ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


27.3.09

Univers... and the greek universe: Έχω μια τρομερή υποψία

Univers... and the greek universe: Έχω μια τρομερή υποψία


ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ UNIVERS
Μεταξύ των ασθενειών που βασανίζουν τον γυναικείο πληθυσμό των δημοσίων υπηρεσιών στην Χώρα μας ξεχάσατε την κυριότερη και φοβερότερη.
Δυσμηνόρροια αποκαλείται...

11 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Απολαυστικά τα πόστ του univers, να προσθέσω και μερικά απολαυστικά (και αληθινά) ευτράπελα.

Θυμήθηκα λοιπόν τη Θεία μου Αγαθή, που πήγε στην Παιδαγωγική Ακαδημία για δύο χρόνια, έγινε δασκάλα στα είκοσι, διορίστηκε στα 21, και δεκαπέντε χρόνια μετά, λόγω του ότι ήταν χήρα με παιδί, πήρε σύνταξη στα 36! Η δυναμική θεία, είναι σήμερα περίπου 86 χρόνων, και βρίσκεται σε σύνταξη για 50 χρόνια! Με κάλεσε μάλιστα να την επισκεφθώ το καλοκαίρι στο Μάτι της Αττικής, για μια παρτίδα τένννις!

Το ξετίναξε το ασφαλιστικό ταμείο η Θεία Αγαθή, και δεν είναι βέβαια η μόνη. Ενας τυπάκος που ξέρω στη γενέτειρα, βρέθηκε με μια Αντιστασιακή σύνταξη σε πολύ μικρή ηλικία (μοίραζε τότε το ΠΑΣΟΚ), και όταν τον ρώτησα τί είδους αντίσταση έκανε, αφού την εποχή του Εμφυλίου ήταν 10 χρόνων, μου απάντησε με το γνωστό νεοελληνικό θράσος – «μετέφερα αντάρτικα μηνύματα στο βρακάκι μου». Ο αλανιάρης τύπος είναι μέλος της Αριστεράς και της Προόδου.

Μεγάλη η καψούρα του Ελληνα για την σύνταξη (και δή την πρόωρη). Κυκλώματα γιατρών στην επαρχία σου εκρίνουν ό,τι θέλεις και γουστάρεις, απο σπασμένο δόντι, μέχρι αναπηρία μεγίστου βαθμού. Ξέρω αναπήρους που τρέχουν μαραθώνιο, κάνουν κολύμπι, ασχολούνται με το Bodybulding. Κάποτε για μια εξέταση ματιών που χρειάστηκα (για δίπλωμα) πήγα σε ένα τοπικό γιατρό, έδωσα 40 ευρώ στη γραμματέα του, εκεινη μου υπέγραψε όλα τα ιατρικά χαρτιά, και έφυγα αγάς. Ο γιατρός, ήταν διακοπές στην Κέρκυρα. Το παληκάρι είναι και μέλος της Ελληνικής Βουλής με την ΝΔ.

Oταν το απίθανο ελληνικό κράτος νομοθέτησε κάποτε την αυτόματη κατάθεση των συντάξεων σε τραπεζικό λογαριασμό (κόβοντας έτσι την διαπλοκή του τοπικού ταχυδρόμου που ήθελε μπουρμπουάρ για να παραδώσει στον συνταξιούχο την αλληλογραφία), βρέθηκαν, θυμάμαι, 55 χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έμφανίστηκαν σε καμμία τράπεζα για να ανοίξουν λογαριασμό. Ηταν τα Περήφανα Γηρατειά που είχαν αποδημήσει πρίν χρόνια, και την σύνταξη των οποίων λυμαίνονταν οι Τιμημένοι τους απόγονοι.

Καλό Σ/Κ:)

squarelogic είπε...

Μεγάλο ατού η μονιμότητα!...
Επιτρέπει οτι συμπεριφορά φανταστεί κανείς...

Το κακό είναι οτι μετά τα πρώτα χρόνια τέτοιων "δημοκρατικών κατακτήσεων" θεωρείται απ το μεγαλύτερο τμήμα του "προοδευτικού και τιμημένου ελλην.λαού" περίπου αυτονόητη η πρόωρη ή δίχως λόγο συνταξιοδότηση,οι μακροχρονες "μαιμού" αναρρωτικές άδειες και οι άλλες παθογένειες του δημόσιου τομέα.
Ειδεικά δε στην επαρχία όποιος γιατρός δεν είναι "συνεργάσιμος" δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει επαγγελματικά.
Αντίθετα στις μικρές ιδιωτικές μονάδες,οι νεοπαντρεμένες μέχρι και δεσμευση οτι δεν θα μείνουν έγκυες για τα προσεχή 1-2 χρόνια αναλαμβάνουν προκειμένου να προσληφθούν.
Είναι βλέπεις παιδιά ενός αλλου Θεού...

athinovio είπε...

μία γνωστή μου έκανε τρία παιδιά σε τέτοια διαστήματα ώστε να μη χρειαστεί να πάει στη δουλειά για επτά χρόνια. Όταν τελικά ξαναπήγε χρειάστηκε προσαρμογή και ολόκληρη εκπαίδευση φτού κι απ' την αρχή για να μπορέσει τελικά να επιστρέψει στο πόστο της, μετά από άλλον έναν χρόνο.

κεκτημένα...

Unknown είπε...

Αθηνόβια
Να σου πω την αλήθεια οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων κυήσεως, λοχείας, ανατροφής παιδιών δεν με ενοχλούν. Αντιθέτως τις θεωρώ ορθές και δίκαιες, ακόμη και σκόπιμες έστω και εάν είναι σε υπερβολή, σε μιά χώρα που μαστίζεται από το δημογραφικό πρόβλημα. Μακάρι ανάλογα πλεονεκτήματα να μπορούσαν να επεκταθούν στο σύνολο του γυναικείου πληθυσμού της Χώρας. Είναι ο δίκαιος φόρος που οφείλει να πληρώνει η κοινωνία μας για την επιβίωσή της. Τα συνταξιοδοτικά πλεονεκτήματα όμως σε μία χώρα με γηράσκοντα πληθυσμό κάνουν μεγάλη ζημιά στην κοινωνία και την οικονομία μας. 'Οταν οι γυναίκες έχουν ανάγκη (ως νεαρές μητέρες) η κοινωνία μας πρέπει να τις επικουρεί όσο περισσότερο μπορεί. Αλλά η πρόωρη συνταξιοδότηση γυναικών που έχουν ήδη υπερβεί την αναπαραγωγική τους ηλικία μου φαντάζει ως αδιανόητη κοινωνική σπατάλη και μεγάλη τεμπελιά!!

Unknown είπε...

Squarelogic
Για την μονιμότητα των Δ.Υ.
Ως παλαιός δικηγόρος (είχα αρχίσει μόλις την δικηγορία μου όταν ανέβηκε η χούντα) θυμάμαι τα εξής. Από της 21/4/1967 εξεδόθη Συντακτική Πράξη που ανέστειλε την μονιμότητα των Δ.Υ. Για ένα περίπου εξάμηνο η διοικητική μηχανή δούλεψε καλά έως και πολύ καλά! Μετά, χωρίς να έχει επαναφερθεί η μονμότητα σιγά-σιγά γυρίσαμε στα ίδια. Μπορεί και χειρότερα! Όλοι οι Δ.Υ. είχαν βρεί Προστάτη. 'Οχι Βουλευτή ή Πολιτευτή όπως πριν, αλλά κάποιον Αξιωματικό από το χωριό τους ή το διπλανό χωριό, ή κουμπάρο, ή εξάδελφο ή συμπέθερο κλπ και πορεύονταν όπως κλαι πρώτα!! Βρε τι νύχια έβγαζε η ΕΣΑ αυτοί τον χαβά τους..

αθεόφοβος είπε...

Δεν έχω να προσθέσω ούτε λέξη στην απάντηση στην αθηνόβια γιατί αυτή ακριβώς βασίζεται και στην κοινή λογική.
Ισότητα των φύλων αλλά με πλήρη κρατική προστασία της μητρότητας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα .

Unknown είπε...

Locus publicus.
Η ιστορία της θείας Αγάθης (η οποία δεν είναι και πρωτότυπη δυστυχώς)μου θύμισε τα εξής:
1. Το φθινόπωρο του 1944 μετά την Απελεθέρωση ένα Αγγλικό αυτοκίνητο παρέσυρε κάποιο θείο μου γιατρό ηλικίας μικρότερης των 40 ετών τότε. Του προξένησε εγκεφαλική αιμορραγία με αποτέλεσμα την μόνιμη σοβαρή αναπηρία του στα άνω και κάτω άκρα του. Περπατούσε με πολύ μεγάλη δυσκολία και επίσης το ένα χέρι του δεν μπορούσ να το χρησιμοποιήσει. Πήρε μία μεγάλη -για τα μέτρα της εποχής- αποζημίωση από την Αγγλική Αποστολή.
Είχε διριστεί επί κατοχής (προ 2-3 ετών) ως γιατρός στις ιαματικές πηγές μιας Λουτροπόλεως. Συνέχισε και μετά το ατύχημα την εργασία του παρ΄ ότι ήταν εμφανώς ανάπηρος. Δηλ. με βοήθεια μιάς Νοσοκόμας έπαιρνε απλώς την πίεση και εξήταζε με στηθοσκόπιο τους λουόμενους το καλοκαίρι.Όλο το άλλο διάστημα έμενε στο σπίτι του στην Αθήνα. Συνεπλήρωσε έτσι πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και έφυγε με τόν βαθμό και την σύνταξη του Δ/ντού του Υπουργείου Υγείας, περί το 1970, αν θυμάμαι καλά. Ταυτοχρόνως έπαιρνε όλα τα σχετικά επικουρικά βοηθήματα των Δημοσίωνν Υπαλλήλων.(Εφ' άπαξ αποζημίωση, μέρισμα από το Μετοχικό ταμείο Δ.Υ., Επικουρική Σύνταξη από το ΤΠΔΥ). Και όχι μόνο αυτά.. Επειδή ήταν παραλλήλως ως γιατρός ασφαλισμένος στο ΤΣΑΥ και ως υπηρετών σε ιαματικές πηγές και στο Ταμείο των Υπαλλήλων του Τουρισμού πήρε και άλλες δύο πλήρεις συντάξεις..Η θεία μου εξακολούθησε να παίρνει την αναλογία της μέχρι περίπου το 1990 που πέθανε. Αυτά με μία περίοδο εργασίας του θείου μου 2-3 ετών!!

Univers είπε...

Σ.Σ.: Άλλο η προστασία της μητρότητας και άλλο το σκάνδαλο την επομένη της συλλήψεως να εξαφανίζεσαι από τη δουλειά λόγω... κυήσεως εν κινδύνω.

Να υποστηρίζεται η μητρότητα με παιδικούς σταθμούς, διευκολύνσεις στα ωράρια κοκ., ΝΑΙ. Να ταχυδρομούνται μισθοί και επιδόματα στο σπίτι για χρόνια, ε ΟΧΙ.

enikolo είπε...

Σαν εργαζόμενος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (και εγώ και η γυναίκα μου) θέλω να θίξω κάτι εκ των έσω:
παρ'όλο που συμφωνώ μαζί σας, ακόμα και έτσι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλά για τη χώρα εάν δεν υπήρχε ένα άλλο φαινόμενο να προστεθεί σε όλες αυτές τις αδικίες και παραλογισμούς.
Η θεώρηση του κάθε και της κάθε υπαλλήλου ότι μόλις κλείσουν 10 χρόνια στο "μαγαζί", πάλιωσαν πλέον,ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν και ότι από κει και πέρα (ασχέτως ιεραρχίας) πρέπει να κάθονται και να παράγουν μόνο ιδέες.
Και οι προιστάμενοι τους βέβαια δεν τους πειράζουν.
Έτσι, δε φτάνει που έχουμε τη μισή ελλάδα δημόσιους υπαλλήλους, αλλά επιπλέον το 80% αυτών έχει αυτοχρηστεί "παλαιός" και εκτελεί ωράριο και καθήκοντα ...διευθυντού!
Και οι πραγματικοί διευθυντες για να μην γίνουν "κακοί" (γιατί με ευγένεια δεν μπορείς να τρίξεις τα δόντια σε έναν δημ.υπαλληλο που έχει αυτοχρηστεί παλιός) προτιμάνε να κάθονται και να απολαμβάνουν τη δική τους διαφθορά καταχραζόμενοι τη θέση τους.
Θέλω να καταλήξω ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα.
Η έγγυος δημ.υπάλληλος ας δούλευε όπως πρέπει σαν σκυλί μέχρι να μείνει έγγυος και ας καθόταν μετά και 2 χρόνια, χαλάλι της.Αλλά ούτε αυτό δεν κάνει και σε αυτό το βαθμό είναι φαύλη (παρ'ότι έγγυος).

Exagono είπε...

Χριστο ειδα το σχολιο σου στον glam,και ετσι επισκευτηκα το blog σου.Ωραιος.Μπορω να σε βαλω στα αγαπημενα μου?

Unknown είπε...

foris mouratidis
Βεβαίως και ευχαρίστως εάν το επιθυμείς!