ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


21.5.09

ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ

Στην γνωστή πασαρέλα του SKY για τον μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών νικητής ανεδείχθη ο Μ. Αλέξανδρος.
Εύλογο και αναμενόμενο.
Ο Ιουστινιανός ο Μέγας ανεδείχθη 82ος.
Του Ιουστινιανού προηγούνται (μεταξύ άλλων): Θεοδωράκης Μ. (11ος), Μερκούρη Μ. (13η), Παπανδρέου Α. (14ος), Βελουχιώτης Άρης (31ος), Γκάλης Ν. (33ος), Ρίτσος Γ. (40ος), Ζαγοράκης (48ος), Μπελογιάννης Ν. (57ος), Παπανδρέου Γ. (59ος), Μαργιωρής Ν. (60ος), Παναγούλης Αλ. (61ος), Παπαδόπουλος Γ. (62ος), Παπαθανασίου Β. (66ος), Σημίτης Κ. (73ος), Αγγελόπουλος Θ. (76ος), Ξυλούρης Ν. (77ος), Καζαντζίδης Στ. (78ος) και Φλωράκης Χ. (79ος).
Ο Ιουστινιανός, όλως περιέργως, προηγείται κατά μία θέση του Λαζόπουλου Λ. (83ου). (Πάλι καλά!!).
Βεβαίως οι «διαγωνισμοί-καλλιστεία» τέτοιου είδους αποτελούν αστειότητες. Στην πραγματικότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικώς και μόνον ως βλακόμετρα των λαών.
Δόξα τω Θεώ σε βλακεία δεν υστερούμε ως Έλληνες..
Εάν όμως μετείχα ως κριτής στην πασαρέλα αυτή (χωρίς καθόλου να παραγνωρίζω τον ρόλο που έπαιξε στην παγκόσμια ιστορία ο Μ. Αλέξανδρος) θα επέλεγα ως σημαντικώτερο Έλληνα όλων των εποχών τον Ιουστινιανό τον Μέγα. Υπήρξε πράγματι Μέγας. Με κριτήριο τίνος Έλληνος το έργο είχε ευμενή και μεγαλυτέρας διαρκείας αποτελέσματα σε μεγαλύτερο αριθμό προσώπων.
Δεν θα τον επέλεγα για τις άκρως σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες των στρατηγών του Ναρσή και Βελισαρίου στους πολέμους στην Ανατολή κατά των Περσών, στον Νότο και στην Δύση κατά των βαρβάρων που είχαν καταλύσει την Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. (Η Μεσόγειος έγινε Βυζαντινή λίμνη από το Γιβραλτάρ μέχρι την Ταυρίδα και μέχρι την Αίγυπτο.)
Ούτε για την λαμπρή Αγία Σοφία που έχτισαν ο Ισίδωρος και ο Ανθέμιος).
Η Ιουστινιάνειος νομοθεσία (η κωδικοποίηση δηλ. του Ελληνορωμαϊκού Δικαίου), το Corpus Iuris Civilis, υπήρξε το διαρκέστερο και το λαμπρότερο των έργων του.
Εξακολουθεί ακόμη να αποτελεί (εισαχθείσα δια των εθνικών αστικών κωδίκων) την βάση του ισχύοντος αστικού δικαίου σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Σε όλη την Ευρώπη. (Πλην της Αγγλίας. Αποτελεί όμως ακόμη το κύριο δίκαιο στην Σκωτία). Οι Ευρωπαϊκοί λαοί το μετέφεραν συχνά στις αποικίες τους. Έτσι η Ιουστινιάνειος κωδικοποίηση αποτελεί την βάση του αστικού δικαίου στην Κεντρική και στην Νότια Αμερική. Ακόμη και σε ωρισμένες Πολιτείες των Η.Π.Α. όπως στην Φλώριδα (νομίζω), στην Νέα Ορλεάνη, στην Καλιφόρνια (νομίζω), στο Γαλλόφωνο Κεμπέκ του Καναδά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη επιρροή της Ιουστινιάνειας νομοθεσίας. Στην Τουρκία ο Αστικός Κώδικας (μετάφραση του Ελβετικού Αστικού Κώδικα) από το 1926 βασίζεται στην Ιουστινιάνειο νομοθεσία. Ομοίως ο αστικός Κώδικας στην Κίνα (προ της επιβολής του κομμουνιστικού καθεστώτος βεβαίως!), ο αστικός Κώδικας του 1896-1898 στην Ιαπωνία, ο αστικός Κώδικας στο Σιάμ (και δεν γνωρίζω και σε πόσες άλλες ασιατικές χώρες) βασίζονται στην Ιουστινιάνειο νομοθεσία.
Ήταν όμως ο Ιουστινιανός Έλληνας;
Όχι με το σημερινό εθνοφυλετικό κριτήριο. Ήταν Ιλλυριός γεννημένος στην σημερινή περιοχή των Σκοπίων. Είχε όμως βαθειά κλασσική (Ελληνική και Ρωμαϊκή) Παιδεία. Και επειδή η περιοχή του τότε ανήκε στην ίδια κρατική οντότητα (Βυζάντιο) με την κυρίως Ελλάδα, {η οποία (Ελλάδα) άλλωστε εδέσποζε στο Βυζάντιο} δεν βλέπω τον λόγο να μην τον περιλάβω στην χορεία των Ελλήνων. Άλλωστε στην εποχή του το εθνοφυλετικό κριτήριο ήταν και ασαφές και χωρίς σπουδαιότητα. Μεγαλύτερη σημασία είχε το πολιτιστικό κριτήριο
Τελευταίο αλλά ουχί έσχατο. Επί Ιουστινιανού η Ελληνική γλώσσα εξετόπισε την Λατινική ως επίσημη γλώσσα του Βυζαντινού Κράτους. Οι τελευταίοι δε νόμοι του («αι Νεαραί», «Novelles») περιελήφθησαν στην Ιουστινιάνειο Κωδικοποίηση στα Ελληνικά.
Κλείνω με ένα (αληθινό) ανέκδοτο.
Περί το 1964. Καθηγητής του Ρωμαϊκού Δικαίου στην Νομική Σχολή Αθηνών ο αείμνηστος Γ. Πετρόπουλος. Έξοχος Ρωμαϊστής , αλλά πολύ αυστηρός (υπέρ το δέον) Καθηγητής.
Εξετάσεις πτυχίου. Μεταξύ των εξεταζομένων και οι δύο πρώτοι Αφρικανοί φοιτητές στην Νομική Σχολή Αθηνών. Εξ Ουγκάντας. Πρώτα εξαδέλφια. Ο Πέτρος και ο Παύλος. Ο αυστηρότατος Πετρόπουλος ερωτά (για να τον περάσει) τον ένα από τους δύο. Ποιος ήταν ο Ιουστινιανός. Όλο το μάθημα (Ρωμαϊκό Δίκαιο) περιεστρέφετο στην Ιουστινιάνειο Κωδικοποίηση. Απάντηση του Πέτρου (ή του Παύλου) «Αντρωπο». Ερωτάται ο έτερος Καππαδόκης «τι άντρωπο;». Απάντηση «άντρωπο καλό, ντικηόρο».

9 σχόλια:

Α.Τριφύλλης είπε...

Mου αρέσει η ετιέτα που έβαλες στην ανάρτηση. Χωρίς να αμφισβητώ την πρωτά του Αλέξανδρου, για δεύτερο ψήφιζα τον Βενιζέλο και τρίτο τον Αδαμάντιο Κοραή. Αστικά πράγματα.

Unknown είπε...

Δεν νομίζω ότι στην δεκάδα θα έβαζα κάποιον του 19ου ή του 20ου αιώνα! Ίσως τον Κολοκοτρώνη.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα είπαν τα παιδιά!!! Λίγο λακωνικά αλλά σωστά!!!!!!!! Δεν πιστεύω να τους έκοψε αυτός ο παλιάνθρωπος. Και εγώ την ίδια γνώμη έχω!!! Ο Ιουστινιανός ήταν "άντρωπο καλό, ντικηόρο". Γι αυτο και νίκησε με δημοκρατικές διαδικασίες τον Λάκη που δεν είναι, ούτε άντρωπο, ούτε καλό ούτε ντικηόρο!!!!!
Κ.Τ.

Unknown είπε...

Ανώνυμε Κ.Τ.
Ποιος να τους κόψει; Ο εξ Αιγίου Πετρόπουλος; Αυτός τάραζε μόνον τους Έλληνες στο κόψιμο. Αυτούς έκανε αμάν και πως να τους διώξει..
Μάθαμε μάλιστα ότι ο ένας εκ των δύο (των Πέτρου και Παύλου) έγινε επί Αμίν Νταντά και Υπουργός στην Ουγκάντα.
Ο Λάκης ήθελές τα έπαθές τα. Νομίζω όμως ότι παρά λίγο και να γίνει και αυτός "ντικηόρο"!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί εμείς δεν είχαμε τον Βαγγέλη τον Γιαννόπουλο Υπουργό?
Κ.Τ.

Unknown είπε...

Ανώνυμε Κ.Τ.
Όχι Υπουργό! Υπουργάρα!
Και Πρόεδρο του ΔΣΑ κατ΄επανάληψη επί πλέον!!
Αυτός όμως είναι ο Νεοέλληνας!!!

Unknown είπε...

Σημειωτέον ότι τώρα στην Νομική Σχολή το Ρωμαϊκό Δίκαιο είναι μάθημα επιλογής..Τότε ήταν το κυριώτερο μάθημα στο 1ο έτος..Αλλά ως δύσκολο μάθημα ("Τα παιδιά στην εξουσία") έδοξε τη "προοδευτική" Νομική Σχολή να το εξωπετάξει στο πυρ το εξώτερο υπείκοντας στο φοιτητικό κίνημα..
Και βγαίνουν οι σημερινοί Νομικοί (όχι όλοι βεβαίως!!) στουρνάρια αγνοούντες τις ιστορικές ρίζες του δικαίου που απλώς παπαγαλίζουν...

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να ξεκινήσει μια κίνηση να ξαναγίνει υποχρεωτικό μάθημα το ρωμαϊκό....ΜΟΝΟΝ έτσι γίνεσαι ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Unknown είπε...

Ανώvυμε
Συμφωνώ απολύτως!
Όχι μόνον δικηγόρος αλλά νομικός.
Έτσι μόνον αντιλαμβάνεσαι την εξέλιξη των θεσμών από το δίκαιο της Δωδεκαδέλτου μέχρι σήμερα.