ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


10.6.09

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ


Όσκαρ (πολιτικής) βλακείας απονέμεται στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ε. Μεϊμαράκη για την σημερινή εξαγγελία της προθέσεως της Κυβερνήσεως να μειώσει στην στρατιωτική θητεία σε 9 μήνες..
Δυστυχώς επαληθεύει το γνωμικό «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη!»
Με σημαντικά εθνικά θέματα ανοιχτά με όλες σχεδόν τις όμορες χώρες (ή εν υπνώσει, εννοώ την Βουλγαρία) αποτελεί ουρανομήκη ανοησία η μείωση της στρατιωτικής θητείας.
Η ύπαρξη ικανής στρατιωτικής αποτρεπτικής δυνάμεως ανέκαθεν απετέλει και πάντοτε αποτελεί σε όλα τα κράτη τον ισχυρό βραχίονα της διπλωματίας.
Κατά μείζονα λόγο αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα η οποία έχει απωλέσει το ένα παραδοσιακό στήριγμα της Βαλκανικής της πολιτικής (Γιουγκοσλαβία) ενώ (λόγω τυφλής υποταγής στα κελεύσματα της Ουάσιγκτον) έχει χάσει μέγα μέρος της αξίας του και το άλλο στήριγμά μας (Ρουμανία).
Επί πλέον, εν όψει της επερχομένης (καλπαζούσης) σημαντικής αυξήσεως της ανεργίας μπορεί ο κ. Υπουργός να συλλάβει και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος του μέτρου;
Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες..

14 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Παρά το ότι είμαι από εκείνους που υπηρέτησαν 29 συναπτούς μήνες θητεία και λόγω θυγατρός δεν έχω κανένα προσωπικό συμφέρον από την μείωση πιστεύω ότι πλέον ο στρατός πρέπει να είναι επαγγελματικός.
Έτσι κι΄αλλιώς στους 9 μήνες η μόνη ουσιαστική εκπαίδευση που γινόταν ήταν για τις παρελάσεις!
Βέβαια η εξαγγελία της κατάργησης έχει σκοπό μπας και κρατήσει στο μαντρί μερικούς από τους απογοητευμένους ΝΔκράτες που πήγαν για μπάνιο.

Unknown είπε...

Επαγγελματικός στρατός στην Δανία; Ναι! (Το μοναδικό θύμα του Δανικού Στρατού στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας της Δανικής Στρατονομίας που ερρύθμιζε την κίνηση των εισερχομένων Γερμανικών οχημάτων. Τον παρέσυρε κάποιο Γερμανικό άρμα..
Είδαμε όμως τι έπαθαν και οι ολιγάριθμοι επαγγελματικοί στρατοί στην αρχή της Γαλλικής Επαναστάσεως που συνετρίβησαν από την μάζα των Γαλλικών Στρατευμάτων που είχαν σχηματισθεί με Γενική Επιστράτευση.
Βεβαίως πολλές ειδικότητες του σημερινού στρατού απαιτούν λόγω εξειδίκευσης επαγγελματικά στελέχη. Πλην όμως η κύρια μάζα του στρατεύματος πρέπει για μία σειρά λόγων να συγκεντρώνεται με γενική υποχρεωτική στρατολογία.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ αγαπητοί στο ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι μεγάλη βλακεία.
Για τους λόγους που ανέφερε ήδη ο αθεόφοβος κι ας έχω αγόρι, κι ας μην είμαι και υπέρ της ισορροπίας του τρόμου...
Το ίδιο ηλίθιες είναι και οι προθέσεις...βλέπε ΝΔκράτες, οικονομικό αποτέλεσμα!!!

Univers είπε...

12 μήνες, 9 μήνες, τι σημασία έχει...

Αν δεν έχεις σκοπό ποτέ να πολεμήσεις (και το ξέρουν αυτό και οι αντίπαλοί σου), το αποτέλεσμα είναι το ίδιο...

Unknown είπε...

Univers
Ήδη 12 μήνες, εν όψει του μειωμένου δημογραφικού, είναι λιγότερο από το ελάχιστο. Τώρα μειώνουμε και το λιγότερο από το ελάχιστο κατά 25% ακόμη..

Λωτοφάγος είπε...

Αφού θα επακολουθήσει η λαίλαπα των φόρων και των περικοπών, έπρεπε να δώσουν άρον άρον ένα ξεροκόμματο που ευεργετεί κυρίως τους δικούς τους μαμούνιες, οι οποίοι υπηρετούν άντε μέχρι τα Μέγαρα!
Επαγγελματικό στρατό η Ελλάδα; Εδώ πληρώνουμε έναν σκασμό λεφτά για άχρηστους εξοπλισμούς και στέλνουμε στρατεύματα σε Κόσοβα και Αφγανιστάν!
Μιλάμε για επικίνδυνες, αν όχι ολέθριες, επιλογές! Αλλά τέτοια ήταν πάντοτε τα δύο κόμματα εναλλασσόμενου ρεπερτορίου!

Unknown είπε...

XRISTEO
Δεν μπορώ να αντιληφθώ την απίστευτη επιπολαιότητα αυτού του μέτρου!!
Δεν το πιστεύω ότι άνθρωποι (με μέτριο έστω δείκτη νοημοσύνης) μπορούν να σκέπτονται τόσο βλακωδώς!!

Locus Publicus είπε...

Τις ανάγκες της χώρας σε στρατιωτικό επίπεδο, την ετοιμότητα των δυνάμεών μας, και το τί χρειαζόμαστε δεν τα γνωρίζω και δεν θα εκφράσω γνώμη. Μου είναι όμως δύσκολο να διανοηθώ πως και οι ένοπλες δυνάμεις λειτουργούν διαφορετικά απο όλες τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες μας. Αν άκουγα πως η μείωση αυτή γίνεται γιατί κάποιες αλλαγές (διοικητικές, στρατιωτικες, τεχνολογικές) μας έχουν επιτρέψει αποτελεσματικότερο στρατό (όπως αξιολογεί το Αμερικανικό Πεντάγωνο), και οτι αξιολογήσαμε ένα καινούργιο μοντέλο εξίσου αποτελεσματικό, θα τους έπαιρνα στα σοβαρά.

Δυστυχώς, οι κυβερνώντες δεν μου εμπνέουν καθόλου εμπιστοσύνη. Ως εκ τούτου θα παραμείνω καχύποπτος. Και να κλείσω λέγοντας, πως χρόνια τώρα, αποφεύγουμε τη μελέτη άλλων μοντέλων σκέψης που συνδιάζουν στρατιωτική και κοινωνική θητεία. Πως "θητεία" δεν είναι μόνον να φυλάς τα σύνορα και να πλήττεις 20 μήνες, είναι και η συμμετοχή σε άλλα θέματα που έχουμε ανάγκη εργασία και συμμετοχή (σκουπίδια, νοσοκομεία, υποθέσεις λαθρομετανάστευσης, αναδασώσεις, κλπ).Θα μπορούσαμε επίσης (οταν γινόταν), να κάναμε μια ειδική συμφωνία με τους έλληνες εφοπλιστές μας,και ένα μέρος της θητείας, εκ περιτροπής, να γινόταν στο εμπορικό μας ναυτικό. Θα διατηρούσαμε έτσι το ναυτικό δυναμιμικό που χάσαμε (πάνω απο 300 χιλιάδες), θα διατηρούσαμε τα ασφαλιστικά ταμεία μας, και θα φέρναμε έσοδα για τη χώρα. Το μέτρο το εφάρμοσε η Ιαπωνία, ενώ εμείς αλλάξαμε σημαίες και πήραμε Φιλιππινέζους ναυτικούς.

Unknown είπε...

Locus Publicus
Αναμφιβόλως η τεχνολογική εξέλιξη έχει μειώσει την σημασία του πληθυσμιακού συντελεστού στις ένοπλες δυνάμεις. Πλην όμως ο μειωτικός αυτός συντελεστής δεν επαρκεί να αντισταθμίσει τις ανάγκες που εδημιούργησε στην Ελλάδα η φθίνουσα δημογραφική εξέλιξη και η μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού δημιουργηθείσα αστάθεια στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή. Η παροιμία στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται είναι πάντοτε επίκαιρη!! Και δυστυχώς υπάρχει λύκος στην γειτονιά μας και γκρίζος μάλιστα..

Unknown είπε...

Λωτοφάγε
Το ζήτημα δεν είναι κυρίως οικονομικό. Αλλού είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι!!
Και χάριν του λαϊκισμού και με ψηφοσυλλεκτικά κριτήρια λαμβάνονται αποφάσεις εθνικά επικίνδυνες..

Ανώνυμος είπε...

Μα τί σας κάνει να πιστεύτε ότι οι φαντάροι στρατευμένοι με το ζόρι, που δεν εκπαιδεύονται σε τίποτα, είναι αξιόμαχοι; Όποιος πραγματικά πιστεύει ότι κινδυνεύει η χώρα πρέπει πρώτος από όλους να προωθεί την επαγγελματοποίηση του στρατεύματος και την επένδυση στα στελέχη του. Αυτή τη στιγμή είναι μια γραφειοκρατία ερασιτεχνών.

Unknown είπε...

Ανώνυμε
Δεν δέχομαι αυτά που υποστηρίζετε.
Αλλά και αληθινά εάν, δήθεν, ήσαν ακόμη, πρέπει να καταργήσουμε τον Στρατό;
Θα μπορέσουν οι 20.000-30.000 μόνιμοι οπλίτες εάν ακόμη μπορέσουμε να φθάσουμε με τεράστιες οικονομικές θυσίες στον αριθμό αυτό να συγκρατήσουν τις μάζες των γειτόνων; Ή μήπως η αδυναμία τους δημιουργήσει κάποιο πρόσθετο κίνητρο για ευχάριστο και ασφαλή περίπατο στην χώρα μας στους γείτονες;
Γιατί δεν βλέπουμε τον Στρατό στο Ισραήλ πως έχει οργανωθεί να αντιμετωπίσει τις υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις των γειτόνων του;

Γιωργος Ακριτιδης είπε...

Θα ηθελα να εκφρασω την ικανοποιηση μου για την μειωση της στρατιωτικης θητειας στους 9 μηνες. Θεωρω την αποφαση δικαιη αφου στον καιρο που ζουμε η ανεργια καλπαζει και η εξευρεση εργασιας ειναι το πιο σημαντικο για ενα νεο αφου με αυτην εξασφαλιζει το μελλον του. Οσο για τις ανησυχιες που υπαρχουν για οτι θα αποδυναμωθει ο στρατος δεν νομιζω να εχουν βαση. Μπορει καλλιστα να εχει την εκπαιδευση που χρειαζεται ενας στρατευσιμος σε 9 μηνες αλλα και λιγοτερο. Ουτως η αλλως τον περισσοτερο καιρο καθαριοτητα και σκοπια κανει ενας στρατιωτης, οποτε καλως ας γινει η μειωση της θητειας σε 9 μηνες και γιατι οχι και περαιτερω. Εκσυγχρονισμο χρειαζεται και καλυτερη εκπαιδευση και οχι σπαταλη του χρονου των νεων για αγγαρειες.

Unknown είπε...

Κύριε Ακριτίδη
Το αποτέλεσμα της μειώσεως σε 9 μήνες της στρατιωτικήε θητείας δεν θα αυξήσει τις συνολικές θέσεις εργασίας. Αντιθέτως περισσότεροι νέοι θα παλεύουν για τον ίδιο αριθμό θέσεων με αποτέλεσμα η προσφορά εργασίας να μεγαλώνει εν σχέσει με την ζήτηση.