ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Google+ Badge

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER

15.4.11

Τραβεστί κατά φοροδιαφυγής

Εξαιρετικά προχωρημένη ιδέα στο Πακιστάν για την είσπραξη φόρων. Στέλνουν τραβεστί στα σπίτια και τα γραφεία οφειλετών για να τους ντροπιάζουν και να πληρώνουν. Δείτε βίντεο από τις επισκέψεις τους. Βλ. όλη την είδηση πληκτρολογώντας τον τίτλο.

Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη. Στον παλαιό Κώδικα της Ελληνικής Πολιτικής Δικονομίας που εθέσπισε ο Βαυαρός L. Maourer (μέλος της Αντιβασιλείας του Όθωνα) και ο διασημότερος Νομικός της εποχής του υπήρχε αντίστοιχος θεσμός για τα ιδιωτικά χρέη.
Ελέγετο «Αποστολή μηνυτού» και αποτελούσε μέσο αναγκαστικής εκτελέσεως όπως δηλ. η αναγκαστική κατάσχεση κινητών και ακινήτων, η προσωπική κράτηση  κλπ.
Ο μηνυτής ήταν πρόσωπο το οποίο ο δανειστής έστελνε στο σπίτι του  οφειλέτη και που είχε το καθήκον να υπενθυμίζει στον οφειλέτη την ανάγκη εξοφλήσεως του χρέους του. Κοιμόταν και έτρωγε στην οικία του οφειλέτη με δαπάνες του. Ήταν άκρως αποτελεσματικό μέσο αναγκαστικής εκτελέσεως.
Ο Κώδικας του L. Maourer  ίσχυσε στην Ελλάδα μέχρις το 1968.Ο θεσμός όμως της αποστολής  μηνυτού ως μέσου αναγκαστικής εκτελέσεως είχε καταργηθεί με πρωτοβουλία του διαπρεπούς νομικού Ν. Δημητρακοπούλου, Υπουργού της Δικαιοσύνης το 1911 ή το 1912!
Δεδομένου ότι (κατά την είδηση)  στο Πακιστάν ο θεσμός καθιερώθηκε υπό την πίεση του Δ.Ν.Τ. για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν πιστεύω στο Υπουργείο Οικονομικών να μπουν αντίστοιχες ιδέες..


Δημοσίευση σχολίου