ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


1.12.11

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΜΑΤΑ!!


Ουδέποτε υπετίμησα την Ελληνική βλακεία και κυρίως της Δημοσίας Διοικήσεως.
Σταχυολογώ ελάχιστα ίχνη.
Αρχίζω και τελειώνω σήμερα από το πιο πρόσφατο το οποίο μού έδωσε την αναγκαία (και πιστεύω δικαιολογημένη) οργή για να γράψω αυτή την ανάρτηση.
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ/Α/2249/25.11.2011 ο ν. 4030/2011 που ρυθμίζει τα της εκδόσεως των οικοδομικών αδειών.
Το ΦΕΚ φέρει μεν ημερομηνία 25.11.2011, πλην στην πραγματικότητα, ως συνήθως συμβαίνει με τα ΦΕΚ που έχουν πάντοτε προχρονολογημένη ημερομηνία, κυκλοφόρησε την 28.11.2011.
Το άρθρο 49 παρ. 15 επιβάλλει (με ποινή ακυρότητος του συμβολαίου που προβλέπεται σε άλλες διατάξεις) σε μεταβιβάσεις ακινήτων να προσαρτάται και τοπογραφικό διάγραμμα, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων. Η ισχύς της διατάξεως άρχεται από την δημοσίευση του νόμου δια του ΦΕΚ, δηλ. από την 25.11.2011, ενώ το ΦΕΚ κυκλοφόρησε, δηλ. διετίθετο προς πώληση, από της 28.11.2011. Πέραν της ολοκληρωτικής και βλακώδους πολιτικής που επιβάλλει στους πολίτες να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις (συνήθεις) ηλιθιότητες και ρουσφετολογικές διατάξεις από την ημέρα της δημοσιεύσεως τους στο  ΦΕΚ (που αντίκειται στην έννοια του Κράτους Δικαίου) και όχι ύστερα από κάποιο εύλογο χρόνο, εδώ συμβαίνει το εξής:
Τα συμβόλαια που με καλή πίστη συνέταξαν συμβολαιογράφοι και συμβαλλόμενοι, πλήρωσαν τίμημα της αγοράς (συνήθως και πλέον της αντικειμενικής αξίας κλπ) πλήρωσαν φόρους κλπ ταλαιπωρήθησαν επί ημέρες (στην Ελλάδα η αγορά ακινήτου αποτελεί ριψοκίνδυνη περιπέτεια) από την 25.11.2011 είναι άκυρα και πρέπει με νέα έξοδα του αγοραστού συνήθως να επαναληφθούν. Για την επανάληψη βεβαίως πρέπει να συμφωνήσει και ο έχων ήδη εισπράξει το τίμημα (εν πολλοίς, νομίμως. μη φαινόμενο όλο στο συμβόλαιο) πωλητής. Και γιατί άραγε να συμφωνήσει;
Τα σχόλια δικά σας για την ευφυΐα του κοινοβουλίου που απεφάσισε τέτοια διάταξη και κυρίως των αρμοδίων υπουργών που εισηγήθησαν την διάταξη!!
Πρόκειται περί των κυρίων Γεωργίου Παπακωνσταντίνου και Νικολάου Σηφουνάκη!
Κακώς το ν.σ. αλλά και ο νόμος δεν υπεγράφη από τον συναρμόδιο για την θέσπιση ακυροτήτων των συμβολαίων Υπουργό Δικαιοσύνης.
Και εκ τούτων προκύπτει βαρεία ευθύνη για τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο ο οποίος εδέχθη την κατάθεση του ν.σ. χωρίς αυτό να συνυπογράφεται και παρά του αρμοδίου Υπουργού Δικαιοσύνης.
«Τοιούτοι όμως έπρεπαν ημίν Αρχιερείς.»..
Η θέσπιση της διάταξης οφείλεται, πέραν της διανοητικής ανεπαρκείας των συντακτών της, σε ικανοποίηση του «συνδικαλιστικού» αιτήματος των τοπογράφων οι οποίοι αφού είδαν αντίστοιχα αιτήματα  άλλων κατηγοριών μηχανικών να ικανοποιούνται από την τελευταία Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν -και πέτυχαν-και αυτοί το κατιτί τους.
Σκεφθείτε ότι χωράφι στην Πίνδο με ένα πρόχειρο αντλιοστάσιο 1μΧ1μ να χρειάζεται για να μεταβιβασθεί τοπογραφικό διάγραμμα με εξάρτηση  από τις κρατικές συντεταγμένες!! 
Στις δε μεγάλες πόλεις που είναι χτισμένες με το συνεχές οικοδομικό σύστημα πως θα μετρηθούν  με απόλυτη ακρίβεια οι διαστάσεις των οικοπέδων;
Και τι θα γίνει στις περιπτώσεις (που θα είναι οι περισσότερες) που το νέο τοπογραφικό δεν θα συμφωνεί ακριβώς με το παλαιό;
Οι συμβαλλόμενοι θα καθίστανται όμηροι του τοπογράφου με τις ευνόητες συνέπειες! (Ίσως αυτός να είναι και ο αληθής στόχος της διατάξεως!!). 
Μέτρο εντελώς άχρηστο επειδή προοδευτικά στην Χώρα εγκαθίσταται το Κτηματολόγιο που συναρτά τα οικόπεδα με τις κρατικές συντεταγμένες!!
Ήταν όμως καιρός τώρα που τα κρατικά από φορολογία έσοδα μειώνονται, τα δε έσοδα από τον φόρο μεταβιβάσεως ακινήτων έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, να θεσπισθεί και μέτρο που καθιστά πρακτικώς δυσχερέστερη  και δαπανηρότερη την σύνταξη συμβολαίων μεταβιβάσεως ακινήτων, σε πολλές δε περιπτώσεις και νομικώς ανέφικτη;
Μού θυμίζει την απόπειρα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που (κατά τον εμφύλιο) ζήτησε με έγγραφό του από την Αμερικανική Αποστολή (!!!!), ευτυχώς ανεπιτυχώς, να συνηγορήσει  να θεσπισθεί συφιλιδόσημο το οποίο να επιβαρύνει ως αντιστάθμισμα υπέρ των ιατρών  την  τιμή των αντιβιοτικών φαρμάκων. Ο λόγος; Επειδή με την ανακάλυψη τους η θεραπεία των αφροδισίων νοσημάτων έγινε ευχερής και σχεδόν αδάπανη και στέρησε ιατρικό εισόδημα!! Για το θέμα έχω ασχοληθεί στο παρελθόν!!  Πάλι καλά που δεν ζήτησαν και αποζημίωση από τον αείμνηστο Αλ. Φλέμιγκ  ο οποίος είχε το θράσος να ανακαλύψει την πενικιλίνη!!
Αλλά  και για άλλα τέτοια τρελά της Ελληνικής διοικητικής νομοθεσίας (οφειλομένης όχι μόν σε ικανοποίηση ταπεινών συμφερόντων ομάδων αλλά και στην διανοητική ανεπαρκεια των Διοικούντων) ελπίζω να ασχοληθώ προσεχώς. Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτά είναι άπειρα!!





3 σχόλια:

Unknown είπε...

Για την επίταση της απίστευτης βλακείας των νομοθεδτούντων(αν πρόκειται περί βλακείας και όχι περί ρουσφετιού στις συνδικάλες του ΤΕΕ) προσθέτω και ότι μέχρις και σήμερα (2.12.2011) το σύστημα του ΤΕΕ για την υποβολή των τοπογραφικών δεν έχει δημιουργηθεί και επομένως συμβόλαια δεν γίνονται...!!

glam είπε...

Νόμιζα ότι ο νόμος ίσχυει τουλάχιστον, "από την δημοσίευση".......;

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ είπε...

Glam
Εξ όσων γνωρίζω (μπορεί να κάνω και λάθος) αν δεν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη ο νόμος ισχύει 10 ημέρες μετά από την "δημοσίευσή του".
Πλην όμως σε περιπτώσεις νόμων στις οποίες χρειάζεται προεργασία για την εφαρμογή τους και οι οποίοι θα δημιουργήσουν κωλύματα στις συναλλαγές όπως εδώ (που πρόκειται πάντως περί αθλίας διατάξεως!!) θα έπρεπε να δίνεται προθεσμία πολλών μηνών.
Έλεγε σήμερα αγανακτισμένος Τοπογράφος ότι τον εκάλεσαν για σύνταξη τέτοιου τοπογραφικού για μηδαμινής αξίας ακίνητο στην ορεινή Ναυπακτία που χρειάζεται 3 ώρες να πάει και άλλες τόσες να γυρίσει. Και διερωτάται ο άνθρωπος τι αμοιβή πρέπει να ζητήσει. Πάντως οι αμοιβές που άρχισαν να ζητούν οι τοπογράφοι για το είδος αυτό των τοπογραφικών είναι 3-5 φορές μεγαλίτερη απο τα συνηθισμένα τοπογραφικά! Και το τοπογραφικό θα ισχύει για 2 μήνες...