ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


6.2.07

MΠATE ΣΚΥΛΟΙ ΚΙ’ ΑΛΕΣΤΕ ΚΙ’ ΑΛΕΣΤΙΚΑ ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ....



Η μονομερής εκ μέρους της Ελλάδος αναθεώρηση του Α.Ε.Π. κατά 25% εθεωρήθη ως η 39η κατά σειρά οικονομική γκάφα σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το 2006 από το CNN Money.

Έτσι με την αναθεώρηση θα μεγαλώσουν οι εισφορές της Ελλάδος στην Ε.Ε. κατά 600 εκατομμύρια $ ετησίως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΑΣΟΚ.

Δεν πρόκειται όμως περί γκάφας αλλά περί κυνισμού.

Με την αναθεώρηση η χώρα μας θα εξέλθει από την επιτήρηση των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε. και έτσι οι κυβερνητικές δαπάνες κατά το προεκλογικό έτος 2007 δεν θα ελέγχονται.

Το σύνθημα Τσοβόλα δώστα όλα έχει βαθιές ρίζες και είναι πάντοτε επίκαιρο στην δυστυχή χώρα μας...

Παραθέτω στην συνέχεια σχετικό ρεπορτάζ από το www. in.gr

Οργισμένη αντίδραση
«Η αλήθεια ποτέ δεν κοστίζει» λέει η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του ΑΕΠ


ΑΠΕ

«Η κυβέρνηση είπε την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες για όλα τα θέματα» ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος

Αθήνα

Στείλε το άρθρο με email

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στο ρεπορτάζ του CNN με τη λίστα των πιο «βλακωδών» στιγμών της οικονομικής ζωής κατά το 2006, το οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν και στην αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, τόνισε ότι «κάποιοι παίρνουν ασήμαντα δημοσιεύματα και προσπαθούν να δημιουργήσουν εσωτερικά ζητήματα» και προσέθεσε πως «αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε εμείς το σωστό».

«Το συγκεκριμένο ζήτημα στο οποίο αναφέρεται το CNN είναι και ζήτημα φοροδιαφυγής. Όπως ζητάμε από όλους να δηλώνουν τα εισοδήματά τους, έτσι και μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να δηλώνει σωστά τα εισοδήματά της, να ξέρει ποιο είναι το ΑΕΠ, έστω και αν αυτό συνεπάγεται κάποιες υποχρεώσεις στα πλαίσια της διεθνούς συμμετοχής της» σημείωσε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

«Η κυβέρνηση είπε την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες για όλα τα θέματα, κυρίως δε για τον πολύπαθο τομέα της οικονομίας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε ψέματα, στους έλληνες πολίτες, στους ευρωπαίους εταίρους και εν γένει στη διεθνή κοινότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι στο πολιτικό μας λεξιλόγιο εντάσσεται μια ορολογία από το παρελθόν, κατά την οποία το να λέει κάποιος την αλήθεια είναι γκάφα. Θα μας επιτρέψουν να έχουμε την αντίθετη άποψη» είπε.

«Η αλήθεια ποτέ δεν κοστίζει», ανέφερε και μίλησε για τη διαδικασία της απογραφής: «Θυμάστε τι έγινε με το έλλειμμα, πόσο το υπολογίζαμε πριν από τις εκλογές του 2004 και πόσο αποδείχθηκε ότι ήταν κατά τις μετρήσεις της Eurostat. Πενταπλάσιο», υπογράμμισε.

«Αντί, λοιπόν, να επιτιμάται εκείνος που λέει την αλήθεια και δίνει τα πραγματικά στοιχεία στη δημοσιότητα, θα έπρεπε να επιτιμάται εκείνος που τα έκρυβε και είχε δημιουργήσει μια διαφορετική εικόνα για την οικονομία μέσα στο ψέμα» σημείωσε με έμφαση.

Χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, με αφορμή το ρεπορτάζ του CNN, επέκρινε την κυβέρνηση ότι έκανε δύο «μεγάλα κόλπα» στην οικονομία, την απογραφή, «που στοίχισε ανυπολόγιστα στο λαό», και δεύτερο την επιχείρηση εξόδου από την επιτήρηση παρουσιάζοντας αύξηση 25% στο ΑΕΠ, ενώ έκανε λόγο για διεθνή γελοιοποίηση της χώρας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρουσόπουλος σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει να διερευνηθούν δικαστικά υποθέσεις τις οποίες έχει διαχειριστεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, απάντησε «ας το κάνει».

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Kαλή θέση, σε κακή κατηγορία
Υψηλή θέση για την Ελλάδα στη λίστα του CNN Money με τις «γκάφες» στην οικονομία


Eurokinissi

Κακή επιλογή η αναθεώρηση του ΑΕΠ κρίνει η ιστοσελίδα CNN Money

Αθήνα

Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

ην ιστοσελίδα, CNN Money, του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, επικαλέσθηκε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου για να αναφέρει ότι η χώρα, με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, γελοιοποιείται διεθνώς.

Όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου, στην ιστοσελίδα υπάρχει πίνακας που εμφανίζει τις 101 πιο «βλακώδεις» στιγμές στην οικονομία για το 2006, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην 39η θέση εμφανίζεται η Ελλάδα με αφορμή την αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, η Ελλάδα θα πληρώνει κάθε χρόνο 600 εκατομμύρια δολάρια, προσέθεσε ο κ. Ευθυμίου.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι έκανε δύο «μεγάλα κόλπα» στην οικονομία, την απογραφή, που στοίχισε ανυπολόγιστα στο λαό και δεύτερο την επιχείρηση εξόδου από την επιτήρηση, παρουσιάζοντας αύξηση 25% στο ΑΕΠ.

Ωστόσο, σε ενδεχομένη απάντηση του κ. Αλογοσκούφη θα μπορούσε να περιληφθεί άλλο δημοσίευμα του αμερικανικού Τύπου και συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, λίγες ημέρες πριν, που αναγνώριζε τις επιλογές του ως απόλυτα επιτυχημένες και σωτήριες για την ελληνική οικονομία.

Ο λόγος για το εγκωμιαστικό άρθρο που φιλοξενήθηκε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal στις 2/2/2007, με τίτλο: «Ο Ευρωπαίος ασθενής θεραπεύεται. Η Ελλάδα μειώνει το έλλειμμα και διατηρεί ισχυρή ανάπτυξη. Μήπως θα έπρεπε να αποτελέσει μάθημα για άλλους;». Η Ελλάδα, ανέφερε το άρθρο, νοικοκυρεύει επιτέλους τα οικονομικά της και η εμπειρία της μπορεί να κρύβει μαθήματα για άλλες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ακόμη, ο αρθρογράφος τόνιζε ότι την άνοιξη η Ελλάδα αναμένεται να βγει από τη μαύρη λίστα της ΕΕ και προσέθετε ότι αυτό που διαχωρίζει την περίπτωση της Ελλάδας (από τις άλλες χώρες που είναι στη λίστα), είναι η ταχύτητα με την οποία περιόρισε το έλλειμμά της, ενώ την ίδια στιγμή διατήρησε ισχυρό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ήμασταν πλουσιότεροι»
Ο Γ.Αλογοσκούφης επιβεβαιώνει την καταβολή αναδρομικών εισφορών λόγω αναθεώρησης

ΑΠΕ
«Στο μέλλον θα πρέπει να κάνουμε αναθεωρήσεις του ΑΕΠ ανά πενταετία» είπε ο κ. Αλογοσκούφης
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Με τη φράση «αποδείχτηκε ότι ήμασταν πλουσιότεροι από ότι νομίζαμε, θα πρέπει να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας» ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης επιβεβαίωσε, την Τετάρτη, ότι η Ελλάδα θα πληρώσει αυξημένες εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ.

«Αποδεικνύεται ότι στο μέλλον θα πρέπει να κάνουμε αναθεωρήσεις του ΑΕΠ ανά πενταετία, να μην υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις, ώστε να μην ανακύπτουν τέτοια θέματα αναδρομικότητας» σημείωσε ο υπουργός, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των συνόδων του Eurogroup και του Ecofin το περασμένο διήμερο.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Χ.Αλμούνια για το ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποστείλει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στην αναθεώρηση του ΑΕΠ, ανέφερε ότι τα νέα στοιχεία έχουν αποσταλεί, ενώ έως το τέλος του μήνα η Ελλάδα θα καταθέσει στην ΕΕ και τη μεθοδολογία με την οποία έγινε η αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Ο κ. Αλογοσκούφης εξαπέλυσε και επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του ΑΕΠ.

«Διαβάζω άρθρα στελεχών της αντιπολίτευσης που αναρωτιούνται γιατί δεν περιορίστηκε το εύρος της αναθεώρησης. Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να αποτυπώνονται με βάση την πραγματικότητα, δεν πρέπει να είναι αντικείμενο προκρούστιων μεθόδων, την αλήθεια δεν πρέπει να τη φοβόμαστε» είπε.

Sχετικά με τις επιπτώσεις του εκλογικού κύκλου στην οικονομία, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει εκλογές το Μάρτιο του 2008, θα πρέπει αυτή η περίοδος να αποτελέσει εξαίρεση σε σχέση με το κακό παρελθόν των υποσχέσεων παροχών», καταδεικνύοντας ότι δεν επιθυμεί να δοθούν παροχές ενόψει εκλογών.

Η Ελλάδα έχει δρόμο μπροστά της και δεν σταματάει εδώ η προσπάθεια, καθώς στόχος είναι ο ισοσκελισμένος ή ελαφρά πλεονασματικός προϋπολογισμός το 2012, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ενώ χαρακτήρισε την έξοδο από την επιτήρηση ως ένα ενδιάμεσο σταθμό στην προσπάθεια για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Μάλιστα, ο υπουργός είπε ότι «θα συνεχίσουμε με ήπιο τρόπο τη δημοσιονομική προσαρμογή και θα προχωρήσουμε σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολυτέκνων, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης υλοποιούνται στο ακέραιο, ενώ για τις μισθολογικές αυξήσεις του 2007 στο δημόσιο τομέα είπε ότι θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό.

«Ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει να μην μιλάει για τον λογαριασμό του 'κόλπου' της αναθεώρησης του ΑΕΠ. Ο λογαριασμός υπάρχει και είναι πολύ ακριβός. Οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 4 δισ. ευρώ», δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας του του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου. «Ο υπουργός επιχαίρει, για μια ακόμη φορά, για την επικείμενη έξοδο της χώρας μας από την επιτήρηση, στην οποία μπήκαμε με δική του πρωτοβουλία με τεχνητό τρόπο και με τεχνητό τρόπο θα βγούμε», πρόσθεσε.

«Η επιδιωκόμενη κατά 25% αύξηση του ΑΕΠ όχι μόνο δεν βελτιώνει ούτε κατά ένα ευρώ τα λαϊκά εισοδήματα αλλά θα στοιχίσει με την αναδρομική επιστροφή αυξημένων συνεισφορών στην ΕΕ και τις απώλειες από το Ταμείο Συνοχής πάνω από 4 δισ. ευρώ», αναφέρει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΝ.

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: