ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Google+ Badge

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER

17.1.08

ΤΙ ΔΑΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ;

Σε ανακοίνωση της η Συντακτική Επιτροπή της Εφημερίδας ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ χθες αναφερομένη στο υπό εξέλιξη θέμα των σχέσεων των κυρίων Μ. Τριανταφυλλόπουλου και Θ. Αναστασιάδη μεταξύ των άλλων γράφει ότι: «..Σημειώνουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος εισέπραξε στον προσωπικό του λογαριασμό το ποσό των 7 εκατ. ευρώ ως μέρος ενός δανείου, το οποίο εν μέρει προορίζεται για την ανάπτυξη της εφημερίδας καθώς και άλλων δραστηριοτήτων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης που έχει η εταιρεία Πρώτο Θέμα.

Για να συμβεί αυτό μάλιστα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος συνέστησε και νέα εταιρεία με τους συνεταίρους του και συνεκδότες της εφημερίδας, στην οποία και κατέχει τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εκφράζουμε την απορία μας γιατί ο κ. Τριανταφυλλόπουλος προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση -ίδρυση κοινής εταιρείας με τον κ. Αναστασιάδη- τον οποίο, όπως ισχυρίζεται τώρα, ερευνούσε δημοσιογραφικά για τις καταθέσεις του από τον Ιούλιο.

Ταυτοχρόνως μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα από δελτίο ειδήσεων χθες το βράδυ ότι ετοιμάζει εφημερίδα με άλλους γνωστούς τηλεοπτικούς δημοσιογράφους - πράγμα, που ο ίδιος δεν έχει διαψεύσει.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Τριανταφυλλόπουλο να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία μας, επιστρέφοντας στο ταμείο της εταιρίας τα 7 εκατ. ευρώ, ποσό που προορίζεται για την ανάπτυξη των σκοπών της»

Για το πλήρες κείμενο της ανακοινώσεως βλ. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/01/2008_

Χθες ο κ. Τριανταφυλλόπουλος απαντώντας στην ανακοίνωση αυτή στα κανάλια είπε ότι έχει εισπράξει 7.000.000 € από κάποια Τράπεζα ως αναπτυξιακό δάνειο για επένδυση στην Εφημερίδα του ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (με συνεκδότη τους κ. Θ. Αναστασιάδη και Καραμήτσο) και ότι ο ίδιος τα χρήματα τα οποία έχει εισπράξει (;) προτίθεται να επιστρέψει στην Τράπεζα. Είπε μάλιστα ότι λόγω της φερεγγυότητος των δανειοληπτών η Τράπεζα δεν τους εζήτησε εγγυήσεις ή εμπράγματες ή άλλες ασφάλειες. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος (από όσα άκουσα εγώ τουλάχιστον) δεν ερωτήθηκε από τους συναδέλφους του δημοσιογράφους: α. Ποια είναι η Τράπεζα που χορηγεί τόσο μεγάλα δάνεια χωρίς ασφάλεια (ενδιαφέρει το κοινό ως καταθέτες και επενδυτές) και β. Πώς, ενώ πρόκειται περί δανείου αναπτυξιακού για επένδυση στην Εφημερίδα του ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ το δάνειο εκταμιεύτηκε όχι στο νομικό πρόσωπο, αλλά στους μετόχους απ’ ευθείας.. Δηλ. εάν δανεισθεί η Εθνική Τράπεζα από μία άλλη Τράπεζα το δάνειο θα καταβληθεί στους ιδιώτες μέτοχους της;

Επί των ζητημάτων αυτών (και άλλων σημαντικών που δεν έγιναν..) δεν υπήρξε απάντηση! Φυσικώ τω λόγω επειδή δεν υπήρξε και ερώτημα..

Σήμερα είδα στην Καθημερινή ότι πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ότι το δάνειο ήταν 21.000.000 €.(Άρα τα άλλα 14.000.000 € εκταμιεύτηκαν στους άλλους μετόχους της Εφημερίδος;).

Και ότι η Τράπεζα εδήλωσε ότι «το δάνειο δεν υφίσταται πλέον καθώς μετά τον κλονισμό των σχέσεων μεταξύ των εκδοτών οι όροι εκταμιεύσεως αίρονται».

Για όλο το κείμενο της ειδήσεως βλ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_17/01/2008_

Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Τράπεζας σχετική με το θέμα δεν είδα, ακόμη τουλάχιστον.

http://www.piraeusbank.gr/ecportal.asp?id=&lang=1&nt=103&id2=

Εγώ όμως παραμένω με την απορία πως η Τράπεζα εκταμίευσε χωρίς οιασδήποτε εγγυήσεις δάνειο 21.000.0000 € ατομικώς στους μετόχους και όχι στο νομικό πρόσωπο του φορέως;

Ενώ σε μεγάλες βιομηχανίες (με πάγια δισεκατομμυρίων) οι οποίες δανείζονται πάντοτε με ενέγγυες ασφάλειες, το δάνειο ουδέποτε εκταμιεύεται προ της πακτώσεως των μηχανημάτων κλπ, η δε εκταμίευση γίνεται προς τον φορέα νομικό πρόσωπο και όχι τους μετόχους ατομικώς..

Και τι σημαίνει ο σιβυλλικός όρος της ανακοινώσεως της Τράπεζας –κατά την Καθημερινή πάντοτε- «το δάνειο δεν υφίσταται πλέον καθώς μετά τον κλονισμό των σχέσεων μεταξύ των εκδοτών οι όροι εκταμιεύσεως αίρονται».

Έχει γίνει ή δεν έχει γίνει η εκταμίευση στα φυσικά πρόσωπα;

Δημοσίευση σχολίου