ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


19.8.08

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ι

Πήγα -12.8.2008- στο Γραφείο του Κτηματολογίου Διονύσου-Αγίου Στεφάνου για να υποβάλλω δήλωση.
Κοσμοπλημμύρα παρά τον Αύγουστο!
Παρά την μοιραία καθυστέρηση-σχεδόν 3 ώρες!!- οι εντυπώσεις μου καλές!!
Τα Γραφεία αυτά τα λειτουργούν (ως ανάδοχοι της ΑΕ Κτηματολόγιο) ιδιωτικά γραφεία.
Στο συγκεκριμένο Γραφείο υπήρχαν δύο νεαροί -ο ένας επί της υποδοχής που έδινε τις πρώτες πληροφορίες και μοίραζε τους αριθμούς προτεραιότητος και ο άλλος που κατηύθυνε το κοινό μετά τον πρώτο έλεγχο των δικαιολογητικών στο αρμόδιο γραφείο.
Μια κυρία επί του αρχικού ελέγχου των δικαιολογητικών. Μάλλον δικηγόρος ή με νομικές γνώσεις.
Τρεις δικηγόροι επί του νομικού ελέγχου.
Και μία κυρία για την τελική παραλαβή της δηλώσεως και για την ταυτοποίηση της ιδιοκτησίας επί του χάρτου στην οθόνη του Υπολογιστού.
Όλοι νέοι, γρήγοροι και αποτελεσματικοί παρά το γεγονός ότι πολλοί προσερχόμενοι είχαν λάθος συμπληρωμένες δηλώσεις.
Υπολογίζω ότι μέχρι του τέλους του ωραρίου εξυπηρέτησαν άνω των 250 προσερχομένους. Μπορεί και 300.
Να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι οι περισσότεροι των προσερχομένων, επί τη βάσει εξουσιοδοτήσεων, κατέθεταν περισσότερες της μίας δηλώσεις.
Μελαγχόλησα όταν σκέφτηκα ότι αν το προσωπικό αυτό –των 7 μόνον προσώπων- ήσαν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι θα εχρειάζετο τουλάχιστον μία εβδομάδα για να διεκπεραιώσουν τις δηλώσεις που οι ίδιοι διεκπεραίωσαν σε μία ημέρα… Και με πολλά φαντάζομαι λάθη που θα υπεχρέωναν τους πολίτες μελλοντικώς σε ενστάσεις επί ενστάσεων!!
Αυτά επί της διαδικασίας. Διότι επί της ουσίας και του τρόπου σχεδιασμού του Κτηματολογίου έχω επιφυλάξεις.
Λοιπόν όλα λαμπρά στο Κτηματολόγιο;
Όχι βεβαίως.
Εγώ μίλησα μόνον για την ποιότητα του προσωπικού του συγκεκριμένου Γραφείου. (Από τους οποίους δεν γνωρίζω κανένα!).
Δεν μίλησα για τον κεντρικό σχεδιασμό της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ που δεν είναι αξιοζήλευτος!! Για να χρησιμοποιήσω επιεική έκφραση!!
Σφιχτές και μη ρεαλιστικές προθεσμίες. (Μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι!!).
Χώροι μικροί και χωρίς τα αναγκαία καθίσματα για τους αναμένοντες!! Η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων περιμένουν όρθιοι..
Μικρός αριθμός προσωπικού σε σχέση με τον αριθμό των εξυπηρετουμένων κλπ κλπ.
Για όλα αυτές τις οργανωτικές ανωμαλίες υπεύθυνη βεβαίως είναι η Διοίκηση της ΑΕ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ η οποία στις συμβάσεις με τους αναδόχους της κτηματογραφήσεως προφανώς δεν προέβλεψε αντίστοιχες ρυθμίσεις!!
Τέλος το σημαντικώτερο ελάττωμα της νέας ρυθμίσεως (υπήρχαν πολλά ελαττώματα στην αρχική νομοθεσία που σιγά-σιγά διορθώθηκαν) είναι το εξής:
Αν και από 45 περίπου χρόνια επί υπουργίας του αειμνήστου Κωνστ. Ε. Παπακωνσταντίνου στα Υποθηκοφυλακεία και στα Βιβλία Μεταγραφών οι γυναίκες αναγράφονται (για ευνοήτους λόγους) με το πατρικό τους επώνυμο ο αρχικός νομοθέτης του Κτηματολογίου(επί Υπουργίας Λαλιώτη) προέβλεψε την αναγραφή των γυναικών με το επώνυμο της ταυτότητός τους!! Πλην όμως για όσες στην ταυτότητά τους φέρουν το συζυγικό τους επώνυμο είναι φανερή η σύγχυση που θα δημιουργείται!! Φαντασθείτε μάλιστα κάποια που έχει κάνει περισσότερους και από ένα γάμο!!
Θα πρέπει να την ψάχνουν και στο πατρικό και στο επώνυμα των κατά καιρούς συζύγων της..
Και πως θα τα γνωρίζουν αφού δεν θα φαίνονται στην τελευταία ταυτότητά της..
Αυτό βεβαίως δεν είναι σφάλμα της Διοικήσεως της ΑΕ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ αλλά της κεντρικής Διοικήσεως επί Υπουργίας Κ. Λαλιώτη.

4 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Δεν έχω πάει ακόμα να καταθέσω τα χαρτιά μου στο κτηματολόγιο και έτσι δεν έχω προσωπική εμπειρία από την επικρατούσα κατάσταση.
Αυτό όμως που θεωρώ απαράδεκτο είναι μια τόσο αναγκαία υπόθεση ,όπως το κτηματολόγιο να ξεκινάει από τις πόλεις που λίγο πολύ η κατάσταση είναι ξεκάθαρη και όχι από τις περιοχές που γίνονται καταπατήσεις και καίγονται για να γίνουν οικόπεδα.
Μάλλον θα έπρεπε να το ονομάσουν εισπρακτολόγιο αντί για κτηματολόγιο γιατί οι λόγοι που τό έκαναν ντάλα καλοκαίρι και με σφικτές προθεσμίες είναι προφανείς!

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Πράγματι και εγώ πιστεύω ότι (πλην της ανοησίας)έχει και ταμειακούς σκοπούς η θέσπιση σφικτών προθεσμιών και η έναρξη της διαδικασίας στις πόλεις.
Μην ξεχνάμε όμως ότι στο παρελθόν με απάτες του κοινού ποινικού δικαίου (πλαστογραφίες κλπ)το Ελληνικό Δημόσιο για την ίδια υπόθεση (Κτηματολόγιο) κατεχράσθη τεράστια κονδύλια της Ε.Ε. τα οποία (όταν ανεκαλύφθη η απάτη) αναγκάστηκε να επιστρέψει και να καταβάλλει και πρόστιμο πολλών δισεκατομμυρίων δρχ.

αθεόφοβος είπε...

Οπότε αφού τώρα δεν μπορεί να τα πάρει από την ΕΕ τα παίρνει από μας!

Unknown είπε...

ΑΘΕΌΦΟΒΕ
Απαντώ με καθυστέρηση λόγω απουσίας.
Όχι θα κάτσει να σκάσει.....