ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Google+ Badge

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER

16.1.09

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ.ΜΙΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΠ. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ

Δεν υπήρξα ποτέ οπαδός του Σπ. Μαρκεζίνη όταν ήταν ενεργός πολιτικός. Μού άρεσε όμως πολύ η ιστορία της νεώτερης Ελλάδος την οποία εν συνεχεία έγραψε. Χθες (15.1.2009) στην Καθημερινή στην στήλη 49 χρόνια πριν http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_15/01/2009_ εδημοσιεύθη η περίληψη της ομιλίας που είχε κάνει την 14/1/1960 (μεσούσης δηλαδή της αντιπαραθέσεως Δύσεως και Ανατολής, στις μεγάλες οξύτητες του Ψυχρού Πολέμου, με τις πυρηνικές κεφαλές στραμμένες από τον ένα Συνασπισμό στον άλλο) στον… Ελληνοσοβιετικό σύνδεσμο!!
Ποιος ο Σπ. Μαρκεζίνης το 1960 στον Ελληνοσοβιετικό σύνδεσμο…, οργάνωση καθοδηγούμενη από το Κ.Κ.Ε.!!
Και εκεί βρήκε ως ιστορική αναλογία της εποχής μας στον 3ο αιώνα μ.χ. Ως «εχθρούς» όμως του πολιτισμού, τους βαρβάρους του 3ου αιώνα δηλ. ο Σπ. Μαρκεζίνης , δεν θεωρεί τους Σοβιετικούς, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της ιδεολογίας του και της πολιτικής του τοποθετήσεως αλλά τους υπανάπτυκτους τότε λαούς με κοινό μέτωπο κατά του Δυτικού και του Ανατολικού μπλόκ.
«Εξέφρασεν εν τέλει τήν ελπίδα ότι διά τής ειρήνης και τής συνυπάρξεως οι υπανάπτυκτοι σήμερον λαοί, κατά τήν αναλογίαν τών βαρβαρικών τότε φύλων, θα αποβούν αντί καταλυτικών, δημιουργικοί παράγοντες τής νέας διαμορφώσεως τού κόσμου».
Η περίληψη της ομιλίας αυτής του Σπ. Μαρκεζίνη αξίζει να διαβαστεί.
Πράγματι σήμερα ζούμε την νέα εποχή των μεταναστεύσεων των λαών. Πλήθη ανεστίων Ασιατών και Αφρικανών κατακλύζουν τις Ευρωπαϊκές εστίες μας. Σε μερικές δεκαετίες, εν όψει της υπογεννητικότητος της ηπείρου μας σε σχέση με τους νεοεισερχομένους, του δυναμισμού και του θρησκευτικού κυρίως φανατισμού τους, της μοιραίας αυξήσεως της εγκληματικότητος κλπ η κρατούσα ιδεολογία στην Ευρώπη της ανεκτικότητος και της δημοκρατίας καθώς και ο νομικός πολιτισμός της θα υποστούν σοβαρά πλήγματα.
Και το ερώτημα είναι εάν οι τότε ηγεσίες των Ευρωπαϊκών λαών θα έχουν την ιστορική γνώση και την σύνεση να αντιμετωπίσουν την νέα αυτή φοβερή απειλή της μπούρκας, της κλειδοριδοεκτομής, της τζιχάντ με την προσαρμοστικότητα των Ιλλυριών αυτοκρατόρων όπως είπε ο Σπ. Μαρκεζίνης για τον 3ο μ.χ. αιώνα.
Τα ζητήματα αυτά βεβαίως έχει θέσει με οξύτητα και μεγάλη προφητική ικανότητα (ήδη από των αρχών του 20ου αιώνος) στο βιβλίο του Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ o Oswald Spengler. Υπάρχουν και μερικές άλλες ασήμαντες σχετικές με το ίδιο θέμα αμπελοφιλοσοφίες μου. Επιλέγοντας τον τίτλο βγαίνει μία από αυτές. Άλλα κείμενα μου και φωτογραφίες βγαίνουν επιλέγοντας την λέξη-κλειδί ΕΥΡΩΠΗ.
Δημοσίευση σχολίου