ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


24.3.09

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΣΚΕΨΕΙΣ (ΘΛΙΒΕΡΕΣ)





-Χθες στην Αθήνα έγινε ληστεία στην Τράπεζα που λειτουργεί εντός του Λαϊκού Νοσοκομείου.
Μήπως ο ληστής ήταν γιατρός που βαρέθηκε να τα παίρνει λίγα-λίγα με τα φακελάκια που λέγεται ότι παίρνουν οι γιατροί; Ή μήπως λόγω της οικονομικής υφέσεως μειώθηκαν τα φακελάκια;

-Στην ίδια ληστεία συνδικαλιστής του προσωπικού κατήγγειλε στα κανάλια την λειτουργία της Τράπεζας εντός του κτιρίου του Νοσοκομείου ως έννοια ασυμβίβαστη με την έννοια του Νοσοκομείου.
Αλλά ω αγαθέ οι ασθενείς από το σπίτι τους θα κουβαλάνε τα χρήματα για να γεμίζουν τα φακελάκια που λέγεται ότι τους ζητάνε (μερικοί) από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό; Και εάν τους ληστεύσουν στον δρόμο τι θα πάρουν αυτοί που τα πιάνουν;
Επίσης που θα κουβαλάνε τα χρήματα από τα φακελάκια που λέγεται ότι παίρνουν (μερικοί) από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό; Και εάν τους ληστεύσουν στον δρόμο;

-Ο ίδιος συνδικαλιστής κατήγγειλε την λειτουργία της Τράπεζας εντός του κτιρίου του Νοσοκομείου επειδή έτσι κινδυνεύει το προσωπικό.
Αλλά ω αγαθέ στα Νοσοκομεία (και στις Κλινικές) αυτοί που κινδυνεύουν είναι μόνον οι ασθενείς. (Η υγεία τους και η περιουσία τους). Και δεν κινδυνεύουν από τους ληστές αλλά από (μερικούς) γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό!!

-Και μία αληθινή ιστορία.
Προ ετών ήμουν καλεσμένος για πρώτη φορά στο καινούργιο πολυτελές σπίτι (σε υπερβόρειο προάστιο) παλιού και αγαπημένου μου φίλου και συμμαθητού μου από το Δημοτικό Σχολείο, γιατρού, Δ/ντού Κλινικής σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ χειρουργικής ειδικότητος. (Ανθρώπου με πολύ χιούμορ. Αλλιώς δεν θα του έκανα τέτοια πλάκα).
Όταν έφτασα με ερώτησε (επειδή η διαδρομή ήταν περίπλοκη) αν δυσκολεύτηκα να βρω το σπίτι δεδομένου μάλιστα ότι δεν είχε μπει ακόμη στο κουδούνι της εξώπορτας πινακίδα.
Του είπα ότι αυτό πράγματι λίγο με δυσκόλεψε, αλλά τελικώς ότι χτύπησα το κουδούνι χωρίς επιφυλάξεις επειδή είδα στην εξώπορτα πεταμένα διάφορα σκισμένα φακελάκια και έτσι κατάλαβα ότι ήταν το σπίτι του και ότι πριν μπει μέσα έκρυβε τα λεφτά του από την (ας πούμε) Μαρία. (Το όνομα της συζύγου του). Μπα μου απαντά με ετοιμότητα! Τι λες τώρα εγώ φακελάκια! Εγώ παίρνω φακελάρες Α4!!

16 σχόλια:

enikolo είπε...

αν βρείς το χρόνο γράψε και για τη σχέση τράπεζες-φαρμακεία.έχει πολύ ψωμί (και παντεσπάνι).

Unknown είπε...

enikolo
Και τα φάρμακα και τα δάνεια κάνουν περισσότερο καλό σε αυτόν που τα δίνει παρά σε αυτόν που τα παίρνει!

squarelogic είπε...

Χρίστο
το πιάνεις λίγο λαικίστικα το θεμα για τα δεδομένα σου.Σαφώς και υπάρχει παραοικονομία (και)στα Νοσ/μεία αλλά αυτό είναι παρενέργεια μιας δήθεν σοσιαλιστικής ιδεοληψίας που αρνείται την ανθρώπινη φύση:
αφενός οτι δεν είναι δυαντόν να πληρώνεται κανείς το ίδιο είτε κάνει ενα χειρουργείο το μήνα είτε τρία την ημέρα,είτε παίζει με ανθρώπινες ζωές είτε κάνει τον κλητήρα του Υπ.Οικονομικών(που παίρνει περισσότερα απ τους επιμελητες του ΕΣΥ),
και
αφετέρου οτι κάθε(ειδικά Ελληνας...)ασθενής θέλει προσωπική σχέση με τον γιατρό του,θέλει να εξυπηρετείται άμεσα κι οχι να περιμένει τις βρεττανικές λίστες αναμονής των 9 και 12 μηνων,και θέλει και να μπορεί και να τον "ενοχλεί" όποτε του καπνίσει...
Επειδή κάποιος πρέπει να τα πληρώσει αυτά,και το Κράτος μας-ως συνήθως ψευεδεπίγραφο-υποσχέθηκε καθολική δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας χωρίς κανένα φίλτρο εναντι πιθανής κατάχρησης των υπηρεσιών και με ελλιπή χρηματοδότηση,το βάρος φυσιολογικά έπεσε στις πλατες(ή την τσέπη)των χρηστών των υπηρεσιών.
Σαφέστατα ωφελημένοι τα πρωτοπαλίκαρα της Αλλαγής που κατέλαβαν τις θέσεις του νεοσύστατου ΕΣΥ το 83-85 εκδιώκοντας τα τότε "ονόματα" της Ιατρικής που δεν προέβελψαν την παγίδα και άφησαν το πεδίο ανοιχτό για την μετατροπή των κλινικών του ΕΣΥ σε προσωπικά μαγαζάκια των αντικαταστατών τους,σαν τον φίλο σας...
Αλλά είπαμε,πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σοβαρό γιατρό(και δη χειρουργό) που να εργάζεται απίστευτα ωράρια αφιλοκερδώς για 1400 ευρώ(μισθός επιμελητού Β)είναι ουτοπία να ζητάει κανείς.
Οταν οι κυβερνώντες μας αποφασίσουν να πουν κάποια πράγματα με το όνομά τους και σταματήσουν να θεσμοθετούν ανεδαφικούς νόμους,ίσως δούμε άσπρη μέρα.

enikolo είπε...

xaxaaxaxa.καλο.το κρατάω.
όσο για αυτά που λέει ο βάρδακας συμφωνώ κατά βάση καθώς έχω κι εγώ αρκετούς φίλους γιατρούς (στρατιωτικούς και..νέους , δηλαδή άφραγκους :-)).
από την άλλη όμως οι γιατροί έχουν μια συλλογική ευθύνη αντίστοιχη αυτής που έχουν οι αξιωματικοί στον στρατό, οι διευθυντές στις δημ. υπηρεσίες, κλπ κλπ.
Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα αξιώματα που φέρεις από τη μια και από την άλλη να δρας σαν ...υπάλληλος. "κι εγώ τι να κάνω?φταίει το κράτος, φταίει το σύστημα, φταίνε οι μαλάκες κλπ".
είσαι γιατρός φίλε, ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ.εσύ αποτελείς το κράτος.ο αξιωματικός, ο δικηγόρος , ο λειτουργός.
ωραία, το ΕΣΥ είναι λάθος.ΕΣΥ τι κάνεις? πας και τα παιρνεις από τον κόσμο θέτοντας τον εαυτό σου ηθικά ανενεργό?
για να μπορείς να βγείς τη μια αναφορά μετα την άλλη, να τσακωθείς με διοικητικά συμβούλια να κάνεις δικαστήρια σε διευθυντες νοσοκομείων, να ελέγξεις νοσηλευτές , πρέπει να είσαι άσπιλος.και εσύ πάς και τα παίρνεις?!?
και ποιος περιμένεις να φτιάξει τα χάλια? ο μανάβης? ο τραυματιοφορέας?
αυτά τα λέω και για εμάς τους αξιωματικούς.
βλέπεις στρατηγούς να λένε δημόσια "τι να κάνω ξκαι εγώ?".
σοβαρά?
και ποιος θα κάνει? ο λοχίας?
αλλά δεν θέλει κανείς να στερηθεί τη θέση του , τα λεφτά του , την ηρεμία του, την φήμη του.
αυτή είναι η ευθύνη!
το ψάρι βρωμάει ΠΑΝΤΑ από το κεφάλι.
και όταν είναι να πληρωθούμε 200 ευρώ για μια γνώμη, το θυμόμαστε ότι είμαστε το κεφάλι. Όταν όμως είναι να βγούμε και να παλέψουμε, ...το ξεχνάμε.
Και σε αυτό το βαθμό , συμφωνώ με το βάρδακα.

enikolo είπε...

διορθώνω την αρχή: ...συμφωνώ με τον squarelogic....

Univers είπε...

Και μια άλλη διάσταση του θέματος:

Χάρις στο τρισκατάρατο φακελλάκι, χειρουργεία σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας (πιθανώς και αλλού) λειτουργούν μέχρι τα άγρια μεσάνυχτα αντιμετωπίζοντας "ψυχρά" δηλ. προγραμματισμένα περιστατικά, σαν να ήταν πρωΐ! Και αλλού γίνονται στεφανιογραφίες μέχρι τις 9 το βράδυ!

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης: Τη στιγμή που υπάρχει αυξημένη ζήτηση και μία νομίμως αμοιβόμενη προσφορά υπηρεσίας που θα μπορούσε να την ικανοποιήσει δεν θεσμοθετείται από το κράτος, ασθενείς και γιατροί θα βρουν το δικό τους "δρόμο"...

Αυτό εισάγει βέβαια άλλες παραμορφώσεις: φοροδιαφυγή, αστιφυλία στην ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών και ΚΥΡΙΩΣ εξυπηρέτηση του χρονίου σε βάρος του οξέος, επείγοντος περιστατικού.

Ρόλο παίζει βέβαια και το είδος της επεμβάσεως: Μαζί και με την προμήθεια από υλικά, καταλήγουν οι επεμβάσεις να κατηγοριοποιούνται σε αυτές που... αποδίδουν (κρατούν λίγο, έχουν ανταπόδωση από τους ασθενείς και δίνουν ευκαιρία για διάφορες προμήθειες) και άλλες που είναι ανεπιθύμητες (δύσκολες, μεγάλης διάρκειας, "πτωχές" από οικονομικά κίνητρα) και κανείς δεν θέλει να τις κάνει. Αν είσαι ασθενής που έχει ανάγκη μίας επεμβάσεως της δευτέρας κατηγορίας, έχεις μεγάλες πιθανότητες να μην αντιμετωπισθείς σωστά...

Έτσι, συχνά, ακόμα και μία επέμβαση σε οξύ περιστατικό είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής αν συνδέεται με αντισταθμιστικά ωφέλη...

Γενικώς, οι στρεβλώσεις που εισάγει ο παράνομος χρηματισμός είναι ισχυρές και πολλές φορές κάνουν κόλαση και τη ζωή των ίδιων των χειρουργών που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους: καταλήγουν να μην έχουν πρόσβαση οι ίδιοι και οι ασθενείς τους στα χειρουργεία, αν έχουν εκτοπισθεί από άλλους, με υψηλότερη θέση στην ιεραρχία, "αποδοτικότερα" χειρουργεία και πιο εύπορους ασθενείς στο πελατολόγιό τους.

Γιατί θα πρέπει να εννοήσετε ότι ενώ όλοι μιλάνε για τα φακελλάκια που παίρνουν οι χειρουργοί, αγνοείται σχεδόν παντελώς από τον πολύ κόσμο ότι η πρόσβαση στα χειρουργεία των μεγάλων νοσοκομείων δεν είναι δωρεάν: υπάρχει κόσμος (ιατρικός και μη) που περιμένει να ταϊστεί και εκεί μέσα...

Δείτε και εδώ

Univers είπε...

... και το εισητήριο εισόδου το πληρώνει βέβαια ο χειρουργός...

squarelogic είπε...

Βεβαια το γεγονός οτι έφτασαν οι κακοποιοί να ληστεύουν παραρτήματα τραπεζών πυροβολώντας εντός τόσο ιδιαίτερων χώρων όπως ενα Νοσ/μείο,
δείχνει την πλήρη ασυδοσία και αίσθηση ατιμωρησίας που πλανάται τους τελευταίους μήνες στην χώρα...

Unknown είπε...

Κύριοι
Προς Θεού! Πλάκα Καφενείου κάνω!(Το δηλώνω και στο προφίλ του blog άλλωστε!) Μην τα παίρνετε όλα σοβαρά και τοις μετρητοίς!
Από μιά αστεία είδηση και μια αστειότερη δημοσία τοποθέτηση ενός συνδικαλιστού προσπαθώ να κάνω (έτσι νομίζω) πλάκα!
Στην ανάρτηση αυτή δεν αναλύω ούτε το ΕΣΥ ούτε καταδικάζω κανένα!! Άλλη φορά ίσως μιλήσω για το ζήτημα σοβαρά.
Αυτό όμως που γράφω στην συνέχεια το λέω σοβαρά!
Στα εικονοστάσια των μεγαλοκλινικαρχών σήμερα πρέπει να υπαρχουν και να λατρεύονται ως αγίων οι εικόνες των ιδρυτών του ΕΣΥ, αδιαφόρως των προθέσεών τους!!
Χαιρετώ την επανεμφάνιση του univers.
Επίσης μπορώ να διαβεβαιώσω προσωπικώς ότι το 2002 μπήκα με οξύ έμφργμα με τα επείγοντα σε μεγάλο Νοσοκομείο των Αθηνών. Μού έκαναν αμέσως μπαλονάκι. Έμαθα από τότε μετά λόγου γνώσεως (το επεβεβαίωσε και προ ημερών για το Νοσοκομείο αυτό και για την ίδια περίοδο δημοσίευμα σοβαρού δημοσιογράφου με στοιχεία στην Καθημερινή) ότι τα πολύ ακριβά υλικά της επεμβάσεως χρεώθηκαν στο Νοσοκομείο 3-4 φορες περισσότερο από την αληθινή τους αξία!!
Και αυτό το γράφω σοβαρά!

enikolo είπε...

ά! έλα ρε συ! πλάκα έκανες?
εντάξει .οκ.
όλα καλά τότε.
δεν τρέχει τίποτα.
νόμιζα ότι μιλούσες για ελλαδιστάν.
πάντως δεν έχεις άδικο.
αν δεν το δούμε και λίγο στην πλάκα, δεν παλεύεται.οντως.

Λωτοφάγος είπε...

Πριν από μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα, ο πατέρας μου μπήκε στο Λαϊκό με οξύ πνευμονικό οίδημα. Τον έβαλαν στην εντατική, τον έσωσαν (χρόνια καρδιοπαθής) και τον έβγαλαν μια μέρα με χιονοθύελλα!
Όταν πήγα να βρω τον θεράποντα νεαρό γιατρό για να διαμαρτυρηθώ, μου είπε ότι δεν μπορούσε να τον κρατήσει, διότι δεν υπήρχε ούτε ράντσο, και πως ο ίδιος ήταν τρία μερόνυχτα στο νοσοκομείο, παλεύοντας με τα επείγοντα -λόγω χιονιά- περιστατικά! Τον ευχαρίστησα και έφυγα.

Αφηγήθηκα το γεγονός διότι το όφειλα, τόσο σε αυτόν όσο και σε άλλους γιατρούς που φρόντισαν για χρόνια τον πατέρα μου, χωρίς ποτέ να ζητήσουν φακελάκι!
Γενικώς είναι ένα μεγάλο θέμα, για το οποίο φέρουν ευθύνη, πρωτίστως η πολιτεία που δίνει ψίχουλα στους γιατρούς και τις νοσοκόμες, εμείς που πληρώνουμε χωρίς καν να μας ζητηθεί και οι γιατροί που διαφθείρονται!

Unknown είπε...

Λωτοφάγε
Ούτε και εγώ πιστεύω ότι όλοι οι γιατροί στα Νοσοκομεία παίρνουν φακελάκι.

αθεόφοβος είπε...

Στην Ελλάδα δεν θέλουμε να αποδεχτούμε τα αυτονόητα που λειτουργούν με επιτυχία σε άλλες χώρες.
Όποιος απευθύνεται σε μια κλινική ενός νοσοκομείου έχει την περίθαλψη από αυτήν δωρεάν και από τον αντίστοιχο γιατρό ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης του.
Όποιος θέλει να τον χειρουργήσει πχ συγκεκριμένα ο Α θα μπορούσε να γίνει αυτό σε ώρες εκτός του ωραρίου του νοσοκομείου και με επίσημη αμοιβή μέσω του νοσοκομείου ώστε να πληρώνεται και το προσωπικό και να κερδίζει και το νοσοκομείο που χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις του.
Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε από τον Παπαδόπουλο με τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία που η ΝΔ έλεγε ότι θα τα καταργήσει όταν έγιναν αλλά μετά όταν έιδε ότι έιχαν γενικότερη αποδοχή το ξέχασε!

enikolo είπε...

παιδιά, ακόμα κι εμείς που είμαστε τρίτοι προς το σύστημα , αποπροσανατολιζόμαστε :
τι σημαίνει δεν τα παιρνουν όλοι οι γιατροί?
μπράβο ρε σεις!
να δώσουμε και κανα μετάλλιο σε αυτούς που δεν τα παίρνουν.
βασικά στη συζήτηση να μην περιλλαμβάνουμε αυτούς που είναι μικροί (μιλάω για αυτον που κάθισε τρεις μέρες στα επείγοντα).
αυτοί ακόμα δεν είναι ολοκληρωμένοι γιατροί.έχουν ακόμα πολλά να χάσουν και πολλά να κατακτήσουν.
ας μιλήσουμε για τους μεγάλους.
πόσοι είναι αυτοί που βγήκαν (είτε δημόσια είτε μη) να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ, να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ να φτιάξουν κάτι?
να χρησιμοποιήσουν το κύρος τους για να ενημερώσουν τον κόσμο και να πιέσουν τους αρμόδιους?
αλλά 200.000 με 1.000.000 ευρώ το χρόνο είναι πολλά λεφτά για να βγείς να κάνεις το τσε γκεβάρα του υγειονομικού.
οπότε, άσε...

Unknown είπε...

Αθεόφοβε
Συμφωνώ. Έτσι άλλωστε νομίζω ότι γίνεται και στην Μ. Βρετανία.
Ή τουλάχιστον έτσι γινόταν προ πολλών ετών και με τιμές μ;aλιστα απολύτως λογικές. Περί το 1972 είχα πληρώσει αμοιβή σε διάσημο παγκοσμίως ιατρό για εξέταση σε απογευματινό ραντεβού σε γνωστό και μεγάλο Νοσοκομείο του Λονδίνου 12 μόνον λίρες!!. Στην Αθήνα πλήρωνα περισσότερο στον ιδιώτη (πολύ καλό επίσης ) γιατρό της).Την μισή αμοιβή έπαιρνε ο γιατρός και την άλλη μισή το Νοσοκομείο που πλήρωνε υπερωρίες στο προσωπικό, κόστος λειτουργίας κλπ.
Πολλές φορές στην Ελλάδα η αντιπολίτευση γίνεται χάριν της αντιπολιτεύσεως!! Έτσι έγινε και με τα απογευματινά ιατρεία από την ΝΔ.
Μην ξεχνάμε όμως και τις ιδειολογικές αγκυλώσεις του ΕΣΥ που ξεκίνησε με κύριο άξονα την ισοπέδωση των γιατρών και των ασθενών. Και το πέτυχε προς τα κάτω όμως καταργώντας τις θέσεις στα Νοοσοκομεία κλπ κλπ.
Κύριο πρόβλημα πάντως νομίζω ότι είναι στα Νοσοκομεία η διαφθορά στις προμήθειες. Πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με διακομματική συνεργασία και συνέχεια, με την επιβολή (όχι την απειλή επιβολής απλώς) αυστηρών, σκληρών θα έλεγα, ποινών, απλούστευση της απίστευτης γραφειοκρατίας κλπ.

Locus Publicus είπε...

Για να συνεισφέρω κάτι στην όμορφη συζήτηση, να σας πώ πώς οι γιατροί στις ΗΠΑ είναι περίπου θεοί, απο άποψης κύρους αλλά και προσδοκιών. Επαγγελματικά, οι περισσότεροι είναι άψογοι, και δεν υπάρχει περίπτωση χρηματισμού. Δουλεύουν τεράστια ωράρια (πραγματικα εξοντωτικά ωράρια), έχουν τεράστιες ευθύνες, έναν στρατό δικηγόρων να τους κυνηγάει, αλλά αμοίβονται επίσης καταπληκτικά. Είναι βέβαια ένα ιατρικό σύστημα εξαιρετικά πολύπλοκο, που χρηματοδοτείται απο πολλές πηγές, και έχει φτάσει πλέον σε σημείο φούσκας, που αν δεν ξεφουσκώσει θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Δεν είναι αλήθεια πως υπάρχουν ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ, όλοι ειναι καλοδεχούμενοι στα κρατικά νοσοκομεία. Εκείνο που διαφοροποιεί πολλούς, ειναι το ζήτημα της Ασφάλειας, το οποίο καλύπτει και τα φάρμακα. Εκεί υπάρχει δράμα. Η τελευταια μου διανυχτέρευση σε νοσοκομείο, για κάποιο καρδιακό προληπτικό τέστ,κόστισε 8 χιλιάδες δολλάρια.

Διάβασα τα πολύ όμορφα σχόλια, και τις γνώμες ανθρώπων που απ΄ οτι φαίνεται γνωρίζουν τον χώρο. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, επισκέφτηκα δύο ελληνικά νοσοκομεία, του Αγρινίου και του Μεσολογγίου. Άπο αποψης οργάνωσης, είναι ανεκδιήγητα. Δεν ξέρεις που να πάς, ούτε υποδοχή, ούτε πληροφορίες. Οι γιατροί που είδα (ορθοπεδικοί), ήταν ευγενικότατοι, και πολύ εξυπηρετικοί. Δεν γνωρίζω βέβαια αν ήταν γιατροί, ή εκπαιδευόμενοι. Δυστυχώς το φακελάκι ζεί και βασιλεύει, και προσωπικά με ενοχλεί πολύ. Δεν θα είχα πρόβλημα αν ήξερα πως ο γιατρός αμοίβεται ακριβά για την προσφορά του. Επίσης, δεν γνωρίζω και την γενική ποιότητα του ιατρικού σώματος, και έχω μια καταπληκτική προκατάληψη προς γιατρούς που έρχονται απο τις Ανατολικές Ευρωπαικές χώρες, κυρίως την Ρουμανία. Αν κάποιος θέλει να κάνει μια αναφορά στο θέμα, θα το εκτιμούσα. Ευχαριστώ.