ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Google+ Badge

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER

26.6.07

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΕΣ;


Αντιγράφω από τις δηλώσεις του Ρομάνο Πρόντι, Πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως δημοσιεύονται στην σημερινή 26.6.2007) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (σελ. 3).

«Ως Ευρωπαίος, επιτρέψτε μου να είμαι πικραμένος για το θέαμα που παρακολούθησα. Ποτέ άλλοτε δεν διαπίστωσα τόσο καθαρά ότι υπάρχουν δύο Ευρώπες: μία που είναι πλειοψηφία και πιστεύει ότι μπορεί και θέλει να προχωρήσει και μια άλλη, που επιδιώκει τον περιορισμό του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι δηλώσεις του Ρομάνο Πρόντι, πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, -συνεχίζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- συνοψίζουν τον προβληματισμό για το πού οδεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αγωνιώδη σύνοδο κορυφής του περασμένου Σαββατοκύριακου και τη συμφωνία που επετεύχθη επί της νέας απλουστευμένης μορφής της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Το «ψυχόδραμα», όπως χαρακτήρισε η γαλλική εφημερίδα Le Μonde τις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27», είχε ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί συμβιβασμός, ο οποίος όμως δεν διασφαλίζει ότι θα αποφευχθούν στο μέλλον νέες εντάσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η απορία μου είναι γιατί μία και όχι δύο Ευρώπες;

Η «νέα» κατά τον Υπουργό Άμυνας των Η.Π.Α. κ. Ράμσφελντ (με Βρετανία, Πολωνία κλπ) και η άλλη (η «παλαιά») με τις χώρες που θέλουν την Ε.Ε. να μετασχηματίζεται σταδιακά σε ομοσπονδία.

Αλλωστε όταν άρχισε το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και η Βρετανία και η Πολωνία ήσαν εκτός και μάλιστα αντίπαλες της δημιουργίας του νέου θεσμού.

Όταν τις μοίρες των Ευρωπαϊκών χωρών διηύθυναν Πολιτικοί (με το Π κεφαλαίο παρακαλώ) όπως ο Ντε Γκολ η Βρετανία είχε αποκλεισθεί εξ ορισμού από την Ε.Ο.Κ. Και χρειάστηκε ο θάνατος του για να μπορέσει η Βρετανία να γίνει (δυστυχώς)μέλος της ΕΟΚ όταν και η ίδια αντελήφθη ότι το παιχνίδι της για την διαίρεση της Ευρώπης δεν μπορούσε να παιχθεί εάν παρέμενε εκτός Ε.Ο.Κ.

Αλλωστε από της Πρωθυπουργίας του Πιτ του νεώτερου το διπλωματικό παιχνίδι της Βρετανίας ήταν να εμποδίζει την επικυριαρχία της Ευρώπης από μία μόνον χώρα. (Για να κυριαρχεί η ίδια στις θάλασσες καις τις αποικίες!!) Έτσι συνήσπιζε τις πιο αδύνατες χώρες κατά της εκάστοτε ισχυρότερης. Είτε αυτή ήταν η Γαλλία του Μ. Ναπολέοντος, είτε η Γερμανία του Κάιζερ και του Χίτλερ.

Την ίδια πολιτική ακολουθεί και σήμερα προσπαθώντας και επιτυγχάνοντας (με υπερατλαντικές οδηγίες και ενισχύσεις πλέον) την ματαίωση της σταδιακής μετατροπής της Ε.Ε. σε ομοσπονδία Κρατών.

Η πρόσφατη ά-καιρος και α-νόητος διεύρυνση της Ε.Ε. έδωσε πλέον στην Βρετανία πολύ περισσότερα όπλα.

Ο Γόρδιος αυτός δεσμός (που έπλεξαν μόνοι τους ανοήτως οι Ευρωπαίοι) μπορεί -και πρέπει - να επιλυθεί με τόλμη υπό των Ευρωπαίων ηγετών δια της κοπής του.. Και όχι βεβαίως δια της σπάθης του Μ. Αλεξάνδρου αλλά δια του διπλωματικού εξαναγκασμού της Βρετανίας και των δορυφόρων της σε αποχώρηση από την Ε.Ε.

Καλλίτερα επί τέλους να υπάρξουν δύο Ευρώπες παρά καμία!!

Δημοσίευση σχολίου