμμα τους, να προσχωρούν σε άλλο κόμμα ή να παραμένουν ανεξάρτητοι.
Ποιος θηριώδης Νομικός Εγκέφαλος έπεισε τον κ. Πρωθυπουργό πρώτα να διαγράψει τον Βουλευτή κ. Δαϊλάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και ύστερα να του ζητήσει να παραιτηθεί (μετά την διαγραφή του και εκτός Ν.Δ. ευρισκομένου πλέον) από το Βουλευτικό αξίωμα;
Και εάν, τυχόν, ο κ. Δαϊλάκης, μετά την διαγραφή του από το κόμμα της Ν.Δ., παρητείτο ως Βουλευτής γιατί στην θέση του θα ανεδεικνύετο Βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Δράμας ο 1ος επιλαχών της Ν.Δ.;;Από κόμμα δηλ. στο οποίο δεν ανήκε πλέον ο κ. Δαϊλάκης!!.

6 σχόλια:

squarelogic είπε...

Ορθή η απορία σου...αλλά οι βουλευτές εκλέγονται απο τους ψηφοφόρους κυρίως του κόμματος εκ του οποίου προέρχονται,οπότε συνιστά κατά κάποιο τρόπο "απιστία" η διαφοροποίηση τους από τη γραμμή του κόμματος τουλάχιστον σχετικά με τις βασικές θέσεις που έχουν εξαγγελθεί και προεκλογικώς.
Ιδανικά βεβαια θα ήθελε κανείς ελεύθερα σκεπτόμενους πολιτικούς με χρόνο να επεξεργαστούν τα νομοσχέδια και να προτεινουν τις αλλαγες που επιθυμούν.Γνωριζετε όμως καλυτερα απο μένα πως πολυσέλιδα νομοσχέδια διανέμονται στους βουλευτές λιγες ώρες πριν απαιτηθεί η ψήφος τους....

Unknown είπε...

Squarelogic
Πράγματι έτσι συμβαίνει δυστυχώς στο κεντροπρωθυπουργικό και κομματοκρατικό μας πολίτευμα.
Η πρακτική αυτή απέχει ένα βήμα από την κατάλυση της Δημοκρατίας!!
Το Σύνταγμα όμως άλλα ορίζει..
Όπως και όλα τα Δημοκρατικά Συντάγματα στον κόσμο!
Γιατί (με την ίδια λογική) τα κόμματα να μας ερωτούν προ των εκλογών (να ψηφίζουμε μόνο κόμμα!!) ποιούς θα διορίσουν (με δικαίωμα ανακλήσεως!!) Βουλευτές;
Έτσι και οι εκλογές θα ήσαν πολύ φτηνότερες~~

Unknown είπε...

Επαναλαμβάνω τις δύο τελευταίες φράσεις του σχολίου-απαντήσεώς μου επειδή η εκ παραδρομής παράλειψη του "μη" και του "έπρεπε" τις κατέστησε ασαφείς.

"Γιατί (με την ίδια λογική) τα κόμματα έπρεπε να μη μας ερωτούν προ των εκλογών (να ψηφίζουμε δηλ. μόνο κόμμα!!) ποιούς θα διορίσουν (με δικαίωμα ανακλήσεως!!) Βουλευτές;
Έτσι και οι εκλογές θα ήσαν πολύ φτηνότερες~~".

Univers είπε...

Σε μία ιδανική δημοκρατία:

(1) Αφ' ενός οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα διατηρούσαν το δικαίωμα της γνώμης και της διαφοροποίησης.

(2) Αφ' ετέρου τα κόμματα θα έπρεπε να εργάζονται ευρισκόμενα στην αντιπολίτευση ώστε να καταρτήσουν και να κοινοποιήσουν συγκεκριμένο, λεπτομερές, ρεαλιστικό και αξιόπιστο πρόγραμμα διακυβέρνησης, αν η κάλπη τους δείξει τον δρόμο της εξουσίας (και όχι να ασχολούνται κυρίως με το να μαζεύουν ψήφους, έναντι υποσχέσεων, στα καφενεία).

Έτσι, η τυχόν διαφοροποίηση του κάθε βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος θα μπορούσε να κριθεί (και) ως προς το αν αφίσταται του προγράμματος βάσει του οποίου το κόμμα που κυβερνά ψηφίστηκε για να κυβερνήσει.

Όταν όμως τα προεκλογικά προγράμματα είναι αοριστολογίες, γενικολογίες και ευχολόγια...

Unknown είπε...

Univers
Επειδή βεβαίως η ιδανική δημοκρατία όπως την περιγράφετε ευρίσκεται (καλώς ή κακώς, μπορεί, ίσως, να έλεγα καλώς!!) μόνον ως φαντασίωση στον κόσμο των ιδεών και στην Πλατωνική Πολιτεία και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα νομίζω ότι πρέπει να διατηρηθεί το δικαίωμα των Βουλευτών στην ελεύθερη έκφραση, γνώμη και ψήφο. Τα κόμματα μπορούν βεβαίως να διαγράφουν τους απείθαρχοςυ ή τους απείθαρχους". Και τελικός κριτής θα είναι η λαίκή ψήφος στις επόμενες εκλογές.
Είδαμε άλλωστε τις ημέρες αυτές την Βουλή των ΗΠΑ να καταψηφίζει με διακομματική πλειοψηφία το γνωστό νομοσχέδιο (για την σωτηρία των τραπεζών που τα έκαναν μούσκεμα!!) και το οποίο και τα δύο κόμματα επισήμως υπεστήριζαν.. Αυτό είναι υγιές. Απολύτως υγιές.
Αδιάφορο εάν εν συνεχεία η Βουλή εδέχθη (τροποποιημένο) το ίδιο νομοσχέδιο το οποίο επεβράβευσε τους κλέφτες και τους ασυνείδητους..

Unknown είπε...

Ένας φίλος με ερώτησε τηλεφωνικώς, αφού διάβασε την ανάρτηση, τί συμβαίνει όταν το κόμμα στο οποίο ανήκεικατά την παραίτησή του ο παραιτούμενος Βουλευτής δεν έχει επιλαχόντα βουλευτή στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ή παραιτείται ανεξάρτητος Βουλευτής;
Απαντώ.
Γίνονται εκλογές για την ανάδειξη από το εκλογικό σώμα βουλευτού σε αναπλήρωση του παραιτηθέντοε για το υπόλοιπο διάστημα της βουλευτικής περιόδου.