ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


24.4.09

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ ΤΟ 1838.

Δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Βουλής και ευρίσκεται πληκτρολογώντας τον πιο πάνω σύνδεσμο (τίτλο).
Υποσημειώνω την πλατιά αντίληψη του γέροντα τότε Κολοκοτρώνη όσον αφορά την διχόνοια ως αιτία των κακών μας.
Παρατηρώ επίσης ότι ο Θ. Κολοκοτρώνης, αν και πιστός Ορθόδοξος, έβλεπε τον Πατριάρχη στο Φανάρι ως Βιτσερέ (Αντιβασιλέα, εκ της Γαλλικής λέξεως vice roy και εν συνεχεία vice roi) του Σουλτάνου. Ως πρόσωπο δηλ. διορισμένο για να επιτύχει την ευκολώτερη υποταγή των Χριστιανών στα Βαλκάνια.
Αυτό άλλωστε, η ιδιότης δηλ. αυτή του Πατριάρχη, εξηγεί την εχθρότητα του Φαναρίου προς την ιδέα της δημιουργίας του Ελληνικού Εθνικού Κράτους.
Εχθρότης που ακόμη ίσως δεν έχει κατασιγάσει στο Φανάρι.
Για το ίδιο θέμα έχω ασχοληθεί και παλαιότερα.
Τα κείμενά μου μπορούν να αναζητηθούν πληκτρολογώντας την λέξη κλειδί ΦΑΝΑΡΙ. (Κυρίως στο κείμενο της 16.2.2008, αλλά και επίσης στα κείμενα της 8.6.2008, 20.5.2008 και 11.10.2007).

5 σχόλια:

TRIFYLLIS ANTONIOS είπε...

Φοβερό κείμενο. πού το ανακάλυψες. ιδιαίτερα τα περί σπουδών. ΄Ετσι εξηγείται και η -ορθή-προτροπή του ΚΚΕ τα παλιά χρόνια, ''πρωτοι στα μαθήματα,πρώτοι στον αγώνα''. Πάνε αυτά. Τώρα πρώτοι στη μίζα, πρώτοι στον καφενέ. Γι αυτό τίποτε δεν μας σώζει.

Unknown είπε...

Αντώνιε
Το κείμενο το είχα από παλιά σε έντυπη μορφή.
Είμαι fan(!!) του Θ. Κολοκοτρώνη! (Όχι ότι τον θεωρώ και άγιο! Έκανε και αυτός τα λάθη του!!)
Άλλωστε ο πατέρας μου είχε γενννηθεί σε 3-4 χλμ απόσταση από το πεδίο της μάχης των Δερβενακίων στην οποία έλαβαν μέρος και προγονοί μου. Μάλιστα όπως προ καιρού διάβασα σε κάποιο βιβλίο (που αφορά στην ιστορία της περιοχής) σε τρεις πρόγονούς μου είχαν απονεμηθεί μετάλλια για την συμμετοχή τους στον αγώνα του 1821.
Τώρα!!
Άστα να πάνε!!

TRIFYLLIS ANTONIOS είπε...

Καλά κι εμένα οι πρόγονοί φτιάξαν το ''Τριφύλλειο''. Το μόνο που μας μένει είναι να φτιάξουμε ένα βραβείο μεταξύ μας και να αναθέσουμε στον Ευάγγελο να το απονέμει εκ περιτρωπ'ης. μόλις ξεπεράσουμε την κρίση.Πάντως και στα κύθηρα φτάξαμε έναν ανδριάντα του Κολωκοτρώνη στη στροφή για την Αγία Μόνη. Όχι πως τον διεκδικούμε, αλλά αν δούμε πως δεν τον πάτε οι Κορίνθιοι, θα τον ενσωματώσουμε πάραυτα. Άσε που από παράδοση είμαστε βασιλόφρωνες. όχι εγώ να εξηγούμεθα.

Unknown είπε...

Στο χωριό που γεννήθηκε ο πατέρας μου (Άγιος Βασίλειος Κορινθίας) στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά το 1974 υπήρξαν υποψήφιοι Πρόεδροι 2-3 Βασιλόφρονες και ένας Νεοδημοκράτης. Ο Νεοδημοκράτης βγήκε μόνον επειδή διεσπάσθησαν Βασιλόφρονες!!

TRIFYLLIS ANTONIOS είπε...

XE XE XE