ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


7.5.08

ΠΟΙΟΣ ΕΧΑΣΕ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;



Αντιγράφω σήμερα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης στα προς πώληση ή μίσθωση κτίρια άνω των 50 τ.μ.
Διεύρυνση εφαρμογής του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε όλα τα κτίρια (παλαιά και νέα) άνω των 50 τμ ανακοίνωσε ο υπουργός Χρ. Φώλιας
Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες κτιρίων -ανεξαρτήτως παλαιότητας- κατά την πώληση ή μίσθωση αυτών.
Σχετική τροποποίηση ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου με τίτλο «μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων», στην ολομέλεια της Βουλής.
Η υπάρχουσα διάταξη προέβλεπε ότι κατά την πώληση ή μίσθωση νέων κτιρίων ή υφισταμένων κτιρίων άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων που έχουν υποστεί ριζική ανακαίνιση, πρέπει να διατίθεται από τον ιδιοκτήτη τους πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Με την τροποποιημένη διάταξη, προβλέπεται ότι κατά την πώληση ή μίσθωση όλων των κτιρίων ανεξαρτήτως μεγέθους (άνω των 50 τμ) ή παλαιότητας, πρέπει να επιδεικνύεται πιστοποιητικό καλής ή κακής ενεργειακής απόδοσης τους.
Όπως είπε ο κ. Φώλιας, «το πεδίο εφαρμογής υποχρέωσης έκδοσης και επίδειξης πιστοποιητικού διευρύνεται από τώρα και όχι σε βάθος χρόνου, σε όλα τα κτίρια που πρόκειται να πουληθούν ή να ενοικιαστούν».
Επεσήμανε επίσης ότι «η αγορά ακινήτων και οι αρμόδιοι φορείς καλούνται πλέον να εξοικειωθούν με τα νέα γεγονότα άμεσα» και «προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις ή παρερμηνείες, θα συνεπικουρηθούν από μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, καθώς και για την εντατική εκπαίδευση των αρμοδίων φορέων».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πίστευα ότι ο κ. Φώλιας προερχόμενος από την ιδιωτική οικονομία διέθετε κοινή λογική.
Είμαι υποχρεωμένος να αμφιβάλλω.
Που θα βρεθούν οι χιλιάδες αρμόδιοι οι οποίοι θα δίνουν τα σχετικά πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης για τα πολλά εκατομμύρια κτίρια (νέα και παλαιά) που θα πωλούνται ή θα εκμισθώνονται;
Αυτό το έργο θα αναλάβουν πιστοποιημένοι ιδιωτικοί φορείς (και έναντι ποίας αμοιβής; Και ποιος θα τους πιστοποιήσει;)
‘Η δημόσιοι υπάλληλοι;Μήπως η Κυβέρνηση το βλέπει ως ευκαιρία για διορισμό μερικών άλλων χιλιάδων ακόμη;
Και εκτός από τις νόμιμες αμοιβές και τα μπαξίσια πόσο χρόνο και τι τρεξίματα θα στοιχίζει από εδώ και πέρα η εκμίσθωση μιας κατοικίας ή ενός γραφείου ή μίας αποθήκης άνω των 50 τ.μ.
Η αποθέωση της γραφειοκρατίας και της συναλλαγής..
Στην Κυβέρνηση αυτή φαίνεται ότι περισσεύει το «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι!!».
Πάντως είναι βέβαιο ότι η τρέλα δεν πάει στα βουνά!

10 σχόλια:

Απορών και Εξιστάμενος είπε...

Βρίσκομαι σε θέση να γνωρίζω ότι η ιστορία αυτή έχει κοινοτική προέλευση πέραν των 4 ετών... Βρίσκομαι επίσης σε θέση να γνωρίζω ότι η υπόθεση είχε "αυτοαναληφθεί" να προωθηθεί από φορείς υφιστάμενους του Υπουργείου Ανάπτυξης (αναρμοδίους) ενώ ο αρμόδιος Οργανισμός (επίσης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης τη δική του δουλειά ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ...
Συμπερασματικά: ο κ. Φώλιας, που προσωπικά εκτιμώ, συνεχίζει να είναι ρεαλιστής όπως ο καθένας που έχει υγιώς υπηρετήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και οικονομία.
Υποπτεύομαι όμως ότι αυτά τα περί "άμεσης εφαρμογής" μάλλον ανάγονται στην καθυστέρηση δράσης των υπηρεσιών του και στην θεμιτή επιθυμία του, ως τέως Ευρωβουλευτού, να μην τον κυνηγά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εκεί "ελληνόφωνοι φίλοι μας" για μη εφαρμογή της Κοινοτικής Νομοθεσίας.
Πάντως θα ήθελα να δω (γι'αυτό και έχω μια επιφύλαξη) αν και στην περίπτωση αυτή της εφαρμογής της Κοινοτικής νομοθεσίας βασίλεψε η πρακτική της "ξεπατικωσούρας" περί της οποίας έγραψα στο blog μου προ εβδομάδων... (βλέπε στο
http://blessedcountry.blogspot.com/2008/04/blog-post.html )

Univers είπε...

Δηλαδή για να πουλήσεις ή να νοικιάσεις ευρύχωρη γκαρσονιέρα χρειάζεται "πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης"; Γίναμε οικολογικότεροι των οικολόγων! Θα μειδιάσει και το ερίφιον το πεποικιλμένον! (δημ.: Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι)

Μα το 99.99% των κτιρίων σήμερα δεν έχει ιδιαίτερη σχεδίαση όσον αφορά τον προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας πλην των βασικών (μονώσεις). Οπότε, αν μιλάμε για τις γνωστές και εφαρμοσμένες από δεκαετιών λύσεις, όλοι θα πάρουν πιστοποιητικά με εύσημα - οπότε τζίφος η δουλειά, αν εξαιρέσεις τίποτε -παραδόσημα που θα εισπράξει το κράτος. Αν πρόκειται πάλι για νεωτερισμούς avant garde, σχεδόν κανένα κτίριο δεν τους διαθέτει, οπότε πάλι μηδέν εις το πηλίκον.

Κιοτέψαμε απ' το Κιότο μου φαίνεται! Καλύτερα να θέταν νέες προδιαγραφές για τα μελλοντικά κτίρια. Θα είχε κάποιο νόημα...

Unknown είπε...

Απορούντα και εξιστάμενο
Άλα της! Τους γελάσαμε δηλαδή τους κουτόφραγκους;
Να το δω και να μην το πιστέψω!!

Γελά όμως καλά αυτός που γελά τελευταίος!!
Ίδομεν!!

Unknown είπε...

Φίλε Univers
Εάν αληθεύουν αυτά που γράφει ο Απορών και εξιστάμενος chapeau στον κ. Φώλια!!
Στρίβειν διά του αρραβώνος στην πλέον κλασσική εκδοχή του!!
Όχι παίζουμε!!
Άλλωστε τον μπελά τους θα βρουν άλλοι Υπουργοί στο μέλλον..
Μέχρι τότε όμως ποιός ζει ποιός πεθαίνει!!

squarelogic είπε...

παλι μου έφαγε το σχόλιο η λεκτικη επαλήθευση (%4&*"@)κ.Βαρδάκα!
Βαρετό,γιατί ξεχνά κανεις πως ακριβώς το είχε γράψει.

Locus Publicus είπε...

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης; Μυρίζομαι νέα λαδώματα. Να μπαίνει ο Μήτσος στο διαμέρισμα, και να το ελέγχει περιβαντολογικά. Ελεος! Ειδικά στην επαρχία, το μέτρο θα σκοράρει. Τι ακριβώς θα μετρηθεί και πώς; Θα κουβαλάει μετρητή ο δημόσιος υπάλληλος; Θα παίρνει εκτός έδρας; Και άν κοπείς τί γίνεται. Ωρέ καινούργιο βάσανο..

Unknown είπε...

squarelogic
Κρίμα!! Πιθανόν να το θυμηθείτε!!

Unknown είπε...

Φίλε Locus publicus
Αν δεχτούμε την άποψη του απορούντος και εξισταμένου (την οποία θεωρώ άκρως πιθανή!) πρόκειται (εκ μέρους του κ. Φώλια) χτυπήματος καράτε προς την Επιτροπή της Ε.Ε. !! Υποχωρεί, αποφεύγει το δικό της χτύπημα και η Επιτροπή με την φόρα που έχει πέφτει και τσακίζεται!!
Τώρα τι θα γίνει στο μέλλον; Ο Θεός βοηθός!! Πάντως στο επόμενο χτύπημα (Όταν η Επιυροπή θα έχει συνέλθει από το πέσιμο)δεν θα είναι Υπουργός ο κ. Φώλιας...
Μου θυμίζει κάποιο φίλο μου (φοιτητή τότε στην Α.Σ.Κ.Τ.) στο τέλος της δεκαετίας του 1950. Στις διαδηλώσεις για το Κυπριακό έφτιαχνε ο ίδιος πανό με χαρτί με συνθήματα(και όχι με λινάτσα!!) στερεωμένο σε τελάρο ζωγραφικής..'Οταν οι αστυνομικοί ορμούσαν να του το πάρουν αυτός το περνούσε μόνος του στο κεφάλι του και οι αστυνομικοί ελλείψει αντικειμένου να κατασχέσουν έφευγαν γελώντας.. Κρατούσε όμως το τελάρο και επανελάμβανε το ίδιο στην επόμενη διαδήλωση!!
Άν πάντως δοκιμάσουν, τυχόν, να εφαρμόσουν το μέτρο και μάλιστα αναδρομικώς και στις παλαιές οικοδομές θα γελάσει πράγματι και το παρδαλό κατσίκι όπως σχολιάζει ο univers! Όσο για το λάδωμα όλη η Ελληνική παραγωγή δεν θα φτάνει να καλύψει την σχετική ζήτηση!!

αθεόφοβος είπε...

Εάν δεν προκειται για διάταξη που έχει να κάνει με βόλεμα ημετέρων δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπαρχει κοινοτική οδηγία που θα ζητάει τέτοιες προϋποθέσεις για τα ΠΑΛΙΑ κτήρια που είναι γεμάτη όλη η Ευρώπη.
Για τα νέα είναι απόλυτα σωστή.

Unknown είπε...

Αθεόφοβε Συμφωνώ. Και εγώ δεν πιστεύω να υπάρχει για τα παλαιά κτίρια διάταξη της νομοθεσίς της Ε.Ε. η οποία να επιβάλλει τέτοια υποχρέωση..Αλλά και πάλι κανείς δεν ξέρει.. Η ανοησία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελληνικής Διοικήσεως..
Τώρα για τα καινούργια κτίρια.
Δεν είναι υποχρεωτικό τα νέα κτίρια να τηρούν όσον αφορά τις μονώσεις κλπ τις προδιαγραφές του κτιριοδομικού κανονισμού;
Εάν αυτό ουμβαίνει γιατί πλέον της οικοδομικής αδείας να απαιτείται και νέο πιστοποιητικό;
Εάν αυτό δεν συμβαίνει, γιατί δεν συμβαίνει;
Και γιατί τότε δεν τροποποιείται ο κτιριοδομικός Κανονισμός ώστε να συμβαίνει υποχρεωτικώς;
Ζητάμε όμως λογική από την Διοίκηση!!
Ελληνική και Ευρωπαϊκή;
Πράγμα πολύ δύσκολο!!