ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


22.6.12

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η NOUVELLE CUISINE?


Η σύνθεση της νέας Κυβερνήσεως μου θυμίζει την nouvelle cuisine (που είναι τώρα μεγάλη μόδα) μικρή μερίδα σε μεγάλο πιάτο με ανόμοια υλικά.

Νεοδημοκράτες/Σαμαρικοί, Βενιζελικοί, (καθηγητές ΑΕΙ οι Βενιζελικοί ως επί το πλείστον για ευνοήτους λόγους)  και Κουβελικοί δημιουργούν ένα μείγμα απροσδιόριστων και αντιμαχομένων γεύσεων και οσμών

Πχ ο κ. Θεοδ. Παπαθεοδώρου, που, ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπήρξε λαύρος σταυροφόρος-ακτιβιστής-συνδικαλιστής των δίκαιων πρυτανικών αιτημάτων και του καθηγητικού και φοιτητικού –συνδικαλιστικού κατεστημένου, πολέμησε δε σκληρά με νύχια και με δόντια τις δειλές κινήσεις της πρώην Υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου, θα επιτρέψει ως νέος Υφυπουργός Παιδείας τον εξορθολογισμό και την βελτίωση των ανυπάρκτων Α.Ε.Ι.;

Πιθανόν να αναγκάστηκαν να τον δεχθούν οι κύριοι Σαμαράς/Βενιζέλος για να μην αξιώσει ο κ. Κουβέλης την υπουργοποίηση του μπαμπούλα, δηλ. της αλήστου μνήμης κ. Ρεπούση.

Κούνια όμως που τους κούναγε! Έβαλαν τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα!!

Εκτός εάν ο κ. Παπαθεοδώρου ως νέος Ερρίκος της Ναβάρας -αν και προτεστάντης (εν συνεχεία βασιλιάς της Γαλλίας ως Ερρίκος ο 4ος)- αναφωνήσει «Paris vaut une messe! («Το Παρίσι αξίζει μια καθολική λειτουργία») και γίνει χαλίφης στην θέση του Χαλίφη, αλλάζοντας στρατόπεδο!.

Για τους μη γνωρίζοντες ο Ερρίκος της Ναβάρας, ήταν, στην Γαλλία την εποχή των εμφυλίων θρησκευτικών πολέμων μεταξύ καθολικών και ουγενότων, διαπρεπής και μαχητικός ουγενότος (προτεστάντης) αφού  πολέμησε μάλιστα με τον στρατό τους. Περιελαμβάνετο δε στην λίστα των προγραφών της νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου. Γλύτωσε μόνον επειδή η σύζυγος του, αδελφή του Βασιλέως της Γαλλίας, η περίφημη Reine Margot, του οίκου των Valois, κόρη της Αικατερίνης των Μεδίκων, τον ενημέρωσε και κρύφτηκε στο σπίτι μιας από τις πολλές ερωμένες του και έτσι το απόσπασμα των καθολικών δεν τον βρήκε και δεν τον έσφαξε!

Με τον γάμο του με την Reine Margot απέκτησε ο Ερρίκος της Ναβάρας κατά τον Σαλικό νόμο δικαιώματα στον θρόνο της Γαλλίας. ‘Όταν η τύχη όμως τα έφερε, ύστερα από σειρά βίαιων και μη γεγονότων, να είναι πρώτος στην διαδοχή στον κενό θρόνο της Γαλλίας, τον οποίο πάντως δεν μπορούσε να καταλάβει ως ουγενότος, με την περίφημο ρήση του που γράφω πιο πάνω, απηρνήθη αδιστάκτως τους ουγενότους και εβασίλευσε στην Γαλλία (ως πιστός καθολικός) από το 1590 έως το 1610, ως Ερρίκος ο 4ος. Συγκεκριμένα με την ενθάρρυνση της μεγάλης αγάπης της ζωής του, Γαβριέλλας ντ΄ Εστρέ (Gabrielle d'Estrées) ο Ερρίκος αποκήρυξε τον προτεσταντισμό, κερδίζοντας τους καθολικούς και προκαλώντας δυσαρέσκεια στον προηγούμενο σύμμαχό του, την Βασίλισσα Ελισάβετ Α! της Αγγλίας. Με την στέψη του Ερρίκου της Ναβάρας στον καθεδρικό ναό της Σαρτρ παύει στην Γαλλία η βασιλεία του οίκου των Valois και αρχίζει η βασιλεία του οίκου των Βουρβόνων.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 18.58 22.6.2012
Μήπως συνεχάρη τον κ. Α. Σαμαρά ο κ. Κ. Μητσοτάκης ;
Διερωτώμαι επειδή έπαθε ο άνθρωπος αρχή αποκολλήσεως αμφιβληστροειδούς.
Περαστικά του πάντως!

Β! ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 19.45 22.6.2012

Και ο κ. Β. Ράπανος στο Νοσοκομείο με λιποθυμικό επεισόδιο!
Μα πόσους έχει συγχαρεί ο άνθρωπος;
Ελπίζω πάντως ότι δεν τηλεφώνησε και στην Εθνική Ποδοσφαίρου καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η ιστορία του Ερρίκου του 4ου!
Λέτε να δούμε στον Παπαθεοδώρου ανάλογη επανάληψή της;

Univers είπε...

"Μήπως συνεχάρη τον κ. Α. Σαμαρά ο κ. Κ. Μητσοτάκης ;

Διερωτώμαι επειδή έπαθε ο άνθρωπος αρχή αποκολλήσεως αμφιβληστροειδούς."


Το αίτιο του σοβqρού αυτού προβλήματος υγείας του Κου Σαμαρά είναι άλλο: Τον χτίκιασε η διαπραγμάτευση με τον Φανούρη! "Ναι, μπαίνω, όχι δεν μπαίνω στην κυβέρνηση, και πώς θα το κάνω εγώ αυτό ένας αριστερός, να συνεργαστώ με την Δεξιά, και πω πω πω τι έπαθα" κτλ. επί ενάμισυ μήνα! Είναι απορίας άξιον που δεν έσκασε ο άνθρωπος, να πάει άκλαφτος...

Unknown είπε...

univers
Μπορεί η νόσος να είναι πολυπαραγοντική.Ακόμη να τον μάτιασε και ο Βενιζέλος!!

Unknown είπε...

Ανώνυμε
Η Γαλλική ιστορία του 16ου και του 17ου αιώνα πράγματι είναι γοητευτική.
Τώρα εάν ο Κ. Παπαθεοδώρου, που αν και ως δημόσιος υπάλληλος είχε ορκιστεί σε πιστή εφαρμογή των νόμων, το γύρισε στο αντάρτικο και, αντί να βρεθεί στον Κορυδαλλό βρέθηκε Υφυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας, είναι ένα δείγμα από αυτά που έσπρωξαν την Χώρα μας και έπεσε στο γκρεμό.