ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


15.12.07

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΚΑΙ ΤΑ Μ.Μ.Ε. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. (Ι)

Η «πολιτική» είναι η τέχνη (επιστήμη; Ίσως!) της περιττολογίας. Για να διακριθείς στην «πολιτική» είναι πλέον ή απαραίτητη η κτήση της ειδικότητος αυτής. (Μπορείς να γίνεις πχ χειρούργος χωρίς την πρακτική σου άσκηση στην τέχνη του νυστεριού; Η πληρωμένος δολοφόνος χωρίς να γνωρίζεις την τέχνη της σκοποβολής; Πως τότε χωρίς phd στην τέχνη της περιττολογίας και της μπουρδολογίας φιλοδοξείς να επιτύχεις στην «πολιτική»;). Η επίδειξη γνώσεως επί παντός του επιστητού (και άλλων τινών ακόμη αναγκαίως) είναι επίσης περισσότερο και από απαραίτητη στον «πολιτικό». Η σαφήνεια και η σοβαρότης σκοτώνουν την «πολιτική». Η κυριολεξία την εξοντώνει. «Κυριολεκτικώς»!!

Το αναγκαίο των προϋποθέσεων αυτών για την επιτυχή άσκηση της ευγενούς τέχνης (επιστήμης μάλλον) της πολιτικής διαπιστώνεται καθημερινώς στις απ’ ευθείας μεταδόσεις από την Τηλεόραση της Βουλής των «συζητήσεων» (μονολόγων συνήθως!!) εντός του Κοινοβουλίου. «Πίστευε και μη ερεύνα!!».

Ο επιτυχής «πολιτικός» δύσκολα θα αντιληφθεί εκείνο το οποίο έχει συμφέρον να μην αντιλαμβάνεται. Αν δηλαδή ο ίδιος κάνει το λάθος να στραφεί πχ κατά των δημοσιογράφων και των Μ.Μ.Ε. (έστω και ορθώς προς περιορισμό αδικαιολογήτων κοινωνικοασφαλιστικών προνομίων τους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου) καταστρέφεται.

Βλ. πχ το σημερινό παράδειγμα του δυστυχούς Β. Μαγγίνα. Μικροπταίσματα για «πολιτικούς» (όπως διορισμός της κόρης του με σύμβαση αορίστου χρόνου στον Ο.Τ.Ε. Α.Ε. –που υποτίθεται άλλωστε ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια-, πολεοδομική παράβαση με αλλαγή χρήσεως οικοδομής και ανασφάλιστοι αλλοδαποί) ανηγορεύθησαν σε βαρύτατα κακουργήματα τα οποία επέφεραν την ταχεία θανατική του καταδίκη και την άμεση εκτέλεση της ποινής, μετά από συνοπτική τηλεοπτική διαδικασία. (Έφυγε άψαλτος ο φουκαράς!! Χάριν παραδειγματισμού για να εμπεδώσει η διάδοχός του κ. Φ. Πάλλη-Πετραλιά το μάθημα!!). Θυμηθείτε και το παλαιότερο παράδειγμα του Α. Παπανδρέου. Έθυε και απόλυε ανενοχλήτως!! Μόλις όμως οι Βαρώνοι των Μ.Μ.Ε. υποψιάστηκαν ότι ο Α. Παπανδρέου, με όργανο τον Γ. Κοσκωτά, επεδίωκε να τους εξοβελίσει από συμμάχους του και από «διαμεσολαβητές» και διαμορφωτές της κοινής γνώμης να τους θέσει στο περιθώριο με μονοπώληση του Τύπου, τον καρατόμησαν ταχέως και αποτελεσματικώς. Και ενώ είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν τόσα άλλα μεγαλύτερα σκάνδαλα (προμήθειες ενόπλων δυνάμεων και κυρίως αγορά του αιώνα κλπ) για να τον πλήξουν καιρίως και αποτελεσματικώς, επέλεξαν αυτό (ήσσονος σημασίας) που αφορούσε αμέσως όμως στον Τύπο ακριβώς για να γίνει αντιληπτό (και στους πιο χονδροκέφαλους ακόμη πολιτικούς) ποιοι είναι σε αυτόν τον τόπο τα πραγματικά αφεντικά!! Ο Κ. Μητσοτάκης υπήρξε (εκών-άκων; Δεν γνωρίζω) απλώς το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεών τους. Μόλις όμως εδηλώθη η αναγκαία υποταγή και μετάνοια από τον κατηγορούμενο, ο οποίος είχε τολμήσει να αμφισβητήσει με όργανο τον Γ. Κοσκωτά τον θεόσταλτο ρόλο τους, οι ίδιοι, ως μάρτυρες στο ίδιο ακροατήριο- και όχι το Ειδικό Δικαστήριο- τον αθώωσαν. Απέδωσαν, ομοφώνως, τα ανομήματα και κακουργήματά του- για τα οποία οι ίδιοι προηγουμένως τον κατηγορούσαν και ζητούσαν την κεφαλή του επί πίνακι, ως Ηρωδιάδες μαινόμενες- στην «παραεξουσία»!! Και όταν, κεχηνώς, ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου και του Αρείου Πάγου κ. Β. Κόκκινος τους ερωτούσε (ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών σε απ΄ ευθείας μετάδοση) ποιους εννοούσαν τέλος πάντων ως παραεξουσία οι μάρτυρες εκδότες απαντούσαν ομοφώνως διευκρινιστικώς και με σαφήνεια ότι ως παραεξουσία εννοούν ακριβώς την παραεξουσία!!

Τα Μ.Μ.Ε., αφού αθώωσαν από τις κατηγορίες τις οποίες του είχαν προσάψει, επανέφεραν τον ημιθανή Α. Παπανδρέου στην εξουσία!! Ύπαγε και μηκέτι αμάρτανε του είπαν !! Και αυτός μεταγνούς ουδέποτε διέπραξε το ίδιο αμάρτημα!! (Συνεργουσών ίσως στην απομακρυνση της Κυβερνήσεως του Κ. Μητσοτάκη και των Η.Π.Α. οι οποίες είχαν εκμανεί από την εις βάρος τους κατασκοπία του Στηβ Λάλας υπέρ της Ελλάδος!!).

9 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

πολεοδομική παράβαση με αλλαγή χρήσεως οικοδομής και ανασφάλιστοι αλλοδαποί

Δηλαδή είχε φτιάξει ένα αναψυκτήριο με πισίνα και όταν έιδε ότι λόγω του μεγάλου φράκτη δεν το έβλεπαν και δεν πλησίαζαν οι πελάτες ,δεν πήγαιναν και καλά οι δουλειές γιατί είχε πολλά αναψυκτήρια εκεί γύρω,οπότε και αποφάσισε και έκανε αλλαγή χρήσης !
Εκεί δε που φύλαγε τα αναψυκτικά αποφάσισε να φιλοξενήσει και τους Ινδούς!
Θέλω και γω να φτιάξω ένα αναψυκτήριο στο δάσος αλλά δεν μου δίνουν άδεια.Μήπως πρέπει να δώσω το κατι τίς; :)))

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@ αθεόφοβος.
Εσείς οπωσδήποτε πρέπει να δώσετε κατιτίς..
Πιθανόν να έδωσε και ο κ. Μαγγίνας αφού το έφτιαξε προ δεκαετίας..
Καλώς απεμακρύνθη.
Αλλά όταν άλλοι πολιτικοί έχουν φάει (και τρώνε ωρισμένοι ακόμη..) και της Παναγιάς τα μάτια γελάω με τέτοιες ευαισθησίες των Μ.Μ.Ε.
Αραγε εάν δεν είχε θίξει τα κοινωνικοασφαλιστικά προνόμια των δημοσιογράφων θα υφίστατο ο κ. Μαγγίνας αυτό το ανηλεές σκανάρισμα;
Πιστεύετε ότι εάν γίνει έλεγχος πλήρης στις οικοδομές (ακόμη και στις πολυκατοικίες του κέντρου) θα βρεθεί οικοδομή χωρίς πολεοδομική παράβαση;
Άλλωστε δεν κατηγορήθηκε ούτε ότι δεν είχε τίτλους ιδιοκτησίας, ούτε ότι έχτισε στο δάσος, ούτε ότι υπερέβη την πολεοδομική άδεια του. Για τους Ινδούς: Γνωρίζετε πολλούς Έλληνες που ασφαλίζουν ημεδαπούς ή αλλοδαπούς κηπουρούς για μερική (και ελαχίστη)απασχόληση;
Η ιστορία αυτή μου θύμισε μια άλλη ιστορία που μου έχει διηγηθεί φίλος μου ποινικολόγος.
Όταν προ δεκαετιών η μοιχεία ήταν αξιόποινο αδίκημα συνελήφθη παπάς επ' αυτοφώρω να το διαπράττει με την ζωηρή Πρόεδρο του Φιλοπτώχου Ταμείου της ενορίας του. (Η κυρία ήταν γενικώς πολύ γενναιόδωρη με τον ανδρικό πληθυσμό της Ενορίας!!).
Όταν ο παπάς (ύστερα από μήνυση του συζύγου της) κατεδικάσθη είπε στον δικηγόρο του. "Όλη η Ενορία την γ....ε, τον παπά μόνο πιάσανε..".
Αντίστοιχα νομίζω ότι δικαιούται να πει και ο κ. Μαγγίνας..

αθεόφοβος είπε...

Όλοι μας μπορεί να έχουμε κτίσει αυθαίρετα με ανασφάλιστους Ινδούς και να έχουμε πηδήξει όλες τις πρόθυμες κυρίες της ενορίας μας.
Με μία όμως διαφορά.
Δεν πάμε να γίνουμε παπάδες της ενορίας και να λέμε στους άλλους ότι κομμένο το πήδημα έκτός γάμου,ούτε υπουργοί και να κυνηγάμε τους άλλους για τις απάτες (γιατί περί απάτης πρόκειται)που έχουμε κάνει οι ίδιοι.
Δυστυχώς και για τις δύο περιπτώσεις ισχύει το σχετικό με την γυναίκα του Καίσαρα.
Άλλιώς την πατάμε σαν τον Αυλωνίτη στην ταινία που ήταν πρόεδρος του συλλόγου «Πνεύμα και Ηθική» και αναγκαζόμαστε να παντρευτούμε την Βασιλειάδου !

Unknown είπε...

@ αθεόφοβος.
Έπαθές τα! Εμαθές τα θα λέει πλέον και ο κ. Μαγγίνας.
Βεβαίως έπαθε ότι και ο Αυλωνίτης έπαθε!
Δεν τον δικαιολογώ με το κείμενό μου. Μετά την απομάκρυνση εκ του Ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται..
Απλώς διασκεδάζω με την γκαντεμιά του και την ανοησία του του να τα βάλει με τους δημοσιογράφους..
Πάντως το κέντρο βάρος του κειμένου μου δεν είναι τα ανομήματα και παθήματα του κ. Μαγγίνα, αλλά η περιρρέουσα την πολιτική ανοησία (μερικών) και υποκρισία (των λοιπών)..

Locus Publicus είπε...

Δέκα και τόνο στο σημερινό πόστ κ. Βαρδάκα! Η ανάλυση της κατάστασης γλαφυρότατη και περιεκτικότατη. Τι στιγμές και εκείνες του ειδικού δικαστηρίου!

Είναι αλήθεια πως όταν ο Κοσκωτάς άρχισε τις διαμάχες του αρχικά με το Εθνος, οι ελληνες εκδότες πλήρωσαν μια ιδιωτική εταιρεία στη Νέα Υόρκη να "ψάξει" το μεγάλο επιχειρηματία. Και εκείνοι τον ξεπάτωσαν.

ταχεία θανατική του καταδίκη και την άμεση εκτέλεση της ποινής, μετά από συνοπτική τηλεοπτική διαδικασία. (Έφυγε άψαλτος ο φουκαράς!!

Eδώ γέλασα με την ψυχή μου. Η κεντρική ιδέα του κειμένου.

Μου θύμισε το θάνατο του Τσαουσέσκου, που αφού τον έσυραν νύχτα απο το κρεβάτι, του έκαναν και μια πεντάλεπτη δίκη για εγκλήματα κατα του Ρουμανικού λαού, λίγο πριν τον τελειώσουν.

Ελεγε κάποτε ο George Soros, οτι αν κάποιος επιχειρηματίας με 2 δισ. δολλάρια ρευστό μπεί επενδυτικά σε ενα baby market (χώρες κατηγορίας Ελλάδας), μπορεί να τινάξει όλη τη χώρα στον αέρα. Στην Ελλάδα αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει. Ένας και μόνον ένας να αγοράσει τα πάντα, και να κάνει το χρηματιστήριο λάστιχο. Ιδέα για πόστ νομίζω.

Με τον Μαγγίνα γέλασα. Τι μ@λ@#$%ς!

Unknown είπε...

@locus publicus
Κατ΄αρχήν ευχαριστώ για την βαθμολογία. Ξαναθυμήθηκα τον εαυτό μου στο Δημοτικό Σχολείο! Τότε που κυνηγάμε τα δεκάρια με τόνο!
Εάν σας επέστρεφα τους φιλόφρονες χαρακτηρισμούς σας θα με θεωρούσαν (αδίκως) ότι επιστρέφω φιλοφρονήσεις. Θα ήταν όμως λάθος επειδή τα κείμενά σας είναι πάντοτε και πολύ καλογραμμένα και σημαντικά. (Με την έννοια του σημαίνοντος).
Πράγματι ο σχολιασμός στα blogs μου θυμίζει λίγο την επιστολογραφία κατά τους περασμένoυς αιώνες (17ο-19ο κυρίως)που έδωσε τη αφορμή να διαμορφωθεί και ειδικό style epistolaire.
Ο δυστυχής Μαγγίνας την έπαθε σαν τον παπά που γράφω στην απάντησή μου στον αθεόφοβο. Γενικώς είχε την φήμη του τίμιου ανθρώπου! (Τηρουμένων των αναλογιών δεν θεωρώ ότι εκακούργησε!! Αν σκεφτούμε δε και μερικούς άλλους πολιτικούς..Άστα να πάνε..).
Αλλά εάν βαλθούν να σε ψάξουν όλοι οι δημοσιογράφοι της Ελλάδος κάποιο σώβρακο λερωμένο, κάποια τρύπια κάλτσα θα σου βρουν..
Και ποιος σε γλυτώνει μετά από τους τηλεδικαστές!!
Πάντως στο κείμενο που σχολιάζετε ήθελα να δώσω το βάρος αλλού. Και ο κ. Μαγγίνας ήταν παράδειγμα της εκ της επικαιρότητος..
Ψάχνω να βρω τον χρόνο να σχολιάσω το θέμα Χρ. Γιανναράς. Φαντάζομαι κατά τις διακοπές. Έστω και ανεπίκαιρα!!

Univers είπε...

Δεν παρακολούθησα το όλο θέμα Μαγγίνα λόγω εργασίας. Κατείχε δασική περιοχή; Αν ναι, δικαιούνταν να χτίσει; (η παράβαση αφορούσε μόνον την οικοδομηθείσα έκταση και το είδος της οικοδομής;)

Πάντως:

(1) Στην Ελλάδα όλα απαγορεύονται, ώστε να παραβιάζονται τελικά οι νόμοι από σχεδόν τους πάντες (με το κατάλληλο αντίτιμο). Πχ. η επέκταση της δόμησης σε μία πόλη που αυξάνεται πληθυσμιακά δεν γίνεται με κεντρικό σχεδιασμό αλλά με αποδοχή de facto αυθαιρεσιών.

(2) Ισχύει το "μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι". Πού πας ρε Καραμήτρο να τα βάλεις με τους δημοσιογράφους, τους προνομιούχους των προνομιούχων, με λερωμένη τη φωλιά σου;

Ακούω ότι σχεδιάζεται να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι της ενοποιήσεως. Θα ακολουθήσουν ασφαλώς και άλλες εξαιρέσεις. Τα μέτρα θα γλυκάνουν, οι γωνίες θα στρογγυλέψουν, όσα μπορεί (έστω και πιο επώδυνα) να μας τα επιβάλει αργότερα η EU πιθανώς θα εγκαταλειφθούν για μετά και εν γένει δεν αποκλείεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να πάει επιεικώς για φούντο.

Πολύς ντόρος για το τίποτα, για να αποδείξουμε το αληθές της ρήσεως ξένου περιηγητού του 19ου αιώνα που μας χαρακτήρισε "έθνος οκνόν μεν, λάλον δε";

Unknown είπε...

@univers
Δεν γνωρίζω εάν η συγκεκριμένη έκταση που έχτισε ο κ. Μαγγίνας έχει χαρακτηρισθεί δασική. Το θεωρώ απίθανο πάντως να έχει αγοράσει δημόσια δασική έκταση. Το συμβόλαιο θα ήταν άκυρο.Πρόκειται ίσως απλώς για πολεοδομικούς περιορισμούς. Δεν γνωρίζω πάντως τι είναι. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μαγγίνας έκανε λάθος. (Στην πολιτική το λάθος όμως είναι είναι χειρότερο και από το έγκλημα!).
Και εγώ άκουσα ότι οι δημοσιογράφοι θα εξαιρεθούν από την ενοποίηση. Και θα εξακολουθήσουν ασφαλισμένοι στο Υπερταμείο τους στο οποίο ούτε αυτοί ούτε οι εργοδότες τους (εκδότες) πληρώνουν ουσιαστικές εισφορές. Ας είναι καλά το αγγελιόσημο (20% στην διαφημιστική δαπάνη) που το πληρώνουν οι διαφημιστές, οι οποίοι το επιρρίπτουν στους διαφημιζόμενους οι οποίοι το επιρρίπτουν στους καταναλωτές κ.ο.κ.