ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


23.10.12

ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΕΥΧΗ Η ΚΑΤΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Στην σημερινή Καθημερινή αναδημοσιεύεται (από τον Economist)  άρθρο του Φρίντριχ Σνάιντερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Johannes Kepler της Αυστρίας, στο οποίο υποστηρίζει ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι το δίχτυ ασφαλείας που κρατά την Χώρα ζωντανή. Γράφει..



"Η παραοικονομία λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας
The Economist
Οι οδηγοί ταξί στο Βερολίνο διατείνονται πως αν όλοι οι Ελληνες πλήρωναν τους φόρους τους η Ευρωζώνη δεν θα βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση. Ομως, αυτό το σκεπτικό ίσως είναι λάθος. Η παραοικονομία της Ελλάδας -οι δραστηριότητες εκείνων που δεν πληρώνουν ούτε φόρους ούτε εισφορές- φαίνεται πως είναι κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας, που αποτρέπει την ελεύθερη πτώση της χώρας.
Ο Φρίντριχ Σνάιντερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johannes Kepler της Αυστρίας, μελετά την παραοικονομία επί σειρά ετών. Ομολογεί λοιπόν ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής, ίσως και το μισό της, πράγματι συμπληρώνει τις δραστηριότητες της επίσημης οικονομίας και συνεισφέρει στην πρόνοια και στο γενικό ΑΕΠ. Η καταδίκη της, στο σύνολό της, περισσότερο κακό μπορεί να κάνει παρά καλό.
Οι καθαρίστριες, οι εργάτες που αναζητούν το μεροκάματο, εκείνοι που συμπληρώνουν το εισόδημά τους κάνοντας τον υδραυλικό και οι πλανόδιοι μουσικοί μπορεί να μην πληρώνουν φόρους και εισφορές για τα χρήματα που παίρνουν. Ομως, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων καταλήγει να δαπανάται σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια βενζίνης και σε λογαριασμούς ύδρευσης και ηλεκτροδότησης - επί των οποίων χρεώνεται και ΦΠΑ".
Η συνέχεια εδώ

Φοβάμαι δυστυχώς ότι δεν έχει εντελώς άδικο..
Μάλλον (ή είναι αναμφίβολο;) ότι  οι ιδιώτες  χρησιμοποιούν  επωφελέστερα και παραγωγικότερα τα χρήματά τους από ότι το Κράτος που τους τα παίρνει ως φόρους..
Είχε παρατηρηθεί παλαιότερα στην Ιταλία ότι τις περιόδους μεγάλων απεργιών στον δημόσιο τομέα αύξανε η παραγωγικότητα στον ιδιωτικό. Οι απεργοί είχαν συνήθως και μιά δεύτερη δουλιά στον ιδιωτικό τομέα στην οποία έπεφταν με τα μούτρα τις περιόδους απεργιών..

2 σχόλια:

TRIFYLLIS ANTONIOS είπε...

Εχει απόλυτο δίκιο κι αυτό είναι κα΄τι που οι δανειστές αδυνατούν να κατανοήσουν. Οσο μπόρεσα σε όσουςε μπόρεσα το εξήγησα, αλλά είναι έξω από κάθε λογικ'ή τους. Θα μου πεις και τι να κάνουν Να πουν ότι δεν πειράζει η μικρή φοροδιαφυγή στα χωριά? Οπως λέμε στην ουσία εμέις; Αλλά δεν υπάρχει μεγάλη. Οι μεγάλοι κάνουν άλλα πράγματα αλλά κόβουν αποδείξεις. Οι μικρόι δεν κόβουν γιατί αλλιώς κλίνουν..

Unknown είπε...

Αντώνη
Και εγώ το ίδιο πιστεύω.
Η φοροδιαφυγή των πολύ μεγάλων είναι "απιαστα πουλιά" για τις φορολογικές υπηρεσίες, όχι μόνον τις δικές μας αλλά και πιο οργανωμένων κρατών. Ποιός μπορεί να ελέγξει στις πολυεθνικές εταιρείες πχ την πολιτική των ενδοομιλιακών τιμολογήσεων. Μεταφέρεται δηλ. το κέρδος από τις κατ΄ ιδίαν εταιρείες του ομίλου σε εκείνη που έχει έδρα στο πιο ευμενές φορολογικό καθεστώς.
Εδώ υπερεκτιμούμε νομίζω το μέγεθος της φοροδιαφυγής που μπορεί να συλληφθεί.
Η σύλληψη της φοροδιαφυγής είναι το Ελδοράδο που μας πουλάν οι πολιτικοί.
Είναι κάτι σαν την Δευτέρα Παρουσία.
Όλοι ελπίζουμε σε αυτήν επί δεκαετίες όμως ουδείς την είδε να συμβαίνει.(Την σύλληψη της φοροδιαφυγής! Γιατί η Δευτέρα Παρουσία μην ξεχνάμε σημαίνει και το τέλος της ανθρωπότητος!!!).
Εφ΄ όσον δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω φορολογικώς την έκπτωση που αντιστοιχεί στο εισόδημά μου που εδαπάνησα πχ για παροχή ιατρικής περιθάλψεως γιατί να ζητώ απόδειξη απο τον γιατρό;