ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Google+ Badge

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER

21.3.09

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

ΑΘΕΟΦΟΒΕ
Απαντώ με νέα χωριστή ανάρτηση στο σχόλιο (που είχατε κάνει σε προηγουμένη ανάρτησή μου της 18/3/2009) και με το οποίο εκφράζετε αμφιβολίες για το πραγματοποιήσιμο της καταλήψεως γης που ανήκει σήμερα στην Μονή Βατοπεδίου.
Απαντώ.
1. Κατ΄ αρχήν. ΤΟΛΜΑΝ ΧΡΗ.
2. Άλλωστε οι Κύπριοι της Μονής Βατοπεδίου διαθέτουν προσαρμοστικότητα, flexibility, που λέμε στα Ελληνικά. Δεδομένου ότι τα εμπράγματα δικαιώματα της Εκκλησίας -όπως και του Δημοσίου- δεν υπόκεινται σε παραγραφή (πρέπει η χρησικτησία να είχε αρχίσει προ του 1874, «φέξε μου και γλίστρησα!!») δεν νομίζω ότι θα αντιδράσουν αμέσως.. Οι μοναχοί στο μέλλον θα περιμένουν να βρουν (και θα βρουν οπωσδήποτε) την ευκαιρία να ανταλλάξουν το καταπατημένο με άλλο καλύτερο ακίνητο του Δημοσίου!!
Άλλωστε τι νομίζετε ότι, πέραν από την μπουρδολογία των Μ.Μ.Ε., είναι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου;
Οι μοναχοί είχαν ήδη από Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την γνωστή έκταση στην Βιστωνίδα. (Αυτό είναι μάλλον αναμφισβήτητο). Στην έκταση αυτή υπήρχαν μερικοί τοπικοί καταληψίες και περισσότεροι υποψήφιοι καταληψίες. Οι πολιτικοί της περιοχής ήθελαν να διώξουν από εκεί τους μοναχούς για να μοιράσουν τις εκτάσεις τους στα φιλαράκια τους «ακτήμονες» καταληψίες και υποψήφιους καταληψίες. Οι μοναχοί ήθελαν να φύγουν με ανταλλάγματα (ει δυνατόν μεγαλύτερης αξίας) και να μετακομίσουν σε πιο ειρηνικές και πιο αξιοποιήσιμες πολεοδομικώς περιοχές. Έτσι η ανταλλαγή έγινε δεκτή από την τοπική κοινωνία και τις τοπικές Αρχές στον Έβρο μετά Βαΐων και κλάδων. Πλην όμως τις δημόσιες εκτάσεις που με “largesse” αντήλλαξε το Δημόσιο με την Βιστωνίδα στην Θεσσαλονίκη, στην Χαλκιδική κλπ εποφθαλμιούσαν άλλοι καταληψίες και υποψήφιοι καταληψίες. Και οι τοπικές κοινωνίες μαζί με τους πολιτικούς των περιοχών αυτών, βλέποντας τους μοναχούς να βουτάν αυτό που πίστευαν ότι μόνον αυτοί δικαιούνται να βουτήξουν, ξεσηκώθηκαν κατά της ανταλλαγής!!
Δημοσίευση σχολίου