ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Google+ Badge

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER

10.10.08

«Θα ξαναερωτευτείτε τον Εθνικό μας Κήπο»

«Θα ξαναερωτευτείτε τον Εθνικό μας Κήπο»
Αντιγράφω αποσπάσματα από την έντυπη έκδοση της σημερινής Καθημερινής και από το άρθρο της Έλενας Καρανάτση.
«Θα σας κάνουμε να ξαναερωτευτείτε τον Εθνικό μας Κήπο». Αυτή την υπόσχεση έδωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοινώνοντας το έργο ανάπλασης του Εθνικού Κήπου, που μετρά 170 χρόνια ζωής……..Τη χρηματοδότηση του έργου έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο η Νομαρχία Αθηνών, η οποία θα διαθέσει το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της μελέτης του έργου….»……Ο Εθνικός Κήπος είναι η βιτρίνα της Αθήνας», τόνισε ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός και περιέγραψε τη μορφή του νέου κήπου, όπου προβλέπεται περίφραξη, αντικατάσταση του υλικού των μονοπατιών με ειδικό χώμα (Κουρασάνι), εγκατάσταση φωτισμού στους δρόμους, τους πεζόδρομους, τις πλατείες. Επιπλέον, θα υπάρξουν νέες ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης εγκαταστάσεις αποχέτευσης, καθαρισμού του νερού, αλλά και ασθενών ρευμάτων (δίκτυα τηλεφώνων, μεγαφωνικά κ. ά). Παράλληλα, θα επιστρωθούν δάπεδα σκληρών επιφανειών, όπως δρόμων, πλατειών με πλακοστρώσεις και κυβόλιθους, ενώ θα δημιουργηθεί ένας μικρός ζωολογικός κήπος και βοτανολογικό μουσείο. Επιπλέον, προβλέπεται συντήρηση των κτιρίων και … επέκταση της παιδικής… χαράς.».
Γνωρίζοντας την αισθητική του Δήμου Αθηναίων και της Νομαρχίας φανταζόμαστε τι θα δουν τα μάτια μας..
Νέα κτίρια (κομψά διατυπώνεται «συντήρηση των κτιρίων και επέκταση της παιδικής χαράς» σε βάρος του πρασίνου βεβαίως!!). Αντί να κατεδαφιστούν μερικά από τα υπαρχοντα!!).
Μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, κυβόλιθοι, γρανίτες, αντικατάσταση του υλικού των μονοπατιών με Κουρασάνι (γιατί;), εγκατάσταση φωτισμού στους δρόμους (θα γίνουν και δρόμοι για να περνούν οχήματα;) στους πεζόδρομους (γιατί αφού το βράδυ ο Κήπος- και ορθώς- κλείνει!!), στις πλατείες. Πλακοστρώσεις και οτιδήποτε άλλο άχρηστο και άσχημο που θα επιτύχει όμως να περάσουν γρήγορα και ρυθμικά από τις τσέπες των φορολογουμένων στις τσέπες του εργολάβου 7.500.000 ευρώ!!
Μόνο για ανέγερση θεάτρου δεν μίλησαν, όπως δοκιμάζουν να κάνουν στο Άλσος Παγκρατίου!!. Ίσως αυτό περιμένουν να το κάνουν σε δεύτερη φάση!!
Από δεκαετίες πηγαίνω καθημερινά στο γραφείο μου (που είναι στην Πλατεία του Συντάγματος) από το σπίτι μου (που είναι επίσης στο κοντά Κέντρο) βαδίζοντας μέσα από τον Κήπο. Μακαρίζω καθημερινώς την Βασίλισσα Αμαλία για το δώρο που έκανε στην Αθήνα! Τον Εθνικό (πρώην Βασιλικό) Κήπο. (Μαζί με την σημερινή Γεωπονική Σχολή και την έκτασή της, τότε Βασιλικό Βοτανικό Κήπο, και τον Πύργο Βασιλίσσης, το σημερινό «πάρκο Α. Τρίτση»).
Μακαρίζω επίσης και τον εαυτό μου που ζω στην Αθήνα. Και νιώθω περήφανος επειδή καθημερινά βαδίζω στις όχθες και στην περιοχή του Ιλισού στα μέρη που βάδιζαν και δίδασκαν ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης. Σήμερα η ξυνωρίς Κακλαμάνη-Σγουρού με απειλεί με μεγαφωνικές εγκαταστάσεις (δεν τους φτάνουν τα αηδόνια και τα κοτσύφια του Κήπου;), με κυβολίθους, με πλακοστρώσεις, κλπ κλπ.. Θα αφαιρεθούν δηλ. οι σπανίας κομψότητος παλαιές και ωραιότατα φθαρμένες από τον χρόνο (170 χρόνια πέρασαν!!) μαρμάρινες πλάκες της εισόδου του Κήπου από την λεωφόρο Αμαλίας και θα αντικατασταθούν με (Λιαλιωτείου αισθητικής) τσιμέντινους κυβόλιθους και απαστράπτοντες και γλιστερούς γρανίτες;
Η εγκατάσταση φωτισμού με κάνει να πιστεύω ότι σκοπέυουν να κρατούν τον Κήπο ανοιχτό και τα βράδυα!! Και έτσι ο Κήπος θα καταλήξει σε κέντρο ομοφυλικού και ετεροφυλικού αγοραίου έρωτα, ψωνίσματος και "αλληλογνωριμιών", εμπορίας ναρκωτικών από λευκούς και εγχρώμους κλπ κλπ
Διασκεδάζω ιδιαιτέρως με τον Νομάρχη κ. Σγουρό. Αυτός μας διασκέδαζε με το show που έδινε μπροστά από τα τσιγκέλια στην αγορά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Λόγω της νίλας του από το ντοπάρισμα της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών (στην οποία οφείλει την πολιτική του ανέλιξη ως επικεφαλής της αντιστοίχου Ομοσπονδίας) είχε χαθεί για ένα διάστημα από τους προβολείς των καναλιών!! Τώρα πιστεύοντας (δικαίως) ότι όλα ξεχάστηκαν ξαναχτύπησε!!
Η ύπαρξη ενός τόσον σοβαρού προσώπου, όσον ο κ. Ι. Κωστόπουλος αποτελεί βεβαίως εγγύηση. Αλλά πόσο θα μπορεί ο κ. Κωστόπουλος να αντέξει χωρίς να παραιτηθεί;
Κλείνω με το εξής: Τα «έργα» έχουν σιγά-σιγά αρχίσει. Παρετήρησα χθες μία ομάδα εργαζομένων στον Κήπο (προς την είσοδο της Λ. Αμαλίας) να τοποθετούν μία βάνα της Πυροσβεστικής. Ήσαν δύο οι οποίοι έκαναν ότι εργάζονται και τρεις οι οποίοι, καπνίζοντας, τους παρατηρούσαν (Επιστάτες;). Άλλοι δύο οδηγοί σε μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα περίμεναν και αυτοί την σειρά τους παρατηρώντας. Σύνολο 7 εργαζόμενοι.. Τους είδα χθες. Τους είδα και σήμερα να συνεχίζουν την ίδια «δυσκολότατη» εργασία, της τοποθετήσεως μίας βάνας της Πυροσβεστικής.. Πιθανόν να συνεχίζουν αύριο ή, αν δεν εργασθούν αύριο λόγω της αργίας του Σαββάτου, ίσως και την Δευτέρα..


Δημοσίευση σχολίου