ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


21.11.10

ΚΟΜΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η κ. Ντόρα Μητσοτάκη-Κούβελου, πρώην χήρα Κ. Μπακογιάννη, υπήρξε αναμφιβόλως το Νο 2 στις Κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή καθώς και στο κόμμα της ΝΔ την τελευταία δεκαετία. Ουδέποτε απεστασιοποιήθη από το κόμμα και την Κυβέρνηση. Συναπεφάσισε όλες τις κεντρικές επιλογές του κόμματος και των Κυβερνήσεων που μετείχε. Αντικατέστησε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον κ. Π. Μολυβιάτη, ένα εκ των καλυτέρων Υπουργών Εξωτερικών της τελευταίας 80ετίας, μη αρεστό όμως στις ΗΠΑ, Αγγλία, Τουρκία ως «εθνικιστή». Έλαβε μέρος από θέση ισχύος (έχοντας κληρονομήσει και αναπτύξει περαιτέρω τον ισχυρό προσωπικό κομματικό μηχανισμό του πατέρα της Αρχηγού της ΝΔ και Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη) στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ μετά την αποχώρηση του Κ. Καραμανλή. Είχε δηλώσει τότε, όπως και όλοι οι υποψήφιοι, ότι αδιαφόρως αποτελέσματος (το οποίο ενόμιζε ότι είχε στην τσέπη της) θα παραμείνει στο κόμμα. Υπεστήριζε με φανατισμό τον δικομματισμό και θεωρούσε ότι οι κομματικές διασπάσεις δεν βλάπτουν απλώς το κόμμα, αλλά και την Δημοκρατία. Ο κύριος άξονας της επιχειρηματολογίας της κατά του Α. Σαμαρά υπήρξε ακριβώς το επιχείρημα αυτό. Ότι δηλ. διέσπασε το 1993 με την αποχώρησή του την ενότητα της ΝΔ.
Τώρα, μετά την αδόκητη, γιαυτήν, ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές, επανιδρύει το, μηδέποτε καταργηθέν, Μητσοτακικό κόμμα το οποίο προσφέρει ως βακτηρία στο πανικόβλητο Παπανδρεϊκό κόμμα, κατά μίμηση της κινήσεως του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη.
Αποτέλεσμα (επιδίωξη;) της κινήσεώς της αυτής θα είναι η (μικρή ή μεγάλη) μείωση της ΝΔ ώστε αυτή να καταλάβει και πάλι την 2η θέση στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Επομένως το κόμμα του κ. Παπανδρέου να μπορέσει να λάβει παρά τις απώλειές του και πάλι την 1η θέση και το δώρο των 50 βουλευτών του εκλογικού νόμου..
Υποστηρίζεται από όλα τα κανάλια. Kαι το SKY. Κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Αλαφούζος στην Καθημερινή θα προσπαθήσει, για να μην χάσει και τους αναγνώστες της, βραδεία και προσεκτική πορεία μεταβολής. Πάντως η πολεμική της Καθημερινής κατά ωρισμένων υποψηφίων της ΝΔ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην φαντασία μας για το που το πηγαίνει.
Η ΝΔ συνεχίζει να πληρώνει την στάση της, πλην άλλων, για το Σκοπιανό, για το όχι στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανναν, για τους Ρωσικούς αγωγούς, για την COSCO κλπ. Δεν φαίνεται να την επιθυμούν και πάλι για Κυβέρνηση στο ορατό μέλλον και αυτό το είδαμε ακόμη καθαρά και από την στάση ωρισμένων γνωστών δημοσιογράφων και εκδοτών και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Θα ευνοείται κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων, δημιουργία συμμαχικών Κυβερνήσεων, μη εκλογή «εθνικιστών» υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κλπ.

19 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα στις διαπιστώσεις πως η ΝΔ είναι ένα κόμμα που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο ΚΑ, δηλαδή Κόμμα Αποστατών!
Ξεκίνησε με τον γέρο Καραμανλή που περιμάζεψε τον μεγαλύτερο αποστάτη της ελληνικής πολιτικής ζωής τον Μητσοτάκη, που για χρόνια δεν τολμούσε να κατέβει στην γενέτειρα του και τον έκανε και πρωθυπουργό.
Μάζεψε ξανά τον Σαμαρά, άλλο αποστάτη και τον έκανε αρχηγό!
Για να μην χαλάει η παράδοση και για να υπάρχει και εφεδρεία αποστατών σε περίπτωση ανάγκης, μάζεψε ξανά τον Αβραμόπουλο και τον έκανε αντιπρόεδρο!
Ε τι να κάνει και η Ντόρα αποστάτησε για να μπορέσει στο μέλλον να την ξαναμαζέψουν για να γίνει και αυτή αρχηγός!

squarelogic είπε...

Ωραία η "Δημοκρατία" μας...Δεν είναι?

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Δεν το αποκλείω στις μύχιες σκέψεις της κ. Μητσοτάκη να είναι η επάνοδος ως Αρχηγού στην ΝΔ!

Unknown είπε...

Squarelogic
Πάλι καλά να λέμε!
Μπορούσε η Δημοκρατία μας να ήταν και χειρότερη.
Το έχω ξαναγράψει. Το δημοψήφισμα του 1974 δεν κατήργησε τον θεσμό της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.
Κατήργησε τον Βασιλικό οίκο των Χριστιανών της Δανίας.
Δημιουργήθηκασν οι οίκοι Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη.

Locus Publicus είπε...

Η οξυδερκής οικογένεια Μητσοτάκη στεγάζεται τώρα σε δικό της μαντρί, και έχει την πολυτέλεια να εκφράζει και αντικρατικές απόψεις, κάτι το οποίο τα πελατειακά κόμματα δεν μπορούν. Για απολύσεις υπαλλήλων μίλησε πρώτα ο γέρος Μητσοτάκης στους Φακέλους, κατόπιν ο Κυριάκος στο Σκάι, κατόπιν ο υιός Μπακογιάννης εξ Ευρυτανίας. Το σχέδιο είναι απλό - ο γέρος στις δημόσιες σχέσεις, ο γιός χτίζει κίνημα στην Ελλάδα, ο Κυριάκος πριονίζει τον κρατιστή Σαμαρά απο μέσα, και η Ντόρα στις τηλεοράσεις.

Πρόκειται για ενα κόμμα οικογενειακών επιχειρήσεων που καπηλεύεται ενα πολιτική μήνυμα που σε λίγο θα γιγαντωθεί, χωρίς να πιστεύει τίποτα απ' όσα λέει. Παλιό φθαρμένο και σάπιο πολιτικό υλικό. Για μια γνήσια πολιτική και φιλοσοφική εκπροσώπηση του ίδου μηνύματος, υπάρχει η Δράση του Στέφανου Μάνου. Μην ασχολείστε με την κ. Ντόρα. Χαμένος κόπος.

Unknown είπε...

Locus publicus
Ο στόχος της κινήσεως της κ. Ντόρας είναι πως θα γίνει Πρωθυπουργός.
Όλα τα άλλα που διακηρύσσει είναι η συσκευασία, το περιτύλιγμα, τα μέσα για την επιτυεξη του στόχου.
Είναι οι τακτικές κινήσεις που εξυπηρετούν την κυρίαρχη στρατηγική της.

TRIFYLLIS ANTONIOS είπε...

Πιστεύω ακράδαντα ότι η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας που σε λίγο θα χρειαστεί να συνεργατούν στενά αν η κρίση ομολόγων επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Αν δεν θέλουμε να εξαφανιστούμε. Όσο κι αν φταίνε κατά κύριολόγο για την γηγενή κρίση οι ίδιοι, δυστυχώς δεν έχουμε άλλους. Γι αυτό η Ν.Δ. το ΔΥΣΥ η ΔΡΑΣΗ και το ΛΑΟΣ πρέπει να εννωθούν. Το ίο ίδιο το ΠΑΣΟΚ με τον εαυτό του. Γιατί από την αριστερά δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Θα με πείτε άσχετο, αλλά εγ'ω αυτ'ό πιστεύω. Ενότητα και ισχυρές ΚΛυβερνήσεις για να μην διαλυθούμε από τις θύελλες που έρχονται..

glam είπε...

Δεν μου αρέσει να συμφωνώ αλλά, ο Αθεόφοβος, με αναγκάζει.....;)

glam είπε...

Όπως και με τον LOCUS επίσης: Μας "λεηλάτησε" ως ΔΡΆΣΗ αλλά κανείς δεν αμφιβάλει ότι το μόνο κίνητρο της είναι μόνο η εξουσία....

Το ότι μάζεψε 5000 χιλ. ανθρώπους δείχνει ότι ο Έλληνας πιστεύει ακόμη ότι μπορεί να διορισθεί στο δημόσιο....

squarelogic είπε...

Οι "προστάτες' δεν φείδονται κόπων για να μας ετοιμάσουν τους μελλοντικούς μας 'ηγετες",τους οποίους ο Κυρίαρχος Λαός θα ψηφίσει βέβαια με άψογα (ελεγχόμενες)δημοκρατικές συνθήκες...
Απλά,λόγω καταστάσεων,θα ανακυκλώνονται πολύ πιο γρήγορα...

ria είπε...

εγώ το έχω ξαναγράψει, ψήφιζα νέα δημοκρατία. όταν παραιτήθηκε ο καραμανλής ψήφισα την ντόρα για αρχηγό. όμως δε θα ξαναψηφίσω ν.δ. γιατί θεωρώ ότι ο ριψασπις σαμαράς που έριξε την κυβέρνηση μητσοτάκη γιατι θα ονομάζονταν τα σκόπια σλαβομακεδονία, ένα χρόνο τώρα δεν έχει ακούσει κανείς να σχολιάζει την ονομασία των σκοπίων που κλείδωσε στο όνομα μακεδονία του βαρδάρη!!! δηλαδή, τι παραπάνω έπρεπε να κάνει για να καταλάβει κανείς ότι η αποχώρησή του το 93 από το κόμμα ήταν βαλτή;;; να βγει να το πει; δεν είχε να κάνει με την ονομασία του κρατιδίου, είχε να κάνει με το ότι του υποσχέθηκαν οι χρηματοδότες του. η ντόρα έφυγε για εμφανείς λογους και είναι πολύ πιο σεβαστή. τόσα χρόνια στις επάλξεις αγωνίστηκε να γίνει η νέα δημοκρατία κυβέρνηση. δεν την κατηγορώ καθόλου. τη βλακεία του έλληνα νεοδημοκράτη κατηγορώ που έβγαλε το σαμαρά αρχηγό. το μένος των δημοσιογράφων εναντίον του πατέρα της πλήρωσε η ντόρα και έχασε την αρχηγία.

συγνώμη για το μακροσκελές του σχολίου μου και ευχαριστώ για τη δημιουργία συνδέσμου.

καλημέρα και καλη εβδομάδα.

αθεόφοβος είπε...

Βέβαια η Ντόρα μπορεί να αποβλέπει και για πιο πάνω αξιώματα ώστε να μην την ενδιαφέρει να επιστρέψει στην ΝΔ!
Ένας άλλος αποστάτης που δεν επέστρεψε έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας!

(Άσχετα από αυτό προσωπικά τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για το ήθος του)

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Η περίπτωση του κ. Στεφανόπουλου διαφέρει σημαντικά. Έχω την τιμή -και την τύχη-να τον γνωρίζω προσωπικά από το 1977.
Έκανε πράγματι το πολτικό λάθος να φύγει από την ΝΔ. Στην πραγματικότητα τον έδιωξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την ανάδειξή του στη ηγεσία της, εξεδίωξε όλες τις προσωπικότητες του κόμματος οι οποίες θα μπορούσαν να τον αμφισβητήσουν. Πχ τον αείμνηστο και ανεπίληπτο Κ. Παπακωνσταντίνου κλπ.
Ο κ. Κ. Στεφανόπουλος θα μπορούσε με το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδος που τον εψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές να παραμείνει στο κόμμα και να ηγηθεί της εσωτερικής αντιπολίτευσης κατά του κ. Κ. Μητσοτάκη. Να κάνει δηλαδή ότι κάνουν όλοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Ανταρτοπόλεμο. Δεν το έκανε!

Unknown είπε...

Ρία Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποχώρηση του κ. Σαμαρά από την ΝΔ ήταν μεγάλο πολιτικό λάθος του.

Unknown είπε...

Locus publicus
Φαίνεται ότι στην οικογένεια Μητσοτάκη εμφανίστηκαν διχογνωμίες.
Ούτε ο πατέρας της ούτε ο αδελφός της ήσαν στην εκδήλωση!
Τυχαίο αυτό;
Δεν νομίζω!
Εκτός εαν ο πατέρς της δεν παρέστη για να της φέρει γούρι!
Εάν παρίστατο θα ήταν υποχρεωμένος να της πει καλή επιτυχία!

Unknown είπε...

Συμφωνώ για την ανάγκη ισχυρών Κυβερνήσεων.
Η ιστορία όμως μας διδάσκει ότι κατά κανόνα στην χώρα μας οι συμμαχικές Κυβερνήσεις δεν είναι ισχυρές.
Μακάρι αυτή η κρίση να αποτελέσει εξαίρεση συτον κανόνα.

Unknown είπε...

Glam
Όπως τα γράφεις είναι!
Παλαιοκομματικό κόλπο σχηματισμού κόμματος με προσωπικά κίνητρα.

Unknown είπε...

Squarelogic
Πράγματι οι προστάτες μας φυτεύουν κάποιους ήσυχους ανθρώπους σε ανύποπτο χρόνο και με τους δημοσιογράφους και τους εκδότες τους λίγο-λίγο τους ετοιμάζουν στην κοινή γνώμη.
Αυτοί από σπόροι γίνονται άνθη και από άνθη γίνονται καρποί (ωραία φρούτα) τα οποία ο υπερήφανος Ελληνικός Λαός καταπίνει, καιρού ελθόντος, αμάσητα...

Unknown είπε...

Πράγματι οφείλω να το παραδεχθώ επέδειξε κατά την αποχώρηση σύνεση.
Περιορίστηκε σε πολιτικές αιχμές και δεν εξετράπη σε προσωπικές επιχειρήσεις. Κράτησε επομένως την πόρτα ανοιχτή για, τυχόν, επιστροφή αν το άλμα της βγη άκυρο.
Υπήρξε συνετώτερη άλλων κατά πολύ σπουδαιοτέρων από αυτήν πολιτικών.
ΌΠως πχ του ειμνήστου Παναγή Παπαληγούρα ο οποίος μαζύ με τον Ράλλη και άλλους 16 βουλευτές απεχώρησαν το 1958 από την ΕΡΕ.
Τότε στις εκλογές που προκηρύχτηκαν αμέσως ο Π. Παπαλήγούρας σε δημοσία ομιλία του στην Κόρινθο είχε αποκαλέσει τον Κ. Καραμανλή"Ψευδοκαίσαρα". Και το πλήρωσε όταν επέστρεψε στην ΕΡΕ.