ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


31.3.15

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ 3.000.000€


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού της Κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Ξυδάκης απέκρουσε προσφορά χρηματοδότησης εκ μέρους του Ιδρύματος Νιάρχου 3.000.000€ για αναβάθμιση των εγκαταλελειμμένων και υποβαθμισμένων αρχαιολογικών χώρων του  Κεραμεικού και της Βραυρώνας. Η είδηση δημοσιεύεται στην σημερινή (φιλική προς τον Υπουργό) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Βλ. το πλήρες κείμενο της ειδήσεως.
Ως λόγο αποκρούσεως της προσφοράς δεν επεκαλέσθη ο Υπουργός βεβαίως τα, κάθε άλλο παρά ανθηρά, οικονομικά του Υπουργείου του αλλά το άρθρο 24 του Συντάγματος (!!!!) το οποίο, κατά τον κ. Υπουργό, απαγορεύει την ιδιωτική χρηματοδότηση τέτοιων έργων, έστω και μερική.
Το άρθρο 24 του Συντάγματος όμως (παρ. 6) ορίζει επί λέξει «Τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το Κράτος. Νόμος θα ορίσει τα αναγκαία για την πραγματοποίηση της προστασίας αυτής περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας, καθώς και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών».
Ούτε και η πιο ζντανωφική αντίληψη και ερμηνεία μπορεί βεβαίως να ερμηνεύσει ότι ο όρος «προστατεύονται από το Κράτος» απαγορεύει την χρηματοδότηση από ιδιωτικό Ίδρυμα μέρους ή/και του συνόλου της κρατικής δαπάνης.
Lacrimae rerum!!
Ως αληθής όμως λόγος της μη αποδοχής της δωρεάς φαίνεται ο όρος που θέτουν αυτοί οι (περίεργοι) του Ιδρύματος Νιάρχου. Την πραγματοποίηση της δαπάνης, κατά τους όρους της δωρεάς, δηλαδή που πάνε τα λεφτά, θέλουν να ελέγχει ανεξάρτητη Επιτροπή. Άκου αξίωση..
Αυτόν τον όρο, όπως προκύπτει εκ του δημοσιεύματος, οι συνδικαλιστές του Υπουργείου «Πολιτισμού» απέκρουσαν..
Καλή αρχή και στον Πολιτισμό για την Κυβέρνηση της για πρώτη φορά Αριστεράς…
Και τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος απέκρουσε και ο Υπουργός..
Όλοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.... 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2.4.2015
Επί του ζητήματος αυτού η σημερινή Καθημερινή δημοσιεύει ανακοινώσεις του Ιδρύματος Νιάρχου και του Αναπληρωτού Υπουργού Πολιτισμού υπό τον τίτλο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Δηλαδή η Εφημερίδα αποστασιοποείται από την ανακοίνωση.  Βλ. την είδηση εδώ.
Κατά την ανακοίνωση του Ιδρύματος δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δωρεάς χωρίς όμως να προσδιορίζονται οι λόγοι της μη ολοκληρώσεως.
Ο Υπουργός αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος.
Η άποψη του συνδικαλιστικού οργάνου (η οποία κατά το αρχικό δημοσίευμα υπήρξε αρνητική προς την δωρεά)  δεν καταχωρείται .
Επίσης δεν καταχωρείται και η άποψη της Εφημερίδος της οποίας επί μακρά σειρά ετών ο Υπουργός υπήρξε Αρχισυντάκτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: