ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


22.12.07

«ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ..».

Στον σημερινό Κόσμο του Επενδυτή δημοσιεύεται «έρευνα» των Αιμιλίου Νέγκη και Χάρη Ντιριντάκη με τον ΄πηχυαίο αυτόν τίτλο στην 1η σελίδα. Με υπέρτιτλο «Αποκάλυψη: Πως γίνεται το μεγάλο φαγοπότι στον χώρο της υγείας». Και με υπότιτλο «Αλλάζει χέρια κάτω από το τραπέζι το «μαύρο χρήμα».- Καπέλο 30% στις τιμές»

Στην 18η σελ. που δημοσιεύεται η «έρευνα» οι εντυπωσιακών στοιχείων τίτλοι «Οι πηγές του «μαύρου» χρήματος στην αγορά των φαρμάκων». Και «Τα φαρμακεία των κλινικών και το καπέλο του 30%».

Η βασική καταγγελία είναι ότι οι ιδιωτικές κλινικές «καπελώνουν» τα φάρμακα κατά 30% εν σχέσει με την τιμή της χονδρικής. Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει ηλεκτρονική έκδοση της Εφημερίδας αυτής. Έτσι δεν μπορώ ώστε να παραπέμψω τον αναγνώστη.

Επειδή γνωρίζω το θέμα επ’ ευκαιρία υπό εξέλιξη δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινα σκόπιμο να γράψω λίγες λέξεις.

Κατ’ αρχήν διερωτώμαι εάν το δημοσίευμα είναι προϊόν μόνον λαϊκισμού ή συνδυαστικώς και λαϊκισμού και άγνοιας και ανοησίας!

Απάντηση βεβαίως εγώ δεν μπορώ να δώσω.

Δίνω όμως λίγα στοιχεία για να κριθεί το ζήτημα από τους έμφρονες αναγνώστες.

  1. Οι Φαρμακοποιοί έχουν νόμιμο περιθώριο μικτού κέρδους επί της τιμής των φαρμάκων 35% επί της τιμής χονδρικής.
  2. Με σειρά αγορανομικών διατάξεων αλλά και με τον Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας δεν επιτρέπονται εκπτώσεις επί της τιμής των φαρμάκων. (Μόνη εξαίρεση υπέρ του Δημοσίου).
  3. Οι κλινικές μπορούν (μέχρι σήμερα) να αγοράζουν φάρμακα μόνον από τα Φαρμακεία και όχι από τις Φαρμακαποθήκες ή/και τους παραγωγούς ή εισαγωγείς ή συσκευαστές φαρμάκων. Οι κλινικές χρεώνουν τα φάρμακα (όχι 30% που γράφει η «έρευνα») αλλά 35% επί πλέον της τιμής χονδρικής. Τα δίνουν δηλ. στους ασθενείς στις τιμές που τα αγοράζουν από τα φαρμακεία!!.
  4. Ο μοναδικός κατά νόμον φορολογικός συντελεστής κέρδους των Φαρμακοποιών είναι 9%. Όλοι βεβαίως αντιλαμβάνονται ότι για να δέχεται το Υπουργείο Οικονομικών αυτόν τον μικρό φορολογικό συντελεστή καθαρού κέρδους στην πραγματικότητα αυτός θα πρέπει είναι πολύ μικρότερος.
  5. Με την πρόσφατη νομοθεσία (η ισχύς της οποίας αναστέλλεται με υπό δημοσίευση νόμο) οι άνω των 150 κλινών κλινικές υποχρεούνται να διατηρούν φαρμακείο εντός της κλινικής, μπορούν να αγοράζουν τα φάρμακα απ’ ευθείας από τις Φαρμακαποθήκες σε χονδρική τιμή και να χρεώνουν τους ασθενείς με προσαύξηση 5% επί της χονδρικής τιμής. Επαναλαμβάνω ότι τα Φαρμακεία χρεώνουν τα φάρμακα κατά 35% πλέον της τιμής χονδρικής (πλέον ΦΠΑ βεβαίως).
  6. Και ερωτώνται, εν όψει αυτών, και οι στοιχειωδώς νοήμονες πως θα μπορέσουν οι κλινικές (που θα έχουν μεγάλο κόστος από την λειτουργία φαρμακείου) να «πουλάνε» τα φάρμακα στους ασθενείς τους με επιβάρυνση 5% μόνον επί της χονδρικής τιμής όταν στα φαρμακεία (που είναι χαμηλού κόστους επιχειρήσεις με αναγνωριζόμενο μοναδικά φορολογικό συντελεστή κέρδους 9%) ο νόμος επιτρέπει προσαύξηση 35% επί της χονδρικής τιμής;
  7. Τέλος επί τη βάσει διατάξεων νόμου τα Δημόσια Νοσοκομεία, κατ΄ εξαίρεση, αγοράζουν τα φάρμακα σε τιμές χονδρικής μειουμένης κατά 13%, υφισταμένης και της δυνατότητος περαιτέρω εκπτώσεων. Οι κλινικές δηλ. υποχρεώνονται (κατά νόμο) να αγοράζουν τα φάρμακα (13+35=)48% ακριβότερα από τα Νοσοκομεία..
  8. Ουδείς βεβαίως επικροτεί την γιγάντωση του φαινομένου των κλινικών σε βάρος των Νοσοκομείων. Αλίμονο! Μήπως οφείλεται όμως το φαινόμενο αυτό στην ίδρυση και στην λειτουργία του Ε.Σ.Υ.; Με την ίδρυση του Ε.Σ.Υ. δυστυχώς (για μια σειρά από λόγους) φούντωσε η ανάπτυξη των ιδιωτικών κλινικών στην Ελλάδα. Οι μεγαλοκλινικάρχες δε του ιδρυτή του Ε.Σ.Υ. και οραματιστή αείμνηστου Γ. Γεννηματά πρέπει να έχουν εικόνα με ιδιαίτερο καντήλι στο εικονοστάσι τους…Πρέπει να είναι ο προστάτης άγιος τους, αν και από αγαθά σοσιαλιστικά ιδανικά ορμώμενος..

8 σχόλια:

Univers είπε...

Στην Ελλάδα ο κόσμος σκέφτεται κατά 80% (και λίγο λέω) με παλαιοαριστερά αντανακλαστικά. Καχυποψία απέναντι σε ό,τι είναι ιδιωτικό, άφεση αμαρτιών σε ό,τι δημόσιο. Ο ιδιωτικός τομέας έχει σκοπό το... επάρατο κέρδος, την κερδοσκοπία, ενώ δημόσιος τη... χασούρα και το φέσωμα και ως εκ τούτου επιτελεί θεάρεστο έργο και του πρέπει ευνοϊκή μεταχείριση και επιείκεια.

Αρκεί βέβαια να μην έλθει η σειρά μας ή να μην μας φέρει η ανάγκη να εξυπηρετηθούμε από αυτόν, γιατί τότε ωρυόμασθε. Αλλά το ίδιο βράδυ, μπροστά στις τηλεοράσεις, φωνασκούμε και πάλι υπέρ "της διατηρήσεως του δημοσίου χαρακτήρα" - της υγείας, της παιδείας, της Ολυμπιακής, της ενέργειας και της οικονομίας ολόκληρης. Τέλος πάντων.

Μέχρι σήμερα, πάντως, το κράτος διά των ταμείων ασφαλίσεως υγείας στους οποίους υποχρεωτικά ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι, αβαντάρει ασύδοτα το ΕΣΥ σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές: οι τελευταίες πρέπει να είναι κερδοφόρες, ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, και γι'αυτό, πέραν συγκεκριμένων συμφωνιών (τα λεγόμενα "πακέτα") δεν μπορούν να δεχθούν το εξευτελιστικά χαμηλό κλειστό ημερήσιο νοσήλιο των περίπου 65€ που πληρώνουν τα δημόσια ταμεία. Ενώ το ΕΣΥ δέχεται το εν λόγω νοσήλιο (για την ακρίβεια ένα νοσήλιο λίγο μεγαλύτερο, περί τα 80€ - άλλη ανισότητα και αυτή), φεσώνεται ετησίως με μερικά δις € και έρχεται μετά ο κρατικός προϋπολογισμός και κλείνει (όπως τέλος πάντων κλείνει) τις τρύπες.

Έτσι, με τις ανισότητες αυτές ο ιδιωτικός τομέας περιορίζεται σε πελάτες με χοντρά πορτοφόλια ή ασφαλισμένους ιδιωτικά ή έχνοντες την "τύχη" να νοσούν από παθολογίες που περιλαμβάνονται στα εν λόγω "πακέτα" (πχ. καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, αρθροπλαστικές).

Υποστηρίζω, δηλ., ότι στην Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία ανταγωνίζεται από μειονεκτική θέση τον δημόσιο, και αν παράγει πλούτο είναι γιατί υπάρχουν βαλάντια στην Ελλάδα που μπορούν να "σηκώσουν" τα κόστη του ή ασθενείς αρκούντως απογοητευμένοι από την συνολική εικόνα και παροχή υπηρεσιών του ΕΣΥ ώστε να βάλουν το χέρι όσο βαθειά χρειάζεται στην ρηχή τους τσέπη.

ZouZouna είπε...

Ας ξεχάσουμε τα "άσχημα" και ας εορτάσουμε αυτή την ημέρα. Σας εύχομαι τα καλύτερα Χριστούγεννα, να σας χαίρονται και να χαίρεστε την οικογένειά σας !
Για δε την ονομαστική σας εορτή, ιδιαίτερες ευχές!

αθεόφοβος είπε...

Κατ΄αρχάς χρόνια πολλά για τις γιορτές(και την ονομαστική)
Για την τιμή των φαρμάκων έχεις απόλυτο δίκιο γιατί έτσι έιναι τα πράγματα.
Για τις ίδιωτικές κλινικές έχεις απόλυτο άδικο.
Με την δημιουργία του ΕΣΥ το 1985 από τον Παρασκευά Αυγερινό και όχι τον Γεννηματά ,απαγορεύτηκε η ίδρυση νέων ιδιωτικών κλινικών και οι μετοχές των ιδιωτικών κλινικών αναγκαστικά έγιναν ονομαστικές ώστε να μην υφίσταται διαπλοκή ΕΣΥ και ιδιωτικής ιατρικής.
Με την λαίλαπα Μητσοτάκη ξαναεπιτράπηκε η ίδρυση ιδωτικών κλινικών,ενώ συγχρόνως και με την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ αρχισε η εξάπλωση και διόγκωση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με την συνεπακόλουθη διόγκωση των άχρηστων ιατρικών εξετάσεων(από κάπου έπρεπε να βγούν τα λεφτά που επενδύθηκαν!).
Οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εύκολο αφ΄ενός να συμμαζέψουν την κατάσταση που είχε πλέον διογκωθεί και από την άλλη επειδή το σύστημα κουτσοδούλευσε το άφησαν στην τύχη του με ευκαιριακά μπαλώματα.
Μέχρι που ήρθε ξανά η δεξιά που εκτός από την απαξίωση του συστήματος,θέλοντας να βάλει και τα δικά της παιδιά που δεν έιχαν όμως τα αντίστοιχα προσόντα , σταμάτησε τους διορισμούς και προσπαθεί να καλύψει με μπαλώματα τα τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό (είναι πάνω από το 30% οι κενές θέσεις ιατρών στα νοσοκομεία) με επικουρικούς γιατρούς 1ετους θητείας που διορίζονται από άγνωστη λίστα και όχι μετά από κρίση,αλλά αποκτούν όμως έτσι προϋπηρεσία.
Έτσι λοιπόν βλέπεις πχ να υπάρχουν κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας πλήρως εξοπλισμένες με πανάκριβα μηχανήματα στα νοσοκομεία και το υπουργείο αντί να διορίζει προσωπικό να κάνει συμβάσεις με ιδιωτικές μονάδες.

Unknown είπε...

@αθεόφοβος.
Ευχαριστώ για τις ευχές. Χρόνια πολλά.
Το κείμενό μου δεν είχε στόχο το Ε.Σ.Υ. (όχι ότι εν πολλοίς -όχι βεβαίως πάντοτε- δεν είναι για τα πανηγύρια!!) αλλά το απίστευτο δημοσίευμα το οποίο εσχολίασα για τα φάρμακα και την λαϊκίστικη πολιτική του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.. .
Αδυνατώ να αντιληφθώ το εξής φαινόμενο:
Πως το περιθώριο κέρδους (μικτό κέρδος) από την διάθεση φαρμάκων:
Α. Στις κλινικές με την λειτουργία εσωτερικού φαρμακείου ορίζεται στο 5%. (Με ηυξημένο κόστος λειτουργίας από την διάθεση χώρου, την μισθοδοσία προσωπικού, χρηματοοικονομικά έξοδα ιδιαιτέρως μεγάλα για το διάστημα μεταξύ αγοράς του φαρμάκου και εισπράξεως του αντιτίμου του, χρονικό διάστημα πολύμηνο αν ο οφειλέτης είναι ο ΟΠΑΔ ή άλλο Κοινωνικοασφαλιστικό Ταμείο Δημόσιο δηλαδή), απαξιούμενο απόθεμα φαρμάκων τεχνολογικώς, χρονικώς κλπ) .
Β. Στα φαρμακεία (μειωμένου σχετικώς κόστους λειτουργίας είναι 35%. Και
Γ. Στα φαρμακεία των Νοσοκομείων είναι (13%+5%=) 18%, με δυνατότητα συνομολογήσεως και προσθέτου εκπτώσεως. Και πως τα Νοσοκομεία με αυτό το περιθώριο κέρδους αδυνατούν (κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας) να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους, αν και η μισθοδοσία του προσωπικού του φαρμακείου τους βαρύνει τον προϋπολογισμό τους (δηλ. τον φορολογούμενο), οι χώροι που στεγάζονται τα φαρμακεία τους είναι δημόσιοι, τα δε χρηματοοικονομικά τους έξοδα μηδαμινά, επειδή οι προμηθευτές τους συχνά αναγκάζονται-υποκύπτουν- και σε περαιτέρω εκπτώσεις για να εισπράξουν με πολύχρονες καθυστερήσεις τα τιμολόγια τους και τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αφού έχει λογιστικοποιηθεί η απαίτησή τους, οι φορολογικές υποχρεώσεις τρέχουν αδιαφόρως της εισπράξεως ή μη του τιμολογίου...
Λίγα για το Ε.Σ.Υ. Χωρίς να θέλω να ασχοληθώ με το ζήτημα, κατά την συλλογιστική σας, πρέπει να ήσαν πολύ μεγάλοι κακοποιοί στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη (1990-1993) ώστε εντός τριών ετών να έκαναν τόση ζημιά σε ένα λαμπρό Σύστημα Εθνικής Υγείας που παρέλαβαν. Τέτοια ζημιά ώστε το Ε.Σ.Υ. ακόμη δεν έχει αναρρώσει..
Δυστυχώς πιστεύω ότι οι αγαθές και ρωμαντικές προθέσεις δεν αρκούν για την Διοίκηση ανθρώπων. (Βλ. πχ τα χάλια του Ε.Σ.Υ. στην μεγάλη Βρετανία όπου δεν υπάρχει η κομματικοποίηση, ο φανατισμός και η διαφθορά της Ελληνικής κοινωνίας..). Πολλώ δε μάλλον που στην συγκεκριμένη περίπτωση (Ελληνική) δεν ήσαν, δυστυχώς, πάντοτε ούτε αγαθές ούτε ρωμαντικές οι προθέσεις .. Έτσι οι ιδιωτικές κλινικές που φυτοζωούσαν όταν ιδρύθηκε το Ε.Σ.Υ. (καθώς είχε απαγορευθεί η δημιουργία νέων κλινικών) απέκτησαν σημαντικό αθέμιτο συγκριτικό πλεονέκτημα εν σχέσει με τα Νοσοκομεία. Η πλειοψηφία των καλών γιατρών έφευγε ή εξεδιώκετο από τα Νοσοκομεία λόγω κομματικοκρατίας, διαφθοράς κλπ και πήγαινε στις κλινικές.. Το ίδιο και όσοι ασθενείς μπορούσαν να πληρώσουν τα νοσήλια.. Όχι βεβαίως ότι τις ιδιωτικές κλινικές τις λειτουργούν Άγιοι…Πλην όμως η κρατούσα γνώμη δέχεται (αδίκως εν πολλοίς, όχι όμως εντελώς) ότι στο Ε.Σ.Υ. αν δεν "εξηγηθείς" "φακελάκι" σειρά πχ για το χειρουργείο δεν παίρνεις. (Είναι άδικο. Υπάρχουν πολλοί και καλοί έντιμοι γιατροί).
Χαρακτηριστικώς σημειώνω τα εξής:
Με την πρώτη εφαρμογή του ΕΣΥ σε Νοσοκομείο (που λειτουργούσε ως ίδρυμα) μόλις έγινε Νοσοκομείο του ΕΣΥ το σύνολο του προσωπικού του (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό κλπ) από 70 άτομα έγινε 170!!. Οι ιατροί είχαν μια ανεπαίσθητη αύξηση, το διοικητικό όμως προσωπικό από 8 από πολύ έγινε περίπου 70!! Και η Διοίκηση νοίκιασε δύο ορόφους στο κέντρο των Αθηνών για να στεγάσει το νέο διοικητικό προσωπικό!! Οι κλίνες δεν αυξήθηκαν και, ενδεχομένως, υπέστησαν και κάποια μικρή μείωση..

squarelogic είπε...

σα να μου φαινεται οτι αναφερεστε στο Οφθαλμιατρειο κ.Βαρδακα,ετσι δεν ειναι?
Προγενεστερο εκτενες σχολιο μου(που δυστυχως δεν αποθηκευσα) το "εφαγε ο δαιμων"-τωρα απλως δοκιμαζω αν θα ξανασυμβει...

Unknown είπε...

@Squarelogic
Λυπούμαι για τον δαίμονα των blogs.
Ελπίζω να μην συμβεί πάλι..
Παρακαλώ πάντως αν κάποιος
έχει στείλει σχόλιο χωρίς να το δει δημοσιευμένο να με ενημερώσει διότι μέχρις στιγμής δεν έχω λογοκρίνει σχόλια.
Όσο για το Οφθαλμιατρείο;
Συ είπας φίλε μου..
Αυτοί που έχουν πάντως την μύγα ας μυγιάζονται..
Ας άνοιγαν στο Οφθαλμιατρείο οι υπεύθυνοι (στο Υπουργείο) καλύτερα τα μάτια τους..
Για να μην γελάει με τα καμώματά τους κάθε πικραμένος..
Ούτε και το παρδαλό κατσίκι..
Και από αυτό το γεγονός φωτίζεται μία από τις αιτίες του καταντήματος του Ε.Σ.Υ. Και της Ελληνικής Διοικήσεως γενικότερα..
Η τεμπελιά, η αδιαφορία, η άποψη ότι με διόρισες επειδή σε ψήφισα κύριε Βουλευτά, κύριε Υπουργέ, κύριοι της κομματικής Οργανώσεως.. Τι θέλετε τώρα; Να δουλέψω κιόλας; Δεν είμαστε καλά!! Πατσίσαμε..

αθεόφοβος είπε...

Το πρόβλημα με τα φαρμακεία των νοσοκομείων δημιουργείται γιατί δεν λειτουργούν ως αυτόνομα φαρμακεία αλλά ανήκουν στην γενική διαχείρηση του νοσοκομείου.
Αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο εισπράττει ένα νοσήλιο από τα ταμεία που είναι σαφώς χαμηλότερο από την πραγματικότητα και είναι κλειστό ,δηλαδή α ποσό για όσα έξοδα και να γίνουν για τον ασθενή. Από κεί και πέρα το κράτος καθυστερεί να καλύψει τα χρέη των νοσοκομείων και πολλές φορές φτάνει ο προμηθευτής να σταματά την χορήγηση φαρμάκων και υλικών.
Στην ουσία το κράτος τζιράρει ξένα χρήματα έχοντας φάει εν των μεταξύ λεφτά από τά ταμεία από πολλά χρόνια με πολλούς τρόπους μέχρι την σύγχρονη μέθοδο των ομολόγων.
Από την άλλη μεριά δεν υφίσταται κανένας ουσιαστικός έλεγχος, όπως παντού, ούτε στις προμήθειες ούτε στη σπατάλη ή τη ρεμούλα που γίνεται.
Όσο για το ιατρικό προσωπικό που λές οι οργανισμοί των νοσοκομείων με την εφαρμογή του ΕΣΥ προέβλεπαν λιγότερες θέσεις από πρίν και γι΄ αυτό και έγινε και ο θεσμός των προσωποπαγών θέσεων, δηλαδή η πρόσληψη όλων εκείνων που με την εφαρμογή του ΕΣΥ ενώ υπηρετούσαν προηγουμένως στο νοσοκομείο δεν είχαν εκλεγεί μετά.
Όταν μιλάω για λαίλαπα Μητσοτάκη είναι γιατί εκεί που το ΕΣΥ είχε μόνο 3 χρόνια λειτουργίας που η εφαρμογή του έδειχνε που χρειαζόταν βελτιώσεις, άρχισε το ξεχαρβάλωμα του με νέους νόμους και αλλαγή πολιτικής με σαφή στροφή στην ιδιωτική υγεία.
Για την Αγγλία που λές και εκεί το ξεχαρβάλωμα άρχισε με την Θάτσερ κατά τον ίδιο τρόπο .
Και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ έγιναν εκείνα τα χρόνια απαράδεκτοι διορισμοί υπαλλήλων κυρίως διοικητικών μέχρι κηπουρών σε υποτυπώδεις κήπους, αλλά σήμερα φτάσαμε σε όλα τα νοσοκομεία να υπάρχει τεράστια έλλειψη ιδίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Unknown είπε...

@αθεόφοβος
Αντιθέτως πιστεύω ότι με τις μεταρρυθμίσεις που επέφερε η Κυβέρνηση της Θάτσερ στην Μ. Βρετανία (στον συνδικαλισμό, στις κρατικές επιχειρήσεις, στα ανθρακωρυχεία, στις μεταφορές, στα λιμάνια κλπ) και τις οποίες (ευφυώς) δεν ανεκάλεσαν οι μετέπειτα Κυβερνήσεις των Εργατικών ανέκαμψε η χώρα αυτή και μπόρεσε να σταθεί αξιοπρεπώς.
Τα ίδια συνέβησαν και με την Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα με τις δειλές μεταρρυθμίσεις της. Και για να αποδίδουμε δικαιοσύνη τιμή και στον Κ. Σημίτη προσωπικώς που μετρίασε (όσο του ήταν δυνατόν) την ολέθρια πολιτική του Α. Παπανδρέου. Δεν μπόρεσε μόνον να ελέγξει την διαφθορά στο κόμμα του και στην Κυβέρνησή του. Πως άλλωστε θα μπορούσε αφού οι κρατικοδίαιτοι στο ΠΑΣΟΚ υπήρξαν εκείνοι στους οποίους στηρίχτηκε για να αναδειχθεί Αρχηγός;