ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


21.3.09

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

ΑΘΕΟΦΟΒΕ
Απαντώ με νέα χωριστή ανάρτηση στο σχόλιο (που είχατε κάνει σε προηγουμένη ανάρτησή μου της 18/3/2009) και με το οποίο εκφράζετε αμφιβολίες για το πραγματοποιήσιμο της καταλήψεως γης που ανήκει σήμερα στην Μονή Βατοπεδίου.
Απαντώ.
1. Κατ΄ αρχήν. ΤΟΛΜΑΝ ΧΡΗ.
2. Άλλωστε οι Κύπριοι της Μονής Βατοπεδίου διαθέτουν προσαρμοστικότητα, flexibility, που λέμε στα Ελληνικά. Δεδομένου ότι τα εμπράγματα δικαιώματα της Εκκλησίας -όπως και του Δημοσίου- δεν υπόκεινται σε παραγραφή (πρέπει η χρησικτησία να είχε αρχίσει προ του 1874, «φέξε μου και γλίστρησα!!») δεν νομίζω ότι θα αντιδράσουν αμέσως.. Οι μοναχοί στο μέλλον θα περιμένουν να βρουν (και θα βρουν οπωσδήποτε) την ευκαιρία να ανταλλάξουν το καταπατημένο με άλλο καλύτερο ακίνητο του Δημοσίου!!
Άλλωστε τι νομίζετε ότι, πέραν από την μπουρδολογία των Μ.Μ.Ε., είναι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου;
Οι μοναχοί είχαν ήδη από Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την γνωστή έκταση στην Βιστωνίδα. (Αυτό είναι μάλλον αναμφισβήτητο). Στην έκταση αυτή υπήρχαν μερικοί τοπικοί καταληψίες και περισσότεροι υποψήφιοι καταληψίες. Οι πολιτικοί της περιοχής ήθελαν να διώξουν από εκεί τους μοναχούς για να μοιράσουν τις εκτάσεις τους στα φιλαράκια τους «ακτήμονες» καταληψίες και υποψήφιους καταληψίες. Οι μοναχοί ήθελαν να φύγουν με ανταλλάγματα (ει δυνατόν μεγαλύτερης αξίας) και να μετακομίσουν σε πιο ειρηνικές και πιο αξιοποιήσιμες πολεοδομικώς περιοχές. Έτσι η ανταλλαγή έγινε δεκτή από την τοπική κοινωνία και τις τοπικές Αρχές στον Έβρο μετά Βαΐων και κλάδων. Πλην όμως τις δημόσιες εκτάσεις που με “largesse” αντήλλαξε το Δημόσιο με την Βιστωνίδα στην Θεσσαλονίκη, στην Χαλκιδική κλπ εποφθαλμιούσαν άλλοι καταληψίες και υποψήφιοι καταληψίες. Και οι τοπικές κοινωνίες μαζί με τους πολιτικούς των περιοχών αυτών, βλέποντας τους μοναχούς να βουτάν αυτό που πίστευαν ότι μόνον αυτοί δικαιούνται να βουτήξουν, ξεσηκώθηκαν κατά της ανταλλαγής!!

5 σχόλια:

glam είπε...

Η ρεαλιστικότερη ανάλυση που διάβασα μέχρι σήμερα.

Unknown είπε...

GLAM
Facts are stuborn things!

αθεόφοβος είπε...

Δεν θα διαφωνήσω με την περιεκτική και ουσιαστική αυτή ανάλυση.
Απλά το Βατοπέδιο στο σχόλιο μου ήταν το παράδειγμα του αναμφισβήτητου γεγονότος ότι από τους καλογέρους δεν έιναι εύκολο σε κανένα να τους πάρει ούτε τετραγωνικό μέτρο από αυτά που κατέχουν τις περισσότερες φορές με τελέιως αμφισβητούμενους τίτλους.

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Αυτό να λέγεται!
Οι δυσκολότεροι αντίδικοι που μπορείς να βρείς σε Δικαστήριο (όταν η πλευρά σου το παίζει και είναι τίμια, χωρίς παραδικαστικά κυκλώματα κλπ) ειναι το Δημόσιο και η Εκκλησία, κυρίως λόγω συμπαθειών της έδρας!!!!

Unknown είπε...

Δημοσιεύεται στην ιστοσελάιδα της Βουλής το πόρισμα για το Βατοπέδι.
http://www.parliament.gr/pdf/vatopaidi-porisma.pdf
Ένα φλύαρο κείμενο, με πολλές επαναλήψεις, εκατοντάδων σελίδων στο οποίο οι μεν τα ρίχνουν στους δε και τούμπαλιν..
Δεν είχα την αντοχή να το διαβάσω ολόκληρο.
Από όσο διάβασα διεπίστωσα την θαυμαστή ακόμη και για την Βουλή των Ελήνων διακομματική έλλειψη αντικειμενικότητος!
Πουθενα δεν βρίσκεις έστω και σε περίληψη (όπως θα περίμενες σε ένα κείμενο του ανωτάτου θεσμικού οργάνου της Χώρας μας) και τους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς..
Όπως θα έκανε και ο τελευταίος Ειρηνοδίκης σε απόφασή του στην διαδικασία των μικροδιαφορών όπου προ του σκεπτικού του θα εξέθετε τους ουσιώδεις τουλάχιστον ισχυρισμούς και των δύο πλευρών..