ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


17.8.11


http://www.express.gr/news/ellada/508011oz_20080225508011.php3
http://www.express.gr/news/ellada/508011oz_20080225508011.php3
ΣΕΙΡΑ προτάσεων προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική «κοινή οικονομική διακυβέρνηση» στην ευρωζώνη και να δημιουργηθεί ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας παρουσίασαν χθες οι Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.
Οι δύο ηγέτες θα καταθέσουν πρόταση στα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης να υιοθετήσουν έναν κανόνα για ισοσκελισμό των προϋπολογισμών τους, ο οποίος, όμως, θα κατοχυρωθεί συνταγματικά σε κάθε χώρα και αυτό δεν θα πρέπει να συμβεί αργότερα από το καλοκαίρι του 2012.
«Γερμανία και Γαλλία αισθάνονται απόλυτα υποχρεωμένες να στηρίξουν και να ενισχύσουν την ευρωζώνη και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Προκειμένου να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική ενοποίηση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών που ασκεί κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης», έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Σαρκοζί.
Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας θα καταθέσουν πρόταση προκειμένου να υιοθετηθεί, σε όλη την Ευρωπαϊκή Eνωση, ένας κοινός φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. «Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών επεξεργάζονται αυτό το σχέδιο και θα καταθέσουν την τελική πρόταση τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο κ. Σαρκοζί, με την κ. Μέρκελ να προσθέτει ότι «είναι ένας φόρος που αποτελεί προφανή αναγκαιότητα».
Μία ακόμη πρόταση των Μέρκελ και Σαρκοζί είναι να καθιερωθεί δύο φορές τον χρόνο σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης, αλλά και να αποκτήσει η ζώνη του ευρώ έναν «σταθερό» πρόεδρο για διάστημα 2,5 ετών. Μάλιστα πρότειναν ως πρώτο πρόεδρο τον νυν επικεφαλής της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος –μεταξύ άλλων– θα ηγείται και των δύο ετήσιων συνόδων της ευρωζώνης. Υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν τάχθηκε η κ. Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι η επιτροπή θα πρέπει να έχει δικαίωμα όχι μόνο να επιβάλλει κυρώσεις στα κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά και να παρεμβαίνει στις πολιτικές που αυτά ασκούν –έως ένα βαθμό– ιδιαίτερα εάν συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που έχουν λάβει «πακέτα» βοήθειας.
Παρά το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες είχαν προανακοινώσει ότι δεν θα συζητήσουν για το θέμα του ευρωομολόγου, φρόντισαν στη συνέντευξη Τύπου να αναφερθούν και σε αυτό. Αν και δεν το απέκλεισαν εντελώς, ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι υπέρ της έκδοσής του, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.
«Ορισμένοι τονίζουν ότι η έκδοση του ευρωομολόγου είναι το τελευταίο όπλο που διαθέτει η ευρωζώνη. Δεν θεωρώ ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση ώστε να χρησιμοποιήσει και τα έσχατα όπλα που διαθέτει, αλλά ούτε πιστεύω ότι η έκδοση ευρωομολόγου θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει», είπε η κ. Μέρκελ. Αναλόγου ύφους ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σαρκοζί, ο οποίος υποστήριξε πως «έχουμε την ίδια θέση έναντι της έκδοσης ευρωομολόγου. Το ευρωομόλογο μπορεί να είναι κάτι που φανταζόμαστε ότι θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Oμως θα συμβεί όταν ολοκληρωθεί η ενοποίηση της ευρωζώνης και όχι τώρα που η διαδικασία βρίσκεται στην αρχή της».

Η ελληνική πλευρά

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των κ. Μέρκελ και Σαρκοζί, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ'Α αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας. Αλλωστε, όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, σε αυτό στοχεύει: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της ευρωζώνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: