ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


1.2.07

ΕΛΙΑ, ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΩΤΣΟ ΒΑΣΙΛΙΑ!!

Προ ημερών παρακολουθούσα στο χαζοκούτι μια χαζοεκπομπή διαφόρων τηλεπαραθυρολόγων για τα κινητά του ανακτόρου στο Τατόι. Μεταξύ των πολλών ανοησιών (που ελέγοντο σε καταιγιστικό ρυθμό από τους πολυβολητές ανοησιών) ελέχθησαν και μερικές σχετικές για την προέλευση του συνθήματος αυτού.

Η αληθινή όμως προέλευση του είναι η εξής:

Είναι γνωστή η κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου και του τότε Βασιλέως Κωνσταντίνου η οποία κατέληξε στον γνωστό διχασμό.

Ο Ελ. Βενιζέλος έβλεπε τελική νίκη των Αγγλογάλλων και ήθελε την Ελλάδα να εξέλθει στον πόλεμο ως σύμμαχος τους.

Αντιθέτως ο Κωνσταντίνος και το Επιτελείο βλέποντας τις αρχικές μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες των Γερμανών (είχαν φθάσει το 1915 σχεδόν έξω από το Παρίσι) προτιμούσαν την διατήρηση ουδετερότητος.

Είχε δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη μεγάλη ένταση με τον χρηματοδοτούμενο έξωθεν Τύπο (άλλες εφημερίδες από τους Αγγλογάλλους και άλλες από τους Γερμανούς) να οξύνει τον διχασμό και τον φανατισμό σε μέγεθος απίστευτο.

Οι Αγγλογάλλοι για να πιέσουν τότε την Ελλάδα να εξέλθει στο πλευρό τους στον πόλεμο απέκλεισαν με τον στόλο τους τα Ελληνικά λιμάνια. Με αποτέλεσμα η φτωχή σε αγροτική παραγωγή Ελλάδα όχι απλώς να πεινάσει, αλλά να λιμοκτονήσει κυριολεκτικώς. (Μάλιστα σημειώθηκαν και αρκετοί θάνατοι από την πείνα).

Στις εκλογές που έγιναν μετά την έναρξη του αποκλεισμού οι Βενιζελικοί υπενθύμιζαν στους ψηφοφόρους την πείνα και την δυστυχία που υπέφεραν και προπαγάνδιζαν την ψήφο υπέρ του Βενιζέλου. Επειδή αυτός ήταν φίλος των Αγγλογάλλων, δεν θα κινδύνευε η χώρα από ναυτικό αποκλεισμό.

Οι Βασιλικοί απαντούσαν με το σύνθημα ΕΛΙΑ, ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΩΤΣΟ ΒΑΣΙΛΙΑ!! (Αναφέρονταν στον βρώσιμο καρπό. Όχι στο ελαιόδενδρο).

Οι Βενιζελικοί ανταπέδιδαν με το σύνθημα «ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ, ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΙΖΩΝΕΙ..».

Το σύνθημα αυτό όμως ήταν παλαιότερο.. Ήταν σύνθημα των Δηλιγιαννικών επειδή η ελιά (το ελαιόδενδρο, όχι ο καρπός) ήταν το έμβλημα του αντιπάλου τους Τρικούπη.. Επανεφέρθη όμως από τους Βενιζελικούς στον «πολιτικό λόγο» της εποχής εκείνης ως έξυπνη ατάκα..

Αυτά τα γνωρίζω από τους αείμνηστους γονείς μου (γεννημένους το 1901 και το 1909), τους δύο παππούδες μου (γεννημένους το 1870 και το 1875) και τον αείμνηστο –και σοφό- Κωνσταντίνο Ε. Παπακωνσταντίνου ), διαπρεπή νομικό, διατελέσαντα κατ΄ επανάληψη Βουλευτή Κορινθίας -πλην μίας μικρής περιόδου- και ), Υπουργό σε διάφορα Υπουργεία ), Πρόεδρο Βουλής ) και Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως ).

Όλους Κορίνθιους.. Ως γνωστόν στην Κορινθία δεν θάλλει μόνον η ελιά αλλά έθαλλε (στο παρελθόν τουλάχιστον..) και ο φιλοβασιλισμός..

Αν έχει κανείς την υπομονή να ψάξει ίσως και το επιβεβαιώσει από τα τότε "παραπολιτικά" δημοσιεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: