ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER

3.7.15

ΕΝΑ ΤΑΞΕΙΔΙ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟ 1977. ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ;


Το 1977 έκανα με φίλους ένα ταξίδι στην Γερμανία. Το πρόγραμμα προέβλεπε και επίσκεψη στο Ανατολικό Βερολίνο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του οποίου υπήρχε, μεταξύ άλλων, και ο Θησαυρός της Περγάμου.
Στην είσοδο αυστηρός έλεγχος.
Έλεγχος συναλλάγματος πρωτίστως. Απαγορευόταν αυστηρότατα στους τουρίστες η κατοχή και εισαγωγή Μάρκων Ανατολικής Γερμανίας.
Επιτρεπόταν μόνον η κατοχή ισχυρού δυτικού συναλλάγματος, που έπρεπε να ανταλλαγεί υποχρεωτικώς στην επίσημη ισοτιμία του Ανατολικογερμανικού μάρκου. Δηλ. σε αξία 10 φορές μικρότερη!!
Επίσης απαγορευόταν η εισαγωγή βιβλίων, περιοδικών και εντύπων εν γένει, πλην εκείνων που επετρέποντο. Εκ των Ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών επιτρεπόταν μόνον η εισαγωγή του Ριζοσπάστη, της Αυγής και μερικών περιοδικών. Της Επιθεώρησης Τέχνης και κάποιων άλλων, αν θυμάμαι καλά.
Αυστηρός επίσης έλεγχος και της ταυτοπροσωπίας των εισερχομένων τουριστών σε σχέση με το διαβατήριο και την ειδική βίζα. Η βίζα επέτρεπε την είσοδο μόνον ως επιβάτου στο συγκεκριμένο πούλμαν και την είσοδο στο Μουσείο. Δεν είχες το δικαίωμα να απομακρυνθείς από το γκρουπ.
Αν και το Μουσείο ήταν πολύ κοντά στην διαχωριστική γραμμή Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου το πούλμαν ακολούθησε για να φτάσει μια περίπλοκη διαδρομή. Έγινε αντιληπτό ότι αυτό έγινε για να μην αντιληφθούν οι επισκέπτες ότι τα ερείπια των βομβαρδισμών του πολέμου στο κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου. Παρέμεναν πολλά ερείπια 32 χρόνια μετά την λήξη του.
Σε μια διασταύρωση που το πούλμαν σταμάτησε υποχρεωτικά λόγω σηματοδότη είδαμε στον κάθετο δρόμο μια κολοσσιαία ουρά ανθρώπων (μεγαλύτερη από τις σημερινές στα ΑΤΜ) να περιμένουν να αγοράσουν πατάτες. Δεν είχε τίποτα άλλο προς πώληση το μανάβικο..
Στην έξοδο. Και πάλιν αυστηρός έλεγχος συναλλάγματος. (Να μην έχουμε Ανατολικογερμανικά μάρκα). Και αυστηρότερος έλεγχος ταυτοπροσωπίας. (Μην δραπετεύσουν από τον επί γης Παράδεισο Ανατολικογερμανοί!!). Είδα μάλιστα και μια καταπληκτική πατέντα των Ανατολικογερμανικών Αρχών. Μεγάλοι καθρέφτες επάνω σε ρόδες με μακριά χέρια με τους οποίους οι φρουροί έλεγχαν μήπως κάποιος υποψήφιος δραπέτης του Παραδείσου, Ανατολικογερμανός ήτανγαντζωμένος στο κάτω μέρος του πούλμαν.

Προς τα εκεί βαδίζουμε φοβάμαι ολοταχώς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: