ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


17.1.08

ΤΙ ΔΑΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ;

Σε ανακοίνωση της η Συντακτική Επιτροπή της Εφημερίδας ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ χθες αναφερομένη στο υπό εξέλιξη θέμα των σχέσεων των κυρίων Μ. Τριανταφυλλόπουλου και Θ. Αναστασιάδη μεταξύ των άλλων γράφει ότι: «..Σημειώνουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος εισέπραξε στον προσωπικό του λογαριασμό το ποσό των 7 εκατ. ευρώ ως μέρος ενός δανείου, το οποίο εν μέρει προορίζεται για την ανάπτυξη της εφημερίδας καθώς και άλλων δραστηριοτήτων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης που έχει η εταιρεία Πρώτο Θέμα.

Για να συμβεί αυτό μάλιστα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος συνέστησε και νέα εταιρεία με τους συνεταίρους του και συνεκδότες της εφημερίδας, στην οποία και κατέχει τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εκφράζουμε την απορία μας γιατί ο κ. Τριανταφυλλόπουλος προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση -ίδρυση κοινής εταιρείας με τον κ. Αναστασιάδη- τον οποίο, όπως ισχυρίζεται τώρα, ερευνούσε δημοσιογραφικά για τις καταθέσεις του από τον Ιούλιο.

Ταυτοχρόνως μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα από δελτίο ειδήσεων χθες το βράδυ ότι ετοιμάζει εφημερίδα με άλλους γνωστούς τηλεοπτικούς δημοσιογράφους - πράγμα, που ο ίδιος δεν έχει διαψεύσει.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Τριανταφυλλόπουλο να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία μας, επιστρέφοντας στο ταμείο της εταιρίας τα 7 εκατ. ευρώ, ποσό που προορίζεται για την ανάπτυξη των σκοπών της»

Για το πλήρες κείμενο της ανακοινώσεως βλ. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/01/2008_

Χθες ο κ. Τριανταφυλλόπουλος απαντώντας στην ανακοίνωση αυτή στα κανάλια είπε ότι έχει εισπράξει 7.000.000 € από κάποια Τράπεζα ως αναπτυξιακό δάνειο για επένδυση στην Εφημερίδα του ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (με συνεκδότη τους κ. Θ. Αναστασιάδη και Καραμήτσο) και ότι ο ίδιος τα χρήματα τα οποία έχει εισπράξει (;) προτίθεται να επιστρέψει στην Τράπεζα. Είπε μάλιστα ότι λόγω της φερεγγυότητος των δανειοληπτών η Τράπεζα δεν τους εζήτησε εγγυήσεις ή εμπράγματες ή άλλες ασφάλειες. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος (από όσα άκουσα εγώ τουλάχιστον) δεν ερωτήθηκε από τους συναδέλφους του δημοσιογράφους: α. Ποια είναι η Τράπεζα που χορηγεί τόσο μεγάλα δάνεια χωρίς ασφάλεια (ενδιαφέρει το κοινό ως καταθέτες και επενδυτές) και β. Πώς, ενώ πρόκειται περί δανείου αναπτυξιακού για επένδυση στην Εφημερίδα του ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ το δάνειο εκταμιεύτηκε όχι στο νομικό πρόσωπο, αλλά στους μετόχους απ’ ευθείας.. Δηλ. εάν δανεισθεί η Εθνική Τράπεζα από μία άλλη Τράπεζα το δάνειο θα καταβληθεί στους ιδιώτες μέτοχους της;

Επί των ζητημάτων αυτών (και άλλων σημαντικών που δεν έγιναν..) δεν υπήρξε απάντηση! Φυσικώ τω λόγω επειδή δεν υπήρξε και ερώτημα..

Σήμερα είδα στην Καθημερινή ότι πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ότι το δάνειο ήταν 21.000.000 €.(Άρα τα άλλα 14.000.000 € εκταμιεύτηκαν στους άλλους μετόχους της Εφημερίδος;).

Και ότι η Τράπεζα εδήλωσε ότι «το δάνειο δεν υφίσταται πλέον καθώς μετά τον κλονισμό των σχέσεων μεταξύ των εκδοτών οι όροι εκταμιεύσεως αίρονται».

Για όλο το κείμενο της ειδήσεως βλ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_17/01/2008_

Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Τράπεζας σχετική με το θέμα δεν είδα, ακόμη τουλάχιστον.

http://www.piraeusbank.gr/ecportal.asp?id=&lang=1&nt=103&id2=

Εγώ όμως παραμένω με την απορία πως η Τράπεζα εκταμίευσε χωρίς οιασδήποτε εγγυήσεις δάνειο 21.000.0000 € ατομικώς στους μετόχους και όχι στο νομικό πρόσωπο του φορέως;

Ενώ σε μεγάλες βιομηχανίες (με πάγια δισεκατομμυρίων) οι οποίες δανείζονται πάντοτε με ενέγγυες ασφάλειες, το δάνειο ουδέποτε εκταμιεύεται προ της πακτώσεως των μηχανημάτων κλπ, η δε εκταμίευση γίνεται προς τον φορέα νομικό πρόσωπο και όχι τους μετόχους ατομικώς..

Και τι σημαίνει ο σιβυλλικός όρος της ανακοινώσεως της Τράπεζας –κατά την Καθημερινή πάντοτε- «το δάνειο δεν υφίσταται πλέον καθώς μετά τον κλονισμό των σχέσεων μεταξύ των εκδοτών οι όροι εκταμιεύσεως αίρονται».

Έχει γίνει ή δεν έχει γίνει η εκταμίευση στα φυσικά πρόσωπα;

9 σχόλια:

squarelogic είπε...

Εύλογες απορίες που μας εκφράζουν ολους!
Μας περνάνε για πιθήκους οταν θελουν να πιστεψουμε τετοια παραμύθια.Κριμα γιατι ειχα μια καλη εντυπωση για την Πειραιώς...
Για το άλλο,την "βεβαιοτητα" με την οποια διακήρυττε ο μακης οτι ο Ανδριανός λεει οπωσδηποτε την αληθεια,τι εχετε να πε'ιτε?Με ποια λογικη κατι τετοιο είναι αυταπόδεικτο?

Unknown είπε...

squarelogic
Τίποτε δεν είναι αυταπόδεικτο.. Ακόμη και αυτά που φαίνονται εκ πρώτης όψεως ως αυταπόδεικτα..
Αφού όμως η Δικαιοσύνη είναι τυφλή πως περιμένουμε να βρει τους ενόχους;

squarelogic είπε...

Η σημερινη Ελευθερ/πια μας διαφωτιζει για το δανειο.

Οι 3 συμετοχοι του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ συνεστησαν μια αλλη εταιρεια,ονοματι "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ" με αρχ'κεφαλαιο 60.000ευρω και σκοπό τη ληψη δανείου(εν προκειμένω απο την Πειραιώς)για αγορά των μετοχων τους:
δηλ.οι ιδιοι θα αγοραζαν με 21 εκατομ.δανεικά τις δικες τους μετοχές αποτιμωντας τες κατά το δοκούν.
Προφανώς η Τραπεζα,εαν η εταιρεια ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ αδυνατουσε να αποπληρωσει θα εμενε με μια εταιρεία "κελυφος" στα χερια που θα κατειχε τις μετοχες του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.Πραγμα που δεν θα σημαινε και πολλά ,αν οι συντελεστές της εφημερίδας ειχαν αποχωρησει ή την ειχαν αφησει να μαραζωσει.
Στην ουσία,εννομο συμφερον εχουν οι μετοχοι της Τραπεζας να εγειρουν το ερωτημα πως συμφωνηθηκε ενα τετοιο δανειο χωρις εξασφαλισεις.
Και επειδη οι Τραπεζες δεν ειναι χαιβάνια,και ξερουν πρωτίστως να εξασφαλιζονται,λογικό ειναι να υποθεσει κανεις οτι το εν λογω δανειο υποδείχτηκε να χορηγηθεί,και τα χρηματα που θα χανονταν,θα δινονταν πισω με αλλο τρόπο...
Ενδιαφέρον το "τρυκ",πολλά τα ερωτηματικά!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

squarelogic
Είδα και εγώ σήμερα το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.
Μου είναι ακατανόητος τέτοιος χειρισμός από πλευράς Τραπέζης. Και μάλιστα από της πλευράς της εγνωσμένων ικανοτήτων και αποτελεσματικότητος Τραπέζης Πειραιώς η οποία δεν πετάει τα λεφτά της..
Ούτε όμως και ο τελικός υπαινιγμός σας νομίζω ότι συμβαίνει..
Αφ΄ενός η Τράπεζα αυτή δημιουργήθηκε ουσιαστικώς από τον σημερινό Πρόεδρο της, εξέχον πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κατά την εικοσαετία ΠΑΣΟΚ και
Αφ΄ετέρου ουδείς μπορούσε να δώσει στην Τράπεζα την εντολή να χορηγήσει το δάνειο αυτό και να εγγυηθεί ταυτοχρόνως την αποπληρωμή του.
Μυστήριο επομένως εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση..

squarelogic είπε...

Δε νομιζω οτι χρειαζεται κανεις να "εγγυηθει την αποπληρωμη" του δανείου.Αρκει,αυτος που εκανε την υποδειξη για την "διευκολυνση",να μπορει να εξασαφαλισει "δουλειές" για την Τραπεζα ή καποιους εκ των μεγαλομετόχων της που να υπερκαλυπτουν την διαφαινομενη χασουρα.
'Κράτα με να σε κρατω..."

Unknown είπε...

squarelogic
Δεδομένου όλοι οι παίχτες αυτοί (πολιτικά κόμματα, εκδότες, δημοσιογράφοι) δεν εμπιστεύονται τις πιστώσεις (κατά μείζονα δε λόγο ο ένας τον άλλο)και προτιμούν την προκαταβολή "εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν" θεωρώ αδιανόητο η Τράπεζα Πειραιώς με γερά θεμέλια στο βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ (αναδυθείσα αιφνιδίως και περιέργως μεν επαξίως δε) σε σημαντική Τράπεζα να εμπιστεύτηκε υποσχέσεις της ΝΔ ότι θα ... κλπ κλπ..Επομένως αλλού είναι το μυστήριο της χρηματοδοτήσεως ατομικώς των εκδοτών μιας αντιπολιτευομένης και λαϊκίστικης εφημερίδας.. Αλλού και ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα θα το μάθουμε..

Univers είπε...

Ενδιαφέροντα σχόλια. Ενώ οι υποψίες του squarelogic είναι λογικές, ο αντίλογος είναι επίσης εύλογος. Μήπως (λέω εγώ) τελικά η τράπεζα ενδιαφερόταν να περιέλθει στήν κατοχή της ένα έντυπο με profile σκανδαλο-αποκαλυπτικό, ώστε να ασκεί έλεγχο όπου και όταν θέλει στην πολιτική, προς ίδιον όφελος;

Για σκεφτείτε και αυτό...

Unknown είπε...

univers
Μπορεί να συμβαίνει και αυτό που λέτε, αν και το θεωρώ απίθανο..
Η εμπορική αξία της Εφημερίδας αυτής είναι μόνον οι εκδότες της. Το δίδυμο Αναστασιάδης-Τριανταφυλλόπουλος. Μετά την αποχώρησή τους τους θα έχανε και την κυκλοφορία της λίγο, λίγο..

Σε χώρο σεναριολογίας βρισκόμαστε..
Επί του παρόντος νομίζω ότι πρόκειται για τα μυστήρια των Παρισίων..
Καμιά εξήγηση δεν με ικανοποιεί..
Αλλά και καμιά εξήγηση δεν αποκλείω εκ των προτέρων..