ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


13.12.11

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΑ...


Συνέντευξη του οικονομικού αναλυτή κ. Α. Κούτρα που εργάζεται στο Λονδίνο. 
Από το ειδησεογραφικό blog News 247 επίσης.
Διαβάστε όμως όλη την είδηση
"Στο Λονδίνο κάναμε τον σταυρό μας"
Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ελληνικής κρίσης χρέους, ο κ. Κούτρας δεν διστάζει να πει ότι το μνημόνιο ήταν "το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ελλάδα".
Εξηγώντας τη θέση του, σημειώνει ότι από όσα προέβλεπε, η προηγούμενη κυβέρνηση διάλεξε μόνο τα φορομπηχτικά μέτρα και άφησε απέξω όλες τις δομικές αλλαγές.
"Το μνημόνιο δεν ήταν μόνο φόροι. Το φορομπηχτικό έγινε επιλογή της κυβέρνησης διότι δεν θέλανε να κάνουν δομικές αλλαγές. Γι’αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Το μνημόνιο ποτέ δεν εφαρμόστηκε" λέει χαρακτηριστικά.
Φέρνει ως παράδειγμα ανικανότητας τη στάση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το 2009 επισκέφθηκε το Λονδίνο, όπου έκανε μια παρουσίαση με καταστροφικές συνέπειες.
"Έρχεται στο Λονδίνο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και κάνει παρουσίαση ενός σχεδίου Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης. Οι αγορές ήταν ακόμα ανοικτές. Πήγα στην παρουσίαση και αυτό που άκουσα ήταν ότι θα προϋπολογίζει, 1% αύξηση του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Κοιταζόμασταν και λέγαμε, έχει συνειδητοποιήσει σε ποιους μιλάει. Έχουμε παγκόσμια ύφεση και η Ελλάδα με όλα τα προβλήματα που έχει, θα έχει ανάπτυξη;; Φύγαμε από αυτή την παρουσίαση κάνοντας τον σταυρό μας. Από εκείνη την ημέρα οι αγορές έκλεισαν για την Ελλάδα".

20 σχόλια:

athinovio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
athinovio είπε...

Εννοείτε ότι σαν δικηγόρος, θα δεχόσαστε τις αλλαγές που προωθούνται στον δικό σας τομέα?

Γιατί καμμία δομική αλλαγή δεν έγινε δεκτή από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας από το άνοιγμα των επαγγελμάτων, στο οποίο οι αντιστάσεις είναι ακόμα απίστευτες, μέχρι πιο απλά πράγματα όπως το να εκδίδει κανείς αποδείξεις και να αποδίδει φπα.

ria είπε...

με κάτι τέτοιους έξυπνους υπουργους φτάσαμε σ' αυτό το χάλι!!!

έχομε ξεφτιλιστεί διεθνώς με τη μεγαλομανία και τα ψέματά τους.

νόμιζαν ότι οι εγγλέζοι, είναι χαϊβάνια έλληνες που μας παραμύθιαζαν και δεν αντιδρούσαμε.

Απορών και εξιστάμενος είπε...

Για την κα Νικολοπούλου:
Δεν γνωρίζω τη θέση του κ. Βαρδάκα στο ερώτημα που θέτετε, αλλά πού ακούστηκε ότι πρέπει να συμφωνήσει "το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας" για τις δομικές αλλαγές; Αν είναι έτσι, καλό είναι ναετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα μια και όλοι είναι βολεμένοι -με ξένα κόλλυβα(=χρήματα)- και δε θέλυν να αλλάξουν τίποτα! Τα χρήματα όμως τέλειωσαν... Ας περιμένουμε λοιπόν τη συμφωνία όλων...

squarelogic είπε...

Ετσι είναι όταν τις τύχες μιας χώρας αναλαμβάνουν ανεπάγγελτοι εμμονικοί που δεν έχουν δουλέψει ούτε περίπτερο...και εννοώ κάθε ΛΕΞΗ!
Πήγε το π@π@ρι,ο φοροφιόγκος,να πουλήσει πασοκικό παραμύθι στα funds του Λονδίνου...ο ανίκανος,που δεν έπεσε μέσα σε ΕΝΑ πράγμα!
Σαν τον πρωθυπουργό του,που είχε πει κάτι απίθανες μπαρούφες στη Νεα Υορκη περί μεσογειακής διατροφής ως μοχλό ανάπτυξης...

athinovio είπε...

απορών και εξιστάμενος

το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είναι που αντιδρά και μεποδίζει ακριβώς αυτά που πρέπει να αλλάξουν, ο καθένας από τη θέση του. Οι δικαστικοί και δικηγόροι αντιδρούν στις αλλαγές που τους αφορούν, όπως οι μεταφορείς στην απελευθέρωση των μεταφορών και οι φαρμακοποιοοί ή γιατροί στις αλλαγές του συστήματος υγείας και στο φάρμακο.

Οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν στις αλλαγές των πανεπιστημίων, κοκ.

Μπορεί μία κυβέρνηση να επιχειρεί να εφαρμόσει αλλαγές, όμως από κάτω το σύστημα αποτελείται από βολεμένους οι οποίοι βάζουν τρικλοποδιές με πολλούς τρόπους, είτε με απλή απεργία είτε κινώντας νήματα ή ασκώντας πιέσεις και εκβιασμούς.

Συμφωνώ: Τα χρήματα τελείωσαν.

Η αναμονή για συμφωνία όλων, είναι μάταιη, συμφωνώ.

Αυτό είναι και το αδιέξοδό μας, έτσι δεν είναι?

Unknown είπε...

Αθηνά
Εγώ προσωπικώς δεν αντιλέγω το ρυθμιστικό status των δικηγόρων να είναι όμοιο με το status των δικηγόρων στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουμε κοινές πηγές δικαίου και κοινές νομικές παραδόσεις. Πχ Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κλπ. Δεν μπορεί να μεταφυτευθεί στην Ελλάδα όμως το ρυθμιστικό πλαίσιο χωρών με ξένα στην Ηπειρωτική Ευρωπαϊκή αντίληψη και παραδόσεις συστήματα όπως πχ του Αγγλοσαξωνικού. Αυτό δε επιδιώκεται συνήθως από την Τρόϊκα και κυρίως από το ΔΝΤ. Τα όργανά τους στην Ελλάδα δεν είναι Ευρωπαίοι νομικοί αλλά οικονομολόγοι σπουδασμένοι συνήθως στην Αγγλία ή στις ΗΠΑ με πλήρη άγνοια του Ηπειρωτικού Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και συστήματος και των παραδόσεών του. Εάν αυτά που επιβάλλουν στην Ελλάδα γαι την λεγομένη απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος δοκίμαζαν να τα επιβάλλουν στην Γερμανία, στην Γαλλία, στην Ιταλία κλπ θα έφευγαν τρέχοντας... Γιαυτό και δεν το διανοούνται..
Πάντως το θέμα της αναρτήσεως είναι διαφορετικό. Αφορά στην διαχρονική ανεπάρκεια (επιεικής έκφραση) της Διοικήσεως και της πολιτικής ηγεσίας.

Unknown είπε...

Ρία
πράγματι πρόκειται περί βλακών οι οποίοι δεν έχουν καν συναίσθηση της βλακείας τους αλλά το υπερ-εγώ τους κάνει να φαντάζονται ότι τα γνωρίζοιυν όλα...
Ο συγκεκριμένοςε Υπουργός είχε στην Αντιπολιτευση διακριθεί (υπάρχουν και τηλεοπτικά στιγμιότυπα) όταν με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχε "μπουκάρει" και διέκοψε Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ για να μην ληφθεί μη αρεστή στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επιχειρηματική απόφαση.
Τι άλλο να πεις;

Unknown είπε...

Στον απορούντα και εξιστάμενο.
Βεβαίως δεν μπορούμε να περιμένουμε την συμφωνία όλων.
Μάλιστα στην Ελλάδα και η συμφωνία της πλειοψηφίας ακόμη σε ωρισμένα αιτήματα (όπως πχ στο αίτημα μικρότερο και λιγότερο δαπανηρό δημόσιο τομέα, που είναι το βασικό αιτούμενο) είναι πρακτικώς ανέφικτη..
Εκεί πρέπει να κοροϊδέψεις την πλειοψηφία αλλιώς δεν παίρνεις εκλογές..

Unknown είπε...

squarelogic
Μήπως αυτοιύς τους βλάκες τους ψηφίζει η πλειοψηφία;
Και μήπως η πλειοψηφία που ψηφίζει τέτοιυς βλάκες αποτελείται από άλλους βλάκες;

Unknown είπε...

Αθηνά
Επανερχόμενος στο σχόλιο-απάντηση σου στον απορούντα και εξιστάμενο δεν έχω να προσθέσω ουσιαστικά περισσότερα από όσα στις αρχικές μου απαντήσεις σε εσένα και στον απορούντα και εξιστάμενο έγραψα.
Περιορίζομαι στο εξής που αποδίδεται στην Μαργκαρετ Θάτσερ και θεωρώ ότι αποτελεί την εξήγηση της σημερινής καταστάσεως της Χώρας μας.
Ο σοσιαλισμός είναι καλό πολίτευμα. Τελειώνει όμως όταν τελειώσουν και τα λεφτά των αλλων..

athinovio είπε...

Άκουσα κάποτε το εξής: Όποιος δεν κάνει αλλαγές, τις υφίσταται.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ είπε...

Αθηνά
"Άκουσα κάποτε το εξής: Όποιος δεν κάνει αλλαγές, τις υφίσταται".
Αυτό το θεωρώ σόφισμα.
Ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που πρέπει να γίνουν αλλαγές.
Πχ στην Γαλλία που ο βασιλιάς δεν εδέχθη να κάνει τις αναγκαίες αλλγές έχασε το κεφάλι του καιο οίκος του την βασιλεία.
Αντιθέτως στην Αγγλία που η καρατόμηση από τον Κρόμβελ "έπεισε" τον οίκο του Αννοβέρου που διεδέχθη τους Στιούαρτ στον θρόνου να δεχθούν τις επιβαλλόμενες αλλαγές και έτσι δεν υπήρξε επανάσταση.
Αλλά αλλαγές χάριν των αλλαγών;
Ποτέ!
Το είδαμε άλλωστε και στην Χώρα μας που οι "αλλαγές" του Α. Παπανδρέου μας εξαθλίωσαν ως Χώρα, μας κατέστρεψαν ως οικονομία και μας κατευξετέλισαν ως Λαό σε σημείο που να ντρεπόμαστε στο εξωτερικό να λέμε ότι είμαστε Έλληνες...

athinovio είπε...

Κύριε Βαρδάκα,
δεν είμαι σχετική με το επάγγελμα αυτό, άρα είμαι η τελευταί αμπου θα υποδείξει το οτιδήποτε.
Απλά, ως πελάτις, λέω ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερα και ότι το παρόν σύστημα έχει παρενέργειες για όλους.

squarelogic είπε...

Αθηνά,
οι αλλαγές που αυαγγελίζεται η τρόικα δεν είναι πάντα προς το καλυτερο...εντάξει η κατάργηση των "κατώτατων αμοιβών" ως εδραιωμένο ποσοστό,με αποτέλεσμα για την ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ πολύ διαφορετικές αμοιβές ανάλογα με το οικονομ.μέγεθος της δουλειάς...σε άλλους χώρους όμως έχουμε οργανωμένη εξόντωση των μεμονωμένων ελευθεροεπαγγελματιών για να μείνει παρθενο το τοπίο για τις "επενδύσεις" των εγχώριων και ξένων νταβατζήδων.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ είπε...

Αθηνά
Αλλοίμονο εαν υπεστήριζα ότι όλα βαίνουν καλώς στην δικηγορία και στην απονομή της Δικαιοσύνης γενικώτερα.
Πολλά, πάρα πολλά πρέπει να καταργηθούν ή να αλλάξουν..
Αυτά όμως που ζητά η Τρόϊκα θα οδηγήσουν σε(μεγαλίτερη) εμπορευματοποίηση της δικηγορίας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ είπε...

Squarelogic-Αθηνά
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες (εντός ή εκτός της Ε.Ε.) μόνον στην Ολλανδία δεν υπάρχουν στην δικηγορία κατώτατες αμοιβές που προδιορίζονται είτε από το Κράτος είτε από τους Δικηγορικούς Συλλόγους.
Άλλωστε δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί να υπάρχουν νομοθετικά καθορισμένες κατώτατες αμοιβές στα πνευματικά δικαιώματα και όχι και στις υπηρεσίες των επιστημονικών επαγελμάτων, δικηγόρων, ιατρών, μηχνικών κλπ.
Αυτές εμποδίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και όχι εκείνες των πνευματικών δικαιωμάτων;
Σημειώνω μάλιστα ότι τα αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα των διαδόχων (ειδικών ή γενικών) εξακολουθούν επί πολλες δεκαετίες μετά τον θάνατο του δημιουργού!
Παρατηρείται δε ότι υπό την επιρροή των ΗΠΑ η χρονική προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων επεκτείνεται διαρκώς με νέες διεθνείς συμβάσεις.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτό συμβαίνει χάριν της διαρκούς πορστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων της εταιρείας του Ντίσνεϋ και άλλων αντιστοίχων εταιρειών των ΗΠΑ που κατακλύζουν με κάθε λογής προϊόντα τους ην Οικουμένη!!

Κ.Τ. είπε...

Κϋριε Βαρδάκα
Απαντώντας στην Αθήνα γράφετε το εξής που αποδίδετε στην Θάτσερ: «Ο σοσιαλισμός είναι καλό πολίτευμα. Τελειώνει όμως όταν τελειώσουν και τα λεφτά των άλλων».
Αυτή είναι η άποψη για τον σοσιαλισμό της Θάτσερ.
Η δική σας ποια είναι

Unknown είπε...

K.T.
Η δική μου άποψη είναι ότι ο σοσιαλισμός, ως οικονομικό σύστημα, είναι δυστυχώς ακόμη ένα δαπανηρό, αναποτελεσματικό και σπάταλο σύστημα.
Διαφορετικό βεβαίως το ζήτημα του Κοινωνικού Κράτους.
Υπάρχουν όμως σοσιαλισμοί και σοσιαλισμοί.
Ο Παπανδρεϊκοπασοκικός σοσιαλισμός όμως , ως οικονομικό σύστημα, είναι ένα τρελά δαπανηρό, τρελά αναποτελεσματικό και τρελά σπάταλο σύστημα, εξόχως δε διεφθαρμένο.
Δεν καταχωρώ βεβαίως το είδος του Παπανδρεϊκοπασοκικού ψευδοσοσιαλισμού στο γένος της εννοίας του σοσιαλισμού!
Το ίδιο κάνω και για τις παραλλαγές του Αφρικανικού Μονοκομματικού «Σοσιαλισμού».

Unknown είπε...

K.T.
Συμπληρώνω:
Μετά το 1984 ή 1985, δηλ. μετά την αποχώρηση του Ευαγ. Αβέρωφ από την ηγεσία της ΝΔ, λόγω της μεταδοτικότητος του ιού του λαϊκισμού (που μεταδίδεται όπως το ιός του AIDS, με την ίδια συμπεριφορά) είδαμε-και συνεχίζουμε να βλέπουμε- και πολλά φαινόμενα και μπλε Πασοκισμού..